Κάλπες σήμερα στη Βουλγαρία, μέσω πρωτοφανούς έντασης με την Τουρκία

Κάλπες σήμερα στη Βουλγαρία, μέσω πρωτοφανούς έντασης με την Τουρκία Facebook Twitter
0

 

Εν μέσω πρωτοφανούς έντασης στις σχέσεις Σόφιας- Άγκυρας που προκαλεί η εμπλοκή της Τουρκίας στις βουλγάρικες εκλογές, εκατομμύρια Βούλγαροι πολίτες προσέρχονται σήμερα στην κάλπη για να εκλέξουν το νέο τους κοινοβούλιό.

 

Η αντιπαράθεση έφτασε στο ανώτατο επίπεδο με την ανταλλαγή σκληρών δηλώσεων των προέδρων Ταγιπ Ερντογαν και Ρουμε Ραντεφ, ενώ στα βουλγαρο-τουρκικά σύνορα πολίτες εμπόδισαν την είσοδο λεωφορείων που μετέφεραν από την Τουρκία τουρκικής καταγωγής Βούλγαρους υπηκόους για να ψηφίσουν.

 

Η τουρκική πλευρά κατηγορεί την Βουλγαρία ότι ασκεί πιέσεις σε τουρκικής καταγωγής ψηφοφόρους να μην ψηφίσουν το κόμμα της προτίμησής τους-στις εκλογές παίρνουν μέρος δυο κόμματα της τουρκικής μειονότητας-με την Σόφια να καταγγέλλει την Άγκυρα για ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά της.

 

Ανεξαρτήτως αποτελέσματος της, οι σημερινές εκλογές θα καταγραφούν ως μια εσωτερική διαδικασία, η οποία τραυμάτισε τις σχέσεις των δυο χωρών που τα τελευταία χρόνια κινούνται σε εύκρατο κλίμα, με αποκορύφωμα την άψογη συνεννόηση και συνεργασία στην προσφυγική κρίση.         

 

Με την «σκιά του  Ερντογάν», λοιπόν, να  πλανάται πάνω από την κάλπη, οι Βούλγαροι ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν μεταξύ δέκα εφτά πολιτικών κομμάτων και εννέα συνασπισμών απαρτιζόμενων από μικρότερους κομματικούς σχηματισμούς και οργανώσεις...

 

Η σημερινή προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία είναι πρόωρη και ήλθε ως επακόλουθο της παραίτησης της κυβέρνησης του κεντροδεξιού συνασπισμού με κορμό το κόμμα GERB του Μποϊκο Μπορίσωφ, μετά την ήττα της υποψήφιάς του στις εκλογές για την προεδρία της Δημοκρατίας, πέρυσι.

 

Ως προς την έκβασή του κάθε πρόβλεψη θα πρέπει να θεωρείται παρακινδυνευμένη, καθώς οι δημοσκοπήσεις  εμφανίζουν το GERB  και το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα της Κορνέλια Νινοβα, να παλεύουν “στήθος με στήθος”,  ενώ μάχονται για την τρίτη θέση ο συνασπισμός “Ενωμένοι Πατριώτες», κόμμα με εθνικιστικό και φιλορωσικό προφίλ, και το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριων (DPS), το οποίο καταγράφει σημαντική επιρροή στους τουρκικής καταγωγής ψηφοφόρους.

 

Το προσφυγικό/μεταναστευτικό, οι σχέσεις Βουλγαρίας-Ρωσίας και το ενδεχόμενο άρσης των κυρώσεων από την Σόφια, και βεβαίως η οικονομία ήταν τα ζητήματα αιχμής κατά την προεκλογική περίοδο, απ' όπου, ειδικά τις τελευταίες δυο εβδομάδες, δεν έλειψε και η...τουρκική αύρα.

 

Με αφορμή την ανοιχτή στήριξη της Άγκυρας, μέσω δηλώσεων υπουργών, αλλά και την παρουσία του Τούρκου πρέσβη στη Σόφια στις συγκεντρώσεις του, στο νεόκοπο φιλοτουρκικό κόμμα DOST, οι σχέσεις των δυο χωρών δοκιμάστηκαν σκληρά, καθώς  η Σόφια να κατηγόρησε ανοιχτά την Τουρκία για χονδροειδή παρέμβαση στα εσωτερικά της, ενώ η τουρκική πλευρά  κατάγγειλε ότι η Βουλγαρία ασκεί πιέσεις στους τουρκικής καταγωγής Βούλγαρους ψηφοφόρους, ώστε  μην ψηφίσουν το κόμμα  DOST. Επιπλέον, η  Άγκυρα απέδωσε στη Σόφια επιχείρηση δημιουργίας εμποδίων στους 60.000 βουλγαρικής καταγωγής μετανάστες που ζουν και εργάζονται στην Τουρκία και επιθυμούν να ψηφίσουν σε κάλπες στην Τουρκία, περιορίζοντας στο ελάχιστο τον αριθμό των εκλογικών τμημάτων.

 

Η κρίση κορυφώθηκε με την ανταλλαγή δηλώσεων σε επίπεδο προέδρων των δυο χωρών, ενώ σε μια πρωτοφανή κίνηση ομάδες Βουλγάρων εθνικιστών, και αντιπάλων του DOST κατευθύνθηκαν προς τα βουλγαροτουρκικά σύνορα, όπου εμπόδισαν εκδρομείς ψηφοφόρους να εισέλθουν στη χώρα, φορτίζοντας ακόμα περισσότερο την ήδη τεταμένη ατμόσφαιρα στις βουλγαροτουρκικές σχέσεις.

 

 Μένει, λοιπόν, να φανεί το πώς θα σβήσει από την επομένη των εκλογών η «φωτιά», που έχουν ανάψει αυτές οι εκλογές στο διμερές επίπεδο δεδομένου ότι αντηλλάγησαν εκατέρωθεν σε ασυνήθιστα  για «καλούς γείτονες και φίλους» υψηλούς τόνους κατηγορίες.  

 

Ως προς τον προεκλογικό διάλογο, μεταξύ των θεμάτων που εμφανίζουν ελληνικό ενδιαφέρον είναι η θέση του Σοσιαλιστικού Κόμματος για επανέναρξη των διαδικασιών υλοποίησης του έργου κατασκευής του πετρελαιαγωγοί Μπουρκας- Αλεξανδρούπολης που είχε παγώσει επί κυβερνήσεων Μπορίσωφ.

 

Ξεχώρισε, επίσης, το θέμα της κατάργησης των κυρώσεων της Βουλγαρίας, ως μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, εναντίον της Ρωσίας για το ουκρανικό ζήτημα, με τα δυο μεγαλύτερα κόμματα να συμφωνούν με το επιχείρημα ότι πλήττονται τα συμφέροντα της χώρας..

 

Χώρα κομβική, λόγω γεωγραφικής  θέσης, στο παιγνίδι των αγωγών και με ισχυρές φιλοδοξίες να καταστεί κέντρο διέλευσης των “χρυσοφόρων σωλήνων” φυσικού αερίου και πετρελαίου, η Βουλγαρία βρίσκεται μονίμως στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των μεγάλων ενεργειακών παικτών και στην διελκυστίνδα Ρωσίας-Δυτικών.

 

Αν και οι δείκτες της οικονομίας της γειτονικής χώρας, όπου δραστηριοποιούνται περί τις δεκατρείς χιλιάδες μικρές ή μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις, εμφανίζουν θετικό πρόσημο, η Βουλγαρία δεν παύει να είναι η φτωχότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Χθες, παραμονή της ψηφοφορίας, ήταν “ημέρα συλλογισμού” για τους Βούλγαρους εκλογείς και κάθε κομματική δραστηριότητα απαγορευόταν. Η προσέλευση αναμένεται να είναι μεγάλη και ξεκάθαρη εικόνα για τα αποτελέσματα εκτιμάται ότι θα υπάρχει αργά το βράδυ.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Νέα επίθεση σε σκάφος ανοιχτά της Βενεζουέλας, «φόρτωμενο με ναρκωτικά» σύμφωνα με τον Τραμπ

Διεθνή / ΗΠΑ: Νέα επίθεση σε σκάφος ανοιχτά της Βενεζουέλας, «φορτωμένο με ναρκωτικά» σύμφωνα με τον Τραμπ

Ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι το σκάφος ήταν «φορτωμένο με αρκετά ναρκωτικά για να σκοτώσουν 25 έως 50 χιλιάδες ανθρώπους» και άφησε να εννοηθεί πως κατευθυνόταν προς «αμερικανικό έδαφος»
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Το άγχος σε μικρή ηλικία σε επηρεάζει πολύ αργότερα» - Η αναφορά του στην πριγκίπισσα Νταϊάνα

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Το άγχος σε μικρή ηλικία σε επηρεάζει πολύ αργότερα» - Η αναφορά του στην πριγκίπισσα Νταϊάνα

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ μίλησε για τον χωρισμό των γονιών του, όταν εκείνος ήταν 8 ετών, αλλά και στο πώς προσπαθεί να μεγαλώνει τα παιδιά του μαζί με την Κέιτ
LIFO NEWSROOM
Γενική απεργία και διαδηλώσεις για τη Γάζα «παρέλυσαν» την Ιταλία - Εκατοντάδες χιλιάδες στους δρόμους 

Διεθνή / Γενική απεργία και διαδηλώσεις για τη Γάζα «παρέλυσαν» την Ιταλία - Εκατοντάδες χιλιάδες στους δρόμους 

Η ιταλική κυβέρνηση επέκρινε έντονα την κινητοποίηση, με την πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι να υποστηρίζει ότι πολλοί εργαζόμενοι εκμεταλλεύθηκαν την απεργία για να παρατείνουν το Σαββατοκύριακό τους
LIFO NEWSROOM
Καρκινοπαθής πέθανε κάνοντας κλύσματα με καφέ, μεθόδος που υποστήριζε η συνωμοσιολόγος μητέρα της

Διεθνή / Καρκινοπαθής πέθανε κάνοντας κλύσματα με καφέ, μέθοδος που υποστήριζε η συνωμοσιολόγος μητέρα της

Η ιατροδικαστής σημείωσε ότι η νεαρή γυναίκα επηρεαζόταν από τις δικές της πεποιθήσεις, των γονιών της και ενός οικογενειακού φίλου – όλοι υπέρμαχοι των εναλλακτικών θεραπειών
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Ο Τραμπ έδωσε τελεσίγραφο στη Χαμάς για το αμερικανικό σχέδιο — Υπόσχεται «κόλαση» αν δεν δεχθεί

Διεθνή / Γάζα: Ο Τραμπ έδωσε τελεσίγραφο στη Χαμάς για το αμερικανικό σχέδιο — Υπόσχεται «κόλαση» αν δεν δεχθεί

Χαρακτήρισε τη συμφωνία «τελευταία ευκαιρία» και προειδοποίησε ότι, σε περίπτωση απόρριψης, «θα ξεσπάσει βία πρωτοφανούς κλίμακας» εναντίον της Χαμάς
LIFO NEWSROOM
PAKISTAN KASMIR DIADILOSEIS

Διεθνή / Βία και αναταραχή στο Κασμίρ: Νεκροί, τραυματίες και αποκλεισμένες πόλεις

Τουλάχιστον 9 νεκροί και πάνω από 150 τραυματίες στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Κασμίρ που ελέγχεται από το Πακιστάν - Ο πρωθυπουργός καλεί σε ειρηνική κινητοποίηση, ενώ οι συγκρούσεις επηρεάζουν καθημερινότητα και ασφάλεια
LIFO NEWSROOM