Θεατρικά Βραβεία «Κάρολος Κουν»: Οι φετινοί νικητές

Θεατρικά Βραβεία «Κάρολος Κουν»: Οι φετινοί νικητές Facebook Twitter
Βραβεία Κάρολος Κουν
0

Στο Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας» πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2024, η τελετή απονομής των βραβείων «Κάρολος Κουν» και Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής.

Ο δήμαρχος Αθηνών, Χάρης Δούκας, άνοιξε την τελετή τονίζοντας πως ο Δήμος στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις αυτή τη διοργάνωση και υπογράμμισε πως «Ο τομέας του Πολιτισμού είναι εκείνος μπορεί να δώσει την ψυχική ανάταση που όλοι χρειαζόμαστε και να συμβάλλει στην εξωστρέφεια που τόσο έχει ανάγκη η πόλη μας. Ως Δήμαρχος, θα προσπαθήσω εξασφαλίσω κάθε Αθηναίος-α να έχει την ευκαιρία να εξερευνήσει και να εκτιμήσει τον πολιτιστικό πλούτο που μας περιβάλλει».

Ο Χάρης Δούκας απένειμε το Βραβείο «Κάρολος Κουν» Σκηνοθεσίας Ελληνικού Έργου στον Θανάση Σαράντο για την παράσταση «Οιδίποδας Τύραννος» του Σοφοκλή στο Από Μηχανής Θέατρο.

Η πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων Ελένη Ζωντήρου απένειμε το Βραβείο Ερμηνείας Ηθοποιού σε Ελληνικό Έργο στη Βερόνικα Δαβάκη για τη «Μαρίκα Νίνου», ενώ η Μάνια Παπαδημητρίου έλαβε το Βραβείο Δραματουργίας Ελληνικού Έργου για το έργο «Σμύρνη, Μανίτσα μου!» από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Εμμανουήλ Βελεγράκη.

Αναλυτικά τα βραβεία

ΒΡΑΒΕΙΑ «ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ» – ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΘΕΑΤΡΟΥ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗΣ 2022/23

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΒΡΑΒΕΥΘΕΝΤΩΝ

Α) ΒΡΑΒΕΙΑ «ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ»

Σκηνοθεσίας Ελληνικού Έργου: Θανάσης Σαράντος για τον Οιδίποδα Τύραννο

Ερμηνείας Ελληνικού Έργου: Βερόνικα Δαβάκη για τη «Μαρίκα Νίνου»

Δραματουργίας Ελληνικού Εργου: Μάνια Παπαδημητρίου για το «Σμύρνη, Μανίτσα μου!»

Β) ΒΡΑΒΕΙΑ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΚΡΙΤΙΚΩΝ

Μεγάλο Βραβείο Θεάτρου: Μάνος Βακούσης – για την ερμηνεία του στο έργο του Ερίκ-Εμανουέλ Σμιτ «Ο επισκέπτης» και για την πολύχρονη προσφορά του στο ελληνικό θέατρο

Βραβείο Αρχαίου Δράματος: Δημήτρης Καταλειφός – για τον Οιδίποδα επί Κολωνώ στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου

Βραβείο Θεατρολογικού Συγγράμματος: «Ο Ποιητής και ο Τύραννος. Η αναμέτρηση του Φρήντριχ Χαίλντερλιν με τον Σοφοκλή» του Συμεών Σταμπουλού

Βραβείο Διεθνούς Θεατρικού Ρεπερτορίου: Χρήστος Θεοδωρίδης – για την παράσταση «Ποιος σκότωσε τον πατέρα μου» του Εντουάρ Λουί

Βραβείο σε Νέο Καλλιτέχνη του Θεάτρου: Βαλέρια Δημητριάδου – για το έργο της «Και εφύτευσεν ο Θεός παράδεισον»

Γ) ΒΡΑΒΕΙΑ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΚΡΙΤΙΚΩΝ

Μεγάλο Βραβείο Μουσικής: Δημήτρης Γιάκας (δεν αποδέχθηκε τη βράβευση)

Βραβείο Μουσικολογικού Συγγράμματος: «Ιστορία της Μουσικής στη Νεώτερη Ελλάδα» (Α’ τόμος) με επιμέλεια των +Χάρη Ξανθουδάκη, Πάνου Βλαγκόπουλου, Κώστα Καρδάμη, Στέλλας Κουρμπανά (έκδοση του Ωδείου Αθηνών) – για τη συστηματική παρουσίαση της ελληνικής μουσικής δημιουργίας και τη μετάβαση προς μια νέα θεώρηση της ιστορίας της

Βραβείο σε Δισκογραφική Εργασία Ελληνικού Ενδιαφέροντος: «Bridges» με τη βιολονίστα Δανάη Παπαματθαίου-Μάτσκε και τον πιανίστα Ούβε Μάτσκε (έκδοση της δισκογραφικής εταιρείας BIS) – για την ποιότητα των ερμηνειών και την πιστότητα των ηχογραφήσεων

Βραβείο σε Πολιτισμικό Οργανισμό της Περιφέρειας: Σύλλογος Φίλων της Δημοτικής Φιλαρμονικής Τρικάλων – για τη δράση του προς στήριξη της ορχήστρας και το λεύκωμα με θέμα την ιστορία της Δημοτικής Φιλαρμονικής Τρικάλων

Βραβείο σε Νέο Καλλιτέχνη της Μουσικής: Έκτορας Ταρτανής – για τη συναυλία του επικεφαλής της ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (2-12-2022)

Δ) ΕΠΑΙΝΟΙ (θέατρο)

Έπαινος για Αρχαίο Δράμα: Λένα Παπαληγούρα – για την «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή στο Ηρώδειο

Έπαινος για Διεθνές Ρεπερτόριο: Μάνος Καρατζογιάννης – για την ερμηνεία του στο «Όταν μεγαλώσω θα γίνω Νάνα Μούσχουρη» του Νταβίντ Λελαί-Ελό

Έπαινος για Διεθνές Ρεπερτόριο: Κωνσταντίνος Κυριακού για την παράσταση «Ay, Carmela» του Χοσέ Σινιστέρα (και για τις ερμηνείες του ιδίου και της Κατερίνας Μπιλάλη)

Έπαινος σε Νέο Καλλιτέχνη του Θεάτρου: Τάσος Λέκκας – για την ερμηνεία του στο έργο «Η νύχτα των μυστικών» του Ακη Δήμου

Ε) ΕΠΑΙΝΟΙ (μουσική)

Έπαινος για Μουσικολογικό Σύγγραμμα: «Η μουσική δωματίου του Γιάννη Α. Παπαϊωάννου ως το 1965, με έμφαση στα έργα σε τονικό ιδίωμα» της Ξένιας Θεοδωρίδου (εκδόσεις Παπαγρηγορίου-Νάκας)

Επαινος για Δισκογραφική Εργασία Ελληνικού Ενδιαφέροντος: «Κωνσταντίνος Ι. Σφακιανάκης» (έκδοση της δισκογραφικής εταιρείας Subways) – για τις πρώτες ηχογραφήσεις έργων του συνθέτη

Επαινος σε Νέο Καλλιτέχνη της Μουσικής: Νεφέλη Κωτσέλη – για την ερμηνεία της ως Νέρις στη «Μήδεια» του Λουίτζι Κερουμπίνι

Το σύμβολο των Βραβείων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής είναι επίχρυσο ακριβές αντίγραφο στεφάνου ελληνιστικής εποχής, που ανακαλύφθηκε σε βασιλικό τάφο της Αττικής και φυλάσσεται στο Μουσείο Μπενάκη, ενώ αυτό των βραβείων «Κάρολος Κουν» είναι αντίγραφο του «Ηλίου» που φιλοτέχνησε ο ζωγράφος Διαμαντής Διαμαντόπουλος για τις ανάγκες της σκηνοθεσίας της τραγωδίας «Αλκηστις» του Ευριπίδη – του πρώτου αρχαίου δράματος που σκηνοθέτησε ο Κάρολος Κουν.

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Drag Race κατέκτησε την τηλεόραση. Μπορεί να κατακτήσει και το Hollywood;

Πολιτισμός / Ο RuPaul έφτιαξε μια drag αυτοκρατορία και τώρα θέλει και το Hollywood

Σε μια εποχή που το drag ξαναμπαίνει στο στόχαστρο, ο RuPaul απαντά με μια θεαματικά ανόητη camp κωμωδία: το Stop! That! Train! δοκιμάζει αν το Drag Race μπορεί να περάσει από την τηλεοπτική αυτοκρατορία στη μεγάλη οθόνη.
THE LIFO TEAM
Μήπως δεν λείπουν οι tops, αλλά οι tops που θέλουμε;

Πολιτισμός / Υπάρχει τελικά έλλειψη τοπ ή απλώς λείπουν οι τοπ που γουστάρουμε;

Η «έλλειψη από top» είναι από τα αρχαιότερα μοιρολόγια της γκέι ζωής. Μόνο που τα στοιχεία του Grindr έχουν κακά νέα για τoυς μπότομ: οι τοπ υπάρχουν. Απλώς, ως συνήθως, δεν είναι ακριβώς αυτοί που παραγγείλαμε.
THE LIFO TEAM
«Προτιμώ να με λένε πορνογράφο»: το νέο zine των Slava Mogutin και Oli Raptor

Πολιτισμός / «Προτιμώ να με λένε πορνογράφο»: το νέο zine των Slava Mogutin και Oli Raptor

Στο «Flip Flop», οι Slava Mogutin και Oli Raptor απαντούν στη σεξοφοβία των social platforms με ένα zine περιορισμένης κυκλοφορίας: σώματα, cruising μνήμη, DIY πορνογραφική ενέργεια και queer εικόνες που δεν χωρούν στον αλγόριθμο.
THE LIFO TEAM
Από τον Παύλο Φύσσα στην queer αντίσταση: μια έκθεση στο Μόναχο ξαναρωτά τι σημαίνει αντιφασισμός

Πολιτισμός / Από τον Παύλο Φύσσα στην queer αντίσταση: μια έκθεση στο Μόναχο ξαναρωτά τι σημαίνει αντιφασισμός

Το «Antifascism: Now» στη Lothringer 13 Halle συνδέει τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, τη βία σε Pride στο Ζάγκρεμπ και στο Βελιγράδι, την επιτήρηση, την Ουκρανία και τη Γάζα σε μια έκθεση για τις σημερινές μορφές αντιφασισμού.
THE LIFO TEAM
Στην αρχαία Έδεσσα, ένα ψηφιδωτό του 5ου αιώνα αρχίζει να αποκαλύπτει την ταυτότητά του

Πολιτισμός / Ένα ψηφιδωτό με ελληνικές επιγραφές φωτίζει πιθανό μαρτύριο στην αρχαία Έδεσσα

Το ψηφιδωτό δάπεδο στο Κάστρο της Ούρφας δεν είναι πια μόνο ένα εντυπωσιακό εύρημα: νέες ελληνικές επιγραφές και τάφοι ενισχύουν την εκτίμηση ότι ο χώρος συνδεόταν με τη μνήμη χριστιανού μάρτυρα.
THE LIFO TEAM
Οι φαν του Harry Potter άλλαξαν τη διαδρομή καλωδίου 430 εκατ. λιρών για να σωθεί ο «τάφος» του Dobby

Πολιτισμός / Οι φαν του Harry Potter άλλαξαν τη διαδρομή καλωδίου 430 εκατ. λιρών για να σωθεί ο «τάφος» του Dobby

Οι φαν του Harry Potter κατάφεραν να αλλάξουν τη διαδρομή ενός καλωδίου 430 εκατ. λιρών στην Ουαλία για να προστατευτεί ο «τάφος» του Dobby. Το απίθανο είναι ότι η νέα χάραξη απέφυγε το φανταστικό ξωτικό, αλλά πέρασε κοντά σε πραγματικά κατάλοιπα της Εποχής του Χαλκού.
THE LIFO TEAM
Στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο ξεδίπλωσαν ένα τεράστιο σάβανο με 60.000 ονόματα νεκρών στη Γάζα

Πολιτισμός / Στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο ξεδίπλωσαν ένα τεράστιο σάβανο με 60.000 ονόματα νεκρών στη Γάζα

Περίπου 100 διαδηλωτές πραγματοποίησαν ειρηνική διαμαρτυρία στο περιβάλλον του φεστιβάλ, την ώρα που λίγα μέτρα πιο πέρα συνεχιζόταν η βραδινή κινηματογραφική ζωή του Λοκάρνο.
THE LIFO TEAM