Ελ Σαλβαδόρ: Ξαναδικαζεται έφηβη θύμα βιασμού που είχε κατηγορηθεί ότι έκανε άμβλωση

Ελ Σαλβαδόρ: Ξαναδικαζεται έφηβη θύμα βιασμού που είχε κατηγορηθεί ότι έκανε άμβλωση Facebook Twitter
0

Μια έφηβη θύμα βιασμού που είχε καταδικαστεί σε φυλακή επειδή κατηγορήθηκε ότι προκάλεσε το θάνατο στο παιδί που απέβαλε, θα δικαστεί και πάλι την επόμενη εβδομάδα στο Ελ Σαλβαδόρ.


Η Έβελιν Μπεατρίς Ερνάντες καταδικάστηκε το 2017 σε κάθειρξη 30 ετών από μια δικαστή η οποία έκρινε ότι η ανήλικη προκάλεσε την αποβολή του εμβρύου. Η άμβλωση είναι έγκλημα στο Ελ Σαλβαδόρ, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Η ποινή της Ερνάντες ακυρώθηκε τον Φεβρουάριο από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, σε μια απρόσμενη νίκη για την CDFA (Ομάδα Πολιτών για την Αποποινικοποίηση της Άμβλωσης), μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης που ασκεί πιέσεις για την αποφυλάκιση περίπου 20 γυναικών οι οποίες έχουν καταδικαστεί για παρόμοιες υποθέσεις.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η Έβελιν είναι αθώα», είπε η δικηγόρος Άνα Μαρτίνες μιλώντας στο Thomson Reuters Foundation ενόψει της δίκης που θα ξεκινήσει την επόμενη Δευτέρα. «Ελπίζουμε ότι την Δευτέρα θα νικήσει το κράτος δικαίου σ' αυτή τη χώρα», πρόσθεσε. 

  

Η άμβλωση είναι έγκλημα από το 1997 στο συντηρητικό, καθολικό Ελ Σαλβαδόρ, ακόμη και σε περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας, αν κινδυνεύει η ζωή της γυναίκας ή αν το έμβρυο πάσχει από δυσμορφίες. Οι ακτιβιστές σημειώνουν ότι η δίκη της Ερνάντες είναι σημαντική καθώς θα σηματοδοτήσει και τη στάση που θα τηρήσει ο νέος πρόεδρος της χώρας, ο Ναγίμπ Μπουκέλε, που ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιούνιο. Ο Μπουκέλε έχει δηλώσει ότι πιστεύει πως η άμβλωση θα πρέπει να επιτρέπεται μόνο αν κινδυνεύει η ζωή της εγκύου.

Η Ερνάντες, που σήμερα είναι 21 ετών και κατάγεται από μια φτωχή, αγροτική κοινότητα, υποστηρίζει ότι ήταν θύμα βιασμού. Δεν είχε καταλάβει πως ήταν έγκυος μέχρι που την έπιασαν οι πόνοι σε μια τουαλέτα και γέννησε ένα νεκρό μωρό. 

Η CDFA σημειώνει ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η νεαρή γυναίκα προσπάθησε να σκοτώσει το μωρό, αντιθέτως παρουσίασε επιπλοκές στην εγκυμοσύνη της. Αν και άλλες έξι χώρες στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική απαγορεύουν απολύτως τις αμβλώσεις, το Ελ Σαλβαδόρ ξεχωρίζει για τις πολλές καταδίκες γυναικών. Περίπου 20 εκτίουν ποινές κάθειρξης –ακόμη και 40 ετών– ενώ υποστηρίζουν ότι απλώς απέβαλαν, ή γέννησαν νεκρά μωρά ή είχαν επιπλοκές στην εγκυμοσύνη τους. Τα Ηνωμένα Έθνη ζήτησαν το 2017 από το Ελ Σαλβαδόρ να κηρύξει μορατόριουμ στην εφαρμογή του νόμου που αφορά τις αμβλώσεις και να επανεξετάσει τις υποθέσεις γυναικών που φυλακίστηκαν για τέτοια εγκλήματα. Όμως οι προσπάθειες να υιοθετηθεί ένας άλλος νόμος που θα χαλαρώνει την απόλυτη απαγόρευση απέτυχαν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ /Thomson Reuters Foundation

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς το Ισραήλ καταστρέφει το όνειρο ενός παλαιστινιακού κράτους

Διεθνή / Πώς το Ισραήλ καταστρέφει το όνειρο ενός παλαιστινιακού κράτους

Η ισραηλινή ακροδεξιά, υπό τον Μπεζαλέλ Σμότριτς, αποδομεί τη Δυτική Όχθη και την Παλαιστινιακή Αρχή, ενισχύοντας τον πλήρη στρατιωτικό και οικονομικό έλεγχο - Εκτοπισμοί, κλείσιμο σχολείων, έλεγχος φόρων και περιορισμοί κυκλοφορίας αλλάζουν δραματικά τον χάρτη και οδηγούν σε πλήρη κατάρρευση του Οσλο
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ: «Ένας αξιόλογος γιος» - Το αιχμηρό σχόλιο στον βασιλιά Κάρολο για τον πρίγκιπα Ουίλιαμ

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: «Ένας αξιόλογος γιος» - Το αιχμηρό σχόλιο στον βασιλιά Κάρολο για τον πρίγκιπα Ουίλιαμ

Η αναφορά του προέδρου των ΗΠΑ στον πρίγκιπα Ουίλιαμ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο επίσημο δείπνο στο κάστρο του Ουίνδσορ, που πυροδότησε εικασίες για το «ποιον» άφησε εκτός
LIFO NEWSROOM
Η πρώτη δήλωση Γκίλφοϊλ: «Η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου» να είμαι η πρώτη γυναίκα πρέσβης» των ΗΠΑ στην Ελλάδα

Διεθνή / Η πρώτη δήλωση Γκίλφοϊλ: «Η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου να είμαι η πρώτη γυναίκα πρέσβης» των ΗΠΑ στην Ελλάδα

«Σκοπεύω να είμαι υπερήφανη εκπρόσωπος του Προέδρου Τραμπ, σθεναρή υπερασπίστρια των αμερικανικών συμφερόντων και ακλόνητη φίλη της Ελλάδας και του ελληνικού λαού», είπε η Γκίλφοϊλ
LIFO NEWSROOM
Οργή κατά ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: Βέτο σε σχέδιο κατάπαυσης πυρός στη Γάζα

Διεθνή / Οργή κατά ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: Βέτο σε σχέδιο κατάπαυσης πυρός στη Γάζα

Τα δέκα εκλεγμένα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας άρχισαν συνομιλίες για το απορριφθέν σχέδιο στα τέλη Αυγούστου, αντιδρώντας στην επίσημη κήρυξη από τον ΟΗΕ κατάστασης λιμού στη Γάζα
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ θέλει να φτιάξει ξανά αμερικανική στρατιωτική βάση στο Αφγανιστάν

Διεθνή / Ο Τραμπ θέλει να πάρει πίσω την αμερικανική στρατιωτική βάση στο Αφγανιστάν

Η βάση είναι στα χέρια των Ταλιμπάν, με τους οποίους ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει επίσημες διπλωματικές σχέσεις, αλλά έχουν υπάρξει συνομιλίες για ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων
LIFO NEWSROOM