Πέθανε ο ζωγράφος Κυριάκος Κατζουράκης

Πέθανε ο ζωγράφος Κυριάκος Κατζουράκης Facebook Twitter
0

Έφυγε από τη ζωή ο Έλληνας ζωγράφος σκηνογράφος και συγγραφέας Κυριάκος Κατζουράκης σε ηλικία 77 ετών.

Την είδηση του θανάτου έκανε γνωστή ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Περικλής Μουστάκης. 

Ο Κυριάκος Κατζουράκης είχε γεννηθεί στην Αθήνα το 1944. Σε ηλικία έξι ετών έμεινε ορφανός από μητέρα και επειδή ο πατέρας του διωκόταν πολιτικά, εισήχθη σε ορφανοτροφείο. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με δάσκαλο τον Γ. Μόραλη και σκηνογραφία στο εργαστήριο του Β. Βασιλειάδη. Συνέχισε τις σπουδές του στο Λονδίνο στη St Martin's School of Art και στο Croydon School of Art όπου σπούδασε χαρακτική και μεταξοτυπία.

Κατά την παραμονή του στην Αγγλία μελέτησε το έργο του Θεόφιλου, του Τσαρούχη και του Κόντογλου. Από το 1972 έως το 1985 έζησε και εργάστηκε στην Αγγλία ενώ το 1979 αντιπροσώπευσε την Ελλάδα στη Biennale Sao Paulo και το 1980 στην 11η Biennale του Παρισιού.

Η ζωγραφική του ήταν ανθρωποκεντρική και συνδέει την ελληνική ιστορία με τη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα. Είχε σκηνογραφική διάταξη και έντονες επιρροές από τις μορφές του Τσαρούχη και το κιαροσκούρο του Καραβάτζο. Είχε κάνει πολλές εκθέσεις ζωγραφικής, ατομικές και ομαδικές, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. 

Η ασχολία με τον κινηματογράφο και το θέατρο

Το 1968 συμμετείχε ως ηθοποιός στην βραβευμένη ταινία του Δήμου Θέου Κιέριον που αναφερόταν στη γνωστή «υπόθεση Πολκ». 

Το 1972 έκανε τα σκηνικά της ταινίας Το προξενιό της Άννας του Παντελή Βούλγαρη και σχεδίασε τα κοστούμια της θεατρικής παράστασης του έργου Μέρες του '36 του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Το 1976 παρακολούθησε μαθήματα κινηματογράφου στο London Film School. Από το 1986 διέμενε μόνιμα στην Ελλάδα και συνεργάστηκε με τον Γ. Λαζάνη στο θέατρο Τέχνης.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της ομάδας «Νέοι Έλληνες Ρεαλιστές» και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Καλλιτεχνών EUROPA 24. Το 1995 ίδρυσε την “Ομάδα Τέχνης‘ η οποία με στόχο να συνδέσει τη ζωγραφική με τις άλλες τέχνες: το θέατρο, τη μουσική, τη φωτογραφία και τον κινηματογράφο.

Το 2003 έκανε την πρώτη του εικαστική ταινία, Ο δρόμος προς τη Δύση, η οποία κέρδισε το Α΄ κρατικό Βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ καθώς και το διεθνές βραβείο κριτικών FIPRESCI. Η ταινία ταξίδεψε στα μεγαλύτερα φεστιβάλ, ενώ η ταινία του Γλυκιά μνήμη (2005) συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ του Μόντρεαλ. Τον ίδιο χρόνο εξελέγη καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. 

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τζέιμι Μπελ: «Τις μέρες που έπρεπε να κάνω σεξ με αγνώστους, σκεφτόμουν “ευτυχώς”»

Πολιτισμός / Τζέιμι Μπελ: «Τις μέρες που έπρεπε να κάνω σεξ με αγνώστους, σκεφτόμουν “ευτυχώς”»

Ο Τζέιμι Μπελ μιλά για το Half Man, τη νέα σκληρή σειρά του Ρίτσαρντ Γκαντ μετά το Baby Reindeer, τις εξαντλητικές σκηνές διαλόγου, την ανδρική ντροπή, τη σεξουαλική καταπίεση και το γιατί δεν μπορεί ακόμη να δει τον εαυτό του στην οθόνη.
THE LIFO TEAM
Ο Τόνι Λιούνγκ δεν παίζει τη μελαγχολία· την αφήνει να τον κοιτάζει

Πολιτισμός / Ο Τόνι Λιούνγκ δεν παίζει τη μελαγχολία· την αφήνει να τον κοιτάζει

Με αφορμή το Silent Friend της Ίλντικο Ενιέντι, ο Τόνι Λιούνγκ μιλά για την παιδική εγκατάλειψη, τη σιωπή που έγινε κινηματογραφική γλώσσα, το In the Mood for Love και τη συνεργασία με τον Γουόνγκ Καρ Γουάι που τον έσωσε από την υπαρξιακή πλήξη.
THE LIFO TEAM
Εθνική Λυρική Σκηνή – Πρόγραμμα 2026/27

Πολιτισμός / Τι θα δούμε την περίοδο 2026-27 στην Εθνική Λυρική Σκηνή

Με τον Ουίλιαμ Κέντριτζ, τη Σόνια Γιόντσεβα, την Ανίτα Ρατσβελισβίλι και τη Δήμητρα Γαλάνη, η ΕΛΣ παρουσιάζει μια φιλόδοξη σεζόν γεμάτη διεθνείς συμπαραγωγές, μεγάλες επιστροφές και κορυφαίες πρεμιέρες.
THE LIFO TEAM
Η Σάρον Στόουν λέει ότι μετά το εγκεφαλικό της το Χόλιγουντ δεν την ήθελε πίσω

Πολιτισμός / Η Σάρον Στόουν γύρισε ζωντανή στις Κάννες αλλά το Χόλιγουντ δεν την περίμενε πίσω

Σε νέα συνέντευξή της στη Vogue, η Σάρον Στόουν μιλά για το εγκεφαλικό που υπέστη το 2001, την επταετή ανάρρωση, την επιστροφή της στη δουλειά και το πώς το Χόλιγουντ αντιμετωπίζει τις γυναίκες.
THE LIFO TEAM
Ο Ριζ Άχμεντ λέει ότι Βρετανοί κατάσκοποι προσπάθησαν να τον στρατολογήσουν ακόμη και μέσω στελέχους του BBC

Πολιτισμός / Ο Ριζ Άχμεντ λέει ότι Βρετανοί κατάσκοποι προσπάθησαν να τον στρατολογήσουν ακόμη και μέσω στελέχους του BBC

Ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός είπε στον Μεχντί Χασάν ότι οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες τον προσέγγισαν τρεις φορές, ενώ θυμήθηκε και ένα περιστατικό στο αεροδρόμιο του Λούτον μετά το The Road to Guantánamo
THE LIFO TEAM
Ο Παρκ Τσαν-γουκ τρόλαρε τις Κάννες: «Δεν ήθελα να δώσω Χρυσό Φοίνικα σε καμία ταινία»

Πολιτισμός / Ο Παρκ Τσαν-γουκ τρόλαρε τις Κάννες: «Δεν ήθελα να δώσω Χρυσό Φοίνικα σε καμία ταινία»

Ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής των Καννών αστειεύτηκε ότι δεν ήθελε να δώσει τον Χρυσό Φοίνικα σε καμία ταινία, επειδή δεν τον έχει κερδίσει ποτέ ο ίδιος πριν τελικά απονείμει το μεγάλο βραβείο στο Fjord του Κριστιάν Μουντζίου.
THE LIFO TEAM
Ο Νίκολας Κέιτζ λέει ότι ο Κρίστοφερ Νόλαν δεν του ξανατηλεφώνησε μετά το «όχι» στο Insomnia

Πολιτισμός / Ο Νίκολας Κέιτζ λέει ότι ο Κρίστοφερ Νόλαν δεν του ξανατηλεφώνησε μετά το «όχι» στο Insomnia

Σε νέα συνέντευξή του στους New York Times, ο Νίκολας Κέιτζ είπε ότι ο Κρίστοφερ Νόλαν, ο Πολ Τόμας Άντερσον και ο Γούντι Άλεν δεν τον ξανακάλεσαν μετά από ρόλους που απέρριψε: «Οι περισσότεροι πληγώνονται και δεν σε ξαναπαίρνουν».
THE LIFO TEAM
SOTHEBYS ΠΛΑΣΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΑΓΑΛΜΑΤΑ

Πολιτισμός / Sotheby’s: Αποτράπηκε απόπειρα πώλησης ψεύτικων αρχαίων αγαλμάτων με πλαστά έγγραφα

Τα έγγραφα που προσκομίστηκαν διαπιστώθηκε ότι είχαν δημιουργηθεί με μεθόδους εκτύπωσης που είναι κατά 25 χρόνια πιο σύγχρονες από την εποχή στην οποία υποτίθεται ότι ανήκαν
THE LIFO TEAM