Στο φως το προσχέδιο συμφωνίας: Οι ΗΠΑ «παρέχουν» ασφάλεια στην Ουκρανία με αντάλλαγμα τη συνδιαχείριση των φυσικών πόρων

Euronews: Τι δίνουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία για τους φυσικούς πόρους - Το προσχέδιο Facebook Twitter
φωτ.: ΕΡΑ
0

Οι ΗΠΑ θα προσφέρουν διμερή συμφωνία η οποία θα τους δίνει ρόλο συνδιαχειριστή στους πόρους της Ουκρανίας, προσφέροντας ως αντάλλαγμα μακροπρόθεσμη οικονομική δέσμευση για την ανοικοδόμηση της χώρας μετά τον πόλεμο, σύμφωνα με το προσχέδιο συμφωνίας που είδε το Euronews.

Οι ΗΠΑ θα προσφέρουν αυτή την εβδομάδα στην Ουκρανία μια διμερή συμφωνία που θα εγγυάται την ασφάλεια της χώρας με αντάλλαγμα το κοινό μερίδιο των πόρων της χώρας μέσω ενός «Επενδυτικού Ταμείου Ανασυγκρότησης», σύμφωνα με προσχέδιο του εγγράφου που είδε το Euronews και πηγή που γνωρίζει την πρόταση.

Η διμερής συμφωνία και η σχετική συμφωνία ταμείου «θα αποτελούν αναπόσπαστα στοιχεία της αρχιτεκτονικής των διμερών και πολυμερών συμφωνιών, καθώς και συγκεκριμένα βήματα για την εδραίωση διαρκούς ειρήνης», σύμφωνα με το έγγραφο.

Το προσχέδιο συμφωνίας αναφέρει ότι οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν το 100% οικονομικό συμφέρον στο ταμείο και θα το διαχειρίζονται από κοινού με την Ουκρανία «για να προωθήσουν την οικονομική αξία που σχετίζεται με τους πόρους της Ουκρανίας, περιλαμβανομένων, ενδεικτικά, των ορυκτών πόρων, των πόρων πετρελαίου και φυσικού αερίου, και των υποδομών και των λιμανιών, έως ότου το ταμείο χρηματοδοτηθεί πλήρως».

Το 50% της συνεισφοράς από τα έσοδα στο ταμείο αναμένεται από την κυβέρνηση της Ουκρανίας, μείον τα λειτουργικά έξοδα, αλλά υπάρχει αύξηση της συνεισφοράς στο 66% σε σχέση με οποιοδήποτε έδαφος που κατέχεται επί του παρόντος από τη Ρωσία και μπορεί να έχει ανακαταληφθεί. Οι συνεισφορές της Ουκρανίας στο ταμείο θα συνεχιστούν «μέχρι οι συνεισφορές να φτάσουν το ποσό των 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ», σύμφωνα με το έγγραφο.

Η συμφωνία για το ταμείο «θα προβλέπει χωριστά ότι η κυβέρνηση της Ουκρανίας θα συνεισφέρει επιπλέον στο ταμείο ένα ποσό ίσο με το διπλάσιο του ποσού που παρέχουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία μετά την ημερομηνία της συμφωνίας», αναφέρει το έγγραφο.

«Για τον σκοπό αυτό, οι [ΗΠΑ] σκοπεύουν να παράσχουν μια μακροπρόθεσμη οικονομική δέσμευση για την ανάπτυξη μιας σταθερής και οικονομικά ευημερούσας Ουκρανίας», αναφέρει το έγγραφο.

Το προσχέδιο εγγράφου που είδε το Euronews έχει ημερομηνία 21 Φεβρουαρίου 2025, αλλά η πηγή είπε ότι επρόκειτο να εγκριθεί το έγγραφο αυτή την Τετάρτη (26 Φεβρουαρίου), «χωρίς παραλλαγές».

Ούτε η κυβέρνηση της Ουκρανίας ούτε η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχαν απαντήσει σε αιτήματα για σχολιασμό του σχεδίου συμφωνίας τη στιγμή της δημοσίευσης.

Με πληροφορίες από Euronews

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερντογάν από Κατεχόμενα: «Δεν θα επιτρέψουμε να αγγίξετε τις μαντίλες των κοριτσιών μας»

Διεθνή / Ερντογάν από Κατεχόμενα: «Δεν θα επιτρέψουμε να αγγίξετε τις μαντίλες των κοριτσιών μας»

Την Παρασκευή, χιλιάδες Τουρκοκύπριοι κατέκλυσαν τους δρόμους της Λευκωσίας διαδηλώνοντας ενάντια στο νομοθέτημα που επιτρέπει τη χρήση μαντίλας στα σχολεία, φωνάζοντας συνθήματα όπως «κάτω τα χέρια από τον τόπο μας»
LIFO NEWSROOM
Το Τέξας έχει πλέον την «πόλη του διαστήματος»: Η Starbase του Έλον Μασκ γίνεται επίσημα πόλη

Διεθνή / Το Τέξας έχει πλέον την «πόλη του διαστήματος»: Η Starbase του Έλον Μασκ γίνεται επίσημα πόλη

Με συντριπτική πλειοψηφία εγκρίθηκε η ίδρυση του νέου δήμου γύρω από το διαστημικό κέντρο της SpaceX – Φόβοι για ιδιωτικοποίηση δημόσιων χώρων και υπερεξουσίες στον Μασκ
LIFO NEWSROOM