Η Τήνος αναγεννιέται ως κέντρο μαρμαροτεχνίας στη μνήμη του Γιαννούλη Χαλεπά

Η Τήνος αναγεννιέται ως κέντρο μαρμαροτεχνίας στη μνήμη του Γιαννούλη Χαλεπά Facebook Twitter
Φωτ.: ΑΠΕ - Οικία Χαλεπά
0

Σε ειδική εκδήλωση παρουσιάστηκε η αναβαθμισμένη ταυτότητα της Τήνου ως τόπος άμεσα συνυφασμένος με τη μαρμαροτεχνία και την αποκατάσταση των μνημείων.

Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 13.500.000 ευρώ, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, φορέα υλοποίησης το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης το 2025, συμβάλλει σημαντικά στην εκπαίδευση των νέων μαρμαρογλυπτών αλλά και στην προστασία της τηνιακής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 15 Μαΐου, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη, του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου και του δημάρχου Τήνου Ιωάννη Σιώτου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, οι ολοκληρωμένες μελέτες αρχιτεκτονικής αποκατάστασης που παρουσιάστηκαν αφορούν στην αναβάθμιση και στον εκσυγχρονισμό του Προπαρασκευαστικού και Επαγγελματικού Σχολείου Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου, καθώς και στη συντήρηση - εκθεσιακή αναβάθμιση του Μουσείου Γιαννούλη Χαλεπά, τιμώντας τη μνήμη του μεγάλου Έλληνα γλύπτη.

Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη ανέφερε πως «η κυβέρνηση προικοδοτεί την Τήνο με ένα σημαντικό έργο για το μέλλον της, στο οποίο πιστεύουμε και επενδύουμε. Η Τήνος θα γίνει το κέντρο της μαρμαροτεχνίας. Το δικαιούται ο τόπος, το οφείλουμε στον Γιαννούλη Χαλεπά. Έπρεπε να ξεπεράσουμε μεγάλες δυσκολίες».

Αναφερόμενη στη σχολή μαρμαροτεχνίας, η Λίνα Μενδώνη είπε πως «Τουλάχιστον τα τελευταία 25 χρόνια, παρακολουθούσα από πολύ κοντά τη σχολή. Στη νέα, εκσυγχρονισμένη εποχή της, συνολικά, αναβαθμίζει την καλλιτεχνική εκπαίδευση».

Και συμπλήρωσε πως «Οι νέες εγκαταστάσεις θα δώσουν νέα, σύγχρονη, δυναμική στη σχολή, με διεθνή απήχηση, προσφέροντας καταλυτικά στην εκπαίδευση των νέων μαρμαρογλυπτών, εξασφαλίζοντας το μέλλον τους. Παράλληλα, με την αποκατάσταση της οικίας Γιαννούλη Χαλεπά σε πρότυπο μουσειακό χώρο, τιμούμε έναν Έλληνα, στον οποίον οφείλουμε πολλά για την ποιότητα της γλυπτικής του».

Επίσης, υπογράμμισε πως «Η αποκατάσταση του επισκέψιμου μουσειακού χώρου της Οικίας Χαλεπά, στον Πύργο, θα αναδείξει το έργο του σπουδαίου Τηνίου γλύπτη, σε μια νέα, διαφορετική εκθεσιακή προσέγγιση των εκθεμάτων, γλυπτών, σχεδίων, προσωπικών αντικειμένων του, δίνοντας έμφαση στην ξεχωριστή του συμβολή και επίδρασή του, στην τέχνη του μαρμάρου».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερωτικές αναζητήσεις και περιπέτειες στη Βόρεια Ελλάδα από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Ερωτικές αναζητήσεις και περιπέτειες στη Βόρεια Ελλάδα από αύριο στους κινηματογράφους

Σε μια «μεταβατική» εβδομάδα για τον κινηματογραφικό προγραμματισμό ξεχωρίζουν το καλόψυχο «Big Bold Beautiful Journey» με τον Κόλιν Φάρελ και τη Μάργκο Ρόμπι, το «My Friend Eva» του πάντα αξιόπιστου Σεσκ Γκάι και το «Τin Soldier», επειδή έφερε στην Ελλάδα για γυρίσματα τον Ντε Νίρο, τον υιό Ίστγουντ και τον Τζέιμι Φοξ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ο Πολ Μεσκάλ στο εξώφυλλο του Rolling Stone: «Δεν είχα το ταλέντο που ένιωθα ότι είχαν οι άλλοι»

Πολιτισμός / Ο Πολ Μεσκάλ στο εξώφυλλο του Rolling Stone: «Δεν είχα το ταλέντο που ένιωθα ότι είχαν οι άλλοι»

Από την περίοδο που σκεφτόταν να τα παρατήσει, ο Μεσκάλ έφτασε στη λίστα των υποψηφιοτήτων για Όσκαρ και έγινε το «Μήλον της Έριδος» κορυφαίων σκηνοθετών και σχεδιαστών μόδας
LIFO NEWSROOM