Ο ανταποκριτής της Die Welt που κρατείται στην Τουρκία στέλνει καθησυχαστικό μήνυμα από την φυλακή

Ο ανταποκριτής της Die Welt που κρατείται στην Τουρκία στέλνει καθησυχαστικό μήνυμα από την φυλακή Facebook Twitter
0

Ο ανταποκριτής στην Τουρκία της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, Ντενίζ Γιουτζέλ, η σύλληψη του οποίου αποτέλεσε νέα πηγή έντασης στις σχέσεις Άγκυρας – Βερολίνου, υπογράμμισε με γραπτό του μήνυμα ότι οι συνθήκες κράτησής του βελτιώθηκαν αισθητά έπειτα από την μεταφορά του από ένα αστυνομικό κελί στην φυλακή.


Ο Γιουτζέλ, με διπλή –γερμανική και τουρκική– υπηκοότητα, προφυλακίστηκε την Δευτέρα, με κατηγορίες για διασπορά προπαγάνδας υπέρ μιας τρομοκρατικής οργάνωσης, υποκίνηση του κοινού στη βία και υποκίνηση μίσους. Αρχικά είχε τεθεί υπό κράτηση τη 14η Φεβρουαρίου. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες, ενώ βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινές φυλάκισης έως και 10 χρόνια.


Η σύλληψη του δημοσιογράφου προκάλεσε τις έντονες επικρίσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, χαρακτηρίζοντας «δυσανάλογα σκληρή» την απόφαση προφυλάκισης του Γιουτζέλ, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι οι γερμανικοτουρκικές σχέσεις αντιμετωπίζουν μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις τα τελευταία χρόνια.


«Μπορεί να ακουστεί περίεργο, αλλά αισθάνομαι σαν να κέρδισα έστω ένα μέρος της ελευθερίας μου. Φως της ημέρας! Καθαρός αέρας! Πραγματικό φαγητό! Τσάι και καφές! Κάπνισμα! Εφημερίδες! Ένα κανονικό κρεβάτι!», υπογράμμισε ο Γιουτζέλ σε ένα χειρόγραφο σημείωμα του που έγραψε απευθυνόμενος σε φίλους και υποστηρικτές του, το οποίο και δημοσίευσε σήμερα η Die Welt.


Ο Γιουτζέλ έγινε ο πρώτος Γερμανός δημοσιογράφος που προφυλακίστηκε στο πλαίσιο των μαζικών εκκαθαρίσεων της τουρκικής κυβέρνησης μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου στο δημόσιο, στις υπηρεσίες ασφαλείας και στο δικαστικό σώμα, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα.


Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, περισσότεροι από 100 δημοσιογράφοι συνελήφθησαν και αναμένουν να δικαστούν, 170 ΜΜΕ έκλεισαν και 775 διαπιστεύσεις δημοσιογράφων ανακλήθηκαν, σύμφωνα με απολογισμό οργανώσεων προάσπισης της ελευθερίας του Τύπου.


Όπως τόνισε ο δημοσιογράφος η μεταφορά του σε μια πραγματική φυλακή σήμανε επίσης ότι έχει πρόσβαση σε τουαλέτα όποτε χρειαστεί και πρόσθεσε πως μοιράζεται μια κουζίνα και μια αυλή με μερικούς άλλους πολιτικούς κρατουμένους.


«Παρόλο που μου στέρησαν την ελευθερία μου, η έρευνα και οι απόψεις του δικαστηρίου συνεχίζουν να μου προκαλούν γέλιο», έγραψε ο Γιουτζέλ.


Ο δημοσιογράφος συνέταξε το σημείωμα του όταν οι δικηγόροι του τον επισκέφτηκαν στην φυλακή Μετρίς της Κωνσταντινούπολης. Μεταφέρθηκε έπειτα στην φυλακή Σιλιβρί, στην οποία επικρατούν παρόμοιες συνθήκες, ανέφερε η γερμανική εφημερίδα.


Ο Γιουτζέλ σχεδιάζει να ασκήσει έφεση ενάντια στην σύλληψη του, τόνισε ο δικηγόρος του Βεισέλ Οκ στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.


Χθες το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας συγκάλεσε τον πρεσβευτή της Τουρκίας για να διαμαρτυρηθεί κατά της προφυλάκισης του ανταποκριτή, ενώ την περασμένη εβδομάδα 166 Γερμανοί βουλευτές, με ανοιχτή επιστολή τους, ζήτησαν την «τάχιστη» αποφυλάκιση απελευθέρωση του.


Η γερμανική κυβέρνηση απαιτεί την άμεση αποφυλάκιση του Γιουζέλ και επιθυμεί πρόσβαση των προξενικών αρχών σε αυτόν και σε άλλους πέντε Γερμανούς υπηκόους που τελούν υπό κράτηση, τόνισε σήμερα ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ


Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας επιβεβαίωσε παράλληλα σήμερα ότι ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ θα πραγματοποιήσει ομιλία σε μια εκδήλωση στην Γερμανία αύριο Πέμπτη, δίνοντας μια ευκαιρία για απευθείας συζητήσεις μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών σχετικά με την τύχη του Γιουτζέλ.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: «Δεν θα κάνουμε ευκολότερη τη ζωή τους» - Το Ισραήλ απαντά για τις συνθήκες σίτισης των Παλαιστίνιων κρατουμένων

Διεθνή / Γάζα: «Δεν θα κάνουμε ευκολότερη τη ζωή τους» - Το Ισραήλ για τις συνθήκες διαβίωσης των Παλαιστίνιων κρατουμένων

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι οι ισραηλινές φυλακές δεν παρέχουν στους κρατούμενους τροφή που να καλύπτει τις ελάχιστες απαιτήσεις του νόμου για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και διέταξε τη βελτίωσή τους
LIFO NEWSROOM
Δημοσκόπηση - ανατροπή στις ΗΠΑ: Οι Δημοκρατικοί αγαπούν τον σοσιαλισμό και απορρίπτουν τον καπιταλισμό

Διεθνή / Δημοσκόπηση - ανατροπή στις ΗΠΑ: Οι Δημοκρατικοί αγαπούν τον σοσιαλισμό και απορρίπτουν τον καπιταλισμό

Νέα δημοσκόπηση αποκαλύπτει ότι η πλειοψηφία των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ προτιμούν τον σοσιαλισμό έναντι του καπιταλισμού – Τι σημαίνει αυτό για το μέλλον του κόμματος;
LIFO NEWSROOM
Βασανιστήρια, σκλάβοι και τεράστια κέρδη: Τα σκοτεινά μυστικά πίσω από τα κέντρα απάτης της Μιανμάρ

Διεθνή / Βασανιστήρια, σκλάβοι και τεράστια κέρδη: Τα σκοτεινά μυστικά πίσω από τα κέντρα απάτης της Μιανμάρ

H αλήθεια πίσω από το ΚΚ Παρκ και άλλες παράνομες εγκαταστάσεις στη Μιανμάρ - Πώς οι εγκληματικές συμμορίες εκμεταλλεύονται τους σκλάβους για απάτες και τεράστια κέρδη
LIFO NEWSROOM
«Δεν με νοιάζει αν είναι έγκλημα πολέμου»: Ο Βανς υπερασπίζεται το φονικό drone strike στην Καραϊβική

Διεθνή / «Δεν με νοιάζει αν είναι έγκλημα πολέμου»: Ο Βανς υπερασπίζεται το φονικό drone strike στην Καραϊβική

Σχολιάζοντας κατά πόσο η αμερικανική επιχείρηση στην Καραϊβική, όπου drone κατέστρεψε ταχύπλοο, σκοτώνοντας έντεκα Βενεζουελάνους, συνιστά έγκλημα πολέμου, ο Βανς απάντησε «Δεν με νοιάζει πώς το αποκαλείτε» «I don’t give a sh*t what you call it»
LIFO NEWSROOM