Ο υπουργός Πολιτισμού της Ουκρανίας ζητά «μποϊκοτάζ στον Τσαϊκόφσκι» μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος

Ο υπουργός Πολιτισμού της Ουκρανίας ζητά «μποϊκοτάζ στον Τσαϊκόφσκι» μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος Facebook Twitter
Η Άννα Νετρέμπκο στον Ευγένιο Ονιέγκιν του Τσαϊκόφσκι
0

Η Ρωσία δεν επιτίθεται μόνο πρακτικά στην Ουκρανία· προσπαθεί επίσης να αφανίσει τον πολιτισμό της. Στα κατεχόμενα εδάφη, ουκρανικές βιβλιοθήκες έχουν ισοπεδωθεί, η λέξη «Ουκρανία» έχει σβηστεί και μουσεία έχουν καταστραφεί.

Το υπουργείο Πολιτισμού της χώρας έχει καταγράψει περισσότερες από 800 περιπτώσεις καταστροφής: μνημείων και έργων τέχνης, μουσείων, πολύτιμων ιστορικών κτιρίων.

Τώρα ο υπουργός Πολιτισμού, Oleksandr Tkachenko, καλεί σε «μποϊκοτάζ στον Τσαϊκόφσκι» μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος και μέσω επιστολής στην εφημερίδα Guardian εξηγεί τους λόγους που ζητά από τις χώρες να βάλουν στο «πάγο» ρωσικά έργα και καλλιτέχνες μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος: 

«Αυτός ο πόλεμος είναι μια πολιτιστική μάχη για την κουλτούρα και την ιστορία. Στις 5 Σεπτεμβρίου φέτος, ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε ένα διάταγμα που αναφέρεται στη "Ρωσική ειρήνη". Στο έγγραφο αυτό το Κρεμλίνο κατέστησε σαφές ότι ο πολιτισμός αποτελεί εργαλείο ή ακόμη και όπλο στα χέρια της κυβέρνησης και ότι θα χρησιμοποιήσει ενεργά όλες τις δυνατότητες που έχει στη διάθεσή του, από την προώθηση του ρωσικού μπαλέτου μέχρι την προστασία των δικαιωμάτων των Ρωσόφωνων στο εξωτερικό, προκειμένου να προωθήσει τα συμφέροντά του.

»Στο μυαλό του Κρεμλίνου, ο κόσμος χωρίζεται μεταξύ "παραδοσιακών αξιών" και "ψευδοαξιών". Οι τελευταίες αποτελούν φιλελεύθερη απειλή για τις πρώτες και μεταξύ των δύο διεξάγεται ένας αγεφύρωτος αγώνας. Το Κρεμλίνο αυτοπροβάλλεται ως παγκόσμιος ηγέτης των παραδοσιακών αξιών, ισχυριζόμενο ότι το έθνος του είναι χτισμένο πάνω σε αυτές. Αφού ο Πούτιν υπέγραψε αυτό το έγγραφο, κατέστησε σαφές ότι βλέπει τον ρωσικό πολιτισμό ως εργαλείο της ιμπεριαλιστικής πολιτικής του έθνους του.

»Η ρωσική κουλτούρα χρησιμοποιήθηκε από μέλη του Κρεμλίνου για να δικαιολογήσουν τον τρομερό τους πόλεμο. Ο Σεργκέι Λαβρόφ, ο υπουργός Εξωτερικών, επικαλέστηκε πρόσφατα στην τηλεόραση το ποίημα "Στους συκοφάντες της Ρωσίας" του Αλεξάντερ Πούσκιν. Η εκπομπή περιείχε πλάνα από τη συνάντηση της G7, μια εικόνα του Τζο Μπάιντεν με φόντο τη σημαία των ΗΠΑ και σύμβολα της ρωσικής δόξας. 

»Ο Πούτιν επιμένει ότι Ουκρανία και Ρωσία είναι "ένα έθνος", ενώ προσπαθεί σκόπιμα να καταστρέψει ο,τιδήποτε σχετίζεται με την Ουκρανία. Παρά τις προσπάθειές του, αυτός ο πόλεμος έχει ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας για τους Ουκρανούς να φανούν και να ακουστούν. Μέσα από τον πόνο και την τραγωδία, ανακαλύπτουμε ξανά τον ουκρανικό πολιτισμό. Το ευρύ κοινό γνωρίζει ότι ο διάσημος χριστουγεννιάτικος ύμνος Carol of the Bells είναι ουκρανικής προέλευσης: πρόκειται για την ουκρανική λαϊκή μελωδία Shchedryk, από την οποία ο λαμπρός Ουκρανός συνθέτης Mykola Leontovych δημιούργησε ένα παγκόσμιο αριστούργημα. 

»Σήμερα, οι ουκρανικές μελωδίες και φωνές ακούγονται ηχηρά στις πιο διάσημες σκηνές του κόσμου - είτε πρόκειται για τη Βασιλική Όπερα του Λονδίνου, είτε για τη Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης, είτε για τη Σκάλα του Μιλάνου. Οι Ουκρανοί τραγουδιστές όπερας είναι από τους καλύτερους στον κόσμο. Νωρίτερα φέτος, η Liudmyla Monastyrska αντικατέστησε στον κύριο ρόλο της Turandot τη Ρωσίδα σοπράνο Anna Netrebko, η οποία αποχώρησε από την Met Opera αφού αρνήθηκε να αποκηρύξει τον Πούτιν.

»Το μποϊκοτάζ του ρωσικού πολιτισμού είναι σημαντικό βήμα. Δεν μιλάμε για ακύρωση του Τσαϊκόφσκι, αλλά για παύση των παραστάσεων των έργων του μέχρι η Ρωσία να σταματήσει την αιματηρή εισβολή της. Οι ουκρανικοί πολιτιστικοί χώροι το έχουν ήδη κάνει με αυτόν και άλλους Ρώσους συνθέτες. Καλούμε τους συμμάχους μας να κάνουν το ίδιο. Ήδη, πολλά από τα θέατρα και τους πολιτιστικούς χώρους που προηγουμένως αρνήθηκαν να παρουσιάσουν ρωσική μουσική ή να συνεργαστούν με Ρώσους καλλιτέχνες που υποστηρίζουν τον πόλεμο, έχουν από τότε ανανεώσει τους δεσμούς τους. Και ο ουκρανικός πολιτισμός έχει τόσα πολλά να προσφέρει. Οι συνθέτες μας έχουν δημιουργήσει αριστουργήματα, και οι συγγραφείς μας δεν πρέπει να χαίρουν λιγότερης εκτίμησης από τους Ρώσους συναδέλφους τους. Η ουκρανική λογοτεχνία έχει βαθιές ρίζες και εξακολουθεί να αναπτύσσεται ενεργά.

»Οι εκπρόσωποι του ουκρανικού πολιτισμού θεωρούν σήμερα αποστολή τους να ξεπεράσουν τη βία και την καταστροφή που προκάλεσε η Ρωσία. Η απόρριψη των εκπροσώπων του ρωσικού πολιτισμού που υποστηρίζουν το ολοκληρωτικό καθεστώς της και η παρεμπόδιση συναυλιών Ρώσων καλλιτεχνών που υποστηρίζουν ανοιχτά τον επιθετικό της πόλεμο είναι συνειδητά βήματα που πρέπει να κάνει μια ώριμη δημοκρατική κοινωνία. Μαζί με τις πολιτικές και οικονομικές κυρώσεις, θα είναι απαραίτητα αν θέλουμε να νικήσουμε το ολοκληρωτικό σχέδιο της Ρωσίας».

Με πληροφορίες από Guardian

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΛΟΥΚΑ ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΙΝΟ ΤΙΜΟΤΕ ΣΑΛΑΜΕ

Πολιτισμός / Ο Γκουαντανίνο υπερασπίζεται τον Σαλαμέ: «Πώς μπορεί ένα σχόλιο να εξελιχθεί σε παγκόσμια αντιπαράθεση;»

Ο Ιταλός σκηνοθέτης και παραγωγός ταινιών υπερασπίστηκε τον νεαρό ηθοποιό αναφορικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του για την όπερα και το μπαλέτο που προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις
THE LIFO TEAM
Γιατί όλοι ξαναμιλούν για τον Μαρσέλ Ντυσάν

Πολιτισμός / Γιατί όλοι ξαναμιλούν για τον Μαρσέλ Ντυσάν

Η μεγάλη αναδρομική του Μαρσέλ Ντυσάν που ανοίγει στις 12 Απριλίου στο MoMA δεν φέρνει απλώς ξανά στο προσκήνιο έναν από τους πιο επιδραστικούς καλλιτέχνες του 20ού αιώνα. Φέρνει μαζί της και το παλιό ερώτημα που δεν σταμάτησε ποτέ να τον ακολουθεί: τι ακριβώς είναι τέχνη και ποιος το αποφασίζει;
THE LIFO TEAM
Η Μαρίνα Αμπράμοβιτς μετατρέπει μια φιάλη κρασιού σε περφόρμανς

Πολιτισμός / Η Μαρίνα Αμπράμοβιτς μετατρέπει μια φιάλη κρασιού σε περφόρμανς

Η Μαρίνα Αμπράμοβιτς δεν σχεδίασε απλώς τις συλλεκτικές φιάλες της σοδειάς 2023 της Ornellaia. Για τη μοναδική 9λιτρη φιάλη έδωσε μια οδηγία-έργο: να πιεις το κρασί αργά, με κλειστά μάτια, ακούγοντας το θέμα του Νίνο Ρότα από το La Dolce Vita.
THE LIFO TEAM
Ο Στίβεν Σόντερμπεργκ χρησιμοποιεί AI στο νέο ντοκιμαντέρ του για τον Τζον Λένον

Πολιτισμός / Ο Στίβεν Σόντερμπεργκ χρησιμοποιεί AI στο νέο ντοκιμαντέρ του για τον Τζον Λένον

Ο Στίβεν Σόντερμπεργκ αποκάλυψε ότι χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη στο νέο του ντοκιμαντέρ για τον Τζον Λένον και τη Γιόκο Όνο, κυρίως για να δημιουργήσει σουρεαλιστικές εικόνες εκεί όπου δεν υπάρχει οπτικό αρχειακό υλικό.
THE LIFO TEAM
Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ λέει ότι το Interstellar έγινε καλύτερη ταινία στα χέρια του Κρίστοφερ Νόλαν

Πολιτισμός / Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ λέει ότι το Interstellar έγινε καλύτερη ταινία στα χέρια του Κρίστοφερ Νόλαν

Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ αποκάλυψε ότι δούλεψε περίπου έναν χρόνο πάνω στο Interstellar πριν αποχωρήσει από το πρότζεκτ, το οποίο ανέλαβε στη συνέχεια ο Κρίστοφερ Νόλαν.
THE LIFO TEAM
Πέθανε ο Αφρίκα Μπαμπάατα, από τις πιο καθοριστικές και πιο αμφιλεγόμενες μορφές της πρώιμης hip-hop

Πολιτισμός / Πέθανε ο Άφρικα Μπαμπάατα, από τις πιο καθοριστικές και αμφιλεγόμενες μορφές της πρώιμης hip-hop

Ο DJ και παραγωγός από το Μπρονξ, που ταυτίστηκε με το Planet Rock, πέθανε στα 68 του από καρκίνο. Η υστεροφημία του, ωστόσο, είχε ήδη σκιαστεί από καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων.
THE LIFO TEAM