Μια πολιτιστική διαδρομή συνδέει τα μινωικά ανάκτορα

Μια πολιτιστική διαδρομή συνδέει τα μινωικά ανάκτορα Facebook Twitter
Κνωσός/ Φωτ.: ΥΠΠΟΑ
0

Μνημόνια συνεργασίας για για τη σύνδεση των μινωικών ανακτόρων με τη δημιουργία μιας εμβληματικής πολιτιστικής διαδρομής αλλά και για την υλοποίηση του έργου της πρόσβασης, με ανελκυστήρα για ΑμεΑ και εμποδιζόμενα άτομα, στο Δικταίο Άντρο, υπογράφηκαν χθες.

Με την υπογραφή του πρώτου μνημονίου για τα μινωικά ανάκτορα συνεργασίας δρομολογείται όχι μόνο η δημιουργία της πολιτιστικής διαδρομής, που θα συνδέει τα μινωικά ανακτορικά κέντρα της Κνωσού, της Φαιστού, των Μαλίων, της Ζάκρου, της Ζωμίνθου και της Κυδωνίας, αλλά και όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για τον σχεδιασμό, την ωρίμανση και την υλοποίηση του έργου των εμβληματικών διαδρομών, του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης 2021-2027, πληροφορεί η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.

Μια πολιτιστική διαδρομή συνδέει τα μινωικά ανάκτορα Facebook Twitter
Δικταίο Άντρου/ Φωτ.: ΥΠΠΟΑ

Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο της υποβολής του φακέλου υποψηφιότητας για τη σειριακή εγγραφή των μινωικών ανακτορικών κέντρων στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της, ο οποίος θα υποβληθεί από το ΥΠΠΟΑ στην UNESCO, τον Σεπτέμβριο. Στόχος του υπουργείου Πολιτισμού -αναφέρει η ανακοίνωσή του- είναι όχι μόνον η ανάδειξη, προστασία και αποκατάσταση των αρχαιολογικών χώρων αλλά και η αναβάθμιση των υποδομών και της παροχής υπηρεσιών προς τους επισκέπτες για τον εμπλουτισμό των εμπειριών τους. Ο προϋπολογισμός για την υλοποίηση του έργου ανέρχεται στα 15.000.000 ευρώ και εντάσσεται στον φάκελο της ΟΧΕ, τον οποίο προετοιμάζει η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος ΚΡΗΤΗ, μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Κρήτης.

Επιπλέον, εντός των χρονοδιαγραμμάτων προχωρεί η υλοποίηση της εγκατάστασης ανελκυστήρα πλαγιάς, στον εξωτερικό χώρο του σπηλαίου του Δικταίου 'Αντρου στο Οροπέδιο Λασιθίου για την εφικτή πρόσβαση των ΑμεΑ και των εμποδιζομένων ατόμων. Με την Προγραμματική Σύμβαση που υπέγραψαν η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου Γιάννης Στεφανάκης, δρομολογείται η αναβάθμιση υποδομών του Δικταίου Άντρου, προϋπολογισμού 15.300.000 ευρώ, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. 

Μια πολιτιστική διαδρομή συνδέει τα μινωικά ανάκτορα Facebook Twitter
Αρχαιολογικός χώρος Ζωμύνθου/ Φωτ.: ΥΠΠΟΑ

Ταυτόχρονα με την υλοποίηση του προγράμματος για την κατασκευή και εγκατάσταση του ανελκυστήρα, προχωρεί ο επανασχεδιασμός της πλατείας Ευρώπης, στην κοινότητα Ψυχρού, όπου θα τοποθετηθεί ο ανελκυστήρας, αποτελώντας και το σημείο εκκίνησης της ανάβασης προς τον αρχαιολογικό χώρο.

Στην εγκεκριμένη μελέτη διαμόρφωσης της πλατείας Ευρώπης την οποία εκπόνησε ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου, προβλέπονται η θέση του ανελκυστήρα, χώροι στάθμευσης και πολιτιστικών εκδηλώσεων. Η κτιριακή υποδομή του «Ξενία» θα αξιοποιηθεί ως κέντρο ενημέρωσης του κοινού, εκδοτήριο εισιτηρίων, πωλητήριο και εκθεσιακός χώρος. Παράλληλα, αποκαθίστανται μονοπάτια πρόσβασης και περιήγησης, εντός και εκτός του σπηλαίου, υλοποιείται το έργο φωτισμού και ανάδειξης του Δικταίου 'Αντρου, ενώ υλοποιούνται έργα βραχοστερεώσεων στα εξωτερικά πρανή και στο εσωτερικό του.

Μια πολιτιστική διαδρομή συνδέει τα μινωικά ανάκτορα Facebook Twitter
Φαιστός/ Φωτ.: ΥΠΠΟΑ

Τέλος, η προγραμματική σύμβαση για την αποκατάσταση του σχολείου Θραψανού, κηρυγμένου ως νεότερου μνημείου, με προϋπολογισμό 173.000 ευρώ, η οποία υπεγράφη μεταξύ του ΥΠΠΟΑ, της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Μινώα Πεδιάδας και του Πολυτεχνείου Κρήτης, προβλέπει την εκπόνηση ερευνητικού προγράμματος, από το Πολυτεχνείο Κρήτης, για την αποκατάσταση του κτιρίου, μετά από τον σεισμό του 2021.

Τα μνημόνια υπέγραψαν η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, παρουσία του δημάρχου Οροπεδίου Λασιθίου Γιάννη Στεφανάκη.

Μια πολιτιστική διαδρομή συνδέει τα μινωικά ανάκτορα Facebook Twitter
Δημοτικό σχολείο Θραψανού/ Φωτ.: ΥΠΠΟΑ

Παράλληλα υπογράφηκε και η προγραμματική σύμβαση για την αποκατάσταση του σχολείου Θραψανού, κηρυγμένου μνημείου, που υπέστη μεγάλες ζημίες από τον σεισμό του Σεπτέμβρη 2021.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

K- CRIME: Eννέα νέο-νουάρ ταινίες του σύγχρονου κορεατικού σινεμά

Πολιτισμός / Ιστορίες εκδίκησης, αστυνομικά αινίγματα, νέο-νουάρ αισθητική: Αφιέρωμα της Ταινιοθήκης στο νοτιοκορεατικό crime

9 ταινίες με την υπογραφή σκηνοθετών όπως ο Μπονγκ Τζουν-χο και ο Κιμ Κι-ντουκ, αλλά και λιγότερο γνωστές προτάσεις από μία από τις πιο ακμάζουσες κινηματογραφικές βιομηχανίες έρχονται στο θερινό Λαΐς.
NEWSROOM
14ο ATHENS OPEN AIR FILM FESTIVAL

Πολιτισμός / Athens Open Air Film Festival: Επιστρέφει με εξαιρετικές ταινίες και υπαίθριες προβολές σε όλη την πόλη

Τσάι στη Σαχάρα, Zodiac, 12 Πίθηκοι, The Truman Show, Η Νύχτα του Κυνηγού, Moonstruck, μια ολονυχτία τρόμου, ένα full moon sleepover, αλλά και Ντελόν, Τριφό, Κασσαβέτης, Ντε Πάλμα: Αυτό είναι το πλήρες πρόγραμμα του 14ου Athens Open Air Film Festival powered by ΔΕΗ.
NEWSROOM