Οι Έλληνες (εκτός Λάνθιμου) που διεκδικούν BAFTA φέτος

Οι Έλληνες (εκτός Λάνθιμου) που διεκδικούν BAFTA φέτος Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Ναι, το «Poor Things» του Γιώργου Λάνθιμου τα κατάφερε και έγινε η δεύτερη ταινία, μετά το Oppenheimer του Κρίστοφερ Νόλαν, που είναι υποψήφια ταινία για 11 βραβεία BAFTA.

Όμως η ελληνική παρουσία στα BAFTA 2024 δεν εξαντλείται στον Γιώργο Λάνθιμο. Αφού παραβλέψουμε το ότι ο δημιουργός του «Poor Things» δεν - τονίζω και απορώ μαζί- είναι υποψήφιος για BAFTA καλύτερης σκηνοθεσίας, ας αρκεστούμε στο ό,τι διεκδικεί και ο ίδιος ένα αγαλματίδιο καθώς συμμετέχει και στην παραγωγή της ταινίας. (Εξάλλου, πλησιάζουν και τα Όσκαρ).

Εκτός του Γιώργου Λάνθιμου ωστόσο, στο «Poor Things» υπάρχει και η υπογραφή του Γιώργου Μαυροψαρίδη- στενού συνεργάτη του- στην κατηγορία του μοντάζ ο οποίος επίσης διεκδικεί ένα βραβείο BAFTA. Ο Γιώργος Μαυροψαρίδης ωστόσο δεν αποτελεί έκπληξη για τα βραβεία Έχει ήδη υπάρξει υποψήφιος για BAFTA και για Όσκαρ το 2019 επίσης σε ταινία του Λάνθιμου, στην «Ευνοούμενη». Είναι ο άνθρωπος πίσω από τον Αστακό, τον Κυνόδοντα, Έτερος Εγώ, Άλπεις, Πολίτικη Κουζίνα, και πολλά πολλά άλλα.

«Τα Παιδιά του Χειμώνα» (The Holdovers) είναι ένα προσωπικό στοίχημα για τον δύο φορές βραβευμένο με Όσκαρ σκηνοθέτη Αλεξάντερ Πέιν. Ο ίδιος είναι υποψήφιος για BAFTA στην κατηγορία καλύτερος σκηνοθέτης και η ταινία στην κορυφαία κατηγορία των BAFTA (καλύτερη ταινία).

Ωστόσο, η ελληνική παρουσία δεν σταματά εδώ καθώς ένας ακόμα Έλληνας δημιουργός είναι υποψήφιος για βραβείο BAFTA. Ο λόγος για τον Κωνσταντίνο Κοντοβράκη της Heretic. Ο δημιουργός είναι υποψήφιος στην κατηγορία Καλύτερης Βρετανικής Ταινίας για τη συμπαραγωγή στο «How to Have Sex».

Υποψήφιος και ο Γιάννης Μανολόπουλος με την ταινία «Yellow», που διεκδικεί BAFTA στην κατηγορία καλύτερη βρετανική ταινία μικρού μήκους. Αν το κερδίσει- για την παραγωγή- θα το μοιραστεί με τους συμπαραγωγούς Elham Ehsas, Dina Mousawi και Azeem Bhati.

Υπομονή μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου, τη βραδιά απονομής των BAFTA 2024 στο Royal Festival Hall του Λονδίνου με οικοδεσπότη τον Ντέιβιντ Τέναντ.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τι σημαίνει η Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Κωμωδίας στο «Poor Things»

Οθόνες / Τι σημαίνει η Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Κωμωδίας στο «Poor Things»

Το Barbenheimer δεν συνέβη ακριβώς, το «Poor Things» αναστάτωσε τις Σφαίρες με μια νίκη-έκπληξη, ο Γιώργος Λάνθιμος και ο Κρίστοφερ Νόλαν ανεβαίνουν στην κούρσα των βραβείων και η Έμα Στόουν με τη Λίλι Γκλάντστοουν θα πρέπει να λύσουν τις «διαφορές» τους στα Όσκαρ, όπως και ο Κίλιαν Μέρφι με τον Πολ Τζιαμάτι.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπουργείο Πολιτισμού: Θωράκιση του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών από κεραυνικά πλήγματα

Πολιτισμός / Υπουργείο Πολιτισμού: Θωράκιση του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών από κεραυνικά πλήγματα

«Η προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς προϋποθέτει την ασφάλεια επισκεπτών και εργαζομένων, εφαρμόζοντας σύγχρονες, επιστημονικά και τεχνολογικά τεκμηριωμένες λύσεις, για την πρόληψη και αντιμετώπιση των φυσικών κινδύνων» δήλωσε η Λίνα Μενδώνη
LIFO NEWSROOM
Κατερίνα Γιουλάκη: Το συγκινητικό «αντίο» της Φίνος Φιλμ – «Αγαπήθηκε βαθιά από κοινό τεσσάρων δεκαετιών»

Πολιτισμός / Κατερίνα Γιουλάκη: Το συγκινητικό «αντίο» της Φίνος Φιλμ – «Αγαπήθηκε βαθιά από κοινό τεσσάρων δεκαετιών»

«Η Κατερίνα Γιουλάκη ήταν μια ηθοποιός με ψυχή και ταλέντο, που κατάφερε κάτι άπιαστο: να αγαπηθεί βαθιά και αυθεντικά από κοινό τεσσάρων δεκαετιών χωρίς να φθαρεί στο πέρασμα του χρόνου»
LIFO NEWSROOM
Δράκοι, Εξορκιστές και Κεκάτος από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Δράκοι, Εξορκιστές και Κεκάτος από αύριο στους κινηματογράφους

Δυο μεγάλα γαλλικά εισπρακτικά σουξέ, οι «Άγριες Μέρες Μας» του Βασίλη Κεκάτου και η live-action διασκευή του «How to train your Dragon» είναι μερικές από τις νέες ταινίες αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
BET Awards 2025: Η στιγμή που ο Τζέιμι Φοξ παραλαμβάνει φανερά συγκινημένος το βραβείο Ultimate Icon

Πολιτισμός / BET Awards 2025: Η στιγμή που ο Τζέιμι Φοξ παραλαμβάνει συγκινημένος το βραβείο Ultimate Icon

«Δεν ξέρω γιατί πέρασα ό,τι πέρασα, αλλά ξέρω πως αυτή τη δεύτερη ευκαιρία δεν θα την αφήσω να πάει χαμένη» ανέφερε ο δημοφιλής καλλιτέχνης αναφερόμενος στην περιπέτεια της υγείας του
LIFO NEWSROOM