Επαναπατρίζονται 15 αρχαία αντικείμενα από την Ελβετία, που κατείχε έμπορος αρχαιοτήτων

Επαναπατρίζονται 15 αρχαία αντικείμενα από την Ελβετία, που κατείχε έμπορος αρχαιοτήτων Facebook Twitter
Φωτ.: Πήλινο ρυτό με τη μορφή κεφαλής αγριόχοιρου. Πρώιμων κλασικών χρόνων./ΥΠΠΟΑ
0

Δεκαπέντε αρχαία αντικείμενα που κατείχε έμπορος αρχαιοτήτων και χρονολογούνται από την προϊστορική μέχρι τη ρωμαϊκή περίοδο, επαναπατρίζονται στην Ελλάδα από την Ελβετία.

Τα αντικείμενα, σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού, ανακτήθηκαν κατόπιν δικαστικής απόφασης στο πλαίσιο ποινικής διαδικασίας, στο δικαστήριο της Γενεύης κατά γνωστού εμπόρου αρχαιοτήτων.

Επαναπατρίζονται 15 αρχαία αντικείμενα από την Ελβετία, που κατείχε έμπορος αρχαιοτήτων Facebook Twitter
Φωτ.: Ζεύγος χάλκινων περικνημίδων με οπές στο άνω μέρος του κάθε σκέλους για τη στερέωση της εσωτερικής επένδυσης. Κλασικών χρόνων./ΥΠΠΟΑ

Πρόκειται για ειδώλια, πήλινα και χάλκινα αγγεία, ένα χρυσό διάδημα με φύλλα δάφνης, ένα κορμό γυμνής ανδρικής νεαρής μορφής, ένα χάλκινο αγαλματίδιο γυμνού αθλητή, ένα ζεύγος χάλκινων περικνημίδων και ένα αργυρό νόμισμα (στατήρας).

Τα αντικείμενα αυτά τελούσαν υπό συντηρητική κατάσχεση από τις Αρχές της Γενεύης.

Επαναπατρίζονται 15 αρχαία αντικείμενα από την Ελβετία, που κατείχε έμπορος αρχαιοτήτων Facebook Twitter
Φωτ.: Μελανόμορφη κύλικα τύπου Σιάννων με παράσταση πυγμάχων παρουσία κριτών. Στον τόντο απεικονίζεται κόκορας. Γύρω στα μέσα του 6ου αι. π.Χ.​/ ΥΠΠΟΑ

Σύμφωνα με το ΥΠΠΟΑ, αφού ενημερώθηκε από το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας για την υπόθεση, όρισε πληρεξούσιο δικηγόρο προκειμένου να προβεί σε κάθε απαραίτητη ενέργεια ώστε να αποκτήσει πρόσβαση στο σύνολο των αντικειμένων, που ήταν υπό κατάσχεση.

Ανάμεσά στα αντικείμενα διαπιστώθηκε η ύπαρξη 15 αρχαιοτήτων ελληνικού ενδιαφέροντος. Μετά τη σχετική τεκμηρίωση, με δικαστική απόφαση που εκδόθηκε τον Ιούλιο του 2022, τα αντικείμενα αυτά αποδόθηκαν οριστικά στο ελληνικό κράτος, ως προϊόντα παράνομης διακίνησης.

Επαναπατρίζονται 15 αρχαία αντικείμενα από την Ελβετία, που κατείχε έμπορος αρχαιοτήτων Facebook Twitter
Φωτ.: Χρυσό διάδημα με φύλλα δάφνης. Ελληνιστικών χρόνων/ΥΠΠΟΑ​

«Η αναγκαιότητα επαναπατρισμού πολιτιστικών αγαθών που έχουν απομακρυνθεί παράνομα ή με διαδικασίες αμφιβόλου νομιμότητας υπαγορεύεται από τις θεμελιώδεις αρχές των διεθνών συμβάσεων, ανεξαρτήτως χρονικών ορίων ή περιορισμών», δήλωσε, μεταξύ άλλων, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.

Επαναπατρίζονται 15 αρχαία αντικείμενα από την Ελβετία, που κατείχε έμπορος αρχαιοτήτων Facebook Twitter
Φωτ.: Μαρμάρινος κορμός γυμνής νεαρής ανδρικής μορφής, πιθανότατα Έρωτα. Ρωμαϊκών χρόνων/ΥΠΠΟΑ
Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λίαμ Νίσον, Νταρντέν και Όντρεϊ Χέπμπορν από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Λίαμ Νίσον, Νταρντέν και Όντρεϊ Χέπμπορν από αύριο στους κινηματογράφους

Η σπαρταριστή επιστροφή των «Τρελών Σφαιρών», η νέα ταινία των αδερφών Νταρντέν, η horror-έκπληξη που λέγεται «Together» και το απολαυστικό «Ηow to Steal a Million» του Γουίλιαμ Γουάιλερ είναι μερικές από τις ταινίες που θα προβληθούν στις αίθουσες αυτή την εβδομάδα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Τερζόπουλος

Πολιτισμός / Η επιστροφή του Θεόδωρου Τερζόπουλου στους Δελφούς

Το κοινό παρακολούθησε με ευλαβική προσοχή την πρώτη συνεργασία του Τερζόπουλου με το Εθνικό Θέατρο, που χαρακτηρίστηκε ως μία από τις σημαντικότερες στιγμές στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Επαναπατρίστηκε από τη Χιλή πολύτιμο θραύσμα από αρχαϊκό ναό της Ακρόπολης

Πολιτισμός / Επαναπατρίστηκε από τη Χιλή πολύτιμο θραύσμα από αρχαϊκό ναό της Ακρόπολης

Το μαρμάρινο θραύσμα βρισκόταν στην κατοχή Χιλιανού πολίτη και σύμφωνα με τον ίδιο, η  οικογένειά του το κατείχε από τη δεκαετία του 1930, με την πληροφορία ότι προέρχεται από την Ακρόπολη
LIFO NEWSROOM
Έιμι Σέραλντ: Η διάσημη ζωγράφος καταγγέλλει λογοκρισία και ακυρώνει μεγάλη έκθεση στο Smithsonian

Πολιτισμός / Έιμι Σέραλντ: Η διάσημη ζωγράφος καταγγέλλει λογοκρισία και ακυρώνει μεγάλη έκθεση στο Smithsonian

Η Αφροαμερικανή εικαστικός επικαλείται λογοκρισία σχετικά με έναν από τους πίνακές της, εμπνευσμένο από τρανς καλλιτέχνιδα - «Σε μια εποχή που τα τρανς άτομα δέχονται επιθέσεις, φιμώνονται και κινδυνεύουν στις ΗΠΑ, η σιωπή δεν είναι επιλογή»
LIFO NEWSROOM