Ερντογάν: Η απάντηση στη «ρατσιστική και φασιστική» Ευρώπη πρέπει να είναι το «Ναι» στο δημοψήφισμα

Ερντογάν: Η απάντηση στη «ρατσιστική και φασιστική» Ευρώπη πρέπει να είναι το «Ναι» στο δημοψήφισμα Facebook Twitter
0

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε σήμερα τους συμπατριώτες του να ψηφίσουν υπέρ της ενίσχυσης των εξουσιών του στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου ως απάντηση στην «αντι-τουρκική και αντι-ισλαμική Ευρώπη».


«Σας ζητώ να δώσετε μια απάντηση την οποία εκείνοι που μας παρακολουθούν στην τηλεόραση, από το εξωτερικό, οι συμπολίτες μας, όλη η Ευρώπη και ο κόσμος ολόκληρος μπορούν να ακούσουν», είπε ο Ερντογάν στη διάρκεια μιας ομιλίας στην Άγκυρα. Στη συνέχεια, απαρίθμησε τα πλεονεκτήματα που παρουσιάζει, όπως είπε, η εγκαθίδρυση ενός προεδρικού συστήματος, απευθυνόμενος στο πλήθος που απάντησε με ένα ηχηρό «Ναι» όταν το ρώτησε αν είναι υπέρ «ενός μοναδικού έθνους, μιας μοναδικής σημαίας, ενός μοναδικού κόμματος, και ενός μοναδικού κράτους».


Στην προσπάθεια να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους καθώς πλησιάζει το δημοψήφισμα, το αποτέλεσμα του οποίου αναμένεται αμφίρροπο, ο Ερντογάν αναφέρθηκε πολλές φορές τις τελευταίες εβδομάδες στη διπλωματική κρίση που ξέσπασε από την άρνηση πολλών ευρωπαϊκών χωρών, κυρίως της Γερμανίας και της Ολλανδίας, να επιτρέψουν στους υπουργούς του να συμμετάσχουν σε προεκλογικές συγκεντρώσεις με την τουρκική διασπορά ενόψει της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος.


Επανήλθε σήμερα λέγοντας πως «οι μάσκες των ευρωπαϊκών χωρών έπεσαν και κανείς μπορεί να δει τώρα το πραγματικό πρόσωπό τους». «Αυτή η Ευρώπη, όπως ήταν και πριν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, είναι ρατσιστική, φασιστική και σκληρή. Μια Ευρώπη αντι-τουρκική και αντι-ισλαμική», είπε.


Ο Ερντογάν και πολλοί τούρκοι αξιωματούχοι έχουν κατ΄επανάληψη χαρακτηρίσει τις τελευταίες εβδομάδες την απαγόρευση συγκεντρώσεων των οπαδών τους ως «ναζιστικές» ή «φασιστικές» μεθόδους. Την Κυριακή (προχθές), ο τούρκος πρόεδρος έθεσε προσωπικά στο στόχαστρο την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, την οποία κατηγόρησε ότι κατέφυγε σε «ναζιστικές πρακτικές». Η γερμανική κυβέρνηση χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις δηλώσεις αυτές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τσαρλς Οπενχάιμερ: «Χρειαζόμαστε μια ειρηνική πυρηνική αναγέννηση»

Διεθνή / Τσαρλς Οπενχάιμερ: «Χρειαζόμαστε μια ειρηνική πυρηνική αναγέννηση»

Ογδόντα χρόνια μετά τη ρίψη της ατομικής βόμβας που κατασκεύασε ο παππούς του Ρόμπερτ, ο Τσαρλς Οπενχάιμερ μέσω ενός άρθρου του στο Time Magazine προσπαθεί να αναδείξει την άλλη πλευρα της πυρηνικής ενέργειας
LIFO NEWSROOM
O Τραμπ αποκλείει ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ή προσάρτηση της Κριμαίας

Διεθνή / O Τραμπ αποκλείει ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ή προσάρτηση της Κριμαίας

Ο Ζελένσκι μπορεί να τερματίσει τον πόλεμο «αν το θέλει», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος, τονίζοντας όμως πως μια ειρηνευτική συμφωνία θα προϋπέθετε ότι «δεν θα υπάρξει ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ»
LIFO NEWSROOM
Κι άλλοι στρατιώτες της Εθνοφρουράς κατευθύνονται στην Ουάσιγκτον και ετοιμάζονται να φέρουν όπλα

Διεθνή / Κι άλλοι στρατιώτες της Εθνοφρουράς κατευθύνονται στην Ουάσιγκτον και ετοιμάζονται να φέρουν όπλα

Περισσότεροι στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς κατευθύνονται στην Ουάσιγκτον και ετοιμάζονται να οπλιστούν, σε μια σημαντική αλλαγή μετά την εντολή του Τραμπ για «επιστροφή του ελέγχου» της πρωτεύουσας από εγκληματικές ομάδες
LIFO NEWSROOM
Ιρλανδία: Η τεράστια έξαρση στη χρήση κοκαΐνης και η θεαματικότερη κατάσχεση φορτίου ναρκωτικών

Διεθνή / Ιρλανδία: Η τεράστια έξαρση στη χρήση κοκαΐνης και η θεαματικότερη κατάσχεση φορτίου ναρκωτικών

Η Ιρλανδία βιώνει έξαρση στη χρήση κοκαΐνης, με τις κατασχέσεις να φτάνουν σε ιστορικά επίπεδα - Η επιχείρηση MV Matthew αποκάλυψε τη σοβαρότητα του προβλήματος και τη σύνδεση με διεθνή καρτέλ
LIFO NEWSROOM
Ο Πούτιν βλέπει την Ουκρανία μέσα από τον φακό της δυσαρέσκειας για τη χαμένη δόξα της Σοβιετικής Ένωσης

Διεθνή / Ο Πούτιν βλέπει την Ουκρανία μέσα από τον φακό της δυσαρέσκειας για τη χαμένη δόξα της Σοβιετικής Ένωσης

Μιλώντας μετά τη σύνοδο κορυφής της Παρασκευής, ο πρόεδρος Πούτιν άφησε και πάλι να εννοηθεί ότι ο πόλεμος έχει να κάνει με τη μειωμένη θέση της Ρωσίας μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης
LIFO NEWSROOM
Εκλογές στη Βολιβία: Η σκιά του Εβο Μοράλες και η καμπάνια άκυρων ψήφων

Διεθνή / Εκλογές στη Βολιβία: Η σκιά του Εβο Μοράλες και η καμπάνια άκυρων ψήφων

Ο Εβο Μοράλες, πρώην πρόεδρος της Βολιβίας, παραμένει στο επίκεντρο παρά το πολιτικό του αδιέξοδο και τις κατηγορίες εις βάρος του, καθώς η χώρα προετοιμάζεται για κρίσιμες προεδρικές εκλογές
LIFO NEWSROOM