Μάγια Τσόκλη: Η Πρωτοχρονιά μου στην όαση Ελ Άρεγκ

Μάγια Τσόκλη: Η Πρωτοχρονιά μου στην όαση Ελ Άρεγκ Facebook Twitter
Το απόγευμα μας βρίσκει στην όαση Γκάρα και η παραμονή το πρωί, να δίνουμε τα διαπιστευτήριά μας στο στρατό και μετά στον αρχηγό του χωριού, τον Σείχη Χασάν. © Μάγια Τσόκλη
1

Από μικρή είχα μία αντίσταση στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Ακόμη και παλιότερα που δεν μελαγχολούσα τόσο με το πέρασμα άλλου ενός χρόνου, αυτή η υποχρέωση να διασκεδάσω την είσοδο στο νέο έτος μου χαλούσε εκ των προτέρων τη διάθεση. Έτσι, οι μόνες αξιομνημόνευτες Πρωτοχρονιές μου, υπήρξαν οι «αντιστασιακές»!

Είμαστε το 2006, η εκπομπή «Ταξιδεύοντας» τρέχει ήδη 7 χρόνια και φεύγουμε τέλη Δεκεμβρίου με τον σκηνοθέτη Χρόνη Πεχλιβανίδη για ένα γύρισμα στις οάσεις της Δυτικής Ερήμου της Αιγύπτου. Μαζί, ένα ζευγάρι έμπειρων ταξιδιωτών, η Αννύ και ο Φώντας Ζαβιτσάνος αλλά και ένας οπλισμένος Αιγύπτιος στρατιώτης, αφού η περιοχή της Δυτικής (ή και Λιβυκής Ερήμου) θεωρείται επικίνδυνη. Ταξιδεύουμε από check point σε check point, από φυλάκιο σε φυλάκιο.

Μάγια Τσόκλη: Η Πρωτοχρονιά μου στην όαση Ελ Άρεγκ Facebook Twitter
© Μάγια Τσόκλη
Μάγια Τσόκλη: Η Πρωτοχρονιά μου στην όαση Ελ Άρεγκ Facebook Twitter

Κάτω από τους ρωμαϊκούς τάφους γεμάτους κόκαλα και σάβανα, στη καθίζηση της Κατάρας παρέα με λύκους (μάλλον τσακάλια) και άγριους γαϊδάρους. Τι καλύτερο να θελήσει κανείς στη ζωή του;

Αφήνουμε πίσω μας τις Πυραμίδες και το Κάϊρο, προσπερνάμε την έξοδο για Ελ Αλαμέιν, οδηγούμε παράλληλα με τη θάλασσα του αρχαίου Παραιτονίου, της Μάρσα Ματρούχ και στρίβουμε νότιoδυτικά στον Masrab al Istabl, το δρόμο που ακολούθησε και ο Αλέξανδρος για την όαση της Σίουα.

30 Δεκεμβρίου, με δυο Land Cruiser oδηγούμε μέσα στη καθίζηση της Κατάρα. Ωραίο όνομα! Χαρούμενο! Γύρω μας ένα μουσείο γεωλογικών σχηματισμών με την άμμο να αποτελεί το τελευταίο στάδιο της διάβρωσης. Το απόγευμα μας βρίσκει στην όαση Γκάρα και η παραμονή το πρωί, να δίνουμε τα διαπιστευτήριά μας στο στρατό και μετά στον αρχηγό του χωριού, τον Σείχη Χασάν.

Η όαση Γκάρα ουμ αλ Σουγκαγιάρ που σημαίνει «μητέρα του πολύ μικρού» βρίσκεται 125χλμ από τη Σιουα, 5 μέρες με καμήλα! Στο κέντρο της όασης στέκει το παλιό χωριό της Γκάρα, ένας πλινθόκτιστος οικισμός που μοιάζει με εγκαταλελειμμένο πλοίο, κατασκευασμένο από καρσίφ, από χώμα και αλμυρό νερό. Μεσημέρι, φεύγουμε για την όαση Ελ Άρεγκ. Οδηγούμε σε πίστα. Ο οδηγός μας, ο Καμάλ, αμίλητος παρακολουθεί με προσοχή το GPS του. Δρόμος δεν υπάρχει, το θέμα είναι να έχεις τη σωστή κατεύθυνση. Το έδαφος εδώ δεν είναι ασφαλές, υπάρχουν περιοχές με κινούμενη άμμο, αναγκαζόμαστε να παρακάμψουμε μια λίμνη που δεν ήταν τελικά όσο ξερή θα έπρεπε να ήταν τέτοια εποχή…

Ανεβαίνουμε και κατεβαίνουμε σε κάθετες αμμοθίνες, τα τετρακίνητα κολλάνε και ξανακολλάνε στην άμμο. Καθώς ο ήλιος πέφτει, φτάνουμε στο Ελ Αρέγκ  με συγκλονιστικούς όγκους να μας συντροφεύουν. Βουνά από κιμωλία φαγωμένη από τον καιρό, υπερωκεάνια σε θάλασσες άμμου. Αποφασίζουμε να διανυκτερεύσουμε  κάτω από τους ρωμαϊκούς τάφους. Λαξευμένα δωμάτια, άλλα πιο πρωτόγονα, άλλα πιο προσεγμένα, θέσεις για κεριά, τοιχογραφίες, διακοσμήσεις στους τοίχους. Μπορείς να περάσεις ώρες ανακαλύπτοντας  συνεχώς θαυμαστές λεπτομέρειες, όπως απολιθωμένα όστρακα στα βράχια μου μοιάζουν με λευκά λεπτά νομίσματα. «Angel money» λένε οι ντόπιοι.

Μάγια Τσόκλη: Η Πρωτοχρονιά μου στην όαση Ελ Άρεγκ Facebook Twitter
Μάγια Τσόκλη: Η Πρωτοχρονιά μου στην όαση Ελ Άρεγκ Facebook Twitter
© Μάγια Τσόκλη

 

Μάγια Τσόκλη: Η Πρωτοχρονιά μου στην όαση Ελ Άρεγκ Facebook Twitter
© Μάγια Τσόκλη

Η βραδιά είναι λίγο ψυχρή, απίθανα καθαρή όμως. Ο ουρανός είναι ανάγλυφος. Οι οδηγοί δημιουργούν μια γωνία με τα αμάξια και στήνουν τον «οντά» μας,  Η ησυχία απόλυτη. Το φαγητό βράζει κάτω από το άγρυπνο μάτι του Μαχμουτ. Από μακριά ακούμε ουρλιαχτά. “Wolves” λένε οι ντόπιοι, γελώντας. Ακούμε γκαρίσματα, “wild donkeys”, μας πληροφορούν. Μια χαρά, σκέπτομαι. Κάτω από τους ρωμαϊκούς τάφους γεμάτους κόκαλα και σάβανα, στη καθίζηση της Κατάρας παρέα με λύκους (μάλλον τσακάλια) και άγριους γαϊδάρους. Τι καλύτερο να θελήσει κανείς στη ζωή του; Μια βασιλόπιτα φυσικά και σαμπάνια για να μην χαλάσουμε το έθιμο! Και έτσι, στο μέσον της ερήμου ολίγον αυθαίρετα αλλάξαμε το δικό μας χρόνο. Αντί για πυροτεχνήματα, είχαμε τ’αστέρια της ερήμου, αντί για θορυβώδη πάρτι την απόλυτη σιωπή.

Θυμάμαι ότι απομακρύνθηκα λίγο από τους άλλους και μπήκα μέσα στη νύχτα. Νόμιζα ότι λίγη ώθηση να δώσω θα βρισκόμουν να ταλαντεύομαι μες στα αστέρια…

Μάγια Τσόκλη: Η Πρωτοχρονιά μου στην όαση Ελ Άρεγκ Facebook Twitter
© Μάγια Τσόκλη
Μάγια Τσόκλη: Η Πρωτοχρονιά μου στην όαση Ελ Άρεγκ Facebook Twitter

 

Μάγια Τσόκλη: Η Πρωτοχρονιά μου στην όαση Ελ Άρεγκ Facebook Twitter

Η Μάγια Τσόκλη είναι ταξιδιωτική ρεπόρτερ

Ταξίδια
1

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

48 ώρες στη Σπάρτη

Ταξίδια / 48 ώρες στη Σπάρτη

Στη Λακωνική πρωτεύουσα με το νεοκλασικό παρελθόν, ξεκινάμε τη βόλτα μας από το δημοφιλές άγαλμα του Λεωνίδα, επισκεπτόμαστε το Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης, ενώ εξορμούμε και στην ξακουστή καστροπολιτεία του Μυστρά και το πανέμορφο κεφαλοχώρι Γεράκι.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
«H απόφαση να επιστρέψω στον Τυρό με έφερε πιο κοντά σε ό,τι έχει πραγματική αξία για μένα, μου έδωσε ελπίδα πως κάτι μικρό μπορεί να έχει μεγάλο αποτύπωμα, όταν γίνεται με αγάπη και συνέπεια»

Γειτονιές της Ελλάδας / Η Ελισάβετ υφαίνει τα υφαντά της στον Τυρό Αρκαδίας

Η Ελισάβετ Ροδοπούλου επέστρεψε από το εξωτερικό στο χωριό της για να ασχοληθεί με μια τέχνη που χάνεται: την παραδοσιακή τσακώνικη υφαντική. Η σκέψη της πηγαίνει συχνά στη γιαγιά της, που ξεκίνησε να υφαίνει στον αργαλειό μόλις στα εννιά της χρόνια.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
48 ώρες στην Καστοριά

Ταξίδια / 48 ώρες στην Καστοριά

Με ορμητήριο τη διάσημη λίμνη της Καστοριάς, θαυμάζουμε τις βυζαντινές εκκλησίες και τα αρχοντικά της που μοιάζουν ανεξάντλητα και ανακαλύπτουμε μια άγνωστη Ελλάδα στον νεολιθικό οικισμό του Δισπηλιού και τα εγκαταλελειμμένα χωριά Κορέστεια.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ/ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ

Γειτονιές της Ελλάδας / «Κολωνάκια και καφετέριες θα βρεις παντού. Mια καλή ζωή όχι»

Μετά από μια κοσμοπολίτικη ζωή, ο Φίλιππος Παπαδημητρίου αποφάσισε να εγκατασταθεί στην Αγριλίτσα Αργολίδας και να συστήσει την πρωτοβουλία «Ανασυγκρότηση των Κοιλάδων Δυτικής Αργολίδας», που προσπαθεί να αντιμετωπίσει την ερημοποίηση των χωριών της περιοχής. Πιστεύει σαφώς πως το μέλλον μας είναι η αποκέντρωση.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η Φωτεινή γύρισε στο χωριό και έφτιαξε μια εφημερίδα από το μηδέν

Γειτονιές της Ελλάδας / Η Φωτεινή γύρισε στο χωριό και έφτιαξε μια εφημερίδα από το μηδέν

Η 28χρονη Φωτεινή Γάλλου εκδίδει την εφημερίδα «Τα Χωριάτικα» στον παραδοσιακό οικισμό της Πρώτης Σερρών, όχι για να καλύψει ένα κενό στην αγορά αλλά στις ανθρώπινες σχέσεις. Απολαμβάνει τη ζωή στο χωριό και δεν τη βρίσκει ούτε πισωγύρισμα ούτε αποτυχία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Γιώργος Καπουτζίδης: «Στη Νέα Ζηλανδία είδα πραγματικά ευτυχισμένους ανθρώπους»  «Στη Νέα Ζηλανδία είσαι πάρα μα πάρα πολύ μακριά από οτιδήποτε» Ο Γιώργος Καπουτζίδης θα μπορούσε να ζήσει για πάντα στη Νέα Ζηλανδία

Γιώργος Καπουτζίδης / «Στη Νέα Ζηλανδία δεν εκνευρίζονται, δεν κορνάρουν»

O γνωστός σεναριογράφος και ηθοποιός ταξίδεψε ως την άλλη άκρη του κόσμου για να γνωρίσει από κοντά μια χώρα που, πέρα από την επιβλητική της φύση, φαίνεται να έχει επιλέξει έναν διαφορετικό τρόπο ζωής. Και με το που προσγειώθηκε, τον υποδέχτηκε… μία Καρυάτιδα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Στο Μέσο Γερακάρι Ζακύνθου, η Αθήνα δεν είναι καν στον ορίζοντα»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στο Μέσο Γερακάρι Ζακύνθου, η Αθήνα δεν είναι καν στον ορίζοντα»

Για 15 χρόνια, ο Ανδρέας Γεωργίου πηγαινοερχόταν στη δουλειά του, από ένα χωριό της Κορινθίας ως το κέντρο της Αθήνας. Η απόφαση να μετακομίσει σε ένα χωριό της Ζακύνθου δεν ήταν εύκολη. Μια φράση της κόρης του όμως τον έπεισε κι έτσι τώρα πια ζει σε ένα μέρος με ατελείωτους ελαιώνες και μεγάλη αγάπη για την ποίηση και το παραδοσιακό τραγούδι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Μονοπάτια Αγίου Όρους: Ανάμεσα στη φύση και την πνευματικότητα

Ταξίδια / Μονοπάτια Αγίου Όρους: Ανάμεσα στη φύση και την πνευματικότητα

Οι διαδρομές ανάμεσα σε επιβλητικά μοναστήρια και σκήτες, όπως και η φροντίδα για την προστασία τους, ενώνουν ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο: έναν Αυστραλό δικαστή, έναν Βέλγο τραπεζικό, έναν ψυχίατρο από το Ομάν, έναν Άγγλο εκδότη και έναν Έλληνα μηχανικό αεροσκαφών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Στο χωριό καταλάβαμε για πρώτη φορά πως ο φορτιστής του κινητού κάνει θόρυβο»

Οι επαρχίες μας / «Στο χωριό καταλάβαμε για πρώτη φορά πως ο φορτιστής του κινητού κάνει θόρυβο»

Η Δέσποινα Τζιουβάρα άφησε την Αθήνα για τον Βουτσαρά, ένα από τα Κουρεντοχώρια, και ευελπιστεί να βοηθήσει την περιοχή να περάσει σε μια νέα εποχή μετά την απότομη ερήμωση.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Δεμάτι κάλεσμα

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η καθημερινότητα δεν είναι σχεδόν ποτέ ίδια στο βουνό»

Ο Βασίλης Νάκκας, ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ΚοινΣΕπ «Τα Ψηλά Βουνά», απευθύνει πρόσκληση σε όσους θέλουν να ζήσουν και να εργαστούν στο Δεμάτι Ζαγορίου, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη των ορεινών κοινοτήτων.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τρεις φίλοι από την Αθήνα δημιούργησαν μια μικρή, αυτάρκη κοινότητα στην Αιτωλοακαρνανία, έναν ζωντανό πυρήνα ανθρώπων που ζουν και εργάζονται με τη φύση αναζωογονώντας την τοπική κοινωνία

Γειτονιές της Ελλάδας / «Είναι ωραίο να μη γυρίζουν όλα γύρω από τα λεφτά»

Τρεις Αθηναίοι δημιούργησαν το Yamochori, μια μικρή, αυτάρκη κοινότητα στην Αιτωλοακαρνανία – έναν ζωντανό πυρήνα ανθρώπων που ζουν και εργάζονται με τη φύση, οργανώνοντας δράσεις και αναζωογονώντας την τοπική κοινωνία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
48 ώρες στη Λάρισα

Ταξίδια / 48 ώρες στη Λάρισα

Από τα αρχαία θέατρα που κρύβονται στο κέντρο της, μέχρι το καλλιτεχνικό χωριό της που ζωντανεύει κάτω από τον ήλιο, η πόλη αυτή δεν είναι απλώς μια ενδιάμεση στάση προς τη Θεσσαλονίκη, αλλά προσφέρει πολλά μαζί με το τσίπουρο Τυρνάβου και τον χαλβά Φαρσάλων.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
«Οι άνθρωποι του χωριού είναι απλοί, καθημερινοί άνθρωποι. Επέλεξα να ζήσω ανάμεσά τους και όχι σε παλάτια. Κοντά τους όμως νιώθω βασιλιάς».

Γειτονιές της Ελλάδας / «Ζώντας κοντά στους ανθρώπους του χωριού νιώθω βασιλιάς»

Ο Νίκος Πατερέκας μετακόμισε ξαφνικά στη Νέα Αβόρανη, έγινε αγρότης και, αν και κάποια αγαπημένα του πρόσωπα μπορεί να μην τον στήριξαν σε αυτή την απόφαση, πορεύεται με οδηγό την υπόσχεση που έδωσε όταν έχασε τους παππούδες του.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ