Λίθινα εργαλεία 3 εκατ. ετών εγείρουν ερωτήματα για τον Παράνθρωπο - «Συναρπαστική ιστορία μυστηρίου»

Λίθινα εργαλεία 3 εκατ. ετών εγείρουν ερωτήματα για τον Παράνθρωπο - «Συναρπαστική ιστορία μυστηρίου» Facebook Twitter
0

Η ανακάλυψη λίθινων εργαλείων που χρονολογούνται περίπου 3 εκατομμύρια χρόνια πίσω έχει προκαλέσει ερωτήματα σχετικά με το ποιο είδος ανθρωποειδούς βρισκόταν πίσω από τη δημιουργία τους. 

Εντοπίστηκαν στην περιοχή Nyayanga της Κένυα και, όπως φαίνεται, είναι το αρχαιότερο δείγμα λίθινων εργαλείων που χρησιμοποιούνταν για σφαγές ζώων και πολτοποίηση φυτών. Η «ανάδυση» των λεγόμενων εργαλείων Oldowan κρίνεται ως ορόσημο στην ανθρώπινη εξέλιξη και παράδειγμα της καινοτομίας των προγόνων μας.

Κατά την τελευταία εκσκαφή στο σημείο εντοπίστηκε - μαζί με τα εργαλεία - ένα ζευγάρι ευμεγέθων γομφίων που ανήκουν στον Παράνθρωπο, ανθρωποειδές με μυώδη σαγόνια το οποίο εντάσσεται σε δευτερεύον κλαδί του εξελικτικού μας δέντρου.

«Οι ερευνητές υπέθεταν εδώ και καιρό πως μόνο ο Άνθρωπος (Homo), από τον οποίο προέρχεται ο σύγχρονος άνθρωπος, ήταν ικανός να κατασκευάσει πέτρινα εργαλεία» είπε ο καθηγητής Rick Potts, του Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Smithsonian. Αλλά, τα ευρήματα φαίνεται να συνδέονται με τον Παράνθρωπο «ξετυλίγουν μία συναρπαστική ιστορία μυστηρίου». 

Στην Nyayanga εντοπίζονται και οι αρχαιότερες αποδείξεις κατανάλωσης μεγάλων ζώων από ανθρωποειδή. Έχουν ανακαλυφθεί τουλάχιστον τρεις ιπποπόταμοι, με τα απολιθώματα των δύο να φέρουν εμφανή σημάδια σφαγής. Έχουν βρεθεί και οστά από αντιλόπες, τα οποία δίνουν στοιχεία για κόψιμο της σάρκας σε φέτες ή πολτοποίηση για να βγάλουν τον μυελό των οστών. 

Η ανάλυση των 30 εργαλείων έδειξε πως χρησιμοποιούνταν, πιθανότατα, για να χτυπήσουν το κρέας ώστε να μαλακώσει και να γίνει κάτι σαν ταρτάρ για να μασιέται ευκολότερα. Η φωτιά, άλλωστε, ήρθε 2 εκατομμύρια χρόνια αργότερα. 

«Με αυτά τα εργαλεία μπορείτε να συνθλίψετε καλύτερα από ό,τι μπορεί να συνθλίψει ο γομφίος ενός ελέφαντα και να κόψετε καλύτερα από ό,τι μπορεί να κόψει ο κυνόδοντας ενός λιονταριού» δήλωσε ο Potts και παρατήρησε πως τα εργαλεία ήταν σαν ένα «ολοκαίνουργιο σύνολο δοντιών έξω από το σώμα», καθιστούμε ευκολότερη την κατανάλωση τροφών και έδινε περισσότερες επιλογές. 

Ο καθηγητής Fred Spoor, του UCL δήλωσε ότι τα ευρήματα μπορεί να οδηγήσουν σε επανεξέταση των δυνατοτήτων του Παρανθρώπου, που διαχρονικά θεωρούνταν «ηλίθιος». «Η αντίληψη επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τους γορίλες και έτσι τους θεωρούμε ως μεγάλα, χοντρά πλάσματα που κάθονται και τρώνε σέλινο όλη μέρα. Η πιθανότητα ότι ο Παράνθρωπος κατασκεύασε αυτά τα εργαλεία είναι αρκετά ενδιαφέρουσα» παρατήρησε. 

Ωστόσο, ο Spoor πρόσθεσε ότι δεν ήταν δυνατόν να αποκλειστεί η εναλλακτική εξήγηση ότι τα δόντια ανήκαν σε κάποιο θύμα και όχι στον κυνηγό.

Με πληροφορίες από Guardian

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Βενετία γιορτάζει τη εικονογραφία και τον συμβολισμό του στήθους

Εικαστικά / Μια μεγάλη εικαστική έκθεση αφιερωμένη στο γυναικείο στήθος

Στη Βενετία και στο Palazzo Franchetti μια έκθεση αφηγείται την «περιπέτεια» ενός σημείου της γυναικείας ανατομίας που έχει κατανοηθεί και αναπαρασταθεί στην τέχνη, τη διαφήμιση, τη μόδα, σε όλους τους πολιτισμούς και τις παραδόσεις με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.
NEWSROOM