Δεκάδες πανεπιστήμια σε όλη την Αμερική κινδυνεύουν να χάσουν έως και 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε δίδακτρα από νέους διεθνείς φοιτητές που είτε δεν μπορούν είτε δεν θέλουν πλέον να σπουδάσουν στις ΗΠΑ, λόγω των αυστηρών μεταναστευτικών πολιτικών της κυβέρνησης Ντόναλντ Τραμπ.
Η καθυστέρηση στην έκδοση βίζας, οι έλεγχοι στα κοινωνικά δίκτυα και οι αυξημένες κρατήσεις στα σύνορα έχουν σπείρει φόβο, τόσο στους υποψήφιους φοιτητές όσο και στις διοικήσεις των πανεπιστημίων, οι οποίες βασίζονται εδώ και χρόνια στους αλλοδαπούς φοιτητές για να καλύψουν τα οικονομικά τους κενά.
Σύμφωνα με ανάλυση των Financial Times βάσει στοιχείων από το National Center for Education Statistics (NCES), τουλάχιστον 162 πανεπιστήμια με σημαντικό ποσοστό διεθνών φοιτητών (άνω του 15%) είναι ιδιαίτερα ευάλωτα. Από μεγάλα αστικά ερευνητικά ιδρύματα μέχρι μικρά κολλέγια, η εξάρτησή τους από φοιτητές εκτός ΗΠΑ είναι πλέον κρίσιμος παράγοντας επιβίωσης.
Έρευνα του NAFSA - του εθνικού δικτύου για τη διεθνή εκπαίδευση - έδειξε ότι το 75% των πανεπιστημίων αναμένει πτώση στους νέους αλλοδαπούς εγγεγραμμένους, με τους περισσότερους να προβλέπουν τουλάχιστον 10% μείωση. Αυτό μεταφράζεται σε περίπου $900 εκατ. απώλειες, σύμφωνα με την Shorelight Analytics. Εάν η πτώση επεκταθεί και στους ήδη εγγεγραμμένους διεθνείς φοιτητές, οι συνολικές απώλειες θα ξεπεράσουν τα $3 δισ., σύμφωνα με υπολογισμούς των FT. Η Joann Ng Hartmann, επικεφαλής του NAFSA, δήλωσε: «Υπάρχει απογοήτευση και αβεβαιότητα. Δημιουργούμε μόνοι μας ένα πρόβλημα που πληγώνει φοιτητές και ιδρύματα».
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διεθνείς φοιτητές δεν είναι επιλέξιμοι για ομοσπονδιακή χρηματοδότηση, γεγονός που τους καθιστά πολύτιμους οικονομικά για τα πανεπιστήμια, καθώς πληρώνουν σχεδόν την πλήρη τιμή των διδάκτρων. Πανεπιστήμια όπως το University of Central Missouri, όπου το 24% των φοιτητών το 2023 προήλθε από το εξωτερικό (κυρίως Ινδία), ήδη αντιμετωπίζουν ακυρώσεις εγγραφών λόγω μη έκδοσης βίζας. Ο αντιπρύτανης Tim Crowley εξηγεί: «Είναι βασικό μέρος του επιχειρηματικού μας μοντέλου. Η πίεση είναι τεράστια και οι απαντήσεις λίγες».
Για να καλύψουν το κενό, ορισμένα ιδρύματα προσπαθούν να προσελκύσουν Αμερικανούς φοιτητές από λίστες αναμονής με καλύτερες οικονομικές προσφορές. Όμως αυτοί συνήθως αποδίδουν λιγότερα οικονομικά έσοδα σε σχέση με τους ξένους συμφοιτητές τους. Σύμφωνα με έρευνα του Institute of International Education, δύο στους πέντε Αμερικανούς πανεπιστημιακούς αναμένουν μείωση στους ξένους φοιτητές προπτυχιακού επιπέδου, και σχεδόν οι μισοί στους μεταπτυχιακούς.
Η κατάσταση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την τάση των τελευταίων ετών. Από το 2013, ο αριθμός των διεθνών φοιτητών στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά πάνω από 200.000, φτάνοντας τα 1,17 εκατομμύρια το 2023, παρά τη μείωση που παρατηρήθηκε κατά την πανδημία COVID-19.
Για ιδρύματα όπως το University of the Ozarks στο Άρκανσο, οι αλλοδαποί φοιτητές είναι ζωτικής σημασίας. Πάνω από το 30% των 873 φοιτητών του ιδρύματος προέρχεται από το εξωτερικό, κυρίως από Μπαχάμες και Κεντρική Αμερική. Ο διευθυντής εισαγωγών Joey Hughes σημειώνει ότι, αν και το πανεπιστήμιο είναι έτοιμο να διαχειριστεί τη βραχυπρόθεσμη αστάθεια, οι μακροπρόθεσμες συνέπειες ενδέχεται να είναι καταστροφικές.
Θεσμικές παρεμβάσεις και φόβος στα Πανεπιστήμια λόγω Τραμπ
Η κυβέρνηση Τραμπ έχει στοχοποιήσει συγκεκριμένα πανεπιστήμια, με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση του Harvard, του οποίου αμφισβητεί το δικαίωμα να εκπαιδεύει ξένους φοιτητές, επικαλούμενη καταπολέμηση του αντισημιτισμού και της πολιτικής μεροληψίας. Η υπόθεση εκκρεμεί στα δικαστήρια.
Παράλληλα, σχεδόν 5.000 φοιτητές διεγράφησαν προσωρινά από το σύστημα, ενώ εφαρμόζονται νέες πρακτικές ελέγχου που περιλαμβάνουν εξέταση των social media και προτεραιότητα σε πανεπιστήμια με μικρότερο ποσοστό ξένων φοιτητών.
Οι καθυστερήσεις στην έκδοση βίζας είναι έντονες, κυρίως σε χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία και η Νιγηρία, που στέλνουν τους περισσότερους φοιτητές στις ΗΠΑ. Αρκετά ιδρύματα εξετάζουν λύσεις όπως αναβολή εγγραφής, συνεργασία με πανεπιστήμια του εξωτερικού ή διαδικτυακή παρακολούθηση μαθημάτων μέχρι να εκδοθεί η βίζα. Ωστόσο, οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι πολλοί φοιτητές επιλέγουν πλέον άλλες χώρες, όπως η Ευρώπη, ο Καναδάς, η Αυστραλία και χώρες της Ασίας. Μάλιστα, ακόμα και η Colleen Hanycz, πρόεδρος του Xavier University και κάτοχος πράσινης κάρτας, δήλωσε ότι οι νομικοί της σύμβουλοι τη συμβούλεψαν να μην ταξιδέψει στον Καναδά για καλοκαιρινές διακοπές, φοβούμενοι ότι μπορεί να κρατηθεί κατά την επιστροφή της στις ΗΠΑ.
Με πληροφορίες από Financial Times