Αίγυπτος: Άνοιξε ο δρόμος για παραμονή του Σίσι στην εξουσία έως το 2030

Αίγυπτος: Άνοιξε ο δρόμος για παραμονή του Σίσι στην εξουσία έως το 2030 Facebook Twitter
EPA
0

Το κοινοβούλιο της Αιγύπτου ενέκρινε σήμερα τροποποιήσεις του Συντάγματος που δυνητικά μπορούν να διατηρήσουν στην εξουσία τον πρόεδρο Αμπντέλ Φάταχ Αλ Σίσι έως το 2030.

Η βουλή των 596 εδρών, στην οποία συντριπτική πλειοψηφία κατέχουν υποστηρικτές του Σίσι, ενέκρινε τις τροποποιήσεις του Συντάγματος με 531 ψήφους υπέρ και 22 κατά.

Σύμφωνα με τις αλλαγές η τρέχουσα θητεία του προέδρου επεκτείνεται από τέσσερα σε έξι χρόνια και παράλληλα επιτρέπεται στον Σίσι να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για ακόμη μια εξαετία.

Οι τροποποιήσεις επίσης ενισχύουν τον ρόλο του στρατού στην πολιτική ζωή της χώρας και αυξάνουν τις προεδρικές εξουσίες επί των δικαστικών, αναφέρουν επικριτές.

Οι αλλαγές στο Σύνταγμα πρέπει να εγκριθούν και σε δημοψήφισμα πριν τεθούν σε ισχύ. Δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί ημερομηνία για την διεξαγωγή αυτού του δημοψηφίσματος.

Οι υποστηρικτές του Σίσι δηλώνουν ότι οι αλλαγές αυτές είναι απαραίτητες για να του δώσουν περισσότερο χρόνο να ολοκληρώσει τα μεγάλα αναπτυξιακά σχέδια και τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Οι επικριτές του Αιγύπτιου προέδρου σημειώνουν ότι με το νέο Σύνταγμα υπάρχει μεγαλύτερη συγκέντρωση εξουσιών στα χέρια ενός ηγέτη, όπως ο Σίσι, ο οποίος κατηγορείται από οργανώσεις υπεράσπισης δικαιωμάτων ότι προεδρεύει μιας αμείλικτης καταστολής σε ελευθερίες.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στη Γερουσία ο διευθυντής του FBI Κας Πατέλ: Σφοδρή κριτική για την υπόθεση Κερκ και τον φάκελο Επσταϊν

Διεθνή / Στη Γερουσία ο διευθυντής του FBI Κας Πατέλ: Σφοδρή κριτική για την υπόθεση Κερκ και τον φάκελο Επσταϊν

Η ακρόαση σημαδεύτηκε από έντονες επικρίσεις για τον χειρισμό της έρευνας για τη δολοφονία του Τσάρλι Κερκ όσο και στην απόφαση να μη δοθούν στη δημοσιότητα νέα στοιχεία από τον φάκελο του Τζέφρι Επσταϊν
LIFO NEWSROOM
Ο Έλον Μασκ αγόρασε μετοχές της Tesla αξίας 1 δισ. δολαρίων - Μπορεί να γίνει ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος;

Διεθνή / Ο Έλον Μασκ αγόρασε μετοχές της Tesla αξίας 1 δισ. δολαρίων - Μπορεί να γίνει ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος;

Ο CEO της Tesla δείχνει αισιόδοξος για το μέλλον της εταιρείας, η επιτυχία της οποίας θα μπορούσε να τον μετατρέψει στον πρώτο τρισεκατομμυριούχο στην ιστορία, υπό προϋποθέσεις
LIFO NEWSROOM
Συνάντηση Καρόλου - Τραμπ: Ο βασιλιάς θα ψάξει ευήκοα ώτα σε έναν «αντι-περιβαλλοντιστή» πρόεδρο

Διεθνή / Η δεύτερη απόπειρα του βασιλιά Καρόλου να πείσει τον Τραμπ για την κλιματική κρίση

Ο Βασιλιάς Κάρολος επιχειρεί ξανά να πείσει τον Ντόναλντ Τραμπ για την ανάγκη δράσης απέναντι στην κλιματική αλλαγή, σε μια κρίσιμη συνάντηση στο Ουίνδσορ - Τι ειπώθηκε, πώς αντέδρασε ο Τραμπ και γιατί αυτή η συνομιλία μπορεί να καθορίσει το μέλλον του πλανήτη
LIFO NEWSROOM