Η Naomi Beckwith είναι η νέα διευθύντρια της documenta 2027

Η Naomi Beckwith είναι η νέα διευθύντρια της Documenta 2027 Facebook Twitter
Η Naomi Beckwith. Φωτ.: David Heald/Solomon R. Guggenheim Foundation
0

Η Naomi Beckwith, αναπληρώτρια διευθύντρια και επικεφαλής επιμελήτρια του Μουσείου Solomon R. Guggenheim, θα επιμεληθεί τη 16η διοργάνωση της documenta, της έκθεσης σύγχρονης τέχνης που πραγματοποιείται στη γερμανική πόλη του Κάσελ κάθε πέντε χρόνια.

Η επόμενη διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί το 2027 (12 Ιουνίου-19 Σεπτεμβρίου), μετά από εκείνη του 2022 που βύθισε τον θεσμό σε μια διαμάχη για τον αντισημιτισμό.

Η Beckwith, απόφοιτος του Courtauld Institute of Art στο Λονδίνο, έχει αναλάβει επιμελητικές θέσεις στο MCA Chicago και στο Studio Museum του Χάρλεμ. «Οι εκθέσεις, οι διαλέξεις και οι δημοσιεύσεις της επικεντρώνονται στον αντίκτυπο της μαύρης κουλτούρας στην παγκόσμια σύγχρονη τέχνη», αναφέρει μια δήλωση της documenta.

Η Beckwith δηλώνει ευγνώμων και ενθουσιασμένη που μοιράζεται την έρευνα και τις ιδέες της με αυτό το ιστορικό ίδρυμα, που παρέχει χώρο και χρόνο για βαθιά μελέτη, εξερεύνηση, πειραματισμό και αφύπνιση για καλλιτέχνες, επιμελητές και κοινό».

Η προηγούμενη documenta έκανε πάταγο αφού η κολεκτίβα ruangrupa με έδρα την Τζακάρτα, η οποία επιμελήθηκε την έκθεση του 2022, παρουσίασε καλλιτεχνικές προοπτικές από τον Παγκόσμιο Νότο, εξετάζοντας τις συνέπειες του ρατσισμού, της αποικιοκρατίας και του καπιταλισμού. Αλλά πριν από το άνοιγμα, δύο αντισημιτικές εικόνες στο μνημειώδες έργο People’s Justice (2000) της καλλιτέχνιδας από την Ινδονησία Taring Padi προκάλεσαν σάλο.

Στην αρχή το έργο απλώς καλύφθηκε, αλλά μετά από αντιδράσεις, αφαιρέθηκε οριστικά. Τις εβδομάδες που ακολούθησαν, οι επιμελητές κατηγορήθηκαν για αντισημιτισμό και σε άλλα έργα. Οι πιέσεις για απομάκρυνση της Sabine Schormann, τότε γενικής διευθύντριας της documenta, έγιναν όλο και πιο έντονες και τον Ιούλιο του 2022 παραιτήθηκε.

Η Naomi Beckwith είναι η νέα διευθύντρια της Documenta 2027 Facebook Twitter
Στην αρχή το έργο απλώς καλύφθηκε, αλλά μετά από αντιδράσεις, αφαιρέθηκε οριστικά.

Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε στις αρχές του 2023 υποστήριξε τους ισχυρισμούς περί αντισημιτισμού. Το έγγραφο που συντάχθηκε από μια επιτροπή επτά ειδικών στην τέχνη, την έρευνα για τον αντισημιτισμό, τις μελέτες συγκρούσεων, τη νομοθεσία και τις πολιτικές επιστήμες, επιβεβαίωσε ότι ορισμένα έργα που εκτέθηκαν στην documenta 15 «μεταφέρουν δηλώσεις που μπορούν ή πρέπει να ερμηνευτούν ως αντισημιτικές».

Η αναταραχή συνεχίστηκε τον Νοέμβριο του 2023, όταν τα τέσσερα εναπομείναντα μέλη μιας εξεταστικής επιτροπής που ήταν υπεύθυνη για την επιλογή του καλλιτεχνικού διευθυντή της επόμενης documenta παραιτήθηκαν μαζικά. Η απόφασή τους ελήφθη μετά την αποχώρηση του Ranjit Hoskoté, ενός συγγραφέα που δέχτηκε πυρά από τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης και την κυβέρνηση επειδή υπέγραψε μια δήλωση που θεωρήθηκε αντισημιτική. Μια νέα εξεταστική επιτροπή διορίστηκε τον Ιούλιο.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπουργείο Πολιτισμού: Θωράκιση του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών από κεραυνικά πλήγματα

Πολιτισμός / Υπουργείο Πολιτισμού: Θωράκιση του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών από κεραυνικά πλήγματα

«Η προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς προϋποθέτει την ασφάλεια επισκεπτών και εργαζομένων, εφαρμόζοντας σύγχρονες, επιστημονικά και τεχνολογικά τεκμηριωμένες λύσεις, για την πρόληψη και αντιμετώπιση των φυσικών κινδύνων» δήλωσε η Λίνα Μενδώνη
LIFO NEWSROOM
Κατερίνα Γιουλάκη: Το συγκινητικό «αντίο» της Φίνος Φιλμ – «Αγαπήθηκε βαθιά από κοινό τεσσάρων δεκαετιών»

Πολιτισμός / Κατερίνα Γιουλάκη: Το συγκινητικό «αντίο» της Φίνος Φιλμ – «Αγαπήθηκε βαθιά από κοινό τεσσάρων δεκαετιών»

«Η Κατερίνα Γιουλάκη ήταν μια ηθοποιός με ψυχή και ταλέντο, που κατάφερε κάτι άπιαστο: να αγαπηθεί βαθιά και αυθεντικά από κοινό τεσσάρων δεκαετιών χωρίς να φθαρεί στο πέρασμα του χρόνου»
LIFO NEWSROOM
Δράκοι, Εξορκιστές και Κεκάτος από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Δράκοι, Εξορκιστές και Κεκάτος από αύριο στους κινηματογράφους

Δυο μεγάλα γαλλικά εισπρακτικά σουξέ, οι «Άγριες Μέρες Μας» του Βασίλη Κεκάτου και η live-action διασκευή του «How to train your Dragon» είναι μερικές από τις νέες ταινίες αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ