Πέθανε ο Βάσος Καραγιώργης, εμβληματικός Κύπριος αρχαιολόγος

Πέθανε ο Βάσος Καραγιώργης, εμβληματικός Κύπριος αρχαιολόγος Facebook Twitter
Φωτ.: Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου
0
 
 
Ο Βάσος Καραγιώργης διετέλεσε Διευθυντής του Τμήματος Αρχαιοτήτων από το 1963 μέχρι την αφυπηρέτησή του το 1989. Υπήρξε ο μακροβιότερος Διευθυντής του Τμήματος αλλά η ζωή του ολόκληρη ήταν συνυφασμένη με την αρχαιολογία της Κύπρου.
Από την αρχή της καριέρας του, αμέσως μετά τις σπουδές του, εργάστηκε ως Βοηθός Έφορος του Κυπριακού Μουσείου και μέχρι το τέλος της ζωή του εκτός από Διευθυντής του Τμήματος Αρχαιοτήτων πέρασε από τις υψηλότερες θέσεις στον τομέα, όπως Καθηγητής Αρχαιολογίας, του Πανεπιστημίου Κύπρου, Διευθυντής της Ερευνητικής Μονάδας Αρχαιολογίας, Διευθυντής του γραφείου Λευκωσίας του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντης και λίγο πριν το τέλος της ζωής του διορίστηκε μέλος της ιδρυτικής Επιτροπής της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών.
 
Το ανασκαφικό του έργο υπήρξε τεράστιο συνδέοντας για πάντα το όνομά του με τους μεγαλύτερους αρχαιολογικούς χώρους της Κύπρου, πρώτα από όλα με τη Σαλαμίνα αλλά και με το Κίτιον, την Παλαίπαφο και τόσους άλλους ιστορικούς χώρους του νησιού. Η άριστη επιστημονική του κατάρτιση, η πνευματική του καλλιέργεια, η βαθιά γνώση των αρχαίων πηγών οδηγούσαν στην αλάνθαστη ερμηνεία των ευρημάτων ανοίγοντας συνεχώς νέους ορίζοντες στην κυπριακή αρχαιολογία, η οποία καθιερώθηκε ανά το παγκόσμιο. Είναι ο πρώτος που διερεύνησε επιστημονικά την πραγματική θέση της Κύπρου στον αρχαίο πολιτισμό, ως τμήμα του ελληνικού αλλά και του ανατολικού πολιτισμού και είναι ο πρώτος που μελέτησε την εγκατάσταση των Ελλήνων στο νησί και άνοιξε την Κύπρο στην Ομηρική αρχαιολογία. Το συγγραφικό του έργο τεράστιο, δεκάδες βιβλία και εκατοντάδες επιστημονικά άρθρα, που σήμερα αποτελούν την πολύτιμη κληρονομιά του σε όλους τους αρχαιολόγους, και όχι μόνο, σε ολόκληρο τον κόσμο.
 
Πέθανε ο Βάσος Καραγιώργης, εμβληματικός Κύπριος αρχαιολόγος Facebook Twitter
Φωτ.: Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου
 
Η λαμπρή του καριέρα στην κυπριακή αρχαιολογία καθώς και η προσφορά του στην επιστήμη της αρχαιολογίας έτυχαν διεθνούς αναγνώρισης και βραβεύθηκε από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια, τα σημαντικότερα ερευνητικά κέντρα του κόσμου και πολλές Ακαδημίες Επιστημών.
 
Υπήρξε άνθρωπος χαρισματικός, ευρηματικός, άνθρωπος με όραμα και με μεγάλες ηγετικές ικανότητες. Πολύ αυστηρός στην εργασία, τελειομανής, αλλά πολύ φιλικός, δοτικός γενναιόδωρος με όλους. Σε πολύ δύσκολους καιρούς έδωσε μάχες για τη σωτηρία μεγάλων αρχαιολογικών χώρων που σήμερα τους απολαμβάνουμε όλοι ως επισκέψιμους αρχαιολογικούς χώρους διεθνούς εμβέλειας. Ίδρυσε Αρχαιολογικά Μουσεία σε όλες τις πόλεις της Κύπρου για να τονιστεί η σημασία της κάθε περιοχής και η ιστορική διαδρομή κάθε γωνιάς της Κύπρου. Προσκάλεσε τα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου να διενεργήσουν ανασκαφές στην Κύπρο και να μεταφέρουν τη γνώση του νησιού μας στις πατρίδες τους. Διοργάνωσε διεθνή συνέδρια προσκαλώντας τους μεγαλύτερους επιστήμονες να μιλήσουν για την Κύπρο, θέτοντας την στο επίκεντρο διεθνών συζητήσεων.
 
Πέθανε ο Βάσος Καραγιώργης, εμβληματικός Κύπριος αρχαιολόγος Facebook Twitter
Φωτ.: Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου
 
 
 
Με στοιχεία του Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου
Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

προτομή της Νεφερτίτης Αίγυπτος Βερολίνο

Πολιτισμός / Βερολίνο: Η Νεφερτίτη είναι «αμετακίνητη» παρά τις εκκλήσεις της Αιγύπτου

Παρότι κατά καιρούς διατυπώνονται δημόσιες εκκλήσεις για επαναπατρισμό, το ίδρυμα που κατέχει το έργο υποστηρίζει ότι η προτομή είναι τόσο εύθραυστη ώστε να θεωρείται «αμετακίνητη»
LIFO NEWSROOM
Το ΚΠΙΣΝ «στολίζει» για τα Χριστούγεννα το Σάββατο 29 Νοεμβρίου στις 19:00 - Αναλυτικά το εορταστικό πρόγραμμα

Πολιτισμός / Το ΚΠΙΣΝ «στολίζει» για τα Χριστούγεννα στις 29 Νοεμβρίου - Αναλυτικά το εορταστικό πρόγραμμα

Συναυλίες, παραστάσεις, DJ sets, προβολές ταινιών, παγοδρόμιο - και πολλά ακόμη - θα περιλαμβάνονται στον φετινό χριστουγεννιάτικο κόσμο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
LIFO NEWSROOM
Aριάνα Γκράντε, ταχυδακτυλουργικές απάτες και η φετινή Χρυσή Άρκτος από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Aριάνα Γκράντε, ταχυδακτυλουργικές απάτες και η φετινή Χρυσή Άρκτος από αύριο στους κινηματογράφους

Το δεύτερο και τελευταίο μέρος του «Wicked», το τρίτο «Now You See Me» και η ταινία που έδωσε στον Νταγκ Γιόχαν Χάουγκερουντ το μεγάλο βραβείο της Μπερλινάλε ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Μια έκθεση με τα άγνωστα και σπάνια υφάσματα που σχεδίασε ο Άντι Γουόρχολ

Πολιτισμός / Μια έκθεση με τα άγνωστα και σπάνια υφάσματα που σχεδίασε ο Άντι Γουόρχολ

Για πρώτη φορά στην Ιταλία, εκτίθενται άγνωστες μέχρι σήμερα δημιουργίες του Άντι Γουόρχολ από τη δεκαετία του ’50, αποκαλύπτοντας μια σχεδόν άγνωστη πλευρά του καλλιτέχνη: εκείνη του γραφίστα μόδας και σχεδιαστή υφασμάτων.
LIFO NEWSROOM