Το αριστουργηματικό έργο Η Αποθέωση του Αθανασίου Διάκου του Κ. Παρθένη σε δημοπρασία

Το αριστουργηματικό έργο Η Αποθέωση του Αθανασίου Διάκου του Κ. Παρθένη σε δημοπρασία με εκτίμηση 550.000 ευρώ Facebook Twitter
Κωνσταντίνος Παρθένης, Η Αποθέωση του Αθανασίου Διάκου.
0

Στις 24 Νοεμβρίου θα δημοπρατηθεί στο Παρίσι το έργο Αποθέωση του Αθανασίου Διάκου του Κωνσταντίνου Παρθένη που έχει χαρακτηριστεί ως η τελειότητα της Ευρωπαϊκής ζωγραφικής των αρχών του 20ού αιώνα και το σπουδαιότερο έργο του καλλιτέχνη με την διάσημη σύνθεση.

Φέρει όλα τα χαρακτηριστικά του Ευρωπαϊκού μοντερνισμού, του συμβολισμού και των Avant-Garde τάσεων της εποχής, εκφρασμένα σε μία αρμονική και λυρική σύνθεση που μαγεύει τον θεατή. Έρχεται συμβολικά να δημοπρατηθεί τη χρονιά του εορτασμού των 200 χρόνων, από την έναρξη του Απελευθερωτικού αγώνα.

Το έργο αποτελούσε το κόσμημα της διάσημης συλλογής του Σπύρου Λοβέρδου (1877-1934), συνιδρυτή της Λαϊκής Τράπεζας με τον αδερφό του Διονύση. Τα δύο αδέρφια ως προστάτες της τέχνης και θερμοί υποστηρικτές του καλλιτέχνη, είχαν αποκτήσει, σε πολύ υψηλές τιμές, τα πιο εμβληματικά έργα του Παρθένη όπως το,  Προσευχή στο Όρος των Ελαιών (πουλήθηκε από τον οίκο Bonhams, το 2014,).  Επίσης, ασκούσαν επιρροή στο υψηλό παραγωγικό έργο του καλλιτέχνη και στην καθιέρωση της μοντέρνας νέο-βυζαντινής τέχνης και του είχαν εμπιστευτεί την εποπτεία του μουσείου Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής τέχνης, ‘Διονύσιος Λοβέρδος’.

Το φιλότεχνο κοινό της Αθήνας θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει από κοντά όλα τα έργα της δημοπρασίας στη Λεωφόρο Αμαλίας 36 από την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου έως το Σάββατο  13 Νοεμβρίου.

Η έκθεση στο Παρίσι θα πραγματοποιηθεί από τις 20 έως και τις 24 Νοεμβρίου, στον οίκο Bonhams, 4 Rue de la Paix.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

To μοναδικό Λιοντάρι που αναπαύεται του Ρέμπραντ σε δημοπρασία

Πολιτισμός / To μοναδικό Λιοντάρι που αναπαύεται του Ρέμπραντ σε δημοπρασία

Το μοναδικό σχέδιο ζώου του Ρέμπραντ που βρίσκεται σε χέρια ιδιωτών βγαίνει σε δημοπρασία την άνοιξη προερχόμενο από μια από τις σημαντικότερες συλλογές στον κόσμο ολλανδικής ζωγραφικής
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΥΠΠΟ: Το ταφικό μνημείο του Τύμβου Καστά στην Αμφίπολη φωτίζεται με νέα χρώματα

Πολιτισμός / ΥΠΠΟ: Το ταφικό μνημείο του Τύμβου Καστά στην Αμφίπολη φωτίζεται με νέα χρώματα

Το Υπουργείο αναθέτει σε δύο ερευνητικά κέντρα την υλοποίηση του έργου «AmphiPoly», που στοχεύει στην επιστημονικά τεκμηριωμένη ανασύσταση της αρχικής όψης του διακόσμου του μνημείου, συμπεριλαμβανομένων της πολυχρωμίας και της εικονογραφίας, σε όλες τις χρονολογικές τους φάσεις
LIFO NEWSROOM
Το ρεσιτάλ της Ρόουζ Μπερν, το τρυφερό «Renoir» κι ένας αιμοβόρος Αι-Βασίλης από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Το ρεσιτάλ της Ρόουζ Μπερν, το τρυφερό «Renoir» κι ένας αιμοβόρος Άι-Βασίλης από αύριο στους κινηματογράφους

Η tour de force ερμηνεία της Ρόουζ Μπερν στο «If I Had Legs I’d Kick you» αποτελεί τη βασική κινηματογραφική ατραξιόν της εβδομάδας, αν και υπάρχουν κι άλλες ενδιαφέρουσες επιλογές, όπως το «Renoir», που θυμίζει το σινεμά του Κόρε Έντα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ