ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Το άγαλμα του έφιππου Ρούσβελτ απομακρύνεται από το Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

Το άγαλμα του έφιππου Ρούσβελτ απομακρύνεται από το Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Facebook Twitter
Η συζήτηση για την επιθετική φύση του έργου ξεκίνησε από το 2017. Φωτο: EPA/Peter Foley
0

Με την επιτροπή δημόσιου σχεδιασμού της Νέας Υόρκης να ψηφίζει ομόφωνα, το άγαλμα του έφιππου τέως προέδρου των ΗΠΑ Θεόδωρου Ρούζβελτ απομακρύνεται από την είσοδο του Αμερικανικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Μουσείο Φυσικής Ιστορίας που βρίσκεται σε αυτή τη θέση από το 1940 και το οποίο πρόσφατα δέχτηκε πυρά για το αμφιλεγόμενο θέμα που απεικονίζει.

Η απομάκρυνσή του θα γίνει μέσα στους επόμενους μήνες και θα στεγαστεί σε ένα μουσείο αφιερωμένο στον τέως πρόεδρο των ΗΠΑ που θα εξετάσει την κληρονομιά του.

Από το 2017 έχει αρχίσει η συζήτηση για την επιθετική φύση του έργου που απεικονίζει έφιππο τον Ρούζβελ, επισημαίνοντας την ανωτερότητα της λευκής φυλής. Τον συνοδεύουν πεζή ένας Ινδιάνος και ένας Μαύρος που δείχνει ότι ως υποτελείς ή κατώτεροι ακολουθούν την πορεία του. Σήμερα αυτή η απεικόνιση δηλώνει έναν συστημικό ρατσισμό που δεν είναι αποδεκτός από τους κατοίκους της πόλης, τους επισκέπτες του μουσείου και τις επιταγές της κοινωνίας.

«Η κατανόηση της σημασίας των αγαλμάτων και των μνημείων ως ισχυρών συμβόλων έγινε ακόμη πιο εμφανής μετά το κίνημα για φυλετική δικαιοσύνη που προέκυψε μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ», δήλωσε το μουσείο, σημειώνοντας ότι «έχει καταστεί σαφές ότι η αφαίρεση του αγάλματος θα ήταν ένα σύμβολο προόδου προς μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς. Στη δήλωση προσθέτουν ότι «η αφαίρεση του αγάλματος δημιουργεί μια ευκαιρία για μια νέα ιδέα σχετικά με τη συμπερίληψη, την ευρύτητα των απόψεων και την αποδοχή».

Ο Θεόδωρος Ρούσβελτ γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και ήταν γόνος οικογενείας μεγαλοτραπεζιτών. Ανακηρύχθηκε εθνικός ήρωας μετά τον Ισπανοαμερικανικό Πόλεμο του 1898 και το 1900 εκλέχτηκε αντιπρόεδρος των Η.Π.Α. Μετά τη δολοφονία του Ουίλλιαμ ΜακΚίνλεϊ ανήλθε στον προεδρικό θώκο, όπου επανεξελέγη θριαμβευτικά το 1904. Τιμημένος με το Νόμπελ ειρήνης για τη συμβολή του στη λήξη του Ρωσο-Ιαπωνικού πολέμου, άσκησε μια ιμπεριαλιστική εξωτερική πολιτική με τις ΗΠΑ να  προσαρτούν τη Χαβάη και τη Διώρυγα του Παναμά. Στην εποχή του η χώρα του έγινε στρατιωτική υπερδύναμη.

Το άγαλμα του έφιππου Ρούσβελτ απομακρύνεται από το Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Facebook Twitter
Το έργο για πολλούς επισημαίνει την ανωτερότητα της λευκής φυλής. Φωτο: EPA/Peter Foley
Πολιτισμός
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Πρόεδρος, μια ταινία-σκάνδαλο κι ένας εμφύλιος πόλεμος από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Ο Πρόεδρος, μια ταινία-σκάνδαλο κι ένας εμφύλιος πόλεμος από αύριο στους κινηματογράφους

Το πολυσυζητημένο Civil War του Άλεξ Γκάρλαντ, η νέα πρόκληση της Κατρίν Μπρεγιά και η βαμπιρομπαλαρίνα Abigail ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ολυμπιακοί αγώνες 2024: Ξεκίνησε το ταξίδι της ολυμπιακής φλόγας από την Αρχαία Ολυμπία

Πολιτισμός / Ολυμπιακοί αγώνες 2024: Μετά την αφή ξεκίνησε το ταξίδι της ολυμπιακής φλόγας από την Αρχαία Ολυμπία

Τι έγινε στην τελετή αφής των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Η πρωθιέρεια Μαίρη Μηνά παρέδωσε τη φλόγα στον πρώτο λαμπαδηδρόμο -χρυσό Ολυμπιονίκη της κωπηλασίας- Στέφανο Ντούσκο
NEWSROOM
2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής

Πολιτισμός / 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής: 50 συναυλίες και καλλιτεχνικές δράσεις από την Κυριακή των Βαΐων ως τη Μεγάλη Τρίτη

Το Φεστιβάλ επιστρέφει σε χώρους ξεχωριστούς, ιδιαίτερους και κατανυκτικούς, προσεγγίζοντας πολυάριθμες και απρόσμενες πτυχές της σχέσης θρησκευτικής λατρείας και μουσικής.
NEWSROOM