Ποιος θα δώσει 50 εκατομμύρια δολάρια για το «βενζινάδικο» του Ed Ruscha;

Ποιος θα δώσει 50 εκατομμύρια δολάρια για το «βενζινάδικο» του Ed Ruscha Facebook Twitter
Ed Ruscha (b. 1937), Standard Station, Ten-Cent Western Being Torn in Half, 1964.
0

Ο οίκος Christie's θα βγάλει σε δημοπρασία το «Standard Station, Ten-Cent Western Being in Half» του Ed Ruscha του 1964 στη Νέα Υόρκη τον Νοέμβριο.

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής από το Τέξας, Σιντ Μπας, κάτοχος του έργου ζητά 50 εκατομμύρια δολάρια και αν πετύχει το στόχο του θα δώσει ένα φιλί ζωής στην αγορά της τέχνης. 

Ο οίκος Christie's δεν κατονομάζει τον Μπας, αλλά ο ίδιος πιστώνεται σε παλαιότερα δάνεια μουσείων ως ιδιοκτήτης του έργου.

Ο Ruscha, ο οποίος μεγάλωσε στην Οκλαχόμα πριν εγκατασταθεί στο Λος Άντζελες, κέρδισε τη φήμη του στις αρχές της δεκαετίας του 1960, εν μέρει χρησιμοποιώντας μια ποπ ευαισθησία και ασυνήθιστα υλικά όπως μπαρούτι και σοκολάτα για να καταγράψει το παραμελημένο τοπίο και τη γλώσσα της αμερικανικής Δύσης.

Πέρυσι, σε μια συνέντευξη συνδεδεμένη με την αναδρομική του έκθεση, «Ed Ruscha/Now Then», ο 86χρονος Ruscha είπε στη Wall Street Journal ότι η σειρά βενζινάδικων αντιπροσώπευε μια δημιουργική ανακάλυψη. Έχοντας τραβήξει φωτογραφίες από συνηθισμένα βενζινάδικα κατά τη διάρκεια οδικών εκδρομών για να επισκεφτεί την οικογένειά του, τελικά ξεκίνησε να ζωγραφίσει μερικά το 1964. Αφού τελείωσε το πρώτο, είπε: «Ένιωσα ότι είχα καταφέρει κάτι».

Το έργο του «Hurting the Word Radio #2» του 1964, στο οποίο ζωγράφισε σφιγκτήρες που συμπιέζουν μερικά γράμματα της λέξης Radio πουλήθηκε το 2019 για 52,5 εκατομμύρια δολάρια, όμως το βενζινάδικο παραμένει το πιο γνωστό του μοτίβο και το πιο δημοφιλές όπως έδειξε πέρυσι η αναδρομική έκθεση του Ruscha, στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης.

Στο κομμάτι, «Standard Station, Ten-Cent Western Being in Half» που έχει μέγεθος 165.1 x 308.6 cm, ο Ruscha στήνει το βενζινάδικο κάτω από έναν γαλάζιο ουρανό με τις αντλίες βενζίνης να ξεχωρίζουν σε κόκκινο χρώμα. Η προοπτική του χαμηλά από το έδαφος αναδεικνύει το ταπεινό βενζινάδικο ως μεγαλόπρεπο αρχιτεκτόνημα ενώ η πινακίδα του προεξέχει σαν διαφημιστική πινακίδα.

Από τα έξι βενζινάδικα που ζωγράφισε ο Ruscha, μόνο τα δύο πρώτα έχουν τόσο μεγάλο μέγεθος. Το πρώτο, το «Standard Station, Amarillo, Texas», είναι μια νυχτερινή σκηνή κάτω από κίτρινους προβολείς. Ο ηθοποιός Dennis Hopper το αγόρασε από τη Ruscha’s Ferus Gallery το 1964 για περίπου 1.000 δολάρια, είπε ο καλλιτέχνης σε μια συνέντευξη. Αυτός ο πίνακας αργότερα άλλαξε χέρια αρκετές φορές, και έφτασε στα χέρια του Μπας, του μεγιστάνα του πετρελαίου του Φορτ Γουόρθ.

Το 1976, ο Μπας αντάλλαξε τον πίνακα για αυτόν που δημοπρατεί τώρα. Τον Μάιο του 2023, το μικρότερο «Burning Gas Station» του Ruscha από το 1966-69 πωλήθηκε για 22,3 εκατομμύρια δολάρια. Το 2007, μια άλλη έκδοση το «Burning Gas Station» από το 1965-66 πουλήθηκε για 6,9 εκατομμύρια δολάρια.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια: Συνέχεια, ανανέωση και συνέργειες με φορείς και παραγωγούς

Πολιτισμός / Το Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια ανοίγει ξανά τις πόρτες του μετά την ανακαίνιση

Παρά τον χαμηλό προϋπολογισμό στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα της φετινής σεζόν περιλαμβάνονται αφιερώματα στους Μίκη Θεοδωράκη και Μάνο Χατζιδάκι αλλά και παραστάσεις όπερας, μπαλέτου και τζαζ.
LIFO NEWSROOM
Μπράντλεϊ Κούπερ και Μάργκοτ Ρόμπι συμπρωταγωνιστές στο νέο «Ocean's Eleven»

Πολιτισμός / Μπράντλεϊ Κούπερ και Μάργκοτ Ρόμπι συμπρωταγωνιστές στο prequel του «Ocean's Eleven»

Τη σκηνοθεσία της νέας ταινίας αναλαμβάνει ο δημιουργός του «Twisters», Λι Άιζακ Τσουνγκ, που παίρνει τη θέση του Τζέι Ροουτς, ο οποίος είχε αρχικά επιλεγεί για τη θέση του σκηνοθέτη
LIFO NEWSROOM
Από τη φάβα της Σκοπέλου έως τα Κέδαρα της Ημαθίας: 11 νέες ζωντανές παραδόσεις στο Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Πολιτισμός / Από τη φάβα της Σκοπέλου έως τα Κέδαρα της Ημαθίας: 11 νέες ζωντανές παραδόσεις στο Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, δήλωσε ότι η ένταξη των νέων στοιχείων «αναδεικνύει την πολιτιστική πολυφωνία των ελληνικών κοινοτήτων και ενδυναμώνει τη συλλογική μνήμη και τη βιωσιμότητα του πολιτισμού μας»
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Λογοτεχνίας 2025: Ο Ούγγρος συγγραφέας Λάσλο Κρασναχορκάι τιμήθηκε με το βραβείο

Πολιτισμός / Νόμπελ Λογοτεχνίας 2025: Ο Ούγγρος συγγραφέας Λάσλο Κρασναχορκάι τιμήθηκε με το βραβείο

Η επιτροπή σημείωσε ότι ο Κρασναχορκάι βραβεύεται «για τη μαγνητική, εκτενή πρόζα του που με υπομονετική ένταση και φιλοσοφική οξύτητα αποκαλύπτει το χάος, την ειρωνεία και τη μοναξιά του ανθρώπινου πολιτισμού»
LIFO NEWSROOM
Ξεχασμένη συνέντευξη του Τζον Λένον προβάλεται ξανά μετά από 50 χρόνια

Πολιτισμός / «Με παρακολουθούν»: Η ξεχασμένη συνέντευξη του Τζον Λένον που βρέθηκε 50 χρόνια μετά

Μια συνέντευξη του Τζον Λένον που χάθηκε για 50 χρόνια, όπου μιλά για την παρακολούθηση από την κυβέρνηση Νίξον και αποκαλύπτει σκέψεις για τη μουσική και τη ζωή του, προβάλλεται στο Boom Radio για τα 85α γενέθλιά του
LIFO NEWSROOM
To Χειμερινό Αυγό Φαμπερζέ αναμένεται να σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ σε δημοπρασία

Πολιτισμός / To Χειμερινό Αυγό Φαμπερζέ αναμένεται να σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ σε δημοπρασία

Ο οίκος Christie's το κατατάσσει στις πιο πολυτελείς αυτοκρατορικές δημιουργίες των Φαμπερζέ. Το σχεδίασε μια γυναίκα και δικαίως η προσθήκη του σε οποιαδήποτε συλλογή θεωρείται ανεκτίμητη.
LIFO NEWSROOM
Μια καλόψυχη Α.Ι. κι ένας αλαφροΐσκιωτος σκύλος από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Μια ταινία τρόμου με πρωταγωνιστή ένα σκύλο, Τζάρεντ Λέτο αλλά και Έμα Τόμσον από αύριο στα σινεμά

Η τρίτη και χειρότερη κατάθεση στο σύμπαν του «Tron», η πολυσυζητημένη ταινία τρόμου «Good Boy», το δεύτερο μέρος της τριλογίας του Νταγκ Γιόχαν Χάουγκερουντ και η Έμα Τόμσον ως ένοπλη προστάτιδα στο κινηματογραφικό πρόγραμμα της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ντόλι Πάρτον: Η αδελφή της ζητά προσευχές για την υγεία της βασίλισσας της country

Πολιτισμός / Ντόλι Πάρτον: Η αδελφή της ζητά προσευχές για την υγεία της βασίλισσας της country

Η Ντόλι Πάρτον αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και αναβάλει τη μεγάλη της περιοδεία στο Λας Βέγκας. Η αδελφή της ζητά προσευχές από τους θαυμαστές, ενώ η τραγουδίστρια παραμένει αισιόδοξη πως «ο Θεός απλώς της ζητά να επιβραδύνει»
LIFO NEWSROOM
Τέιλορ Σουίφτ: Eκτός υποψηφιοτήτων στα Grammy για πρώτη φορά μετά από 18 χρόνια

Πολιτισμός / Τέιλορ Σουίφτ: Η απάντησή της στα σχόλια για το νέο της άλμπουμ

«Ο καθένας έχει δικαίωμα να νιώθει ακριβώς όπως θέλει, ο στόχος μας ως καλλιτέχνες είναι να λειτουργούμε σαν καθρέφτης», αναφέρει για τα σχόλια που απέσπασε το νέο της άλμπουμ, «The Life of a Showgirl»
LIFO NEWSROOM