Η Τουρκία συζητά με Σαουδική Αραβία για πώληση πλοίων, αρμάτων και πυραύλων αξίας 6 δισ. δολαρίων

Η Τουρκία συζητά με Σαουδική Αραβία για πώληση πλοίων, τανκ και πυραύλων αξίας 6 δισ. δολαρίων Facebook Twitter
φωτ.: BMC Defense
0

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών  Χακάν Φιντάν θα ταξιδέψει στη Σαουδική Αραβία την Τρίτη, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας. Οι συζητήσεις αναμένεται να επικεντρωθούν στην κατάσταση στη Συρία και την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας.

Ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Φιντάν πρόκειται να συναντηθεί με τον Σαουδάραβα ομόλογό του, πρίγκιπα Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν, καθώς και με άλλους ανώτερους Σαουδάραβες αξιωματούχους. Μεταξύ των περιφερειακών θεμάτων, η Συρία είναι πιθανό να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας. Ο Φιντάν αναμένεται να τονίσει την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ Άγκυρας και Ριάντ για να εξασφαλιστεί η άρση των διεθνών κυρώσεων στη Συρία, σύμφωνα με τουρκική διπλωματική πηγή που μίλησε σε δημοσιογράφους πριν από την επίσκεψη.

Οι σχέσεις της Δαμασκού τόσο με το Ριάντ όσο και με την Άγκυρα γνώρισαν ταχεία τήξη μετά την πτώση του συριακού καθεστώτος στις 8 Δεκεμβρίου. Ο Φιντάν έγινε ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών που επισκέφτηκε τη νέα μεταβατική κυβέρνηση στη Δαμασκό στις 22 Δεκεμβρίου. Ο Αλ Σιμπάνι πραγματοποίησε το πρώτο του ξένο ταξίδι στο Ριάντ στις 2 Ιανουαρίου. Πιο πρόσφατα, ο Φιντάν συμμετείχε σε μια περιφερειακή σύνοδο κορυφής για τη Συρία που πραγματοποιήθηκε στο Ριάντ στις 12 Ιανουαρίου.

Όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις, ο Φιντάν αναμένεται να συζητήσει την αμυντική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Η Άγκυρα επιδιώκει να υπογράψει αμυντική συμφωνία 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη Σαουδική Αραβία, αποκαλύπτουν Τούρκοι αξιωματούχοι. Το δούναι και λαβείν αυτής της συμφωνίας πιθανώς περιλαμβάνει το να αγοράσει η Σαουδική Αραβία πολεμικά πλοία, άρματα μάχης και πυραύλους από την Τουρκία.

Οι αμυντικοί δεσμοί Τουρκίας-Σαουδικής Αραβίας έχουν βελτιωθεί ραγδαία μετά την  επαναπροσέγγιση τα τελευταία δύο χρόνια, αφού οι διμερείς σχέσεις έφτασαν στον πάτο μετά τη δολοφονία του αντιφρονούντα Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο του βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη το 2018.

Το βασίλειο το 2023 αγόρασε άγνωστο αριθμό drone από την τουρκική Baykar, η οποία κατασκευάζει διεθνώς φημισμένα οπλισμένα drones TB2 και ανήκει στην οικογένεια του νεότερου γαμπρού του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ, καθώς ο αδερφός του Χαλούκ είναι πρόεδρος της εταιρείας. Η Baykar και η κρατική Στρατιωτική Βιομηχανία της Σαουδικής Αραβίας υπέγραψαν επίσης σύμβαση που προβλέπει την παραγωγή drone στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας.

Οι δύο χώρες στοχεύουν να αυξήσουν τον όγκο του αμοιβαίου εμπορίου τους, ο οποίος ανήλθε στα 8 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος.

Η Άγκυρα φέρεται να θέλει να πουλήσει το άρμα μάχης Altay και τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας στη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με αξιωματούχους που ζητούν να μη κατονομαστούν. 

Η Τουρκία επιδιώκει επίσης να πείσει τη Σαουδική Αραβία να συνεργαστεί στην ανάπτυξη του μαχητικού αεροσκάφους KAAN, ενός τουρκικού πολεμικού αεροσκάφους stealth πέμπτης γενιάς που αναπτύχθηκε από την Turkish Aerospace Industries (TAI) και την BAE Systems με έδρα το Λονδίνο, το οποίο προς ώρας δεν διαθέτει κινητήρα που να το καθιστά λειτουργικό. Το ενδιαφέρον της Σαουδικής Αραβίας για το KAAN προέρχεται από τις μακροχρόνιες προσπάθειές της να αποκτήσει μαχητικά αεροσκάφη F-35 αμερικανικής κατασκευής.

Με την επιδίωξη εξαγορών μαχητικών αεροσκαφών από την Τουρκία, η Σαουδική Αραβία τοποθετείται στρατηγικά για να μειώσει την εξάρτησή της από στρατιωτικό υλικό από τη Δύση και τις ΗΠΑ.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ρωσία εκτόξευσε τον υπερηχητικό πύραυλο Oreshnik εναντίον της Ουκρανίας

Διεθνή / Η Ρωσία εκτόξευσε τον υπερηχητικό πύραυλο Oreshnik εναντίον της Ουκρανίας

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι το πλήγμα είχε στόχο κρίσιμες υποδομές στην Ουκρανία και ότι χρησιμοποιήθηκαν επίσης drones καθώς και όπλα υψηλής ακρίβειας μεγάλου βεληνεκούς, εκτοξευόμενα από ξηρά και θάλασσα
THE LIFO TEAM
Ντόναλντ Τραμπ:

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: «Δεν χρειάζομαι το Διεθνές Δίκαιο, το μόνο που μπορεί να με σταματήσει είναι το μυαλό μου»

Ο Αμερικανός πρόεδρος δηλώνει ότι η ηθική είναι «το μόνο πράγμα που μπορεί να με σταματήσει», σε συνέντευξή του στους New York Times σχετικά με τα όρια της εξουσίας του
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ: Ομοσπονδιακοί πράκτορες πυροβόλησαν δύο ανθρώπους στο Πόρτλαντ

Διεθνή / ΗΠΑ: Ομοσπονδιακοί πράκτορες πυροβόλησαν δύο ανθρώπους στο Πόρτλαντ

«Γνωρίζουμε τι λέει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση για ό,τι συνέβη εδώ. Υπήρξε μια εποχή που μπορούσαμε να δεχόμαστε τον λόγο της. Αυτή η εποχή έχει περάσει προ πολλού», δήλωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος της πόλης
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ

Διεθνή / Νύχτα ταραχών στo Ιράν: Μεγάλες αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις - Ζητούν να επιστρέψει ο Ρεζά Παχλαβί

Οι τεράστιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Τεχεράνη και σε άλλες ιρανικές πόλεις - Οι πληροφορίες για τους νεκρούς από τις κινητοποιήσεις είναι συγκεχυμένες
THE LIFO TEAM
Η NASA εξετάζει την πρόωρη επιστροφή μέλους αποστολής που βρίσκεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό - Ο λόγος

Διεθνή / Η NASA εξετάζει την πρόωρη επιστροφή αποστολής που βρίσκεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό - Ο λόγος

Οι υπεύθυνοι της αποστολής εξετάζουν πλέον αν η ασφαλέστερη επιλογή είναι να επιστρέψει ολόκληρη η ομάδα, αρκετούς μήνες νωρίτερα από το προγραμματισμένο
THE LIFO TEAM