20 ΧΡΟΝΙΑ LIFO

«Τους πάντες εκτός από την Κλίντον» φέρονται να στήριξαν οι κατηγορούμενοι Ρώσοι

«Τους πάντες εκτός από την Κλίντον» φέρονται να στήριξαν οι κατηγορούμενοι Ρώσοι Facebook Twitter
EPA
0

«Τους πάντες» εκτός από την Χίλαρι Κλίντον φαίνεται πως επιχείρησαν να στηρίξουν οι 13 Ρώσοι πολίτες και τα τρία «νομικά πρόσωπα» με έδρα τη Ρωσία που κατηγορούνται από τον ειδικό σύμβουλο Ρόμπερτ Μιούλερ, ότι επιχείρησαν να παρέμβουν στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016. 

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η δράστη των εμπλεκόμενων ξεκίνησε το 2014 και, έως τα μέσα του 2016, προσπάθησαν «με όλους τους τρόπους» να στηρίξουν την καμπάνια του Ντόναλντ Τραμπ. 


Οι κατηγορούμενοι φέρονται επίσης να υποστήριξαν και την καμπάνια του αντιπάλου της Κλίντον για το χρίσμα των Δημοκρατικών, Μπέρνι Σάντερς.


Σύμφωνα με τον Μιούλερ, κάποιοι Ρώσοι επικοινώνησαν με άτομα που συνδέονταν με την καμπάνια Τραμπ και με άλλους ακτιβιστές, ώστε να προωθήσουν μέσω αυτών την προπαγάνδα τους, οργανώνοντας συλλαλητήρια ή διανέμοντας παραπληροφόρηση online.


Διευκρινίζει ωστόσο πως κανένας από τους Αμερικανούς που ήλθαν σε επαφή με τους Ρώσους πράκτορες δεν είχε γνώση των ρωσικών σχεδίων, καθώς οι δράστες χρησιμοποιούσαν ψεύτικες ταυτότητες.

Αντιδρώντας στις τελευταίες εξελίξεις, το Κρεμλίνο έκανε λόγο για «ανεδαφικές και παράλογες» κατηγορίες, διά στόματος ενός εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών. 

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι 16 εμπλεκόμενοι επιδίωξαν να παρέμβουν ακόμα και στην εκλογική διαδικασία.

Όπως ωστόσο έσπευσε να τονίσει ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Ροντ Ρόζενστιν, δεν υπάρχουν στοιχεία ούτε υποψίες πως η δράση των κατηγορούμενων επηρέασε, τελικά, το αποτέλεσμα της κάλπης. 

Όλοι οι εμπλεκόμενοι κατηγορούνται για συνωμοσία με στόχο την απάτη σε βάρος των ΗΠΑ ενώ τρεις κατηγορούνται και για συνωμοσία διάπραξης τραπεζικής απάτης. Πέντε από τους 16 βαρύνονται και με υποψίες για απόπειρα κλοπής ταυτότητας στο Διαδίκτυο (απόπειρα εισόδου σε ξένους λογαριασμούς).

Δώδεκα από τους κατηγορούμενους εργάζονταν για την εταιρεία Internet Research Agency, που επίσης είναι στη λίστα των τριών νομικών προσώπων. 

Στο παρελθόν, η Internet Research Agency είχε συνδεθεί και με ένα «κύμα» μαζικής προώθηση ψευδών ειδήσεων και προφίλ σε Facebook, Twitter και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Ο τελευταίος κατηγορούμενος είναι επιχειρηματίας Γεβγκένι Πριγκοζίν, που χρηματοδοτούσε την Internet Research Agency και φέρεται να διατηρεί στενές σχέσεις με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σύμφωνα με τα δικόγραφα, κάποιοι από τους κατηγορούμενους κατασκεύασαν ψευδείς ταυτότητες, προσποιούμενοι ότι είναι Αμερικανοί, και διαχειρίζονταν σελίδες κοινωνικής δικτύωσης που απευθύνονταν στο αμερικανικό κοινό.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Χάκαμπι Σάντερς περιορίστηκε στο να δηλώσει πως ο πρόεδρος Τραμπ έχει ενημερωθεί για την απαγγελία των κατηγοριών.

Διεθνή
0

20 ΧΡΟΝΙΑ LIFO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΟΥΒΑ ΜΠΛΑΚ ΑΟΥΤ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Διεθνή / Στην Κούβα ο αρχηγός της CIA: Η ενεργειακή κρίση βαθαίνει στη χώρα

Εκατοντάδες πολίτες βγήκαν ξανά στους δρόμους της Αβάνας διαμαρτυρόμενοι για τις πολύωρες διακοπές ρεύματος και τις σοβαρές ελλείψεις καυσίμων, την ώρα που η ενεργειακή κρίση στην Κούβα βαθαίνει ολοένα και περισσότερο
THE LIFO TEAM
ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΧΑΡΙ

Διεθνή / Πρίγκιπας Χάρι: «Έχω πλήρη επίγνωση των λαθών μου στο παρελθόν, έχω αναλάβει την ευθύνη»

Ο πρίγκιπας Χάρι προειδοποιεί για την ανησυχητική αύξηση του αντισημιτισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο, τονίζοντας ότι το μίσος προς τις κοινότητες πρέπει να αντιμετωπίζεται με αποφασιστικότητα και χωρίς σιωπή
THE LIFO TEAM
NEW YORK TIMES ΙΣΡΑΗΛ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΜΗΝΥΣΗ

Διεθνή / Ισραήλ: Μηνύει τους NYT για άρθρο που καταγράφει βιασμούς Παλαιστινίων κρατουμένων

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε τους New York Times ότι «συκοφαντούν τους στρατιώτες του Ισραήλ» και επιχειρούν να δημιουργήσουν «ψευδή εξίσωση» ανάμεσα στη Χαμάς και τον ισραηλινό στρατό
THE LIFO TEAM
ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΜΠΡΙΖΙΤ ΜΑΚΡΟΝ

Διεθνή / Η πλευρά Μακρόν διαψεύδει ότι το χαστούκι συνδεόταν με μηνύματα του Εμανουέλ Μακρόν σε ηθοποιό

Σύμφωνα με νέο βιβλίο, η Μπριζίτ Μακρόν «έχασε την ψυχραιμία της» κατά τη διάρκεια πτήσης του προεδρικού ζεύγους όταν είδε μήνυμα στο κινητό του Γάλλου προέδρου από Γαλλοϊρανή ηθοποιό
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ

Διεθνή / Politico: Η Ταϊβάν είναι το βασικό «αγκάθι» στις συνομιλίες Τραμπ-Σι

Το ζήτημα της Ταϊβάν παραμένει ιδιαίτερα ευαίσθητο, καθώς η Κίνα τη θεωρεί μέρος της επικράτειάς της, ενώ οι ΗΠΑ διατηρούν πολιτική «στρατηγικής ασάφειας», αναγνωρίζοντας την ξεχωριστή της υπόσταση
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΚΟΛΠΟΣ ΤΟΥ ΟΜΑΝ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ

Διεθνή / Ιρανικές δυνάμεις κατέλαβαν πλοίο-«πλωτό οπλοστάσιο» στον Κόλπο του Ομάν

Τέτοιου είδους πλοία δραστηριοποιούνται συνήθως στην Ερυθρά Θάλασσα, τον Κόλπο του Άντεν και τον Κόλπο του Ομάν, λειτουργώντας ως σημεία ανεφοδιασμού για ένοπλες ομάδες ασφαλείας που συνοδεύουν εμπορικά πλοία σε επικίνδυνες θαλάσσιες διαδρομές.
THE LIFO TEAM