Spotify Wrapped: Η Taylor Swift έχασε την παγκόσμια πρωτιά - Ποιος την ξεπέρασε 

Spotify Wrapped: Η Taylor Swift έχασε την παγκόσμια πρωτιά - Ποιος την ξεπέρασε  Facebook Twitter
Φωτ: EPA, αρχείου
0

Το Spotify παρουσίασε το Wrapped 2025 και μαζί του τις λίστες με τους καλλιτέχνες, τα τραγούδια και τα άλμπουμ που σημάδεψαν τη χρονιά. Η σημαντικότερη ανατροπή καταγράφεται στην κορυφή των Global Top Artists, όπου η Taylor Swift, που είχε διατηρήσει το No1 για δύο συνεχόμενες χρονιές, υποχώρησε στη δεύτερη θέση.

Πρώτος αναδείχθηκε ο Bad Bunny, ο οποίος συγκέντρωσε περισσότερες από 19,8 δισεκατομμύρια αναπαραγωγές και επανέκτησε τον τίτλο για τέταρτη φορά συνολικά.

Σύμφωνα με το Spotify, η νέα πρωτιά «αντικατοπτρίζει τον παγκόσμιο χαρακτήρα του σημερινού μουσικού ακροατηρίου», με την πλατφόρμα να επισημαίνει ότι η ισπανόφωνη μουσική φτάνει πλέον σε κοινά σε όλες τις ηπείρους και ότι πολλά περιφερειακά είδη αποκτούν διεθνή απήχηση. Στην πρώτη πεντάδα των φετινών Global Top Artists ακολουθούν η Taylor Swift, ο The Weeknd, ο Drake και η Billie Eilish.

Στα άλμπουμ, την κορυφή κατέλαβε το «DeBÍ TiRAR MáS FOToS» του Bad Bunny, το οποίο συγκέντρωσε τις περισσότερες ακροάσεις παγκοσμίως μέσα στο 2025. Στις επόμενες θέσεις βρέθηκαν το soundtrack «KPop Demon Hunters», το «Hit Me Hard and Soft» της Billie Eilish, το «SOS Deluxe: LANA» της SZA και το «Short n’ Sweet» της Sabrina Carpenter.

Spotify Wrapped: Τα πιο δημοφιλή τραγούδια της χρονιάς

Στα τραγούδια, πρώτο αναδείχθηκε το «Die With A Smile» των Lady Gaga και Bruno Mars με πάνω από 1,7 δισεκατομμύρια streams. Ακολούθησαν το «BIRDS OF A FEATHER» της Billie Eilish, το «APT.» της ROSÉ με τον Bruno Mars, το «Ordinary» του Alex Warren και το «DtMF» του Bad Bunny.

Παρά την εντυπωσιακή αύξηση χρηστών και συνδρομητών, η συζήτηση γύρω από την αμοιβή των καλλιτεχνών στην πλατφόρμα παρέμεινε έντονη. Παράλληλα, η επένδυση του τότε CEO Daniel Ek στη γερμανική εταιρεία Helsing, που αναπτύσσει τεχνητή νοημοσύνη και drones για στρατιωτική χρήση, προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, καλλιτέχνες όπως οι Massive Attack ζήτησαν την απόσυρση των έργων τους από την πλατφόρμα, υποστηρίζοντας ότι «η οικονομική πίεση που αντιμετωπίζουν οι δημιουργοί συνοδεύεται πλέον και από ηθικό βάρος, αφού τα έσοδα από τις ακροάσεις καταλήγουν να χρηματοδοτούν τεχνολογίες καταστροφής». Τους επόμενους μήνες καταγράφηκαν και περιπτώσεις χρηστών που απέσυραν τους λογαριασμούς τους, ιδιαίτερα μετά την προβολή διαφημίσεων σχετικών με την ICE.

Τη χρονιά ολοκληρώνουν οι αναλυτικές λίστες του Wrapped. Στους Global Top Songs δεσπόζουν τα «Die With A Smile», «BIRDS OF A FEATHER», «APT.», «Ordinary» και «DtMF». Στα Global Top Albums, μετά το «DeBÍ TiRAR MáS FOToS», ακολουθούν τα «KPop Demon Hunters», «HIT ME HARD AND SOFT», «SOS Deluxe: LANA», «Short n’ Sweet», «MAYHEM», «You’ll Be Alright, Kid», «I’m The Problem», «GNX» και «Un Verano Sin Ti».

Με την επιστροφή του Bad Bunny στην κορυφή και με συνεχείς εντάσεις γύρω από τη λειτουργία της πλατφόρμας, το Wrapped 2025 καταγράφει μια χρονιά όπου οι συζητήσεις για την παγκόσμια μουσική βιομηχανία ξεπέρασαν κατά πολύ τα ίδια τα charts.

Με πληροφορίες από Euronews

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Πολιτισμός / ΥΠΠΟ: Πιστοποιούνται τα αρχαιολογικά μουσεία Αβδήρων και Αλεξανδρούπολης

Η διαδικασία πιστοποίησης ξεκίνησε, το 2024, με τη διενέργεια αυτοψιών από τα αρμόδια κλιμάκια και συνεχίστηκε με την εκπόνηση και την υλοποίηση εξατομικευμένων προγραμμάτων αναβάθμισης για κάθε μουσείο
THE LIFO TEAM
Στα 93 της, η Τζόαν Σεμέλ ζωγραφίζει ακόμη το γυμνό σώμα της χωρίς καμία ντροπή

Πολιτισμός / Δεν ήθελα ιδανικό σώμα, ήθελα αληθινό: Η Τζόαν Σεμέλ στα 93 της

Η αμερικανίδα ζωγράφος Τζόαν Σεμέλ, που σόκαρε τον κόσμο της τέχνης τη δεκαετία του 1970 ζωγραφίζοντας το δικό της γυμνό σώμα, επιστρέφει φέτος στο προσκήνιο με τη νέα έκθεση Continuities σε Νέα Υόρκη και Βρυξέλλες, ενώ παράλληλα τιμάται με μεγάλη αναδρομική στο Jewish Museum.
THE LIFO TEAM
Το Βατικανό πάει στη Βενετία με FKA twigs, Μπράιαν Ίνο και μια ηχητική προσευχή

Πολιτισμός / Το Βατικανό πάει στη Βενετία με FKA twigs, Μπράιαν Ίνο και μια ηχητική προσευχή

Το Βατικανό ανακοίνωσε το περίπτερό του για τη Μπιενάλε της Βενετίας 2026, με την FKA twigs, τον Μπράιαν Ίνο, την Πάτι Σμιθ, τον Τζιμ Τζάρμους και άλλους καλλιτέχνες να συμμετέχουν σε ένα ηχητικό εγχείρημα εμπνευσμένο από τη ζωή και την κληρονομιά της Χίλντεγκαρντ του Μπίνγκεν
THE LIFO TEAM
Η δύναμη της αγάπης: όταν πέφτει η νύχτα, το queer Βουκουρέστι φτιάχνει τους δικούς του χώρους

Πολιτισμός / Όταν πέφτει η νύχτα, το queer Βουκουρέστι φτιάχνει τους δικούς του χώρους

Το Waves Penetrate Me Fiercely, το νέο μικρού μήκους φιλμ του τρανς δημιουργού Geo Aghinea, χαρτογραφεί μια queer νυχτερινή ζωή που απλώνεται σε εγκαταλειμμένα κτίρια, διαμερίσματα και αυτοσχέδιους χώρους στο Βουκουρέστι.
THE LIFO TEAM
ΤΙΤΑΝΙΚΟΣ

Πολιτισμός / Τιτανικός: Η ιστορία του πιο διάσημου ναυαγίου που έγινε σαν σήμερα το 1912

Το παρθενικό ταξίδι του Τιτανικού ξεκίνησε σαν μια θριαμβευτική στιγμή της ναυπηγικής ιστορίας και κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα κατέληγε σε μία από τις μεγαλύτερες ναυτικές τραγωδίες όλων των εποχών
THE LIFO TEAM
Ο Μάικλ Ρόζεν κέρδισε το διεθνές βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν

Πολιτισμός / Ο συγγραφέας Μάικλ Ρόζεν κέρδισε το διεθνές βραβείο παιδικού βιβλίου, Χανς Κρίστιαν Άντερσεν

Ο Μάικλ Ρόζεν είναι ο νικητής του Hans Christian Andersen Award 2026 στην κατηγορία συγγραφής, της υψηλότερης διεθνούς διάκρισης για δημιουργούς παιδικών βιβλίων που απονέμει η IBBY. Η ανακοίνωση έγινε στη Διεθνή Έκθεση Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια.
THE LIFO TEAM
Το σπίτι που χάθηκε στις φωτιές γίνεται η νέα παράσταση του Μπίλι Κρίσταλ

Πολιτισμός / Το σπίτι που χάθηκε στις φωτιές γίνεται η νέα παράσταση του Μπίλι Κρίσταλ

Ο Μπίλι Κρίσταλ επιστρέφει το φθινόπωρο στο Broadway με το 860, μια νέα σόλο παράσταση εμπνευσμένη από το σπίτι όπου έζησε με την οικογένειά του για 46 χρόνια και που χάθηκε στις φωτιές του Παλισέιντς το 2025
THE LIFO TEAM
«Όποτε θελήσεις να κάνουμε έρωτα, απλώς πες το»: Η ιστορία αγάπης του Πίτερ Χούτζαρ και του Πολ Θεκ

Πολιτισμός / «Όποτε θελήσεις να κάνουμε έρωτα, απλώς πες το»: Η ιστορία αγάπης του Πίτερ Χούτζαρ και του Πολ Θεκ

Η νέα διπλή βιογραφία του Andrew Durbin φέρνει ξανά στο προσκήνιο τον φωτογράφο Πίτερ Χούτζαρ και τον καλλιτέχνη Πολ Θεκ, δύο μορφές της νεοϋρκέζικης πρωτοπορίας που έζησαν, δημιούργησαν και αγάπησαν στη σκιά μιας εποχής που διαλύθηκε από το AIDS.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Στο Coachella η Σαμπρίνα ανέβηκε για να γίνει μύθος και ο Μπίμπερ για να μείνει μόνος με το όνομά του

Πολιτισμός / Η Σαμπρίνα Κάρπεντερ και ο Τζάστιν Μπίμπερ έδειξαν στο Coachella δύο πρόσωπα της ποπ

Η Σαμπρίνα Κάρπεντερ πήγε στο Coachella για να φτιάξει τον μύθο της. Ο Τζάστιν Μπίμπερ ανέβηκε στη σκηνή σχεδόν μόνο με το παρελθόν του. Κι έτσι, μέσα σε δύο νύχτες, το φεστιβάλ έδειξε δύο διαφορετικές ηλικίες της ποπ.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Γιατί η Νίνα Σιμόν ακούγεται ακόμη σαν απειλή

Πολιτισμός / Γιατί η Νίνα Σιμόν ακούγεται ακόμη σαν απειλή

Με αφορμή την 60ή επέτειο του I Put a Spell on You και τις νέες κυκλοφορίες που ξαναφέρνουν τη Νίνα Σιμόν στο προσκήνιο, αξίζει να θυμηθούμε ότι δεν ήταν απλώς μια μεγάλη φωνή της τζαζ, της σόουλ ή του τραγουδιού διαμαρτυρίας. Ηταν η καλλιτέχνις που έκανε την αλήθεια να ακούγεται πιο επικίνδυνη από κάθε πόζα, και γι' αυτό η παρουσία της παραμένει ανήσυχα ζωντανή.
THE LIFO TEAM
Γιατί η ομορφιά χρειάζεται πάντα έναν «άσχημο» για να υπάρξει;

Πολιτισμός / Γιατί η ομορφιά χρειάζεται πάντα έναν «άσχημο» για να υπάρξει;

Η έκθεση Bellezza e Bruttezza στο Bozar των Βρυξελλών, που παρουσιάζεται έως τις 14 Ιουνίου, δείχνει ότι η δυτική ιδέα του ωραίου δεν γεννήθηκε μόνη της. Χτίστηκε απέναντι στο γήρας, τη γελοιότητα, την παραμόρφωση και το σώμα που θεωρήθηκε «λάθος». Κι έτσι μια μεγάλη έκθεση για την Αναγέννηση μιλά τελικά και για το βλέμμα που κουβαλάμε ακόμη.
THE LIFO TEAM
Ο Άντριου Λόιντ Γουέμπερ ετοιμάζει μιούζικαλ για την κλοπή της Μόνα Λίζα

Πολιτισμός / Ο Άντριου Λόιντ Γουέμπερ ετοιμάζει μιούζικαλ για την κλοπή της Μόνα Λίζα

Ο Άντριου Λόιντ Γουέμπερ αποκάλυψε ότι δουλεύει πάνω σε νέο μιούζικαλ για την κλοπή της Μόνα Λίζα από το Λούβρο, τη διάσημη υπόθεση που μετέτρεψε τον πίνακα σε παγκόσμιο φαινόμενο
THE LIFO TEAM