Ο υπουργός Πολιτισμού της Ουκρανίας ζητά «μποϊκοτάζ στον Τσαϊκόφσκι» μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος

Ο υπουργός Πολιτισμού της Ουκρανίας ζητά «μποϊκοτάζ στον Τσαϊκόφσκι» μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος Facebook Twitter
Η Άννα Νετρέμπκο στον Ευγένιο Ονιέγκιν του Τσαϊκόφσκι
0

Η Ρωσία δεν επιτίθεται μόνο πρακτικά στην Ουκρανία· προσπαθεί επίσης να αφανίσει τον πολιτισμό της. Στα κατεχόμενα εδάφη, ουκρανικές βιβλιοθήκες έχουν ισοπεδωθεί, η λέξη «Ουκρανία» έχει σβηστεί και μουσεία έχουν καταστραφεί.

Το υπουργείο Πολιτισμού της χώρας έχει καταγράψει περισσότερες από 800 περιπτώσεις καταστροφής: μνημείων και έργων τέχνης, μουσείων, πολύτιμων ιστορικών κτιρίων.

Τώρα ο υπουργός Πολιτισμού, Oleksandr Tkachenko, καλεί σε «μποϊκοτάζ στον Τσαϊκόφσκι» μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος και μέσω επιστολής στην εφημερίδα Guardian εξηγεί τους λόγους που ζητά από τις χώρες να βάλουν στο «πάγο» ρωσικά έργα και καλλιτέχνες μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος: 

«Αυτός ο πόλεμος είναι μια πολιτιστική μάχη για την κουλτούρα και την ιστορία. Στις 5 Σεπτεμβρίου φέτος, ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε ένα διάταγμα που αναφέρεται στη "Ρωσική ειρήνη". Στο έγγραφο αυτό το Κρεμλίνο κατέστησε σαφές ότι ο πολιτισμός αποτελεί εργαλείο ή ακόμη και όπλο στα χέρια της κυβέρνησης και ότι θα χρησιμοποιήσει ενεργά όλες τις δυνατότητες που έχει στη διάθεσή του, από την προώθηση του ρωσικού μπαλέτου μέχρι την προστασία των δικαιωμάτων των Ρωσόφωνων στο εξωτερικό, προκειμένου να προωθήσει τα συμφέροντά του.

»Στο μυαλό του Κρεμλίνου, ο κόσμος χωρίζεται μεταξύ "παραδοσιακών αξιών" και "ψευδοαξιών". Οι τελευταίες αποτελούν φιλελεύθερη απειλή για τις πρώτες και μεταξύ των δύο διεξάγεται ένας αγεφύρωτος αγώνας. Το Κρεμλίνο αυτοπροβάλλεται ως παγκόσμιος ηγέτης των παραδοσιακών αξιών, ισχυριζόμενο ότι το έθνος του είναι χτισμένο πάνω σε αυτές. Αφού ο Πούτιν υπέγραψε αυτό το έγγραφο, κατέστησε σαφές ότι βλέπει τον ρωσικό πολιτισμό ως εργαλείο της ιμπεριαλιστικής πολιτικής του έθνους του.

»Η ρωσική κουλτούρα χρησιμοποιήθηκε από μέλη του Κρεμλίνου για να δικαιολογήσουν τον τρομερό τους πόλεμο. Ο Σεργκέι Λαβρόφ, ο υπουργός Εξωτερικών, επικαλέστηκε πρόσφατα στην τηλεόραση το ποίημα "Στους συκοφάντες της Ρωσίας" του Αλεξάντερ Πούσκιν. Η εκπομπή περιείχε πλάνα από τη συνάντηση της G7, μια εικόνα του Τζο Μπάιντεν με φόντο τη σημαία των ΗΠΑ και σύμβολα της ρωσικής δόξας. 

»Ο Πούτιν επιμένει ότι Ουκρανία και Ρωσία είναι "ένα έθνος", ενώ προσπαθεί σκόπιμα να καταστρέψει ο,τιδήποτε σχετίζεται με την Ουκρανία. Παρά τις προσπάθειές του, αυτός ο πόλεμος έχει ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας για τους Ουκρανούς να φανούν και να ακουστούν. Μέσα από τον πόνο και την τραγωδία, ανακαλύπτουμε ξανά τον ουκρανικό πολιτισμό. Το ευρύ κοινό γνωρίζει ότι ο διάσημος χριστουγεννιάτικος ύμνος Carol of the Bells είναι ουκρανικής προέλευσης: πρόκειται για την ουκρανική λαϊκή μελωδία Shchedryk, από την οποία ο λαμπρός Ουκρανός συνθέτης Mykola Leontovych δημιούργησε ένα παγκόσμιο αριστούργημα. 

»Σήμερα, οι ουκρανικές μελωδίες και φωνές ακούγονται ηχηρά στις πιο διάσημες σκηνές του κόσμου - είτε πρόκειται για τη Βασιλική Όπερα του Λονδίνου, είτε για τη Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης, είτε για τη Σκάλα του Μιλάνου. Οι Ουκρανοί τραγουδιστές όπερας είναι από τους καλύτερους στον κόσμο. Νωρίτερα φέτος, η Liudmyla Monastyrska αντικατέστησε στον κύριο ρόλο της Turandot τη Ρωσίδα σοπράνο Anna Netrebko, η οποία αποχώρησε από την Met Opera αφού αρνήθηκε να αποκηρύξει τον Πούτιν.

»Το μποϊκοτάζ του ρωσικού πολιτισμού είναι σημαντικό βήμα. Δεν μιλάμε για ακύρωση του Τσαϊκόφσκι, αλλά για παύση των παραστάσεων των έργων του μέχρι η Ρωσία να σταματήσει την αιματηρή εισβολή της. Οι ουκρανικοί πολιτιστικοί χώροι το έχουν ήδη κάνει με αυτόν και άλλους Ρώσους συνθέτες. Καλούμε τους συμμάχους μας να κάνουν το ίδιο. Ήδη, πολλά από τα θέατρα και τους πολιτιστικούς χώρους που προηγουμένως αρνήθηκαν να παρουσιάσουν ρωσική μουσική ή να συνεργαστούν με Ρώσους καλλιτέχνες που υποστηρίζουν τον πόλεμο, έχουν από τότε ανανεώσει τους δεσμούς τους. Και ο ουκρανικός πολιτισμός έχει τόσα πολλά να προσφέρει. Οι συνθέτες μας έχουν δημιουργήσει αριστουργήματα, και οι συγγραφείς μας δεν πρέπει να χαίρουν λιγότερης εκτίμησης από τους Ρώσους συναδέλφους τους. Η ουκρανική λογοτεχνία έχει βαθιές ρίζες και εξακολουθεί να αναπτύσσεται ενεργά.

»Οι εκπρόσωποι του ουκρανικού πολιτισμού θεωρούν σήμερα αποστολή τους να ξεπεράσουν τη βία και την καταστροφή που προκάλεσε η Ρωσία. Η απόρριψη των εκπροσώπων του ρωσικού πολιτισμού που υποστηρίζουν το ολοκληρωτικό καθεστώς της και η παρεμπόδιση συναυλιών Ρώσων καλλιτεχνών που υποστηρίζουν ανοιχτά τον επιθετικό της πόλεμο είναι συνειδητά βήματα που πρέπει να κάνει μια ώριμη δημοκρατική κοινωνία. Μαζί με τις πολιτικές και οικονομικές κυρώσεις, θα είναι απαραίτητα αν θέλουμε να νικήσουμε το ολοκληρωτικό σχέδιο της Ρωσίας».

Με πληροφορίες από Guardian

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια τελετή αλλιώτικη: Η Ολυμπιακή Φλόγα άναψε μέσα στο μουσείο της Ολυμπίας

Πολιτισμός / Μια τελετή αλλιώτικη: Η Ολυμπιακή Φλόγα άναψε μέσα στο μουσείο της Ολυμπίας

Παρά την αναγκαστική μεταφορά στο μουσείο, η τελετή διατήρησε τα καθιερωμένα τελετουργικά, δηλαδή τις χορογραφημένες κινήσεις των «ιερειών» και των κουρών, καθώς και απαγγελίες στην ελληνική γλώσσα
LIFO NEWSROOM
Το Moυσείο Κυκλαδικής Τέχνης παρουσιάζει για πρώτη φορά στο κοινό το Balloon Venus Lespugue του Jeff Koons

Πολιτισμός / Το Moυσείο Κυκλαδικής Τέχνης παρουσιάζει για πρώτη φορά στο κοινό το Balloon Venus Lespugue του Jeff Koons

Εξερευνώντας τη σημασία της μορφής της Αφροδίτης από την Παλαιολιθική περίοδο μέχρι σήμερα, το έργο θα φιλοξενηθεί από τις 19 Μαρτίου ως τις 31 Αυγούστου 2026 στο Μέγαρο Σταθάτου μαζί με δέκα αντίγραφα ειδωλίων «Αφροδίτης» της Ανώτερης παλαιολιθικής περιόδου
LIFO NEWSROOM
Τζένιφερ Λόρενς, Οικονομίδης και μεταφυσικό ρομάντζο από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Τζένιφερ Λόρενς, Οικονομίδης και μεταφυσικό ρομάντζο από αύριο στους κινηματογράφους

Η tour de force ερμηνεία της Τζένιφερ Λόρενς στη νέα ταινία της Λιν Ράμσεϊ, η «Σπασμένη Φλέβα» του Γιάννη Οικονομίδη, και μια ιδιαίτερη ρομαντική κομεντί ξεχωρίζουν από την κινηματογραφική σοδειά αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Μάνος Χατζιδάκις: Ο γιος του προσφεύγει στη Δικαιοσύνη για την παγκόσμια περιοδεία – Τι απαντά η εταιρεία παραγωγής

Πολιτισμός / Μάνος Χατζιδάκις: Ο γιος του προσφεύγει στη Δικαιοσύνη για την παγκόσμια περιοδεία – Τι απαντά η εταιρεία παραγωγής

Ο Γιώργος Χατζιδάκις αναφέρει ότι το αίτημα για την περιοδεία είχε απορριφθεί «ρητά», καθώς «δεν ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές και στο καλλιτεχνικό ήθος» του Μάνου Χατζιδάκι
LIFO NEWSROOM
Θεολογική Σχολή Χάλκης: Η παπική επίσκεψη φέρνει ξανά στο προσκήνιο το ζήτημα της επαναλειτουργίας

Πολιτισμός / Θεολογική Σχολή Χάλκης: Η παπική επίσκεψη φέρνει ξανά στο προσκήνιο το ζήτημα της επαναλειτουργίας

Στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό, ο Πάπας Λέων επισκέπτεται την Τουρκία για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για τα 1.700 χρόνια από τη Σύνοδο της Νίκαιας, σε μια επίσκεψη που αναζωπυρώνει τις ελπίδες για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης
LIFO NEWSROOM