Νέο γλυπτό για τον Όσκαρ Ουάιλντ προκαλεί αντιδράσεις: «Απολύτως αποτρόπαιο», λέει εγγονός του

Νέο γλυπτό για τον Όσκαρ Ουάιλντ προκαλεί αντιδράσεις: «Απολύτως αποτρόπαιο», λέει εγγονός του Facebook Twitter
Το γλυπτό του Παολότσι για τον Όσκαρ Ουάιλντ που προκάλεσε αντιδράσεις / Φωτογραφία: The Paolozzi Foundation
0

Ένα τεράστιο γλυπτό με το κεφάλι του Όσκαρ Ουάιλντ ξαπλωμένο στο πλάι και το πρόσωπό του κομμένο σε κομμάτια, καταδικάστηκε ως «απόλυτα αποτρόπαιο» από τον εγγονό του θεατρικού συγγραφέα.

Ο Μέρλιν Χόλαντ, ειδικός στη ζωή και τα έργα του Ουάιλντ επέκρινε το μαύρο μπρούτζινο γλυπτό του Σερ Εντουάρντο Παολότσι που πρόκειται να παρουσιαστεί σε δημόσιο κήπο στο Τσέλσι, στο νοτιοδυτικό Λονδίνο, κοντά στο πρώην σπίτι του Ουάιλντ. Είπε στον Observer: «Είμαι υπέρ κάθε είδους καινοτομίας στη σύγχρονη τέχνη. Αλλά αυτό μου φαίνεται απαράδεκτο. Φαίνεται απολύτως αποτρόπαιο».

Ο Χόλαντ είπε ότι δεν μοιάζει σε τίποτα με τον Ουάιλντ και αποτυγχάνει να αποδώσει τίποτα από την εξυπνάδα και τη λαμπρότητα ενός από τους μεγαλύτερους θεατρικούς συγγραφείς στην αγγλική γλώσσα, ο οποίος έγραψε το έργο της Λαίδης Γουίντερμιρ και το The Importance of Being Earnest, που περιέχει την αξιομνημόνευτη φράση που είπε η Λαίδη Μπράκνελ: “Is this Miss Prism a female of repellent aspect?” («Είναι αυτή η Miss Prism μια γυναίκα με απωθητική εμφάνιση;»).

Αντίθετα, είπε ο Χόλαντ, το γλυπτό είναι τόσο ζοφερό που όποιος το συναντήσει είναι πιο πιθανό να σκεφτεί το τραγικό τέλος του Ουάιλντ παρά τη χαρά της γραφής του. 
Το έργο πάντως αναμένεται να εγκατασταθεί στο Dovehouse Green εντός των επόμενων εβδομάδων.

Ο Παολόσι, ο Βρετανός γλύπτης που πέθανε το 2005, είναι περισσότερο γνωστός για τα ψηφιδωτά του το 1986 στο σταθμό του μετρό Tottenham Court Road και το μπρούτζινο άγαλμα του Νιούτον το 1995 έξω από τη Βρετανική Βιβλιοθήκη. Είχε ένα στούντιο στην οδό Dovehouse και η ανέγερση του γλυπτού του Οάιλντ τιμά τα εκατό χρόνια από τη γέννησή του, φέτος.

Ο Ουάιλντ πέθανε στη φτώχεια το 1900, σε ηλικία 46 ετών, μετά από μια από τις πιο διάσημες δίκες στη βρετανική ιστορία και τη φυλάκισή του για ομοφυλοφιλία. Καταστράφηκε από την απόφασή του να μηνύσει τον Μαρκήσιο του Κουίνσμπερι, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι ήταν «σοδομίτης» αφού ανακάλυψε ότι ο γιος του, Λόρδος Άλφρεντ «Μπόσι» Ντάγκλας, ήταν ο εραστής του Ουάιλντ. Η σύζυγος του Ουάιλντ, Κονστάνς, κατέφυγε με τους δύο γιους τους στην Ευρώπη, αλλάζοντας το επώνυμό τους σε Χόλαντ.

Νέο γλυπτό για τον Όσκαρ Ουάιλντ προκαλεί αντιδράσεις: «Απολύτως αποτρόπαιο», λέει εγγονός του Facebook Twitter
Όσκαρ Ουάιλντ / Φωτογραφία: Getty Images

Ο εγγονός του Ουάιλντ είπε για το γλυπτό: «Φαίνεται να λέει 'εδώ είναι ένα μνημείο για έναν άνθρωπο τον οποίο η κοινωνία αποκεφάλισε'. Πώς θέλουμε να τον θυμόμαστε; Διασκεδαστικό ή σκαλισμένο και αποκεφαλισμένο για παραβίαση του νόμου της εποχής; Ξέρω εγώ ποιο προτιμώ».

Ο Παολότσι υπέβαλε ένα σχέδιο για το άγαλμα σε μια επιτροπή το 1995, υπό την προεδρία του Sir Jeremy Isaacs, και συμπεριλαμβανομένων των ηθοποιών Τζούντι Ντενς και Σερ Ίαν Μακέλεν και του ποιητή Seamus Heaney, καθώς και του Χόλαντ. Η επιτροπή κάλεσε 12 καλλιτέχνες να υποβάλουν σχέδια και ο Παολότσι ήταν μεταξύ των έξι υποψηφίων που επιλέχθηκαν να δημιουργήσουν μακέτες ή μοντέλα σε κλίμακα.

Το επιχείρημά του ήταν ότι ένα γλυπτό του Ουάιλντ πρέπει να είναι εννοιολογικό, αντί να είναι αναπαραστατικό. Όμως η επιτροπή το απέρριψε. Το σχέδιό του ήταν «πολύ βάναυσο», θυμάται ο Χόλαντ: «Ήταν ένας σπουδαίος καλλιτέχνης της σύγχρονης εποχής, αλλά απλά δεν πιστεύαμε ότι μια τμηματοποιημένη κεφαλή του Όσκαρ θα αντιπροσώπευε αυτό που θέλαμε να απολαύσει και να θαυμάσει το κοινό γι 'αυτόν».

Αντίθετα, η επιτροπή επέλεξε το «πνευματώδες και διασκεδαστικό» γλυπτό της Μάγκι Χάμπλινγκ, στο οποίο μια προτομή του Ουάιλντ αναδύεται από μια σαρκοφάγο από γρανίτη που μοιάζει με πάγκο, η οποία είναι εγγεγραμμένη με ένα απόσπασμα από τον θαυμαστή της Lady Windermere: «Είμαστε όλοι στο λούκι, αλλά μερικοί από εμάς κοιτάζουν τα αστέρια». Εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο κοντά στο σταθμό Charing Cross το 1998.

Νέο γλυπτό για τον Όσκαρ Ουάιλντ προκαλεί αντιδράσεις: «Απολύτως αποτρόπαιο», λέει εγγονός του Facebook Twitter
Το γλυπτό της Μάγκι Χάμπλινγκ για τον Όσκαρ Ουάιλντ που βρίσκεται στο Charing Cross του Λονδίνου / Φωτογραφία: The Observer


Με πληροφορίες από The Guardian

 
 
 


 

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μακάρι να ήμασταν πεταλούδες»: Βρέθηκαν οι κλεμμένες ερωτικές επιστολές του Τζον Κιτς

Πολιτισμός / «Μακάρι να ήμασταν πεταλούδες»: Βρέθηκαν οι κλεμμένες ερωτικές επιστολές του Τζον Κιτς

Οκτώ αυθεντικές επιστολές που είχε στείλει ο Τζον Κιτς στη Φάνι Μπρον, τον μεγάλο έρωτα της σύντομης ζωής του, βρέθηκαν έπειτα από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες εξαφάνισης και επιστρέφουν στους κληρονόμους της οικογένειας Γουίτνεϊ. Δεν επιστρέφει μόνο ένα χαμένο λογοτεχνικό αρχείο, αλλά η φωνή ενός νεαρού άνδρα που έγραφε στη γυναίκα που αγαπούσε ενώ ήξερε πως ο χρόνος του ήταν λίγος.
THE LIFO TEAM
Δικαστική ήττα για τον Μιτς Γουάινχαουζ στην υπόθεση με τα αντικείμενα της Έιμι Γουάινχαουζ

Πολιτισμός / Δικαστική ήττα για τον Μιτς Γουάινχαουζ στην υπόθεση με τα αντικείμενα της Έιμι Γουάινχαουζ

Ο πατέρας της Έιμι Γουάινχαουζ έχασε στο High Court του Λονδίνου την αγωγή που είχε καταθέσει κατά της πρώην στιλίστριας της τραγουδίστριας, Ναόμι Πάρι, και της φίλης της, Κατριόνα Γκούρλεϊ, για την πώληση αντικειμένων που συνδέονταν με την κόρη του
THE LIFO TEAM
Η βιογραφία του Τζ. Γκ. Μπάλαρντ που μετατράπηκε σε χρονικό θανάτου

Πολιτισμός / Η βιογραφία του Τζ. Γκ. Μπάλαρντ που μετατράπηκε σε χρονικό θανάτου

Η κυκλοφορία του The Illuminated Man φέρνει στο προσκήνιο όχι μόνο μια νέα βιογραφική ανάγνωση του Τζ. Γκ. Μπάλαρντ, αλλά και την ιστορία του Κρίστοφερ Πριστ, που πέθανε πριν προλάβει να ολοκληρώσει το βιβλίο. Το αποτέλεσμα είναι ένα παράξενο και συγκινητικό υβρίδιο: μισή μελέτη για τον Μπάλαρντ, μισό βιβλίο πένθους.
THE LIFO TEAM
Τίτλοι τέλους για τον πολιτιστικό οργανισμό ΝΕΟΝ

Πολιτισμός / Τίτλοι τέλους για τον πολιτιστικό οργανισμό ΝΕΟΝ

Μετά από 14 χρόνια ολοκληρώνει την αποστολή του, έχοντας συμβάλει στη δημιουργία ενός καινούργιου κοινού με ενδιαφέρον για τη σύγχρονη τέχνη. «Το περιβάλλον στη δημιουργία του οποίου συνεισέφερε ο ΝΕΟΝ δεν μας χρειάζεται πλέον», δήλωσε ο ιδρυτής του Δημήτρης Δασκαλόπουλος.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Φαχρελνισά Ζεΐντ επιστρέφει στο Λονδίνο και μαζί της επιστρέφει ένας ολόκληρος κόσμος

Πολιτισμός / Η Φαχρελνισά Ζεΐντ επιστρέφει στο Λονδίνο και μαζί της επιστρέφει ένας ολόκληρος κόσμος

Από την οθωμανική ελίτ στην κορυφή του μοντερνισμού: Η έκθεση “Immersion” στο Λονδίνο ξανασυστήνει τη Φαχρελνισά Ζεΐντ, αποδεικνύοντας ότι το έργο της παραμένει πιο ανήσυχο και εκθαμβωτικό από τη μυθιστορηματική ζωή της.
THE LIFO TEAM
Ενα αθηναϊκό φιλμ, η ποίηση και ο Μπέλα Ταρ: τι είπε ο Τσάρλι Κάουφμαν στο Sands Festival

Πολιτισμός / Ενα αθηναϊκό φιλμ, η ποίηση και ο Μπέλα Ταρ: τι είπε ο Τσάρλι Κάουφμαν στο Sands Festival

Με αφορμή το How to Shoot a Ghost, ο Τσάρλι Κάουφμαν εμφανίστηκε στο φεστιβάλ της Σκωτίας και μίλησε για το είδος του σινεμά που θέλει να φτιάχνει σήμερα. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν η ποίηση, η αργή εικόνα και η απόρριψη της «συμβατικής ψυχαγωγίας».
THE LIFO TEAM
Κι είμαστε ακόμα ζωντανοί, μέσα πια στη σκηνή: από τη selfie της Ellen, στη Madonna και την Σαμπρίνα Κάρπεντερ

Πολιτισμός / Κι είμαστε ακόμα ζωντανοί, μέσα πια στη σκηνή: από τη σέλφι της Έλεν ΝτιΤζένερις, στη Μαντόνα και τη Σαμπρίνα Κάρπεντερ

Αν η σέλφι της Έλεν ΝτιΤζένερις στα Οσκαρ του 2014 έμοιαζε, εκ των υστέρων, με την τελευταία μεγάλη εικόνα μιας παλιάς πια κοινής, συλλογικής γλώσσας, η εμφάνιση της Μαντόνα στο πλευρό της Σαμπρίνα Κάρπεντερ σήμανε μια για πάντα τη μετάλλαξή της.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Ποιος έφτιαξε τη σκοτεινή φήμη του Alfred Hitchcock; Ενα νέο βιβλίο ξανανοίγει τη διαμάχη

Πολιτισμός / Ποιος έφτιαξε τη σκοτεινή φήμη του Άλφρεντ Χίτσκοκ; Ένα νέο βιβλίο ξανανοίγει τη διαμάχη

Η κυκλοφορία του «A Century of Hitchcock: The Man, the Myths, the Legacy» στις 9 Ιουνίου ξαναφέρνει στο προσκήνιο μία από τις πιο φορτισμένες συζητήσεις στην ιστορία του σινεμά: πώς χτίστηκε η σκοτεινή δημόσια εικόνα του Άλφρεντ Χίτσκοκ και πόσο από αυτήν ανήκει στα γεγονότα, στις μαρτυρίες και στις βιογραφίες που ακολούθησαν.
THE LIFO TEAM
Τι βραβεύει σήμερα ένα μουσείο; Οι πέντε φιναλίστ για το Museum of the Year στη Βρετανία

Πολιτισμός / Τι βραβεύει σήμερα ένα μουσείο; Οι πέντε φιναλίστ για το Museum of the Year στη Βρετανία

Το Art Fund ανακοίνωσε τους πέντε φιναλίστ για το Museum of the Year 2026: τη National Gallery, το V&A East Storehouse, το Norwich Castle Museum & Art Gallery, το The Box στο Πλίμουθ και το Fitzwilliam Museum στο Κέιμπριτζ. Ο νικητής του βραβείου των 120.000 λιρών θα ανακοινωθεί στις 25 Ιουνίου στο Λονδίνο.
THE LIFO TEAM
Η γαλλική ταινία που ξαναφέρνει στο κέντρο το πιο άβολο πρόσωπο της Κατοχής

Πολιτισμός / Η γαλλική ταινία που ξαναφέρνει στο κέντρο το πιο άβολο πρόσωπο της Κατοχής

Το Les Rayons et les Ombres του Ξαβιέ Τζιανολί, με τον Ζαν Ντιζαρντέν στον ρόλο του συνεργάτη των ναζί Ζαν Λυσαίρ, έχει γίνει ένα από τα πιο συζητημένα γαλλικά φιλμ της χρονιάς. Μαζί με την εμπορική επιτυχία του, άνοιξε ξανά τη διαμάχη για το πώς ο κινηματογράφος δείχνει έναν συνεργάτη: ως ιστορικό τέρας ή ως άνθρωπο που βυθίζεται στην ενοχή.
THE LIFO TEAM
Η Ιζαμπέλ Ιπέρ ξέρει ότι ο πλούτος είναι η πιο επικίνδυνη φαντασίωση

Πολιτισμός / Η Ιζαμπέλ Ιπέρ ξέρει ότι ο πλούτος είναι η πιο επικίνδυνη φαντασίωση

Με αφορμή τη νέα της ταινία «Η πλουσιότερη γυναίκα του κόσμου», και ενώ ολοκληρώνει στη Μαδρίτη τις παραστάσεις της «Βερενίκης», η Ιζαμπέλ Ιπέρ μιλά για τον πλούτο, την εξουσία, την ελευθερία και το δικαίωμα μιας ηθοποιού να μη χαρίζεται ποτέ ολόκληρη.
THE LIFO TEAM
Η Πενέλοπε Κρουζ δεν έχει πάψει να φοβάται. Ούτε να μιλά

Πολιτισμός / Η Πενέλοπε Κρουζ δεν έχει πάψει να φοβάται. Ούτε να μιλά

Σε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις που έχει δώσει εδώ και καιρό, η Πενέλοπε Κρουζ μιλά για το τίμημα του να παίρνει θέση δημόσια, για τη σιωπή του Χόλιγουντ μπροστά στον πόνο των παιδιών και των αμάχων, για τον φόβο που νιώθει ακόμη στα γυρίσματα, αλλά και για το πολύ προσωπικό ντοκιμαντέρ για τις γυναίκες που ετοιμάζει εδώ και τριά χρόνια.
THE LIFO TEAM
Η Σαρλίζ Θερόν απαντά στον Τιμοτέ Σαλαμέ: «Σε 10 χρόνια η AI θα μπορεί να κάνει τη δουλειά σου»

Πολιτισμός / Η Σαρλίζ Θερόν απαντά στον Τιμοτέ Σαλαμέ: «Σε 10 χρόνια η AI θα μπορεί να κάνει τη δουλειά σου»

Σε συνέντευξή της στους New York Times η Σαρλίζ Θερόν χαρακτήρισε «πολύ απερίσκεπτο» το σχόλιο του Τιμοτέ Σαλαμέ για το μπαλέτο και την όπερα, λέγοντας ότι η τεχνητή νοημοσύνη ίσως μπορέσει κάποτε να αντικαταστήσει έναν ηθοποιό αλλά όχι έναν άνθρωπο που χορεύει ζωντανά πάνω στη σκηνή.
THE LIFO TEAM
Andrew Lloyd Webber: «Είχα πει σε όλους ότι έκοψα το ποτό κι έπινα κρυφά. Μέχρι που ζήτησα βοήθεια»

Τι διαβάζουμε σήμερα / Andrew Lloyd Webber: «Είχα πει σε όλους ότι έκοψα το ποτό κι έπινα κρυφά. Μέχρι που ζήτησα βοήθεια»

Με μια κοφτή και εξομολογητική συνέντευξή του στους Times του Λονδίνου σήμερα, ο ζωντανός θρύλος του μουσικού θεάτρου, που ζει ξανά μιαν έκρηξη δημιουργικότητας, αποκαλύπτει τον όχι και τόσο μυστικό του εθισμό με το ποτό.
THE LIFO TEAM
ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ

Πολιτισμός / Τα εμβληματικά πέτρινα πουλιά της Ζιμπάμπουε επέστρεψαν όλα στην πατρίδα τους

Έπειτα από 137 χρόνια εκτός συνόρων, το εμβληματικό «Πτηνό της Ζιμπάμπουε» επέστρεψε στη χώρα, σηματοδοτώντας μια ιστορική στιγμή επαναπατρισμού και κλείνοντας έναν κύκλο αποικιοκρατικής λεηλασίας που σημάδεψε την εθνική της ταυτότητα
THE LIFO TEAM