Ερντογάν: Η απάντηση στη «ρατσιστική και φασιστική» Ευρώπη πρέπει να είναι το «Ναι» στο δημοψήφισμα

Ερντογάν: Η απάντηση στη «ρατσιστική και φασιστική» Ευρώπη πρέπει να είναι το «Ναι» στο δημοψήφισμα Facebook Twitter
0

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε σήμερα τους συμπατριώτες του να ψηφίσουν υπέρ της ενίσχυσης των εξουσιών του στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου ως απάντηση στην «αντι-τουρκική και αντι-ισλαμική Ευρώπη».


«Σας ζητώ να δώσετε μια απάντηση την οποία εκείνοι που μας παρακολουθούν στην τηλεόραση, από το εξωτερικό, οι συμπολίτες μας, όλη η Ευρώπη και ο κόσμος ολόκληρος μπορούν να ακούσουν», είπε ο Ερντογάν στη διάρκεια μιας ομιλίας στην Άγκυρα. Στη συνέχεια, απαρίθμησε τα πλεονεκτήματα που παρουσιάζει, όπως είπε, η εγκαθίδρυση ενός προεδρικού συστήματος, απευθυνόμενος στο πλήθος που απάντησε με ένα ηχηρό «Ναι» όταν το ρώτησε αν είναι υπέρ «ενός μοναδικού έθνους, μιας μοναδικής σημαίας, ενός μοναδικού κόμματος, και ενός μοναδικού κράτους».


Στην προσπάθεια να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους καθώς πλησιάζει το δημοψήφισμα, το αποτέλεσμα του οποίου αναμένεται αμφίρροπο, ο Ερντογάν αναφέρθηκε πολλές φορές τις τελευταίες εβδομάδες στη διπλωματική κρίση που ξέσπασε από την άρνηση πολλών ευρωπαϊκών χωρών, κυρίως της Γερμανίας και της Ολλανδίας, να επιτρέψουν στους υπουργούς του να συμμετάσχουν σε προεκλογικές συγκεντρώσεις με την τουρκική διασπορά ενόψει της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος.


Επανήλθε σήμερα λέγοντας πως «οι μάσκες των ευρωπαϊκών χωρών έπεσαν και κανείς μπορεί να δει τώρα το πραγματικό πρόσωπό τους». «Αυτή η Ευρώπη, όπως ήταν και πριν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, είναι ρατσιστική, φασιστική και σκληρή. Μια Ευρώπη αντι-τουρκική και αντι-ισλαμική», είπε.


Ο Ερντογάν και πολλοί τούρκοι αξιωματούχοι έχουν κατ΄επανάληψη χαρακτηρίσει τις τελευταίες εβδομάδες την απαγόρευση συγκεντρώσεων των οπαδών τους ως «ναζιστικές» ή «φασιστικές» μεθόδους. Την Κυριακή (προχθές), ο τούρκος πρόεδρος έθεσε προσωπικά στο στόχαστρο την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, την οποία κατηγόρησε ότι κατέφυγε σε «ναζιστικές πρακτικές». Η γερμανική κυβέρνηση χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις δηλώσεις αυτές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

WALL STREET JOURNAL ΙΡΑΝ ΠΟΛΕΜΟ ΗΠΑ

Διεθνή / Wall Street Journal: Ο πόλεμος στο Ιράν δίνει στους αντιπάλους των ΗΠΑ «μια ματιά σε πραγματικό χρόνο» για τον αμερικανικό στρατό

Κίνα, Ρωσία και Βόρεια Κορέα έχουν μια σπάνια ευκαιρία να μάθουν για τις δυνατότητες και τους περιορισμούς του αμερικανικού στρατού
THE LIFO TEAM
ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΚΟΥΝΙΑΔΟΣ ΠΕΤΕΡ ΜΑΓΙΑΡ

Διεθνή / Ουγγαρία: Αντιδράσεις για τον διορισμό του κουνιάδου του Μαγιάρ ως υπουργού Δικαιοσύνης

Ο νέος πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Πέτερ Μαγιάρ, υπερασπίστηκε την απόφασή του να διορίσει τον κουνιάδο του στη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης, απαντώντας στις επικρίσεις για σύγκρουση συμφερόντων
THE LIFO TEAM