ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Τι σημαίνει η Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Κωμωδίας στο «Poor Things»

Τι σημαίνει η Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Κωμωδίας στο «Poor Things» Facebook Twitter
Το Poor Things κερδίζει άραγε έδαφος με αυτήν τη νίκη-έκπληξη; Φωτ.: Michael Buckner/Golden Globes 2024/Golden Globes 2024 via Getty Images
0

Το Poor Things απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Κωμωδίας/Μιούζικαλ, την κατηγορία που η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου έχει εφεύρει εδώ και δεκαετίες για να κάνει τη διαφορά από τα Όσκαρ και να τιμήσει περισσότερους αστέρες στην ετήσια γιορτή της. Μετά από ατυχείς επιλογές στο παρελθόν (όπως το The Martian που ακόμη και οι συντελεστές τους έκραξαν από σκηνής), το Poor Things αποτελεί μια έξοχη διόρθωση πορείας και ταυτόχρονα ένα απαραίτητο boost στις πιθανότητες της ταινίας για μία ακόμη ανατροπή, αυτήν τη φορά στα βραβεία που μετρούν περισσότερο, τα επερχόμενα Όσκαρ, που θα απονεμηθούν στις 10 Μαρτίου.

Ακολουθώντας παρόμοια στρατηγική προώθησης, η Searchlight λάνσαρε το Poor Things στο Φεστιβάλ Βενετίας όπως ακριβώς και την Ευνοούμενη το 2019. Το βασιλικό δράμα έφυγε με το δεύτερο βραβείο της διοργάνωσης, ενώ το έπος της ενηλικίωσης της Μπέλα Μπάξτερ κέρδισε τον Χρυσό Λέοντα. Στις Χρυσές Σφαίρες είχαν αμφότερες περίπου τον ίδιο αριθμό υποψηφιοτήτων και η πρωταγωνίστρια Ολίβια Κόλμαν ήταν η μόνη που έφυγε νικήτρια εκείνη τη βραδιά.

Το Poor Things κερδίζει, άραγε, έδαφος με αυτήν τη νίκη-έκπληξη; Οι Χρυσές Σφαίρες, τα έχουμε πει και γράψει επανειλημμένως, είναι ένας αυτόκλητος θεσμός που πιθηκίζει, ενίοτε εξαιρετικά, τα γούστα και τις τάσεις της κινηματογραφικής βιομηχανίας του Χόλιγουντ.

Χθες, πάντα στην αίθουσα του ξενοδοχείου Μπέβερλι Χίλτον, η Έμα Στόουν νίκησε στην ίδια κατηγορία, με τη διαφορά πως και η ταινία τα κατάφερε. Είναι σίγουρο πως θα πλασαριστεί σε πολλές κατηγορίες στα Όσκαρ, ίσως και περισσότερες από τις 10 της Ευνοούμενης. Ωστόσο, με τη διαδρομή της μέχρι στιγμής, και κυρίως με τον θρίαμβο στις Σφαίρες, ίσως η πρωταγωνίστρια δεν είναι το μοναδικό φαβορί. Το Poor Things είναι η μοναδική ταινία που μπορεί να σπάσει το μπλοκ όχι του Βarbenheimer αλλά της μονομαχίας των δραματικών saga του Σκορσέζε και του Νόλαν, αν υποθέσουμε πως μοιράζονται οι ψήφοι ανάμεσά τους, με σταθερή προτίμηση, έστω και σε χαμηλότερη θέση στα ψηφοδέλτια, στον Λάνθιμο και τη δική του ταινία. 

Τι σημαίνει η Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Κωμωδίας στο Poor Things Facebook Twitter
Aν ήθελαν να ερμηνεύσουν τι σημαίνει επίτευγμα, μάλλον θα το απένειμαν στην Τέιλορ Σουίφτ για τον επαναπροσδιορισμό της σχέσης της διασημότητας με την αίθουσα με αφορμή την κινηματογραφική μεταφορά της περιοδείας της. Φωτ.: Amy Sussman/Getty Images

Κανείς δεν είναι σίγουρος για τα γούστα των μελών της Ακαδημίας (ο αναλυτής Σκοτ Φάινμπεργκ πιστεύει στην Barbie), αλλά η ταινία της Γκρέτα Γκέργουιγκ δεν απέδωσε τα αναμενόμενα στις Σφαίρες, αν και προηγούνταν με 9 υποψηφιότητες. Πήρε μεν το καλύτερο τραγούδι, όχι για το κεφάτο «I am just Ken» του Μαρκ Ρόνσον αλλά για το άλλο, της Μπίλι Άιλις και του Φίνεας, το πιο ψαγμένο, ας πούμε, «What was I made for?», και βασικά αρκέστηκε στο καινούργιο, κατσαρό αγκίστρι/βραβείο με τον τίτλο «καλύτερο εισπρακτικό επίτευγμα στον κινηματογράφο» – είναι ακριβώς το ίδιο με εκείνο που έριξε στο τραπέζι η Ακαδημία όταν είδε τις τηλεθεάσεις να κατακρημνίζονται το 2018, αλλά η πρόταση συνάντησε αγριεμένες αντιδράσεις και αποσύρθηκε όπως όπως.

Η Γκέργουιγκ και η παραγωγός και ψυχή της ταινίας Μάργκο Ρόμπι παρέλαβαν το βραβείο χωρίς ίχνος ειρωνείας ωστόσο: έδειξαν ευγνωμοσύνη και εξέφρασαν την απέραντη χαρά τους σε όλους, θεατές, Warner και Mattel, για την αγάπη και το ρίσκο αντίστοιχα. Την ίδια στιγμή, οι Σφαίρες ξεμπέρδεψαν με την Barbie δίνοντάς της το νεοσύστατο βραβεία που ουσιαστικά επιβεβαιώνει την εμπορική πορεία και δεν δείχνει καμία κρίση. Διότι αν ήθελαν να ερμηνεύσουν τι σημαίνει επίτευγμα, μάλλον θα το απένειμαν στην Τέιλορ Σουίφτ για τον επαναπροσδιορισμό της σχέσης της διασημότητας με την αίθουσα, με αφορμή την κινηματογραφική μεταφορά της περιοδείας της. 

Στο επίπεδο των ερμηνειών, τα φαβορί επικράτησαν. Στους δεύτερους ρόλους, η Νταβάιν Τζόι Ράντολφ κέρδισε με τα Παιδιά του Χειμώνα του Αλεξάντερ Πέιν και ο Ρόμπερ Ντάουνι με το Οπενχάιμερ – η σεζόν φαίνεται να τους ανήκει. Τους απειλούν, ίσως, η Ντανιέλ Μπρουκς με το Πορφυρό Χρώμα και ο Ράιαν Γκόσλινγκ με την Barbie αντίστοιχα – δύσκολο να τους κερδίσουν. Απεναντίας, στους πρώτους ρόλους οι Σφαίρες έκαναν μια χαρά την παραδοσιακή μοιρασιά τους, με αποτέλεσμα να μη δώσουν σαφή γραμμή για το τι θα γίνει στα Bafta και στα Όσκαρ.

Τι σημαίνει η Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Κωμωδίας στο «Poor Things» Facebook Twitter
Φωτ.: Steve Granitz/FilmMagic/Getty Images/Ideal Image

Μετά την επιλογή της ως καλύτερης ερμηνείας της χρονιάς από τους κριτικούς της Νέας Υόρκης, η Λίλι Γκλάντστοουν, πάντα για τους Δολοφόνους του Ανθισμένου Φεγγαριού, έγινε η πρώτη αυτόχθων ηθοποιός με major βραβείο στο Χόλιγουντ. Η Έμα Στόουν μπαίνει κι αυτή στην τελική ευθεία με το αντίστοιχο βραβείο στην κατηγορία της κωμωδίας. Τα είπε ωραία στον λόγο της, επισημαίνοντας πως όντως το Poor Things μπορεί να αναγνωσθεί και ως ρομαντική κομεντί, με την Μπέλα να έχει ερωτευθεί τη ζωή. Ο Κίλιαν Μέρφι επιβεβαιώνει τον τίτλο του φαβορί σε μια αλά Ντάνιελ Ντέι Λιούις φάση σεβασμού και δέους για το επίτευγμά του, ενώ στο μέτωπο του comedy, ο Πολ Τζιαμάτι για τα Παιδιά του Χειμώνα αναγνωρίζεται με ορίζοντα τα Όσκαρ που τον αγνοούν εδώ και χρόνια, όπως τον αγνόησαν ακόμη και για τον σπαρακτικό του ρόλο στο Πλαγίως

Εντύπωση προκαλεί η ήδη διαγνωσμένη συμπάθεια του Χόλιγουντ στην Ανατομία μιας πτώσης. Το δράμα της Ζιστίν Τριέ επικράτησε στην κατηγορία του σεναρίου, υποχρεώνοντας τους αγγλόφωνους αντιπάλους να τη χειροκροτήσουν. Ο Χρυσός Φοίνικας του 2023 δεν θα διαγωνιστεί στο διεθνές Όσκαρ γιατί η Γαλλία υπέβαλε το Στη Φωτιά του Τραν Αν Χουνγκ, αλλά δείχνει να κερδίζει πόντους στη συγκεκριμένη κατηγορία και με τον τρόπο αυτό να σιγουρεύει την είσοδό της στη δεκάδα των κορυφαίων ταινιών. 

Τι σημαίνει η Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Κωμωδίας στο «Poor Things» Facebook Twitter
Τα είπε ωραία στον λόγο της, επισημαίνοντας πως όντως το Poor Things μπορεί να αναγνωσθεί και ως ρομαντική κομεντί, με την Μπέλα να έχει ερωτευθεί τη ζωή. Φωτ.: Getty Images/Ideal Image

Το Poor Things κερδίζει, άραγε, έδαφος με αυτήν τη νίκη-έκπληξη; Οι Χρυσές Σφαίρες, όπως τα έχουμε πει και γράψει επανειλημμένως, είναι ένας αυτόκλητος θεσμός που πιθηκίζει, ενίοτε εξαιρετικά, τα γούστα και τις τάσεις της κινηματογραφικής βιομηχανίας του Χόλιγουντ. Μετά από ένα σχετικά σύντομο στραπάτσο, εξαγοράστηκε από άλλον φορέα, έκανε ένα μικρό λίφτινγκ με νέα μέλη για να ενισχύσει, υποτίθεται, τη διεθνή ψήφο, άλλαξε τηλεοπτικό δίκτυο μετάδοσης και πλέον βγαίνει από τη συχνότητα του σοβαρού CBS με τους σταρ όλους παρόντες, σαν να μην έχει συμβεί τίποτε. Η τακτική της κολακείας στα μεγάλα ονόματα και στην κρίση της κοινής γνώμης στα δύσκολα, με ελάχιστες και σπάνιες αποκλίσεις, αποδίδει εδώ και δεκαετίες, οπότε γιατί να την αλλάξουν τώρα που τη χρειάζονται περισσότερο; Αυτό φαίνεται και στα φετινά τους βραβεία στην τηλεόραση. Το «Succession», το «Bear» και το «Beef» που σάρωσαν είναι μια χαρά, και επίσης η χαρά του φαβορί, κάτι που φέρνει το Poor Things στη θέση της μοναδικής πηγής έκπληξης και κυρίως εντυπώσεων.

Παντού γράφτηκε πως αυτό είναι το upset της βραδιάς, ο πονοκέφαλος για το Barbie, το party pooper του Barbenheimer, επισκιάζοντας μερικώς ακόμη και τον θρίαμβο του Οπενχάιμερ, που κέρδισε τις περισσότερες Σφαίρες της βραδιάς, 5 στο σύνολο, για δράμα, σκηνοθεσία, δύο ρόλους και τη μουσική ταπετσαρία του Λούντβιχ Γκόρανσον. Είναι φαβορί για τα Όσκαρ, χωρίς να ξεγράφουμε τον Σκορσέζε, ειδικά στην κατηγορία της ταινίας και της γυναικείας ερμηνείας. Η Barbie υποχωρεί και το Poor Things μπαίνει πιο δυναμικά στην τετράδα των υπολογίσιμων ταινιών της χρονιάς, εκεί όπου ούτως ή άλλως βρισκόταν, αλλά πιο ευδιάκριτα, στην τέταρτη θέση. Τώρα ανεβαίνει πλέον και ο Γιώργος Λάνθιμος – όσο προχωρά το ατελείωτο σιρκουί των βραβείων, δείχνει να χαλαρώνει και, σαν παιδί σε ζαχαροπλαστείο, να το απολαμβάνει: στη σκηνή του Μπέβερλι Χίλτον δεν σταμάτησε να ευχαριστεί τον ήρωά του, Μπρους Σπρίνγκστιν –υποψήφιο, και ηττημένο, για το θέμα της ταινίας She came to me της Ρεμπέκα Μίλερ– απλώς που υπάρχει, που τον είδε και είναι υπεύθυνος για την εξέλιξη της προσωπικότητάς του. Κλείνοντας, έδειξε τον Μάρτιν Σκορσέζε, περίπου όπως ο Μπον Τζουν Χο στα Όσκαρ του 2020, όταν και πάλι, τότε με τον Ιρλανδό, ο Αμερικανός δάσκαλος έβλεπε τους νεότερους να τον κερδίζουν, υποκλινόμενοι.

Οθόνες
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Poor Things: Χρυσές Σφαίρες στον Γιώργο Λάνθιμο και την Έμα Στόουν

Πολιτισμός / «Poor Things»: Χρυσές Σφαίρες στον Γιώργο Λάνθιμο και την Έμα Στόουν

Χρυσή Σφαίρα απέσπασε ο Γιώργος Λάνθιμος για το «Poor Things» στην κατηγορία καλύτερη κωμωδία ή μιούζικαλ ενώ και η Έμα Στόουν επιβεβαίωσε τις φήμες κερδίζοντας τη Χρυσή Σφαίρα για καλύτερη γυναικεία ερμηνεία.
NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα στα γρήγορα με την Taylor Swift

Pulp Fiction / Ένα στα γρήγορα με την Taylor Swift

Τη στιγμή που οι δύο υποψήφιοι Πρόεδροι, ο Μπάιντεν χιουμοριστικά και ο Τραμπ απειλητικά, επικαλούνται την προτίμησή της για να επηρεαστούν οι ψηφοφόροι των προεδρικών εκλογών, η Τέιλορ Σουίφτ ξεφουρνίζει ένα ακόμα μουσικό ημερολόγιο με επικάλυψη μελαγχολικής εκδίκησης έναντι των πρώην της και την ίδια synthpop μονοτονία που επιμένει να σπάει ρεκόρ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Civil War»: Γιατί μια ταινία δράσης έχει φρικάρει τόσο τους Αμερικανούς θεατές;

The Review / «Civil War»: Γιατί μια ταινία δράσης έχει φρικάρει τόσο τους Αμερικανούς θεατές;

Ο Γιάννης Βασιλείου και ο Γιάννης Καντέα-Παπαδόπουλος, κριτικός στο Αθηνόραμα, αναλύουν τη νέα ταινία του Άλεξ Γκάρλαντ, που μόλις κυκλοφόρησε στις αίθουσες και τρομάζει τους Αμερικανούς θεατές.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου μιλούν για την αγαπημένη εκπομπή των booklovers

Οθόνες / «Βιβλιοβούλιο»: Μια διόλου σοβαροφανής τηλεοπτική εκπομπή για το βιβλίο

Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου ήταν κάποτε «ανταγωνιστές». Και πια κάνουν μαζί την αγαπημένη εκπομπή των βιβλιόφιλων, τη μοναδική που υπάρχει για το βιβλίο στην ελληνική τηλεόραση, που επικεντρώνεται στη σύγχρονη εκδοτική παραγωγή και έχει καταφέρει να είναι ευχάριστη και ενημερωτική.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μην ανοίγεις την πόρτα

Οθόνες / «Μην ανοίγεις την πόρτα»: Το χειροποίητο αλλά καθόλου ερασιτεχνικό θρίλερ των Unboxholics

Η πρώτη τους ταινία είναι λογικό να αποτελεί τη συνισταμένη των επιρροών τους αλλά και τόσο παρήγορο να συνορεύει με ένα λιντσικό σύμπαν ψυχολογικού θρίλερ, αντί να αναπαράγει απότομες τρομάρες και δωρεάν ανατριχίλες. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
The Sympathizer: Όλοι οι πόλεμοι διεξάγονται δύο φορές, μία στο πεδίο της μάχης και μία  στη μνήμη

Daily / The Sympathizer: Όλοι οι πόλεμοι διεξάγονται δύο φορές, μία στο πεδίο της μάχης και μία στη μνήμη

Σατιρικό δράμα και περιπέτεια κατασκοπίας συγχρόνως, η νέα φιλόδοξη σειρά του HBO διαθέτει, ανάμεσα στα άλλα σημαντικά της ατού, τον Παρκ Τσαν-γουκ στη σκηνοθεσία και τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ σε τέσσερις διαφορετικούς ρόλους.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Τελικά, είναι ο Τομ Ρίπλεϊ γκέι; 

Βιβλίο / Τελικά, είναι γκέι ο Τομ Ρίπλεϊ;

Το ερώτημα έχει τη σημασία του. Η δολοφονία του Ντίκι Γκρίνλιφ από τον Ρίπλεϊ, η πιο συγκλονιστική από τις πολλές δολοφονίες που διαπράττει σε βάθος χρόνου ο χαρακτήρας, είναι και η πιο περίπλοκη επειδή είναι συνυφασμένη με τη σεξουαλικότητά του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το νέο Χόλιγουντ των 80άρηδων στο Φεστιβάλ Καννών

Pulp Fiction / Το νέο Χόλιγουντ των 80άρηδων στο Φεστιβάλ Καννών

Ο Κόπολα πούλησε τα φημισμένα αμπέλια του και σκάρωσε ένα από τα ακριβότερα στοιχήματα στην ιστορία του σινεμά. Όμως, το Φεστιβάλ Καννών των auteurs και των κινηματογραφιστών αιχμής έχει τόση ανάγκη τους καταξιωμένους δημιουργούς μιας αλλοτινής εποχής;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιώργος Αρβανίτης: «Έλεγα "είμαι καλύτερος" και δεν με πήρε η φτώχεια από κάτω»

Οι Αθηναίοι / Γιώργος Αρβανίτης: «Πείσμωνα για να γίνω ο καλύτερος και δεν με πήρε η φτώχεια από κάτω»

Από μια νιότη γεμάτη αντιξοότητες, ο τροχός για εκείνον γύρισε, η ζωή του στράφηκε στο φως και έγινε βιβλίο. Η Ευρώπη τον ανακάλυψε από τις ταινίες του Αγγελόπουλου, στις ιστορίες του πρωταγωνιστούν ο Φίνος, ο Μαστρογιάνι και ο Κουροσάβα. Ο πολυβραβευμένος διευθυντής φωτογραφίας που ήταν «πάντα την κατάλληλη στιγμή στο κατάλληλο μέρος» είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Εμφύλιος πόλεμος

Οθόνες / «Εμφύλιος πόλεμος»: Μυθοπλαστική εικασία ή ρεαλιστικό σενάριο;

Με μια φιλμογραφία γεμάτη ζόμπι, κλώνους και αποκυήματα φαντασίας, αυτή είναι η λιγότερο αλληγορική ταινία του Άλεξ Γκάρλαντ που επιλέγει να μην εξηγήσει τις αιτίες του διχασμού, επιμένει σε μια πολιτική ασάφεια και δεν κατονομάζει τον Τραμπ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Baby Reindeer: Ποτέ η φράση “sent from my iPhone” δεν έμοιαζε πιο τρομακτική

Daily / Baby Reindeer: Ποτέ η φράση «sent from my iPhone» δεν έμοιαζε πιο τρομακτική

Ισορροπώντας ανάμεσα στο θρίλερ, το κοινωνικό δράμα και τη μαύρη κωμωδία, η αυτοβιογραφική σειρά του Netflix αφηγείται με συνταρακτικό τρόπο μια αληθινή ιστορία κακοποίησης, μαζοχισμού και τραύματος.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Γέλιο-κονσέρβα: Ο θάνατος του πιο απόκοσμου και μισητού ήχου στην τηλεόραση

Οθόνες / Γέλιο-κονσέρβα: Ο θάνατος του πιο απόκοσμου και μισητού ήχου στην τηλεόραση

Το laugh track στις κωμικές σειρές αντιπροσώπευε την ψευδαίσθηση μιας κοινότητας, αλλά τώρα ακόμη κι αυτή η ψευδαίσθηση έχει χάσει τη λάμψη της. Καμία σειρά με γέλιο-κονσέρβα δεν έχει κερδίσει το βραβείο Emmy καλύτερης κωμωδίας εδώ και σχεδόν 20 χρόνια.
THE LIFO TEAM
Σάκης Καρπάς: «O κόσμος θα μας πει να συνεχίσουμε ή θα μας στείλει σπίτι μας»

Οθόνες / Unboxholics: «O κόσμος θα μας πει να συνεχίσουμε ή θα μας στείλει σπίτι μας»

Καθώς το «Μην ανοίγεις την πόρτα», το σκηνοθετικό ντεμπούτο των Unboxholics, ετοιμάζεται να βγει στις αίθουσες, ο Σάκης Καρπάς μας μιλά για το δάσος και άλλα πράγματα που τους τρομάζουν, για αγαπημένες ταινίες και games τρόμου, αλλά και για την άδικη δαιμονοποίηση των gamers.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιατί επιστρέφουμε συνεχώς στο σινεμά των 90s;

Pulp Fiction / Γιατί επιστρέφουμε συνεχώς στο σινεμά των '90s;

Είναι η δεκαετία του '90 η καλύτερη όλων στο σινεμά; Ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος συζητά με την κριτικό και αρθρογράφο της LiFO Ειρήνη Γιαννάκη για τη δεκαετία που ξεκίνησε με το «Pretty Woman», το «Goodfellas», το «Χορεύοντας με τους λύκους» και το «Μόνος στο σπίτι» και έκλεισε με τα «Μάτια ερμητικά κλειστά», την «Έκτη αίσθηση», το «Matrix» και το «Fight Club».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ