Με πιστοποιητικό εμβολιασμού στο χέρι, αυτή είναι η τάση στη λειτουργία των θεάτρων

Με πιστοποιητικό εμβολιασμού στο χέρι, αυτή είναι η τάση στη λειτουργία των θεάτρων Facebook Twitter
Φωτο: ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ/EUROKINISSI
0

ΜΕ ΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ θα λειτουργήσουν τα θέατρα; Πότε θα κάνουν πρεμιέρες; Τι μέτρα θα ισχύσουν για τους κλειστούς χώρους; Τα νέα δεν είναι ευχάριστα, δηλαδή δεν υπάρχει σαφής απάντηση από κανέναν, πριν επιστρέψουν όλοι από τις διακοπές, εξεταστούν ξανά, αναλυθούν τα λύματα, ανοίξουν τα σχολεία και πάει λέγοντας.

Επανάληψη του ίδιου έργου που ζήσαμε και το φθινόπωρο του 2020, αλλά με μια διαφορά. Δεν πρόκειται να γίνει άλλο lockdown, κάτι που έχει τονίσει ο πρωθυπουργός της χώρας, οπότε οι μηχανές της προετοιμασίας έχουν ανάψει, αλλά το σήμα δεν φαίνεται να δίνεται τόσο σύντομα.

Όσο «κρατάει ο καιρός», όπως έλεγαν οι παλαιοί, τα πράγματα θα βολεύονται και όσοι αναγκάζονται, όπως το Φεστιβάλ Αθηνών, να κάνουν παράσταση σε εσωτερικό χώρο όπου δεν υπάρχει δυνατότητα να υπάρχουν κενά καθίσματα, ζητούν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης, σύμφωνα με την ειδοποίηση που πήραν, για παράδειγμα, οι θεατές της περφόρμανς Sun and sea για την 1η και 2η Σεπτεμβρίου:

«Για την είσοδο του κοινού στη συγκεκριμένη παράσταση που πραγματοποιείται σε κλειστό χώρο απαιτείται η επίδειξη έγκυρου πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης σύμφωνα με τις διατάξεις της ΚΥΑ υπ' άρ. Δ1α/Γ.Π.οικ.50907 (ΦΕΚ 3793/Β/ 13-08-2021). Η είσοδος γίνεται με τη χρήση μάσκας και με την τήρηση των αποστάσεων τόσο κατά την προσέλευση όσο και κατά τη διάρκεια των παραστάσεων και σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Άρνηση επίδειξης σχετικού πιστοποιητικού εμβολιασμού ή έλλειψη αυτού καθιστά την είσοδο μη επιτρεπτή στον κάτοχο του εισιτηρίου χωρίς αξίωση επιστροφής του αντιτίμου που κατεβλήθη για την αγορά αυτού».

Καθώς στις αίθουσες των θεάτρων το «σπορ του βήχα» είναι πολύ διαδεδομένο» κινδυνεύει να τιναχτούν οι θεατές στον αέρα και άλλα δράματα να παίζονται ως παράλληλα κάτω από τη σκηνή, με πολλούς να σκέφτονται ήδη να αποφύγουν την επισφάλεια που δημιουργεί ο συχρωτισμός τους σε μια κλειστή αίθουσα.

Τι θα ισχύσει για τα θέατρα; Τα θέατρα έχουν κυριολεκτικά «βογγήξει» και αυτή είναι μια σεζόν που «πρέπει να δουλέψουν». Και πρέπει να δουλέψουν με έναν συγκεκριμένο τρόπο, αλλιώς δε μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά στα έξοδα της παραγωγής. Ειδικά σε πολλά θέατρα που δεν έχουν περισσότερες από 100 ή 150 θέσεις, το 50%, ακόμα και το 70% της χωρητικότητας καθιστά την πραγματοποίηση των παραγωγών σχεδόν απίθανη.

Το δεύτερο και σημαντικό είναι ότι ο κίνδυνος της νόσησης μπορεί να τινάξει μια παραγωγή στον αέρα. Κανένας δεν θα αντέξει να ανοίξει να κλείσει και να ξανανοίξει.

Το τρίτο είναι ο φόβος του κοινού. Καθώς στις αίθουσες των θεάτρων το «σπορ του βήχα» είναι πολύ διαδεδομένο» ανάμεσα στους θεατές, άλλα δράματα είναι πιθανό να παίζονται παράλληλα κάτω από τη σκηνή, με πολλούς να σκέφτονται ήδη να αποφύγουν την επισφάλεια που δημιουργεί ο συγχρωτισμός τους σε μια κλειστή αίθουσα.

Η τάση θέλει τους περισσότερους να αποφασίζουν να κάνουν παραστάσεις μόνο με εμβολιασμένους. Η Στέγη έχει αποφασίσει χωρίς δισταγμό και για την προστασία των εργαζομένων της, των καλλιτεχνών και του κοινού, να κάνει παραστάσεις μόνο για εμβολιασμένους και θέατρα όπως το Παλλάς, το Δημήτρης Χορν, το Ιλίσια Βολανάκης, το Προσκήνιο, η Πόρτα, ο Χώρος το ανακοινώνουν και αυτοί επισήμως. Το ίδιο πράττει και η διοργάνωση της Ελευσίνας - Πολιτιστική Πρωτεύουσα για εκδηλώσεις που θα γίνουν σε κλειστούς χώρους, ενώ η Λυρική και το Εθνικό περιμένουν τις οδηγίες του υπουργείου ως εποπτευόμενοι φορείς. Οι υπόλοιποι δεν έχουν αποφασίσει και υπάρχει ένας σχετικός και εύλογος σκεπτικισμός καθώς το υψηλό ποσοστό των ανεμβολίαστων δεν μπορεί παρά να είναι και ένα μέρος του κοινού που φοβούνται ότι θα χάσουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΠΟΘΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος) προσανατολίζεται στο να εκδώσει ανακοίνωση που θα προτρέπει την είσοδο μόνο εμβολιασμένων στα θέατρα.

Με πιστοποιητικό εμβολιασμού στο χέρι, αυτή είναι η τάση στη λειτουργία των θεάτρων Facebook Twitter
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος προσανατολίζεται στο να εκδώσει ανακοίνωση που θα προτρέπει την είσοδο μόνο εμβολιασμένων στα θέατρα.

Από τη μεριά του υπουργείου, όλοι βρίσκονται σε αναμονή των αποφάσεων της επιτροπής λοιμωξιολόγων. Αν παρακολουθήσει κάποιος τις δηλώσεις των ειδικών, είναι πολύ φειδωλοί, εξαιρετικά ανήσυχοι ως προς τη λειτουργία των μεικτών χώρων, η απόφαση δεν αναμένεται γρήγορα, άρα θα καθυστερήσουν και οι διευκρινίσεις του υπουργείου, που και αυτό πιέζεται να δώσει μια απάντηση σε όσους ερωτούν – και δεν είναι λίγοι, μάλλον είναι όλοι.

Και αν για τους ιδιώτες η απόφαση είναι πιο εύκολη –αν και μοιάζει και αυτή επώδυνη οικονομικά–, για το δημόσιο απαιτείται μια σειρά χειρισμών λεπτών, δίκαιων και στα πλαίσια της συνταγματικότητας και των νόμων.

Αν οι ανακοινώσεις του υπουργείου καθυστερήσουν, το βάρος πέφτει στους παραγωγούς ή τους θιασάρχες να πάρουν μόνοι και κατά το δοκούν μια απόφαση για τη λειτουργία τους.

Όσοι θα λειτουργήσουν με εμβολιασμένους ή έχοντες πιστοποιητικό νόσησης θα έχουν τουλάχιστον μια βεβαιότητα ότι τα ποσοστά χωρητικότητας μέσα στη χρονιά δεν θα μεταβληθούν εξαιτίας των κρουσμάτων.

Με όρους θεατρικούς, η σχέση μας με τον Covid προβλέπεται να έχει μεγάλη διάρκεια και ένα αργό φινάλε. Και μάλιστα χωρίς διάλειμμα.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έχω και πιστοποιητικό, πάμε βόλτα;

Δημήτρης Πολιτάκης / Έχω και πιστοποιητικό, πάμε βόλτα;

Μάσκα ή όχι; Και πού ακριβώς; Μοιάζει να επικρατεί πλέον σε πολύ κόσμο – εμβολιασμένους και μη – η αντίληψη ότι κανένα μέτρο δεν έχει και τόσο νόημα, ότι κάπου όλοι κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας μπας και ζήσουμε λίγο κανονικό καλοκαίρι, και μετά έχει ο θεός.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΛΙΝΤ ΙΣΤΓΟΥΝΤ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Πολιτισμός / Ο Κλιντ Ίστγουντ έγινε 96 ετών: Ο γιος του λέει ότι αποσύρθηκε οριστικά από τον κινηματογράφο

Η καριέρα του Κλιντ Ίστγουντ εκτείνεται σε περισσότερες από έξι δεκαετίες και περιλαμβάνει μερικές από τις πιο αναγνωρίσιμες ταινίες του αμερικανικού κινηματογράφου
THE LIFO TEAM
Πέθανε ο Εντγκάρ Μορέν στα 104 του χρόνια – Κορυφαίος σύγχρονος διανοούμενος με ρίζες στη Θεσσαλονίκη

Πολιτισμός / Πέθανε ο Εντγκάρ Μορέν στα 104 του χρόνια – Κορυφαίος σύγχρονος διανοούμενος με ρίζες στη Θεσσαλονίκη

Ο Εντγκάρ Μορέν, ένας από τους σημαντικότερους διανοούμενους της σύγχρονης Ευρώπης, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 104 ετών. Μέχρι το τέλος παρέμεινε ένας ακούραστος ερμηνευτής της Ιστορίας και των μεγάλων προκλήσεων του καιρού του.
THE LIFO TEAM
Ο Thomas Dambo έκρυβε γιγάντια τρολ από σκουπίδια στα δάση. Τώρα μπαίνουν στο μουσείο

Πολιτισμός / Ο Thomas Dambo έκρυβε γιγάντια τρολ από σκουπίδια στα δάση. Τώρα μπαίνουν στο μουσείο

Η νέα έκθεση The Garbage Man στο ARKEN Museum της Δανίας φέρνει για πρώτη φορά σε μουσείο τα γιγάντια τρολ του Thomas Dambo, φτιαγμένα από πεταμένο ξύλο, υφάσματα, χαρτόνια και σκουπίδια που ξαναγίνονται παραμύθι.
THE LIFO TEAM
Τα άγρια παιδιά της Βαρκελώνης μετά το τέλος της νύχτας

Πολιτισμός / Τα άγρια παιδιά της Βαρκελώνης μετά το τέλος της νύχτας

Στη φωτογραφική σειρά 24 Hour Party, People, η Juliette Cassidy ακολουθεί για ένα ολόκληρο εικοσιτετράωρο τη hardcore και car tuning υποκουλτούρα της Βαρκελώνης, καταγράφοντας σε φιλμ 35mm έναν κόσμο που πίσω από την ένταση κρύβει φροντίδα, πίστη και δικούς του κανόνε
THE LIFO TEAM
Η τσίχλα της Νίνα Σιμόν και τα ιερά λείψανα της ποπ κουλτούρας

Πολιτισμός / Holy Pop!Όταν οι ποπ σταρ γίνονται άγιοι και τα σουβενίρ τους ιερά λείψανα

Με αφορμή την έκθεση Holy Pop! στο Somerset House, η ποπ λατρεία αντιμετωπίζεται σαν θρησκεία: από ιδιωτικά shrines για τον Prince, την Britney Spears και τον Elvis μέχρι μια τσίχλα της Νίνα Σιμόν που φυλάσσεται σαν ιερό αντικείμενο.
THE LIFO TEAM
Ο Νίκολας Κέιτζ παραλίγο να γίνει Γκριν Γκόμπλιν και το Spider-Man θα ήταν πολύ πιο παρανοϊκό

Πολιτισμός / Ο Νίκολας Κέιτζ παραλίγο να γίνει Γκριν Γκόμπλιν και το Spider-Man θα ήταν πολύ πιο παρανοϊκό

Μιλώντας για το Spider-Noir, ο Νίκολας Κέιτζ αποκάλυψε ότι ο Σαμ Ράιμι τον ήθελε για τον ρόλο του Γκριν Γκόμπλιν στο Spider-Man του 2002. Εκείνος, όμως, προτίμησε τότε να κάνει το Adaptation.
THE LIFO TEAM
Το ροζ φόρεμα της Marilyn Monroe ήταν πάντα πιο έξυπνο απ’ όσο έδειχνε

Πολιτισμός / Το ροζ φόρεμα της Marilyn Monroe ήταν πάντα πιο έξυπνο απ’ όσο έδειχνε

Με αφορμή την έκθεση Marilyn Monroe: Hollywood Icon στο Academy Museum του Λος Άντζελες, το θρυλικό ροζ φόρεμα από το «Diamonds Are a Girl’s Best Friend» επιστρέφει στο κοινό. Ένα εύθραυστο αντικείμενο, φτιαγμένο βιαστικά μέσα στον πανικό ενός στούντιο που προσπάθησε να ελέγξει τη σεξουαλική εικόνα της Μονρό και κατέληξε να της χαρίσει έναν από τους πιο αθάνατους μύθους της.
THE LIFO TEAM