Βερόνα: Η μάχη για μια σέλφι κάτω από το ψεύτικο μπαλκόνι της Ιουλιέτας

Βερόνα: Η μάχη για μια σέλφι κάτω από το ψεύτικο μπαλκόνι της Ιουλιέτας Facebook Twitter
Φωτο: Frank Bienewald/LightRocket via Getty Images
0

Τα σχέδια για τον περιορισμό του αριθμού των τουριστών που συρρέουν στη Βερόνα για μια σέλφι κάτω από το μπαλκόνι όπου ο Ρωμαίος λέγεται ότι ερωτοτροπούσε με την Ιουλιέτα έχουν ακυρωθεί εν μέσω μιας διαμάχης για το μυθικό αυτό μέρος που διήρκεσε περισσότερο από μια δεκαετία.

Οι τουρίστες μπορούν να μπουν στη μικρή αυλή - χωρίς χρέωση - απλά για να τραβήξουν μια φωτογραφία του μπαλκονιού ή να τρίψουν το χέρι τους στο δεξί στήθος ενός χάλκινου αγάλματος της Ιουλιέτας ως μέρος ενός «τελετουργικού» που λέγεται ότι φέρνει τύχη στην αγάπη.

Αλλά η εμπειρία απέχει πολύ από τον ρομαντισμό: Πριν πλήξει την περιοχή η πανδημία του κορωνοϊού, μέχρι 1000 άτομα κάθε μέρα έφταναν στο χώρο των 400 μέτρων, δημιουργώντας μεγάλες ουρές στη Via Cappello έξω από την περίφημη αυλή.  Η συντριπτική πλειοψηφία των επισκεπτών παραλείπει μια επίσκεψη στην παρακείμενη Casa di Giulietta, ένα μουσείο που φιλοξενεί μια συλλογή από πίνακες ζωγραφικής, κοστούμια της Αναγεννησιακής εποχής και το κρεβάτι που εμφανίστηκε στην ταινία του Franco Zeffirelli το 1968, στο Ρωμαίος και Ιουλιέτα του Σαίξπηρ.

Αρκετοί δήμαρχοι της Βερόνα τα τελευταία 10 χρόνια προσπάθησαν να πέρουν μέτρα για τη διαχείριση της ροής των επισκεπτών, αλλά πάντοτε έρχονται αντιμέτωποι με την έντονη αντίθεση από τους ιδιοκτήτες των μικροεπιχειρήσεων που βρίσκονται στην ιστορική αυλή. Μάλιστα είναι τόσος ο συνωστισμός που το καλοκαίρι του 2020 και παρά την πανδημία συνέρρευσαν πάλι πλήθη και προσλήφθηκαν ειδικοί φρουροί για να διασφαλίσουν ότι όχι περισσότερα από 24 άτομα θα εισέρχονται στην αυλή κάθε φορά.

Ο σημερινός δήμαρχος Federico Sboarina, προσπάθησε να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα εγκαθιστώντας περιστροφικές πύλες στην είσοδο της αυλής, με τους επισκέπτες να κάνουν κράτηση εισιτηρίων online. Όμως, οι ιδιοκτήτες των δύο καταστημάτων δώρων και ενός B&B προσέφυγαν στο διοικητικό δικαστήριο της περιοχής του Βένετο, το οποίο είπε ότι η αυλή δεν είναι δημόσιος χώρος και μπλόκαραν την πρόταση του δημάρχου. Ο δήμαρχος υποστηρίζει ότι «δεδομένων των πρωτοκόλλων Covid και της δημόσιας ασφάλειας, δεν μπορούμε πλέον να επιτρέψουμε υπερπληθυσμό στην αυλή».

Το Casa di Giulietta είναι μια ανακαινισμένη κατοικία του 13ου αιώνα που κάποτε ανήκε σε μια ευγενή οικογένεια, τους del Cappellos, που πιστεύεται από τους ντόπιους ότι έχουν εμπνεύσει την φανταστική οικογένεια της οικογένειας της Ιουλιέτας, των Καπουλέτων, στο έργο του Σαίξπηρ. Το μπαλκόνι προστέθηκε στο κτήριο τον 20ο αιώνα.

Παρά το γεγονός ότι η ιστορία ήταν φανταστική, η αυλή προσέλκυσε 3 εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο πριν από την πανδημία. Και από αυτούς προς μεγάλη λύπη των αρχών της Βερόνα ούτε 300.000 δε μπήκαν στο μουσείο. Αντ 'αυτού, πήγαν να κάνουν μια selfie κάτω από το ψεύτικο μπαλκόνι της Ιουλιέτας.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φωτογραφική περιοδική έκθεση «… “ἐν τυμπάνῳ καί χορῷ” στις λαξευτές εκκλησιές της Lalibela» στο Βυζαντινό μουσείο

Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός / Φωτογραφική περιοδική έκθεση «… “ἐν τυμπάνῳ καί χορῷ” στις λαξευτές εκκλησιές της Lalibela» στο Βυζαντινό μουσείο

Οι εντυπωσιακές αυτές εκκλησιές, που θεωρούνται το όγδοο θαύμα του κόσμου, έχουν εγγραφεί στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO
THE LIFO TEAM
Χάρις Αλεξίου – Όλια Λαζαρίδου στο θέατρο Πειραιά

Πολιτισμός / Χάρις Αλεξίου και Όλια Λαζαρίδου μαζί στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, παρουσιάζει το κείμενο του Φώτη Κόντογλου «Το Αϊβαλί η Πατρίδα μου», σε μια θεατροποιημένη σκηνική παρουσίαση.
THE LIFO TEAM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ