Πέθανε η συγγραφέας και ακτιβίστρια Γιαέλ Νταγιάν

Πέθανε η συγγραφές και ακτιβίστρια Γιαέλ Νταγιάν Facebook Twitter
Φωτ: ΑΠΕ
0

Η Γιαέλ Νταγιάν, διάσημη συγγραφέας, πρώην βουλευτής και πρωτοπόρος φεμινίστρια και ακτιβίστρια για την ειρήνη, κόρη του ιστορικού πολιτικού της χώρας Μοσέ Νταγιάν πέθανε σήμερα σε ηλικία 85 ετών.

Η Νταγιάν η οποία ήταν ανιψιά του πρώην Προέδρου του Ισραήλ Εζέρ Βάιτσμαν ήταν από τις πιο εξέχουσες φωνές για ίσα δικαιώματα στην Ιστορία του Ισραήλ και μέχρι το τέλος της ζωής της συνέχιζε να γράφει και να μιλά όσο μπορούσε για τα θέματα για τα οποία αγωνιζόταν.

Υπήρξε εμβληματική μορφή στον αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών – με αιχμή του δόρατος τη νομοθεσία για τη σεξουαλική παρενόχληση- τον αγώνα για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων αλλά και την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας με τους Παλαιστίνιους. Υπέφερε για πολλά χρόνια από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, η οποία προς το τέλος της ζωής της την κράτησε σε μεγάλο βαθμό περιορισμένη στο σπίτι της και έχοντας ανάγκη από συμπληρωματικό οξυγόνο και αναπηρικό καροτσάκι. Αλλά ακόμη και στα τελευταία της χρόνια, η Dayan συμμετείχε κατά καιρούς σε διαδηλώσεις και κατέθετε την άποψή της.

Ο πρώην αρχηγός του Meretz Mossi Raz χαρακτήρισε την Dayan ως πρωτοπόρο στον αγώνα για τα δικαιώματα των LGBTQ και του φεμινισμού στο Ισραήλ, σημειώνοντας τη νομοθεσία της για την απαγόρευση της σεξουαλικής παρενόχλησης και το έργο της ως ακτιβίστρια της ειρήνης. «Χάσαμε έναν σημαντικό συνεργάτη», έγραψε στο Twitter.

Σε συνέντευξή της το 2022, η Νταγιάν περιέγραψε την κακή της υγεία και δήλωσε: «Υπάρχουν μέρες και ώρες που δεν μπορώ να μιλήσω καθόλου με συνεκτικό τρόπο, αλλά στην πραγματικότητα υποφέρω κυρίως από πλήξη, επειδή τις περισσότερες φορές είμαι μόνη μου».

Με πληροφορίες από ΕΡΤ και Times of israel

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μάικλ Ντάγκλας: «Δεν έχω καμία πρόθεση να ξαναπαίξω – Έπρεπε να σταματήσω»

Πολιτισμός / Μάικλ Ντάγκλας: «Δεν έχω καμία πρόθεση να ξαναπαίξω – Έπρεπε να σταματήσω»

Ο 80χρονος ηθοποιός και παραγωγός δηλώνει ότι είναι ευτυχισμένος μακριά από το κινηματογραφικό πλατό, μετά από σχεδόν 60 χρόνια αδιάκοπης δουλειάς – «Μου αρκεί να βλέπω τη σύζυγό μου να παίζει»
LIFO NEWSROOM
Ανακαλύφθηκε αρχαία πόλη 3.500 ετών στο Περού: Το Peñico και ο μυστηριώδης πολιτισμός Caral

Πολιτισμός / Ανακαλύφθηκε αρχαία πόλη 3.500 ετών στο Περού: Το Peñico και ο μυστηριώδης πολιτισμός Caral

Αρχαιολόγοι εντόπισαν την αρχαία πόλη Peñico στη βόρεια επαρχία Barranca του Περού - Η ανακάλυψη αποκαλύπτει σημαντικά στοιχεία για τον πολιτισμό Caral, τον αρχαιότερο της Αμερικής, και τη σύνδεσή του με τις πρώιμες κοινωνίες των Άνδεων και του Αμαζονίου
LIFO NEWSROOM
Όζι Όζμπορν: Όλα όσα έγιναν στο μεγάλο φινάλε των Black Sabbath

Πολιτισμός / Όζι Όζμπορν: Όλα όσα έγιναν στο μεγάλο φινάλε των Black Sabbath

Η συναυλία «Back To The Beginning» χαρακτηρίστηκε ως η "τελευταία υπόκλιση" για τον άνθρωπο που θεωρείται ο «πατέρας» του heavy metal έπειτα από αρκετά χρόνια προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Πάρκινσον
LIFO NEWSROOM
Oasis: Η μεγάλη επιστροφή ως ύμνος στη βρετανική μουσική - Η αγκαλιά των αδελφών Γκάλαχερ επί σκηνής

Πολιτισμός / Oasis: Η μεγάλη επιστροφή ως ύμνος στη βρετανική μουσική - Η αγκαλιά των αδελφών Γκάλαχερ επί σκηνής

Το συγκρότημα επανενώθηκε επί σκηνής έπειτα από 16 χρόνια - Ένα σετ γεμάτο ύμνους της βρετανικής μουσικής, πάθος, χιούμορ και η αγκαλιά που περίμεναν όλοι
LIFO NEWSROOM
Αναλύθηκε το αρχαιότερο γονιδίωμα της Αρχαίας Αιγύπτου: Τι αποκαλύπτει για την καταγωγή των πρώτων Αιγυπτίων

Πολιτισμός / Αναλύθηκε το αρχαιότερο γονιδίωμα της Αρχαίας Αιγύπτου: Τι αποκαλύπτει για την καταγωγή των πρώτων Αιγυπτίων

Για πρώτη φορά, επιστήμονες κατόρθωσαν να αποκωδικοποιήσουν το πλήρες DNA ενός ανθρώπου που έζησε στις απαρχές της αιγυπτιακής πολιτισμικής ιστορίας, φέρνοντας στο φως εκπλήξεις για τις γενετικές καταβολές των πρώτων κατοίκων της κοιλάδας του Νείλου
LIFO NEWSROOM
Δεινόσαυροι, Πολ Νιούμαν και Κριστιάν Κλαβιέ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Δεινόσαυροι, Πολ Νιούμαν και Κριστιάν Κλαβιέ από αύριο στους κινηματογράφους

Η νέα προσθήκη στο franchise του Jurassic World, η επανέκδοση του «Cool Hand Luke» και μια κωμωδία με τον δημοφιλή Γάλλο κωμικό ξεχωρίζουν από το κινηματογραφικό πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ