Αριστοκρατική και πλούσια διακοσμημένη ρωμαϊκή βίλα ήρθε στο φως στη Νιμ

Αριστοκρατική και πλούσια διακοσμημένη ρωμαϊκή βίλα ήρθε στο φως στη Νιμ Facebook Twitter
Η ανασκαφή αποκάλυψε ένα δωμάτιο πλούσια διακοσμημένο με ένα εξαιρετικό πάτωμα και μαρμάρινα εξάγωνα πλακάκια σε σχήμα κερήθρας.
0

Οι αρχαιολόγοι βρέθηκαν μπροστά σε έναν αληθινό θησαυρό ανασκάπτοντας μια περιοχή στην πόλη Νιμ της Νότιας Γαλλίας, σε ένα μέρος που προοριζόταν για να χτιστεί μια πολυκατοικία.

Τα ερείπια μιας πλούσια διακοσμημένης ρωμαϊκής βίλας από την αυτοκρατορική εποχή ήρθαν στο φως, ενώ η ανασκαφή ανακάλυψε τμήματα και μιας δεύτερης, που και αυτή χρονολογείται από τον 1ο έως τον 2ο αιώνα. 

Η ανασκαφή αποκάλυψε ένα δωμάτιο πλούσια διακοσμημένο με ένα εξαιρετικό πάτωμα και μαρμάρινα εξάγωνα πλακάκια σε σχήμα κερήθρας. Το μωσαϊκό χαλί έχει κατασκευαστεί από διαφορετικά πολύχρωμα μάρμαρα σαν ντόμινο, που προέρχονται από όλη τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και ήταν μόδα ανάμεσα στους πλούσιους της εποχής. Το μέρος στο οποίο βρέθηκε το μοτίβο ήταν πιθανότατα χώρος υποδοχής.

Άλλα ευρήματα δείχνουν ότι αυτό το πάτωμα - ντόμινο εμφανίζεται και στο μπάνιο που ήταν διάστικτο με διακοσμητικούς πολύτιμους λίθους και ένα μεγάλο κεντρικό σιντριβάνι από λευκό μάρμαρο Carrara. Μάλιστα οι αρχαιολόγοι βρήκαν και ένα μηχανικό σύστημα της εποχής που έστειλε ζεστό αέρα κάτω από το δάπεδο για να ζεσταθεί το σπίτι. 

Αριστοκρατική και πλούσια διακοσμημένη ρωμαϊκή βίλα ήρθε στο φως στη Νιμ Facebook Twitter
Η ρωμαϊκή πόλη της Νιμ ιδρύθηκε τον 1ο αιώνα π.Χ. ως Colonia Nemausus.

Η ρωμαϊκή πόλη της Νιμ ιδρύθηκε τον 1ο αιώνα π.Χ. ως Colonia Nemausus, μια αποικία για συνταξιούχους βετεράνους των αιγυπτιακών εκστρατειών του Ιούλιου Καίσαρα. Χτίστηκε σύμφωνα με τα ρωμαϊκά πρότυπα και εφοδιαζόταν με πόσιμο νερό μέσω ενός καναλιού μήκους 50 χιλιομέτρων, τμήμα του οποίου αποτελεί η γέφυρα του Γκαρ (Pont du Gard). Επιπλέον, η πόλη βρισκόταν επάνω στην Δομιτία οδό (Via Domitia), τη ρωμαϊκή οδό που συνέδεε την Ρώμη με την Ισπανία αποτελώντας έτσι διαμετακομιστικό και εμπορικό σταθμό. 

Οι Ρωμαίοι κατασκεύασαν εκεί πλήθος μνημείων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται η περίφημη «Αρένα» (Les Arènes) της Νιμ, ρωμαϊκό στάδιο χωρητικότητας περίπου 24.000 θεατών, ο «Τετράγωνος Ναός» (Maison Carré) και ο Μέγας Πύργος (Tour Magne), ο οποίος χρησίμευε για να ελέγχει την κυκλοφορία στη Δομιτία οδό αλλά και ως οχυρωματικό έργο, αποτελώντας τμήμα των τειχών που κατασκεύασε ο Αύγουστος για να οχυρώσει την πόλη.

Οι ανασκαφές που γίνονται τώρα στην καρδιά της πόλης βρίσκουν ερείπια βιλλών έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές. Ωστόσο, οι αρχαιολόγοι ελπίζουν ότι μελετώντας τα σωζόμενα δομικά και διακοσμητικά στοιχεία θα ρίξει νέο φως στα κτίρια και την οργάνωσή τους στο τετράγωνο της ρωμαϊκής πόλης.

Αριστοκρατική και πλούσια διακοσμημένη ρωμαϊκή βίλα ήρθε στο φως στη Νιμ Facebook Twitter
Αριστοκρατική και πλούσια διακοσμημένη ρωμαϊκή βίλα ήρθε στο φως στη Νιμ Facebook Twitter
Αριστοκρατική και πλούσια διακοσμημένη ρωμαϊκή βίλα ήρθε στο φως στη Νιμ Facebook Twitter
Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νόμπελ Λογοτεχνίας 2025: Ο Ούγγρος συγγραφέας Λάσλο Κρασναχορκάι τιμήθηκε με το βραβείο

Πολιτισμός / Νόμπελ Λογοτεχνίας 2025: Ο Ούγγρος συγγραφέας Λάσλο Κρασναχορκάι τιμήθηκε με το βραβείο

Η επιτροπή σημείωσε ότι ο Κρασναχορκάι βραβεύεται «για τη μαγνητική, εκτενή πρόζα του που με υπομονετική ένταση και φιλοσοφική οξύτητα αποκαλύπτει το χάος, την ειρωνεία και τη μοναξιά του ανθρώπινου πολιτισμού»
LIFO NEWSROOM
Ξεχασμένη συνέντευξη του Τζον Λένον προβάλεται ξανά μετά από 50 χρόνια

Πολιτισμός / «Με παρακολουθούν»: Η ξεχασμένη συνέντευξη του Τζον Λένον που βρέθηκε 50 χρόνια μετά

Μια συνέντευξη του Τζον Λένον που χάθηκε για 50 χρόνια, όπου μιλά για την παρακολούθηση από την κυβέρνηση Νίξον και αποκαλύπτει σκέψεις για τη μουσική και τη ζωή του, προβάλλεται στο Boom Radio για τα 85α γενέθλιά του
LIFO NEWSROOM
To Χειμερινό Αυγό Φαμπερζέ αναμένεται να σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ σε δημοπρασία

Πολιτισμός / To Χειμερινό Αυγό Φαμπερζέ αναμένεται να σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ σε δημοπρασία

Ο οίκος Christie's το κατατάσσει στις πιο πολυτελείς αυτοκρατορικές δημιουργίες των Φαμπερζέ. Το σχεδίασε μια γυναίκα και δικαίως η προσθήκη του σε οποιαδήποτε συλλογή θεωρείται ανεκτίμητη.
LIFO NEWSROOM
Μια καλόψυχη Α.Ι. κι ένας αλαφροΐσκιωτος σκύλος από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Μια ταινία τρόμου με πρωταγωνιστή ένα σκύλο, Τζάρεντ Λέτο αλλά και Έμα Τόμσον από αύριο στα σινεμά

Η τρίτη και χειρότερη κατάθεση στο σύμπαν του «Tron», η πολυσυζητημένη ταινία τρόμου «Good Boy», το δεύτερο μέρος της τριλογίας του Νταγκ Γιόχαν Χάουγκερουντ και η Έμα Τόμσον ως ένοπλη προστάτιδα στο κινηματογραφικό πρόγραμμα της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ντόλι Πάρτον: Η αδελφή της ζητά προσευχές για την υγεία της βασίλισσας της country

Πολιτισμός / Ντόλι Πάρτον: Η αδελφή της ζητά προσευχές για την υγεία της βασίλισσας της country

Η Ντόλι Πάρτον αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και αναβάλει τη μεγάλη της περιοδεία στο Λας Βέγκας. Η αδελφή της ζητά προσευχές από τους θαυμαστές, ενώ η τραγουδίστρια παραμένει αισιόδοξη πως «ο Θεός απλώς της ζητά να επιβραδύνει»
LIFO NEWSROOM
Τέιλορ Σουίφτ: Eκτός υποψηφιοτήτων στα Grammy για πρώτη φορά μετά από 18 χρόνια

Πολιτισμός / Τέιλορ Σουίφτ: Η απάντησή της στα σχόλια για το νέο της άλμπουμ

«Ο καθένας έχει δικαίωμα να νιώθει ακριβώς όπως θέλει, ο στόχος μας ως καλλιτέχνες είναι να λειτουργούμε σαν καθρέφτης», αναφέρει για τα σχόλια που απέσπασε το νέο της άλμπουμ, «The Life of a Showgirl»
LIFO NEWSROOM
Yohji Yamamoto: «Η μόδα έχει γίνει αστείο, όλα περιστρέφονται γύρω από τα χρήματα»

Πολιτισμός / Yohji Yamamoto: «Η μόδα έχει γίνει αστείο, όλα περιστρέφονται γύρω από τα χρήματα»

Ο αντισυμβατικός Ιάπωνας που εξυμνεί την avant-garde αισθητική μέσα από υπερμεγέθεις, ασύμμετρες σιλουέτες και τη διαχρονική του αφοσίωση στο μαύρο, συνεχίζει στα 82 του χρόνια να παλεύει «θυμωμένος αλλά ακούραστος» για την ουσία και την αλήθεια της μόδας
LIFO NEWSROOM
Βασίλης Μπισμπίκης: Επιστρέφει η παράσταση «Άνθρωποι και Ποντίκια» μετά από 5 χρόνια

Πολιτισμός / Βασίλης Μπισμπίκης: Επιστρέφει η παράσταση «Άνθρωποι και Ποντίκια» μετά από 5 χρόνια

Ο Βασίλης Μπισμπίκης αναβιώνει το αριστούργημα του Τζον Στάινμπεκ στο νέο Cartel στο Αιγάλεω, υπογράφοντας μια ωμή, ρεαλιστική και συναισθηματικά φορτισμένη σκηνοθεσία που φέρνει ξανά στο προσκήνιο τον αγώνα των απλών ανθρώπων για αξιοπρέπεια και ελπίδα
LIFO NEWSROOM