Δείτε το νέο αρχαιολογικό μουσείο της Τήλου

Δείτε το νέο αρχαιολογικό μουσείο της Τήλου Facebook Twitter
Ο σχεδιασμός και η ανέγερση του κτηρίου υλοποιήθηκε από την Υπηρεσία Νεότερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου.
0

Το Σάββατο 27 Ιουλίου και ώρα 11:30 εγκαινιάζεται από την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Τήλου, μετά από μια πολυετή συλλογική προσπάθεια και την υποστήριξη φορέων και Υπηρεσιών.

Εμπνευστής της ίδρυσής του Μουσείου υπήρξε, ήδη από την δεκαετία του ΄70, ο δημοδιδάσκαλος Απόστολος Λογοθέτης, ενώ το έργο πραγματοποιήθηκε κατόπιν δωρεάς του οικοπέδου από την Ιερά Μητρόπολη Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου, το 2014, και την στήριξη του Δήμου Τήλου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, που συνέβαλαν στην ένταξή του στο συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα ΕΣΠΑ «Νότιο Αιγαίο 2014-2020», με συνολικό προϋπολογισμό 2.565.730,95 ευρώ.

Δείτε το νέο αρχαιολογικό μουσείο της Τήλου Facebook Twitter
Άποψη της μόνιμης έκθεσης του μουσείου.
Δείτε το νέο αρχαιολογικό μουσείο της Τήλου Facebook Twitter
Άποψη της μόνιμης έκθεσης του μουσείου.

Ο σχεδιασμός και η ανέγερση του κτηρίου υλοποιήθηκε από την Υπηρεσία Νεότερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου. Η μόνιμη έκθεση σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, η οποία είναι και ο φορέας λειτουργίας του Μουσείου.

Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να περιηγηθεί στις αίθουσες ενός σύγχρονου μουσείου και να αναγνωρίσει την πολυεπίπεδη έρευνα που έχει συντελεστεί σε όλα τα στάδια υλοποίησης του, από τον αρχικό σχεδιασμό ως την ολοκλήρωσή του, με τη συνδρομή επιστημόνων και τεχνικού προσωπικού.

Η έκθεση αναπτύσσεται σε πέντε ενότητες, που διαρθρώνονται σε ισάριθμες αίθουσες, και καλύπτουν ένα ευρύ χρονικό φάσμα κατοίκησης του νησιού, από την Ύστερη εποχή του Χαλκού (1600-1500 π.Χ.), την Κλασική και Ελληνιστική περίοδο (1050 π.Χ.- 1ος αι. μ.Χ.), την Ύστερη αρχαιότητα, την Βυζαντινή και την Ιπποτική περίοδο και τα Μεταβυζαντινά χρόνια.

Κεραμικά κύπελλα από την θέση «Γαρίπα», στα νοτιοδυτικά του Μεγάλου Χωριού, που χρονολογούνται στην πρωιμότερη φάση της Ύστερης εποχής του Χαλκού (1600-1500), αγγεία της ίδιας περιόδου από την θέση «Λακκιά», που παραδόθηκαν από τον πρώην Δήμαρχο του νησιού, κ. Γρηγόριο Καμμά, επιγραφή από το Ασκληπείο της Κω, με τον όρκο των Τηλίων του 4ου αι. π.Χ., που μαρτυρά την παρέμβαση Κώων δικαστών για τη διευθέτηση κάποιας πολιτικής κρίσης στην Τήλο, κτερίσματα από τους τάφους των αρχαίων νεκροπόλεων και ευρήματα από περιστασιακές έρευνες, επιτύμβιες στήλες και γλυπτά, είναι μερικά μόνο από τα εκθέματα της Συλλογής.

Η Ύστερη αρχαιότητα και η στροφή στον χριστιανισμό εκπροσωπούνται από νομίσματα και αρχιτεκτονικά μέλη από τις πρωτοβυζαντινές βασιλικές του νησιού, ενώ η Βυζαντινή, η Ιπποτική και Μεταβυζαντινή περίοδος από νομίσματα, εκκλησιαστικά σκεύη και φορητές εικόνες, ως χρησιδάνειο της Ιεράς Μητρόπολης Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου, καθώς και ένα μουσουλμανικό φιρμάνι, δωρεά του κ. Νικολάου Καμμά.

Δείτε το νέο αρχαιολογικό μουσείο της Τήλου Facebook Twitter
Από την μόνιμη έκθεση του μουσείου.
Δείτε το νέο αρχαιολογικό μουσείο της Τήλου Facebook Twitter
Από την μόνιμη έκθεση του μουσείου.
Δείτε το νέο αρχαιολογικό μουσείο της Τήλου Facebook Twitter
Από την μόνιμη έκθεση του μουσείου.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 27 Ιουλίου και ώρα 11:30.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Kristina Rozhkova φωτογραφίζει μια γενιά που έφτιαξε παραμύθια για να μη φοβάται

Πολιτισμός / Η Kristina Rozhkova φωτογραφίζει μια γενιά που έφτιαξε παραμύθια για να μη φοβάται

Στο Unbewitched, η Ρωσίδα φωτογράφος Kristina Rozhkova καταγράφει νέους ανθρώπους που ζουν ανάμεσα στην πολιτική ασφυξία, την καταστολή, την εξορία και την ανάγκη να επινοήσουν άλλους κόσμους.
THE LIFO TEAM
Η Nancy Honey φωτογραφίζει τη στιγμή που ένα κορίτσι αρχίζει να κοιτάζει τον εαυτό του

Πολιτισμός / Η Nancy Honey φωτογραφίζει τη στιγμή που ένα κορίτσι αρχίζει να κοιτάζει τον εαυτό του

Με αφορμή την αναδρομική της έκθεση στο Λονδίνο, η cult φωτογράφος Nancy Honey μιλά για τη μετάβαση από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση, για το γυναικείο σώμα ως εικόνα προς κατανάλωση και για τη χαρά ως μια πολύ σοβαρή υπόθεση.
THE LIFO TEAM
Η Louis Vuitton ξαναφέρνει τον Κιθ Χάρινγκ στη Νέα Υόρκη

Πολιτισμός / Η Louis Vuitton ξαναφέρνει τον Κιθ Χάρινγκ στη Νέα Υόρκη

Στη Νέα Υόρκη, ο Νικολά Γκεσκιέρ έστησε μια επίδειξη Louis Vuitton πάνω στην πιο γοητευτική αντίφαση της πόλης: την παλιά αριστοκρατική λάμψη της Frick Collection και την ενέργεια του Κιθ Χάρινγκ, του καλλιτέχνη που έκανε το μετρό, τον δρόμο και την queer μνήμη μέρος της ποπ ιστορίας.
THE LIFO TEAM
Η Σάντρα Χίλερ μπορεί να γράψει ιστορία στα Όσκαρ με τέσσερις υποψηφιότητες την ίδια χρονιά ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Πολιτισμός / Η Σάντρα Χίλερ μπορεί να γράψει ιστορία στα Όσκαρ με τέσσερις υποψηφιότητες την ίδια χρονιά

Με το Fatherland να συζητιέται ήδη στις Κάννες, το Project Hail Mary να την κάνει γνωστή στο μεγάλο αμερικανικό κοινό και άλλες δύο ταινίες στον δρόμο προς τα βραβεία, η Σάντρα Χίλερ μπαίνει πρόωρα σε μια οσκαρική συζήτηση που μέχρι φέτος θα ήταν αδύνατη.
THE LIFO TEAM
Ο Μπρους Σπρίνγκστιν επιτέθηκε σε Τραμπ και Ellison λίγο πριν το τέλος του Late Show

Πολιτισμός / Ο Μπρους Σπρίνγκστιν επιτέθηκε σε Τραμπ και Ellison λίγο πριν το τέλος του Late Show

Στο προτελευταίο επεισόδιο του The Late Show, ο Μπρους Σπρίνγκστιν στήριξε ανοιχτά τον Στίβεν Κόλμπερτ, κατηγόρησε τον Ντόναλντ Τραμπ ότι «δεν αντέχει το αστείο» και στόχευσε τους Larry και David Ellison, λίγο πριν το οριστικό φινάλε της εκπομπής.
THE LIFO TEAM
Ο Ράιαν Γκόσλινγκ αποχώρησε και ο Ματ Ντέιμον ετοιμάζεται για τη νέα ταινία των Daniels

Πολιτισμός / Ο Ματ Ντέιμον μπαίνει στη νέα ταινία των δημιουργών του Everything Everywhere All at Once μετά την αποχώρηση του Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά τον οσκαρικό θρίαμβο του Everything Everywhere All at Once, οι Daniels ετοιμάζουν τη νέα τους ταινία στη Universal και το πρότζεκτ έχει ήδη την πρώτη του ανατροπή: ο Ράιαν Γκόσλινγκ αποχώρησε, ενώ ο Ματ Ντέιμον βρίσκεται πλέον σε συζητήσεις για έναν από τους βασικούς ρόλους.
THE LIFO TEAM
Ο gay πορνοστάρ François Sagat στις Κάννες, σε μια ταινία για έναν influencer που γίνεται στρέιτ

Πολιτισμός / Ο gay πορνοστάρ François Sagat στις Κάννες, σε μια ταινία για έναν influencer που γίνεται στρέιτ

Η γαλλική ταινία κινουμένων σχεδίων για ενηλίκους Jim Queen έκανε πρεμιέρα στις μεταμεσονύχτιες προβολές των Καννών, με τον François Sagat, εμβληματική μορφή του gay πορνό, να δανείζει τη φωνή του σε έναν από τους ήρωες.
THE LIFO TEAM
Myriam Boulos: Η φωτογράφος πίσω από τις εικόνες του Harry Styles μιλά για τη Βηρυτό, το σώμα και την επιθυμία

Πολιτισμός / Myriam Boulos: Η φωτογράφος πίσω από τις εικόνες του Harry Styles μιλά για τη Βηρυτό, το σώμα και την επιθυμία

Σε νέο cover story του Dazed MENA, η Myriam Boulos μιλά για τις εικόνες που έκανε για τον Harry Styles, τη Βηρυτό, τη μόδα ως αυτοπροσδιορισμό και την επιθυμία ως μορφή αντίστασης.
THE LIFO TEAM
Ο άνθρωπος που σχεδίαζε για εκατομμύρια τώρα προσπαθεί να σχεδιάσει τη δική του ζωή

Πολιτισμός / Eugene Whang: Ο άνθρωπος πίσω από το iPhone και τα AirPods προσπαθεί τώρα να σχεδιάσει τη δική του ζωή

Ο Eugene Whang πέρασε πάνω από 20 χρόνια στην ομάδα design της Apple. Σε νέα του συνέντευξη, μιλά για τη ζωή μετά τα iPhone και τα AirPods, το σπίτι του με τον συζυγό του John Pawson και τον χρόνο ως την απόλυτη πολυτέλεια.
THE LIFO TEAM
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Μια νέα έκθεση για το μυκηναϊκό βασίλειο του Νέστορα

Πολιτισμός / Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Μια νέα έκθεση για το μυκηναϊκό βασίλειο του Νέστορα

Μέσα από σημαντικά ευρήματα και σπάνια εκθέματα, η έκθεση «Η Πύλος του Νέστορα. Ένα μυκηναϊκό βασίλειο αποκαλύπτεται» γνωρίζει στο κοινό τον κόσμο της μυκηναϊκής Μεσσηνίας και την εξέλιξη του βασιλείου που είχε κέντρο το Ανάκτορο στον Άνω Εγκλιανό.
THE LIFO TEAM
Ο Joe Bloom έβαλε ένα κόκκινο τηλέφωνο σε μια γέφυρα και έκανε το internet να ακούσει ιστορίες

Πολιτισμός / Ο Joe Bloom έβαλε ένα κόκκινο τηλέφωνο σε μια γέφυρα και έκανε το internet να ακούσει ιστορίες

Το A View from a Bridge του Joe Bloom ξεκίνησε το 2024 με ένα κόκκινο τηλέφωνο, μια γέφυρα και ανθρώπους που μιλούν από απόσταση. Σε νέα του συνέντευξη ο δημιουργός του εξηγεί πώς ένα απλό format έγινε αντίδοτο στη γρήγορη αφήγηση των social media.
THE LIFO TEAM