Πίνακας του Τιτσιάνο βρέθηκε σε πλαστική σακούλα και πωλήθηκε για 17,5 εκατομμύρια λίρες

Πίνακας του Τιτσιάνο που βρέθηκε σε πλαστική σακούλα, πωλήθηκε για 17,5 εκατομμύρια λίρες Facebook Twitter
Ο πίνακας «Rest On The Flight Into Egypt» του Τιτσιάνο / Christie's
0

Πίνακας του Τιτσιάνο που είχε κλαπεί και τελικά βρέθηκε μέσα σε μία πλαστική σακούλα, πωλήθηκε σε δημοπρασία έναντι 17,6 εκατομμυρίων λιρών από τον οίκο Christie's.

Ο Τιτσιάνο, ζωγράφισε τον πίνακα «Rest On The Flight Into Egypt» όταν ήταν μόλις 20 ετών το 1510 και το έργο περιγράφεται από ειδικούς ως ένα αριστούργημα. Ο πίνακας είχε κλαπεί από το σαλόνι του αρχοντικού Longleat στο Wiltshire το 1995, αλλά βρέθηκε επτά χρόνια μετά χωρίς την κορνίζα του, μέσα σε μια πλαστική σακούλα με προορισμό το Λονδίνο.

Σύμφωνα με τον οίκο Christie's, η πώλησή του θέτει ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ δημοπρασίας για τον ζωγράφο. Μιλώντας για τον πίνακα, ο Μαρκήσιος του Μπαθ, ο οποίος κληρονόμησε το Longleat όπου βρίσκονταν ο πίνακας, δήλωσε πως έχει μια «εξαιρετική ιστορία». Πριν την πώλησή του, ανέφερε πως «ο πίνακας είναι μοναδικός και αποφασίσαμε να πουλήσουμε αυτό το περιουσιακό στοιχείο, για να προωθήσουμε αυτή την ατζέντα σε μια εποχή που η αγορά έργων μοναδικής σπανιότητας είναι πολύ ισχυρή».

Ο πίνακας, ο οποίος απεικονίζει τη Μαρία να κρατά τον Ιησού στην αγκαλιά της, ενώ ο Ιωσήφ την κοιτάζει, έχει πλάτος 60 εκατοστά και είναι ζωγραφισμένος σε ξύλινο πάνελ. Με την πάροδο των ετών είχε αρκετούς «ιδιοκτήτες», συμπεριλαμβανομένου του Αυστριακού αυτοκράτορα Ιωσήφ Β', πριν κρεμαστεί στο παλάτι Belvedere στη Βιέννη και πριν στη συνέχεια τα γαλλικά στρατεύματα τον λεηλατήσουν το 1809 για το Μουσείο του Ναπολέοντα.

Αργότερα ανήκε σε έναν Σκωτσέζο γαιοκτήμονα πριν αγοραστεί από τον τέταρτο μαρκήσιο του Μπαθ το 1878 σε δημοπρασία του Christie's. Αφού εκλάπη το 1995, ανακτήθηκε το 2002 αφού προσφέρθηκε αμοιβή 100.000 λιρών για πληροφορίες. Μιλώντας πριν από τη δημοπρασία, ο Andrew Fletcher, παγκόσμιος επικεφαλής του Τμήματος Old Masters του Christie's, δήλωσε ότι πρόκειται για το σημαντικότερο έργο του Τιτσιάνο που θα βγει στην αγορά «για πάνω από μια γενιά».

«Είναι ένα πραγματικά εξαιρετικό παράδειγμα της πρωτοποριακής προσέγγισης του καλλιτέχνη τόσο στη χρήση του χρώματος όσο και στην αναπαράσταση της ανθρώπινης μορφής στον φυσικό κόσμο συνέχισε, ενώ κατέληξε τονίζοντας πως το έργο εξασφάλισε την ιδιότητα του Τιτσιάνο ως «ενός από τους μεγαλύτερους ζωγράφους στην ιστορία της δυτικής τέχνης».

Με πληροφορίες από BBC

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πολιτισμός / Μενδώνη από Ουάσινγκτον: «Ο Πολιτισμός αποτελεί συνδετική και ενοποιητική δύναμη ανάμεσα στις δύο χώρες»

Η Λίνα Μενδώνη είχε για δεύτερη φορά συνάντηση εργασίας με τον ανώτερο αξιωματούχο του αμερικάνικου υπουργείου Εξωτερικών για θέματα Πολιτισμού και Εκπαίδευσης Δρ Darren Beattie
LIFO NEWSROOM
Η Chanel μεταμόρφωσε έναν εγκαταλελειμμένο σταθμό του μετρό σε πασαρέλα στη Νέα Υόρκη

Πολιτισμός / Η Chanel μεταμόρφωσε έναν εγκαταλελειμμένο σταθμό του μετρό σε πασαρέλα στη Νέα Υόρκη

Η επίδειξη Métiers d’Art, που η Chanel παρουσιάζει κάθε Δεκέμβριο σε κάποιον εντυπωσιακό προορισμό, από την Ιαπωνία μέχρι τη Σενεγάλη, είναι αφιερωμένη στα ιστορικά ατελιέ που έχει εντάξει στο δυναμικό της για να διατηρήσει ζωντανή την παραδοσιακή τεχνική
LIFO NEWSROOM
Είδαμε την έκθεση με τα 83 αριστουργήματα στο Μουσείο Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή

Πολιτισμός / Είδαμε την έκθεση με τα 83 αριστουργήματα στο Μουσείο Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή

Η εξέλιξη της τέχνης από τον ιμπρεσιονισμό έως την ποπ αρτ ξεδιπλώνεται μέσα από έργα 45 κορυφαίων δημιουργών της νεότερης και σύγχρονης τέχνης, συνθέτοντας ένα μοναδικό και συναρπαστικό εικαστικό πανόραμα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ανδρέας Μαλλουρής: An Evening Botanist

Πολιτισμός / An Evening Botanist: Θεραπεία, επιθυμία και απόλαυση σε μια έκθεση

Στην έκθεση An Evening Botanist ο Ανδρέας Μαλλουρής εξετάζει πώς διαφορετικές πρακτικές που συνδέονται με τη θεραπεία, τη σωματική επιθυμία και την απόλαυση, ενεργοποιούν υλικότητες και μέσω αυτών, το κοινωνικό σώμα. Η έκθεση αναπτύσσεται στο όριο ανάμεσα στο χειρουργικό και το ερωτικό, μεταφέροντας κλινικές διαδικασίες σε ένα γλυπτικό λεξιλόγιο.
LIFO NEWSROOM
Ελληνικός …Ντίκενς, Μάικλ Κέιν και μια ταινία-σοκ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Ελληνικός …Ντίκενς, Μάικλ Κέιν και μια ταινία-σοκ από αύριο στους κινηματογράφους

Η «Φωνή της Χιντ Ρατζάμπ» που αφήνει τους θεατές συγκλονισμένους, η τελευταία παράσταση του Μάικλ Κέιν και της Γκλέντα Τζάκσον, μια ελληνική διασκευή της «Χριστουγεννιάτικης Ιστορίας» και μια ιρλανδική ιστορία ενηλικίωσης, υποψήφια για βραβείο LUX, στο κινηματογραφικό πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Σταύρος Ξαρχάκος: Η δήλωσή του υπέρ του Γιώργου Χατζιδάκι αναφορικά με την περιοδεία αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι

Πολιτισμός / Σταύρος Ξαρχάκος: «Η συζήτηση για τις συναυλίες πρέπει να τελειώνει εδώ - Τα υπόλοιπα είναι απλώς κουτσομπολιό»

Η δήλωση του Σταύρου Ξαρχάκου υπέρ του Γιώργου Χατζιδάκι, ο οποίος αντιδρά νομικά στην περιοδεία-αφιέρωμα στον πατέρα του, χωρίς την άδειά του
LIFO NEWSROOM