«Τους πάντες εκτός από την Κλίντον» φέρονται να στήριξαν οι κατηγορούμενοι Ρώσοι

«Τους πάντες εκτός από την Κλίντον» φέρονται να στήριξαν οι κατηγορούμενοι Ρώσοι Facebook Twitter
EPA
0

«Τους πάντες» εκτός από την Χίλαρι Κλίντον φαίνεται πως επιχείρησαν να στηρίξουν οι 13 Ρώσοι πολίτες και τα τρία «νομικά πρόσωπα» με έδρα τη Ρωσία που κατηγορούνται από τον ειδικό σύμβουλο Ρόμπερτ Μιούλερ, ότι επιχείρησαν να παρέμβουν στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016. 

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η δράστη των εμπλεκόμενων ξεκίνησε το 2014 και, έως τα μέσα του 2016, προσπάθησαν «με όλους τους τρόπους» να στηρίξουν την καμπάνια του Ντόναλντ Τραμπ. 


Οι κατηγορούμενοι φέρονται επίσης να υποστήριξαν και την καμπάνια του αντιπάλου της Κλίντον για το χρίσμα των Δημοκρατικών, Μπέρνι Σάντερς.


Σύμφωνα με τον Μιούλερ, κάποιοι Ρώσοι επικοινώνησαν με άτομα που συνδέονταν με την καμπάνια Τραμπ και με άλλους ακτιβιστές, ώστε να προωθήσουν μέσω αυτών την προπαγάνδα τους, οργανώνοντας συλλαλητήρια ή διανέμοντας παραπληροφόρηση online.


Διευκρινίζει ωστόσο πως κανένας από τους Αμερικανούς που ήλθαν σε επαφή με τους Ρώσους πράκτορες δεν είχε γνώση των ρωσικών σχεδίων, καθώς οι δράστες χρησιμοποιούσαν ψεύτικες ταυτότητες.

Αντιδρώντας στις τελευταίες εξελίξεις, το Κρεμλίνο έκανε λόγο για «ανεδαφικές και παράλογες» κατηγορίες, διά στόματος ενός εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών. 

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι 16 εμπλεκόμενοι επιδίωξαν να παρέμβουν ακόμα και στην εκλογική διαδικασία.

Όπως ωστόσο έσπευσε να τονίσει ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Ροντ Ρόζενστιν, δεν υπάρχουν στοιχεία ούτε υποψίες πως η δράση των κατηγορούμενων επηρέασε, τελικά, το αποτέλεσμα της κάλπης. 

Όλοι οι εμπλεκόμενοι κατηγορούνται για συνωμοσία με στόχο την απάτη σε βάρος των ΗΠΑ ενώ τρεις κατηγορούνται και για συνωμοσία διάπραξης τραπεζικής απάτης. Πέντε από τους 16 βαρύνονται και με υποψίες για απόπειρα κλοπής ταυτότητας στο Διαδίκτυο (απόπειρα εισόδου σε ξένους λογαριασμούς).

Δώδεκα από τους κατηγορούμενους εργάζονταν για την εταιρεία Internet Research Agency, που επίσης είναι στη λίστα των τριών νομικών προσώπων. 

Στο παρελθόν, η Internet Research Agency είχε συνδεθεί και με ένα «κύμα» μαζικής προώθηση ψευδών ειδήσεων και προφίλ σε Facebook, Twitter και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Ο τελευταίος κατηγορούμενος είναι επιχειρηματίας Γεβγκένι Πριγκοζίν, που χρηματοδοτούσε την Internet Research Agency και φέρεται να διατηρεί στενές σχέσεις με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σύμφωνα με τα δικόγραφα, κάποιοι από τους κατηγορούμενους κατασκεύασαν ψευδείς ταυτότητες, προσποιούμενοι ότι είναι Αμερικανοί, και διαχειρίζονταν σελίδες κοινωνικής δικτύωσης που απευθύνονταν στο αμερικανικό κοινό.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Χάκαμπι Σάντερς περιορίστηκε στο να δηλώσει πως ο πρόεδρος Τραμπ έχει ενημερωθεί για την απαγγελία των κατηγοριών.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κασμίρ: Τα χτυπήματα της Ινδίας στο Πακιστάν δείχνουν πώς ο πόλεμος έγινε και πάλι νόρμα

Διεθνή / Κασμίρ: Τα χτυπήματα της Ινδίας στο Πακιστάν δείχνουν πώς ο πόλεμος έγινε και πάλι νόρμα

Ο ολοκληρωτικός πόλεμος είναι απίθανος, αλλά η μετατόπιση των στόχων εν μέσω των συγκρούσεων στη Γάζα και την Ουκρανία υποδηλώνει ότι η κρίση στο Κασμίρ θα μπορούσε να κλιμακωθεί
LIFO NEWSROOM
Δασμοί Τραμπ: Ετοιμάζεται εμπορική συμφωνία ΗΠΑ - Βρετανίας

Διεθνή / Δασμοί Τραμπ: Ετοιμάζεται εμπορική συμφωνία ΗΠΑ - Βρετανίας

Όπως αποκαλύπτουν οι New York Times και το Politico, η συμφωνία βρίσκεται στα σκαριά με τη βρετανική κυβέρνηση υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ, επικαλούμενα πληροφορίες από πηγές με γνώση των εξελίξεων
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πώς μεγαλώνουν την πριγκίπισσα Σαρλότ ως «αναπληρωματική» του μελλοντικού διαδόχου

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πώς μεγαλώνουν την πριγκίπισσα Σαρλότ ως «αναπληρωματική» του μελλοντικού διαδόχου

«Το να είσαι δεύτερος σε μια αυστηρά ιεραρχική οικογένεια και θεσμό έχει τις προκλήσεις του» αναφέρει ο βασιλικός βιογράφος και συγγραφέας του βιβλίου «The Making of a King»
LIFO NEWSROOM
Κασμίρ: Ποιες είναι οι δύο τρομοκρατικές οργανώσεις που στόχευσε η Ινδία στο Πακιστάν

Διεθνή / Κασμίρ: Ποιες είναι οι δύο τρομοκρατικές οργανώσεις που στόχευσε η Ινδία στο Πακιστάν

Η Ινδία εξαπέλυσε αεροπορικά πλήγματα εναντίον των Lashkar-e-Taiba και Jaish-e-Mohammed στο Κασμίρ - Ποιες είναι οι τρομοκρατικές οργανώσεις και πώς επηρεάζουν τις σχέσεις Ινδίας–Πακιστάν
LIFO NEWSROOM
Έξι ευρωπαϊκές χώρες κατά των σχεδίων του Ισραήλ για τη Γάζα

Διεθνή / Έξι ευρωπαϊκές χώρες κατά των σχεδίων του Ισραήλ για τη Γάζα

Σαφές μήνυμα προς το Τελ Αβίβ στέλνουν Ισπανία, Ιρλανδία, Νορβηγία, Ισλανδία, Σλοβενία και Λουξεμβούργο, εκφράζοντας ανησυχία για πιθανή στρατιωτική κλιμάκωση και ανθρωπιστική καταστροφή στη Λωρίδα της Γάζας
LIFO NEWSROOM