Ζελένσκι: Η συμφωνία για τα ορυκτά της Ουκρανίας πρέπει να περιλαμβάνει στρατιωτικές εγγυήσεις από ΗΠΑ

Ζελένσκι: Η συμφωνία για τα ορυκτά της Ουκρανίας πρέπει να περιλαμβάνει στρατιωτικές εγγυήσεις από ΗΠΑ Facebook Twitter
φωτ.: ΕΡΑ
0

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι οι ΗΠΑ απέσυραν το αίτημά τους να πληρώσει το Κίεβο 500 δισεκατομμύρια δολάρια στο πλαίσιο των συνομιλιών για τον ορυκτό πλούτο της χώρας.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ουκρανίας επέμεινε σε συνέντευξη Τύπου την Κυριακή ότι η στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ πρέπει να αποτελεί μέρος οποιασδήποτε συμφωνίας, σε ένδειξη του πόσο απέχουν και οι δύο χώρες από την επίτευξη συμφωνίας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και οι συνεργάτες του πίεσαν τον Ζελένσκι να αποδεχθεί τη συμφωνία για την αξιοποίηση εσόδων από τον ορυκτό πλούτο και άλλα περιουσιακά στοιχεία της Ουκρανίας. Το σχέδιο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από τον υπουργό Οικονομικών Σκοτ Μπεσέντ στο Κίεβο στις 12 Φεβρουαρίου. Ο ηγέτης της Ουκρανίας το απέρριψε, λέγοντας ότι η πρόταση δεν προσφέρει τις ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας που επιδιώκει η Ουκρανία ενάντια στην επιθετικότητα της Μόσχας.

Ο Λευκός Οίκος βλέπει τη συμφωνία για τα ορυκτά ως αναπόσπαστο μέρος του σχεδίου του για την κατάπαυση του πυρός στον τριετή πόλεμο, αφού οι ΗΠΑ είχαν απευθείας συνομιλίες με τη Ρωσία στη Σαουδική Αραβία την περασμένη εβδομάδα. Αυτή η συνάντηση δημιούργησε φόβους ότι η Ουκρανία θα αποκλειστεί από τις διαπραγματεύσεις για το δικό της μέλλον.

Η συμφωνία πρέπει να είναι «win-win» για την Ουκρανία και τις ΗΠΑ, δήλωσε ο Ζελένσκι την Κυριακή.

Ο Τραμπ είπε ότι θέλει 500 δισεκατομμύρια δολάρια για να αποζημιωθούν οι ΗΠΑ για την προηγούμενη υποστήριξή τους στο Κίεβο. Το Bloomberg News ανέφερε το Σάββατο ότι η Ουκρανία βλέπει την πραγματική βοήθεια που παρείχαν οι ΗΠΑ από την έναρξη της πλήρους κλίμακας εισβολής της Ρωσίας το 2022 πλησιέστερα στα 90 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Ζελένσκι είπε ότι απέρριψε το επιχείρημα των ΗΠΑ ότι οι αμερικανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ουκρανία θα λειτουργούσαν οι ίδιες ως μια μορφή εγγύησης ασφάλειας.

Ο Μπέσεντ συζήτησε τα περιγράμματα της πιθανής συμφωνίας στο Sunday Morning Futures του Fox News , λέγοντας ότι οι ΗΠΑ μπορούν να βοηθήσουν να προωθηθεί η Ουκρανία σε μια «μεγάλη τροχιά ανάπτυξης». «Το πρώτο μέρος αυτού είναι μια εταιρική σχέση μεταξύ της Ουκρανίας και των ΗΠΑ που περιλαμβάνει στρατηγικά ορυκτά, ενέργεια και κρατικές επιχειρήσεις, όπου δημιουργήσαμε μια συνεργασία και κοιτάμε μόνο μπροστά», είπε ο Bessent. Αντί για στρατιωτική εγγύηση, οι ΗΠΑ προσφέρουν μια «εγγύηση οικονομικής ασφάλειας», πρόσθεσε.

Ο ανώτατος σύμβουλος του Ζελένσκι, Αντρίι Γέρμακ δήλωσε στο Telegram την Κυριακή ότι οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ προχωρούν. Οι διαφωνίες για το πλαίσιο της συμφωνίας οδήγησαν σε κλιμάκωση της ρητορικής την περασμένη εβδομάδα, με τον Τραμπ να αποκαλεί τον Ουκρανό ομόλογό του «δικτάτορα», ενώ ο Ζελένσκι τον κατηγόρησε ότι παπαγαλίζει τη ρωσική παραπληροφόρηση.

Η Ουκρανία δεν έχει μεγάλα αποθέματα σπάνιων γαιών που να αναγνωρίζονται διεθνώς ως οικονομικά βιώσιμα, παρά τις αναφορές ότι διαθέτει κοιτάσματα ορυκτών αξίας 10 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Και ενώ διαθέτει εμπορικά ορυχεία κρίσιμων ορυκτών όπως το τιτάνιο και το γάλλιο, είναι πιθανό να μην αξίζουν τα ποσά που διέθεσε ο Τραμπ.

Ο Ζελένσκι είπε την Κυριακή ότι οι συνομιλίες για τη συμφωνία θα επιτρέψουν στην Ουκρανία να πραγματοποιήσει μια πραγματική έρευνα για τα αποθέματα ορυκτών της, συμπεριλαμβανομένου του ιδιοκτησιακού τους καθεστώτος. Είπε ότι δεν απέκλεισε το Κίεβο να ξαναπάρει περιουσιακά στοιχεία που έχουν αποκτηθεί παράνομα.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στα Ιεροσόλυμα η χειροτονία του νέου Αρχιεπισκόπου Σινά, Συμεών

Διεθνή / Στα Ιεροσόλυμα η χειροτονία του νέου Αρχιεπισκόπου Σινά, Συμεών

Η ομόφωνη εκλογή του Αρχιμανδρίτη Συμεών από τη Σιναϊτική Αδελφότητα και η σημερινή χειροτονία του σηματοδοτούν το τέλος μιας περιόδου εσωτερικών αναταράξεων στη Μονή Αγίας Αικατερίνης του Σινά
LIFO NEWSROOM
PURL: Το σχέδιο Τραμπ για όπλα στην Ουκρανία και το ΝΑΤΟ

Διεθνή / PURL: Το σχέδιο Τραμπ για όπλα στην Ουκρανία και το ΝΑΤΟ

Το σχέδιο PURL, υπό τον Τραμπ, χρησιμοποιεί ευρωπαϊκά χρήματα για να αγοράσει αμερικανικά όπλα για την Ουκρανία - Ποιοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συμμετέχουν, ποιοι καθυστερούν και ποιες είναι οι προκλήσεις της δίκαιης κατανομής βαρών
LIFO NEWSROOM
Kρίση στους αμπελώνες της Καλιφόρνια: Υπερπαραγωγή και πτώση ζήτησης κρασιού

Διεθνή / Kρίση στους αμπελώνες της Καλιφόρνια: Υπερπαραγωγή και πτώση ζήτησης κρασιού

Η Καλιφόρνια αντιμετωπίζει υπερπαραγωγή σταφυλιών, πτώση ζήτησης και απώλεια καναδικής αγοράς, αφήνοντας τους παραγωγούς να προσαρμόζουν στρατηγικές, μειώνοντας τιμές και επαναφυτεύοντας αμπελώνες για να επιβιώσουν στην κρίση του κρασιού
LIFO NEWSROOM