LIVE!

Χάος στις ΗΠΑ: Η δολοφονία του Τσάρλι Κερκ ξυπνά φόβους για γενικευμένη πολιτική τρομοκρατία

Χάος στις ΗΠΑ: Η δολοφονία του Τσάρλι Κερκ ξυπνά φόβους για γενικευμένη πολιτική τρομοκρατία Facebook Twitter
φωτ.: EPA
0

Η δολοφονία του ακροδεξιού ακτιβιστή και influencer Τσάρλι Κερκ, την ώρα που μιλούσε σε φοιτητές στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα, αποτελεί την πιο πρόσφατη απόδειξη ότι η πολιτική βία έχει γίνει πλέον μια συχνή και τρομακτική πραγματικότητα στην Αμερική.

Από τον Ντόναλντ Τραμπ – που πέρυσι αποτέλεσε στόχο δύο απόπειρων δολοφονίας – έως βουλευτές, δικαστές και τοπικούς αξιωματούχους, η βία είναι μια διαρκής απειλή για δημόσια πρόσωπα σε ολόκληρη τη χώρα. Η δολοφονία του Κερκ απειλεί να διχάσει ακόμα περισσότερο το ήδη πολωμένο έθνος, ενισχύοντας την έχθρα μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών.

Η καθηγήτρια Πολιτικής Ταυτότητας στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, Λιλιάνα Μέισον, σχολίασε: «Δεν είναι απλώς ποιος έχει την εξουσία. Είναι ποιος θα επιβιώσει και ποιος όχι».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας του Καπιτωλίου, οι απειλές κατά μελών του Κογκρέσου και του προσωπικού τους ξεπέρασαν τις 9.500 το 2023, αυξημένες σημαντικά σε σχέση με το 2017 που ήταν λιγότερες από 4.000. Παράλληλα, οι απειλές κατά ομοσπονδιακών δικαστών διπλασιάστηκαν την τελευταία διετία.

Ο Τραμπ χαρακτήρισε τη δολοφονία του Κερκ «σκοτεινή στιγμή για την Αμερική», κατηγορώντας την «ριζοσπαστική αριστερά» ότι με τη ρητορική της καλλιεργεί το έδαφος για πολιτική τρομοκρατία. Από την άλλη, η γερουσιαστής των Δημοκρατικών Ελίζαμπεθ Γουόρεν απάντησε πως «ας ξεκινήσει πρώτα ο ίδιος ο πρόεδρος να ρίχνει τους τόνους, αντί να αναρτά εικόνες που δείχνουν πόλεις να καίγονται».

Ο κυβερνήτης της Γιούτα, Σπένσερ Κοξ, δήλωσε συντετριμμένος: «Τίποτα δεν μπορεί να επαναφέρει τον Τσάρλι Κερκ. Η χώρα μας είναι βαθιά διχασμένη».

Ο Κερκ, ιδρυτής της οργάνωσης Turning Point USA και στενός σύμμαχος του Τραμπ, έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής για τις καμπάνιες του στα πανεπιστήμια, όπου προωθούσε τον διάλογο και προκαλούσε αντιπαραθέσεις με το σλόγκαν «Prove Me Wrong».

Η δολοφονία του έχει ανοίξει ξανά μια σκληρή πολιτική διαμάχη για το πώς μπορεί να μειωθεί η βία στις ΗΠΑ, ενώ σχολιαστές μιλούν για μια «νέα εμφύλια σύγκρουση» στην αμερικανική κοινωνία.

Με πληροφορίες από Wall Street Journal

Διεθνή
0

LIVE!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ και Αυστραλία υπογράφουν ιστορική συμφωνία για σπάνια μέταλλα – Τέλος στην εξάρτηση από την Κίνα

Διεθνή / ΗΠΑ και Αυστραλία υπογράφουν ιστορική συμφωνία για σπάνια μέταλλα – Τέλος στην εξάρτηση από την Κίνα

ΗΠΑ και Αυστραλία ανακοίνωσαν επενδύσεις άνω των 3 δισ. δολαρίων για τη δημιουργία εναλλακτικής αλυσίδας σπάνιων μετάλλων, απομακρυνόμενες από την κυριαρχία της Κίνας
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Η Χαμάς παραδίδει τη διοίκηση σε τεχνοκράτες - Τι αλλάζει μετά τον πόλεμο

Διεθνή / Γάζα: Η Χαμάς παραδίδει τη διοίκηση σε τεχνοκράτες - Τι αλλάζει μετά τον πόλεμο

Οι παλαιστινιακές φατρίες συμφώνησαν στη δημιουργία προσωρινής διοίκησης τεχνοκρατών στη Γάζα μετά το τέλος του πολέμου, ενώ η σύζυγος του Μαρουάν Μπαργκούτι απηύθυνε έκκληση στον Ντόναλντ Τραμπ για την απελευθέρωσή του
LIFO NEWSROOM
Η Γαλλία βουλιάζει σε πολιτική παράλυση – Kίνδυνος για όλη την Ευρώπη

Διεθνή / Η Γαλλία βουλιάζει σε πολιτική παράλυση – Kίνδυνος για όλη την Ευρώπη

Η Γαλλία αντιμετωπίζει βαθιά πολιτική και οικονομική κρίση, με τον Μακρόν να παλεύει να διατηρήσει σταθερότητα - Το συνταξιοδοτικό πάγωσε, το έλλειμμα εκτοξεύεται και η Ευρώπη ανησυχεί για την «παράλυση» του Παρισιού
LIFO NEWSROOM
Ενδιάμεσες εκλογές στην Αργεντινή: Το στοίχημα του Μιλέι και οι ΗΠΑ

Διεθνή / Ενδιάμεσες εκλογές στην Αργεντινή: Το στοίχημα του Μιλέι και οι ΗΠΑ

Η Αργεντινή βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι καθώς οι ενδιάμεσες εκλογές θα καθορίσουν το μέλλον της μεταρρυθμιστικής ατζέντας του προέδρου Μιλέι και θα δοκιμάσουν την αξιοπιστία των ΗΠΑ και το πέσο
LIFO NEWSROOM
Joshua Wander: O άνθρωπος που αγόραζε ομάδες με έγγραφα από το Microsoft Paint και το σκάνδαλο 500 εκατ. δολαρίων

Διεθνή / Joshua Wander: O άνθρωπος που αγόραζε ομάδες με έγγραφα από το Microsoft Paint και το σκάνδαλο 500 εκατ. δολαρίων

Ο Joshua Wander, ιδρυτής της 777 Partners, κατηγορείται για απάτη 500 εκατ. δολαρίων, πλαστά έγγραφα και ψεύτικες επενδύσεις - Από τις ποδοσφαιρικές ομάδες ως τα Boeing, η αυτοκρατορία του κατέρρευσε φανερώνοντας ένα από τα πιο ηχηρά σκάνδαλα των τελευταίων ετών
LIFO NEWSROOM
Αλέξανδρος Μαλλιάς: «Οι ΗΠΑ είναι κομμένες στα δύο - Ο φόβος της τυραννίας»

LiFO politics / Αλέξανδρος Μαλλιάς: «Οι ΗΠΑ είναι κομμένες στα δύο. Αλλάζουν όλα»

Ο πρώην πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ, Αλέξανδρος Μαλλιάς, μιλά στο Lifo Politics και στη Βασιλική Σιούτη για τη βαθιά πολιτική πόλωση στην Αμερική, για τους θεσμικούς ελέγχους της προεδρικής εξουσίας αλλά και για τα ελληνοτουρκικά και το Ισραήλ που «έκανε τη ζωή των φίλων και συμμάχων του δύσκολη».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Καναδάς: Σταματά η διαφημιστική εκστρατεία με τον Ρίγκαν, ώστε να αρχίσουν ξανά οι εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ

Διεθνή / Καναδάς: Σταματά η διαφημιστική εκστρατεία με τον Ρίγκαν, ώστε να αρχίσουν ξανά οι εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ

Ο Τραμπ χαρακτήρισε τη διαφήμιση «ψεύτικη» και «παραπλανητική», κατηγορώντας την καναδική πλευρά ότι «παραποίησε τα λόγια του Ρίγκαν για να επηρεάσει τα αμερικανικά δικαστήρια που εξετάζουν τη νομιμότητα των δασμών του»
LIFO NEWSROOM