Ολλανδία: Επιστρέφουν αρχαία αντικείμενα στο Κίεβο- Ανήκουν στην Κριμαία

Ολλανδία: Επιστρέφουν αρχαία αντικείμενα στο Κίεβο- Ανήκουν στην Κριμαία Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Στην Ουκρανία επέστρεψαν αρχαία έργα τέχνης από μουσεία της κατεχόμενης από τη Ρωσία Κριμαίας μετά από μία δεκαετία στην Ολλανδία.

Τα αρχαία σκυθικά τεχνουργήματα βρίσκονταν στην Ολλανδία λόγω δικαστικής διαμάχης για την κυριότητά τους. Το Μουσείο Άλαρντ Πίρσον επέστρεψε συνολικά 565 αντικείμενα, όπως αρχαία γλυπτά, κοσμήματα των Σκυθών και των Σαρματών και κινεζικά κουτιά από λάκα. Η συλλογή αυτή θα φυλαχθεί στο Μουσείο Ιστορίας στο Κίεβο της Ουκρανίας μέχρι την απελευθέρωση της Κριμαίας.

Τόσο η Ουκρανία όσο και τα μουσεία που βρίσκονται στην υπό ρωσικό έλεγχο Κριμαία διεκδίκησαν τα αντικείμενα όταν έληξε η περίοδος δανεισμού τους στην Ολλανδία. Τα τεχνουργήματα αυτά ανάγονται στην εποχή των Σκυθών, μεταξύ του 7ου και του 3ου αιώνα προ Χριστού.

Περισσότερα από 1.000 αντικείμενα, όπως ένα σκυθικό κράνος από ατόφιο χρυσάφι και ένα χρυσό κολιέ παρουσιάζονταν σε μια έκθεση στο Μουσείο Άλαρντ Πίρσον του Άμστερνταμ όταν οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν και προσάρτησαν τη χερσόνησο, το 2014.

Τον Ιούνιο, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ολλανδίας έκρινε ότι θα έπρεπε τα τεχνουργήματα αυτά να επιστραφούν στις ουκρανικές αρχές και όχι στην Κριμαία. Το Κίεβο τα θεωρεί μέρος της εθνικής κληρονομιάς του, ωστόσο τα μουσεία που ελέγχονται από τη Μόσχα επιμένουν ότι θα έπρεπε να επιστραφούν σε αυτά, με βάση τους όρους δανεισμού τους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λίαμ Νίσον, Νταρντέν και Όντρεϊ Χέπμπορν από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Λίαμ Νίσον, Νταρντέν και Όντρεϊ Χέπμπορν από αύριο στους κινηματογράφους

Η σπαρταριστή επιστροφή των «Τρελών Σφαιρών», η νέα ταινία των αδερφών Νταρντέν, η horror-έκπληξη που λέγεται «Together» και το απολαυστικό «Ηow to Steal a Million» του Γουίλιαμ Γουάιλερ είναι μερικές από τις ταινίες που θα προβληθούν στις αίθουσες αυτή την εβδομάδα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Τερζόπουλος

Πολιτισμός / Η επιστροφή του Θεόδωρου Τερζόπουλου στους Δελφούς

Το κοινό παρακολούθησε με ευλαβική προσοχή την πρώτη συνεργασία του Τερζόπουλου με το Εθνικό Θέατρο, που χαρακτηρίστηκε ως μία από τις σημαντικότερες στιγμές στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Επαναπατρίστηκε από τη Χιλή πολύτιμο θραύσμα από αρχαϊκό ναό της Ακρόπολης

Πολιτισμός / Επαναπατρίστηκε από τη Χιλή πολύτιμο θραύσμα από αρχαϊκό ναό της Ακρόπολης

Το μαρμάρινο θραύσμα βρισκόταν στην κατοχή Χιλιανού πολίτη και σύμφωνα με τον ίδιο, η  οικογένειά του το κατείχε από τη δεκαετία του 1930, με την πληροφορία ότι προέρχεται από την Ακρόπολη
LIFO NEWSROOM
Έιμι Σέραλντ: Η διάσημη ζωγράφος καταγγέλλει λογοκρισία και ακυρώνει μεγάλη έκθεση στο Smithsonian

Πολιτισμός / Έιμι Σέραλντ: Η διάσημη ζωγράφος καταγγέλλει λογοκρισία και ακυρώνει μεγάλη έκθεση στο Smithsonian

Η Αφροαμερικανή εικαστικός επικαλείται λογοκρισία σχετικά με έναν από τους πίνακές της, εμπνευσμένο από τρανς καλλιτέχνιδα - «Σε μια εποχή που τα τρανς άτομα δέχονται επιθέσεις, φιμώνονται και κινδυνεύουν στις ΗΠΑ, η σιωπή δεν είναι επιλογή»
LIFO NEWSROOM