Σήμερα η κρίσιμη ψηφοφορία του ΟΗΕ για την εκεχειρία στη Συρία

Σήμερα η κρίσιμη ψηφοφορία του ΟΗΕ για την εκεχειρία στη Συρία Facebook Twitter
0

Σήμερα θα γίνει η ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών επί του σχεδίου απόφασης που προβλέπει την επιβολή ανθρωπιστικής κατάπαυσης του πυρός σε όλη τη Συρία για 30 ημέρες.

Η ψηφοφορία αρχικά προβλεπόταν να διεξαχθεί την Παρασκευή, αλλά αναβλήθηκε για σήμερα Σάββατο το μεσημέρι τοπική ώρα (19:00 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με διπλωμάτες που μίλησαν στο AFP και το Reuters.

Κατά τους διπλωμάτες που επικαλέστηκε το Γαλλικό Πρακτορείο, οριστικοποιήθηκε και υποβλήθηκε στα κράτη μέλη νέο σχέδιο απόφασης.

Όταν καταρτίζεται νέο κείμενο, η πρακτική είναι η ψηφοφορία στο ΣΑ του ΟΗΕ να μη διεξάγεται παρά πριν περάσει -τουλάχιστον- μία ημέρα.

Οι διαπραγματεύσεις για την πρόταση να κηρυχθεί εκεχειρία σε όλη τη Συρία διαρκούν από την 9η Φεβρουαρίου, με σκοπό να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να ασκήσει το βέτο που διαθέτει η Ρωσία, κράτος-μόνιμο μέλος του ΣΑ και ο κυριότερος υποστηρικτής του συριακού καθεστώτος.

Το σχέδιο απαιτεί «τον τερματισμό των εχθροπραξιών σε ολόκληρη τη Συρία και σε όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις» για 30 ημέρες προκειμένου να επιτραπεί η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας και η απομάκρυνση τραυματιών και αρρώστων

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απηύθυνε χθες έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός και ζήτησε να δοθεί πρόσβαση στα φορτηγά που μεταφέρουν βοήθεια, με μια έντονα διατυπωμένη δήλωση στην οποία εκφράζει τον θυμό της για τον βομβαρδισμό της Ανατολικής Γούτα στη Συρία.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν βρίσκει λέξεις για να περιγράψει τη φρίκη που βιώνουν οι άνθρωποι στην Ανατολική Γούτα», αναφέρει η ΕΕ

«Η απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση και η προστασία των αμάχων αποτελούν ηθικό καθήκον και επείγουν ... η μάχη πρέπει να σταματήσει τώρα», αναφέρει η ΕΕ στη δήλωσή της, που συμφωνήθηκε και από τα 28 μέλη της.

Πάνω από 400 οι νεκροί στη Γούτα

Νέο κύμα βομβαρδισμών έπληξε χθες την ανατολική Γούτα στη Συρία, με έναν αυτόπτη μάρτυρα σε μία πόλη να το χαρακτηρίζει ως το χειρότερο μέχρι σήμερα.

Για έκτη συνεχή ημέρα, πολεμικά αεροσκάφη έπληξαν τον πυκνοκατοικημένο αγροτικό θύλακο ανατολικά της πρωτεύουσας, τελευταίο προπύργιο των ανταρτών κοντά στη Δαμασκό. Τουλάχιστον 417 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες άλλοι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ιατρικές φιλανθρωπικές οργανώσεις δήλωσαν πως μαχητικά έπληξαν τουλάχιστον 12 νοσοκομεία, με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη η φροντίδα των τραυματιών.

Το Παρατηρητήριο, που εδρεύει στη Βρετανία, ανέφερε πως κυβερνητικά μαχητικά αεροπλάνα και πυροβολικό έπληξαν την Ντούμα, τη Ζαμάλκα και άλλες πόλεις στον θύλακο νωρίς σήμερα το πρωί. Αυτόπτης μάρτυρας στην Ντούμα, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε τηλεφωνικώς πως οι βομβαρδισμοί που σημειώθηκαν σήμερα νωρίς το πρωί ήταν οι πιο σφοδροί μέχρι σήμερα.

Η πολιτική άμυνα στην ανατολική Γούτα ανέφερε πως οι διασώστες της έσπευσαν να βοηθήσουν τους τραυματίες μετά τα πλήγματα στην πόλη Χαμουρίγε σήμερα το πρωί. Η υπηρεσία εκτάκτων καταστάσεων, που επιχειρεί στην ανταρτοκρατούμενη περιοχή, δηλώνει πως ανέσυρε εκατοντάδες ανθρώπους από τα ερείπια τις τελευταίες ημέρες.

Η Δαμασκός και η Μόσχα λένε πως θέτουν στο στόχαστρο μόνο μαχητές και πως σκοπός τους είναι να αποτρέψουν τον βομβαρδισμό της πρωτεύουσας με όλμους. Κατηγόρησαν τους εξεγερμένους ότι χρησιμοποιούν κατοίκους σαν ανθρώπινες ασπίδες στη Γούτα.

Σχεδόν 400.000 άνθρωποι ζουν στην ανατολική Γούτα, έναν θύλακο δορυφορικών πόλεων και αγροκτημάτων που πολιορκείται από την κυβέρνηση από το 2013.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία έχει καλέσει για κατάπαυση του πυρός ώστε να σταματήσει μία από τις χειρότερες αεροπορικές επιθέσεις στον πόλεμο που μαίνεται από το 2011 και να αποτραπεί μια «σφαγή».

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΡΑΟΥΛ ΚΑΣΤΡΟ ΗΠΑ

Διεθνή / Γιατί οι ΗΠΑ αποφάσισαν να απαγγείλουν κατηγορίες για φόνο στον 94χρονο πρώην πρόεδρο της Κούβας;

Οι ΗΠΑ απήγγειλαν κατηγορίες για φόνο και άλλα αδικήματα στον Ραούλ Κάστρο, για τον φερόμενο ρόλο του στην κατάρριψη δύο πολιτικών αεροσκαφών Κουβανών εξορίστων το 1996
THE LIFO TEAM
Δύο τρανς πρόσωπα γράφουν ιστορία στη Σκωτία — και η Βουλή αφαιρεί το φίλτρο φύλου από το site της

Διεθνή / Δύο τρανς πρόσωπα γράφουν ιστορία στη Σκωτία με την εκλογή τους και η Βουλή αφαιρεί το φίλτρο φύλου από το site της

Η Iris Duane και το Q Manivannan έγιναν τα πρώτα ανοιχτά τρανς μέλη του σκωτσέζικου κοινοβουλίου. Λίγες ημέρες αργότερα, το Holyrood αφαίρεσε από την ιστοσελίδα του το φίλτρο αναζήτησης με βάση το φύλο, μετά τις αντιδράσεις για την καταγραφή μιας τρανς γυναίκας και ενός non-binary προσώπου.
THE LIFO TEAM
Το Stonewall μπήκε στη λίστα με τους πιο απειλούμενους ιστορικούς τόπους των ΗΠΑ

Διεθνή / Το Stonewall μπήκε στη λίστα με τους πιο απειλούμενους ιστορικούς τόπους των ΗΠΑ

Το Εθνικό Μνημείο Stonewall στη Νέα Υόρκη περιλαμβάνεται στη φετινή λίστα του National Trust for Historic Preservation, που εστιάζει σε τόπους συνδεδεμένους με αγώνες ισότητας, σε μια περίοδο όπου η ιστορική μνήμη γύρω από τα LGBTQ+ δικαιώματα βρίσκεται ξανά υπό πίεση.
THE LIFO TEAM
ΡΙΑΛΙΤΙ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΒΙΑΣΜΟΣ

Διεθνή / Βρετανία: Η «συγγνώμη» του Channel 4 για τις καταγγελίες περί σεξουαλικής κακοποίησης σε ριάλιτι

Η επικεφαλής του βρετανικού καναλιού δήλωσε ότι πιστεύει ότι το κανάλι ενήργησε σωστά, αλλά ότι «λυπάται βαθιά» για την ταραχή που προκάλεσε στις συμμετέχουσες
THE LIFO TEAM
ΜΠΑΡΝΕΪ ΦΡΑΝΚ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΗΠΑ

Διεθνή / Πέθανε ο Μπάρνεϊ Φρανκ, ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος βουλευτής των ΗΠΑ, σε ηλικία 86 ετών

Ο Φρανκ υπηρέτησε στο Κογκρέσο από το 1981 έως το 2013 και υπήρξε βασικός «αρχιτέκτονας» του Dodd-Frank Act, του νομοσχεδίου που δημιούργησε νέους εποπτικούς μηχανισμούς και επέβαλε αυστηρότερους περιορισμούς στις τράπεζες μετά τη Μεγάλη Ύφεση του 2008
THE LIFO TEAM