Μογκερίνι: Η συνέχιση της εποικιστικής δραστηριότητας του Ισραήλ διακυβεύει την ειρήνη

Μογκερίνι: Η συνέχιση της εποικιστικής δραστηριότητας του Ισραήλ διακυβεύει την ειρήνη Facebook Twitter
EPA/STEPHANIE LECOCQ
0

Με την συνέχιση της εποικιστικής της δραστηριότητας, η ισραηλινή κυβέρνηση θέτει σε «άμεσο» κίνδυνο την προοπτική ειρηνικής επίλυσης της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης, καθιστώντας ενδεχομένως «αδύνατη» τη λύση των δύο κρατών προειδοποίησε σήμερα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.


Η Μογκερίνι προέβη σε αυτή την δήλωση αντιδρώντας στην ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το βράδυ η κυβέρνηση του Ισραήλ για την ανέγερση 3.000 νέων οικιστικών μονάδων στη Δυτική Όχθη, την τέταρτη ανάλογη ανακοίνωση σε διάστημα μικρότερο των δύο εβδομάδων, μετά την ορκωμοσία του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.


Αυτή η ανακοίνωση «σηματοδοτεί μια πολύ ανησυχητική τάση, που θέτει σε άμεσο κίνδυνο την προοπτική της βιώσιμης λύσης δύο κρατών, που είναι ολοένα πιο δύσκολη και ενδεχομένως να καταστεί αδύνατη», τόνισε η Μογκερίνι. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση εναντιώνεται σφόδρα σε αυτή την πολιτική και εκφράζει εντόνως τη λύπη της ότι το Ισραήλ συνεχίζει να την ακολουθεί, παρά τις διαφωνίες και τις ανησυχίες που αδιάκοπα εκφράζονται από μέλη της διεθνούς κοινότητας σε όλα τα επίπεδα», πρόσθεσε.


Έπειτα από την ορκωμοσία του νέου Αμερικανού προέδρου στις 20 Ιανουαρίου, το Ισραήλ έχει ανακοινώσει την κατασκευή τουλάχιστον 6.000 νέων κατοικιών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Η διεθνής κοινότητα και οι Παλαιστίνιοι εκφράζουν τις ανησυχίες τους στις επανειλημμένες ανακοινώσεις. Στις 24 Ιανουαρίου η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) χαρακτήρισε «λυπηρό» γεγονός την ανακοίνωση της Ιερουσαλήμ για την ανέγερση 2.500 νέων οικιστικών μονάδων για εποίκους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σημειώνοντας ότι «υπονομεύουν σοβαρά τις προοπτικές της ειρήνης με τους Παλαιστίνιους».

«Μια λύση δύο κρατών ως αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης είναι ο μόνος τρόπος να εκπληρωθούν πλήρως οι θεμιτές προσδοκίες και των δύο πλευρών και να επιτευχθεί η εγκαθίδρυση μόνιμης ειρήνης», επισήμανε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΧΑΡΙ

Διεθνή / Πρίγκιπας Χάρι: Η αποξένωση από τη βασιλική οικογένεια και ο μονόλογος της συμφιλίωσης

Ο πρίγκιπας Χάρι, σε νέα συνέντευξή του, εκφράζει την επιθυμία του για συμφιλίωση με τη βασιλική οικογένεια, ωστόσο οι δηλώσεις του περιέχουν θυμό, αιχμές και επιθέσεις κατά του πατέρα του, του θεσμικού κατεστημένου και του δικαστικού σώματος
LIFO NEWSROOM
ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΤΡΑΜΠ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Διεθνή / Νέο διάταγμα Τραμπ απειλεί την οικονομική ανεξαρτησία των γυναικών στις ΗΠΑ

Το νέο εκτελεστικό διάταγμα Τραμπ, με επίφαση την αξιοκρατία και την «ουδετερότητα», αμφισβητεί κρίσιμες προστασίες κατά των έμφυλων και φυλετικών διακρίσεων
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΓΑΠΗ ΒΑΡΟΥΝΗ
Ερντογάν από Κατεχόμενα: «Δεν θα επιτρέψουμε να αγγίξετε τις μαντίλες των κοριτσιών μας»

Διεθνή / Ερντογάν από Κατεχόμενα: «Δεν θα επιτρέψουμε να αγγίξετε τις μαντίλες των κοριτσιών μας»

Την Παρασκευή, χιλιάδες Τουρκοκύπριοι κατέκλυσαν τους δρόμους της Λευκωσίας διαδηλώνοντας ενάντια στο νομοθέτημα που επιτρέπει τη χρήση μαντίλας στα σχολεία, φωνάζοντας συνθήματα όπως «κάτω τα χέρια από τον τόπο μας»
LIFO NEWSROOM