Ανακαλύφθηκαν νομίσματα 2.000 ετών από τη Ρωμαϊκή κατάκτηση της Βρετανίας

Ανακαλύφθηκαν νομίσματα 2.000 ετών από τη Ρωμαϊκή κατάκτηση της Βρετανίας Facebook Twitter
Φωτ: Rijksmuseum van Oudheden (RMO)
0

Ένας θησαυρός βρετανικών νομισμάτων που φέρουν την επιγραφή του βασιλιά Κυμβελίνου, ο οποίος έζησε πριν από 2.000 χρόνια, ανακαλύφθηκαν σε ένα χωράφι στην Ολλανδία και πιστεύεται ότι αφέθηκαν εκεί από Ρωμαίους στρατιώτες μετά την κατάκτηση της Βρετανίας.

Τα 44 χρυσά νομίσματα, γνωστά ως στατήρες, ανακαλύφθηκαν μαζί με 360 ρωμαϊκά νομίσματα, από δύο ερασιτέχνες αρχαιολόγους με ανιχνευτές μετάλλων σε ένα χωράφι κοντά στην Ουτρέχτη.

Οι στατήρες φέρουν το όνομα του Κέλτη βασιλιά της Βρετανίας Cunobelinus, ο οποίος βασίλευσε μεταξύ του 5 μ.Χ. και του 40 μ.Χ. στη νοτιοανατολική Βρετανία. Ο βασιλιάς είναι επίσης γνωστός ως Cymbeline ή Κυμβελίνος στα ελληνικά, όπως τον απαθανατίστηκε ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ στο ομώνυμο έργο του.

Όπως προκύπτει από την ανάλυσή τους, τα νομίσματα θάφτηκαν σκόπιμα σε ρηχό λάκκο και αποθηκεύτηκαν μέσα σε υφασμάτινο ή δερμάτινο σάκο.

Τα νομίσματα, τα οποία βρέθηκαν σε βάθος μικρότερο των 30 εκατοστών κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, υπολογίζεται ότι αντιστοιχούν σε μισθούς 11 ετών για έναν απλό Ρωμαίο στρατιώτη.

Το ευρύ χρονολογικό εύρος των νομισμάτων υποδηλώνει ότι δεν επιλέχθηκαν με βάση την ποιότητα, την περιεκτικότητα σε χρυσό ή το βάρος τους, αλλά αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία σε ένα μόνο γεγονός. Αυτό υποδεικνύει ότι πρόκειται για λάφυρα από την πρώιμη ρωμαϊκή κατάκτηση της Βρετανίας υπό τον στρατηγό Aulus Plautius, το 43-47 μ.Χ..

Ανακαλύφθηκαν νομίσματα 2.000 ετών από τη Ρωμαϊκή κατάκτηση της Βρετανίας Facebook Twitter
Οι στατήρες φέρουν το όνομα του Κέλτη βασιλιά Cunobelinus / Φωτ: RMOΦωτ: Rijksmuseum van Oudheden (RMO)

Τα νομίσματα μπορεί να είχαν διανεμηθεί στον στρατό ως donativum, ένα χρηματικό έπαθλο που συχνά δινόταν στους στρατιώτες του ρωμαϊκού στρατού ως ανταμοιβή μετά από μια επιτυχημένη εκστρατεία, σύμφωνα με το Ολλανδικό Εθνικό Μουσείο Αρχαιοτήτων στο Λέιντεν, όπου εκτίθενται.

Από τα ρωμαϊκά κέρματα, 72 είναι χρυσά aurei, ένα νόμισμα υψηλής αξίας, και 288 είναι αργυρά δηνάρια. Χρονολογούνται περίπου από το 200 π.Χ. έως το 47 μ.Χ. Τα πιο μεταγενέστερα νομίσματα του θησαυρού, που κόπηκαν το 46-47 μ.Χ., φέρουν το πορτρέτο του Ρωμαίου αυτοκράτορα Κλαύδιου.

Τα πανομοιότυπα σημάδια που έχουν τα νομίσματα υποδηλώνουν ότι κόπηκαν ως μέρος μιας ενιαίας παρτίδας. Μεταξύ των ασημένιων κομματιών υπάρχουν ρωμαϊκά νομίσματα από την εποχή του Ιουλίου Καίσαρα και ένα με τον Τζούμπα, τον βασιλιά της Νουμιδίας, στη βορειοδυτική Αφρική, τη σημερινή Αλγερία.

Η πρώτη φυσική απόδειξη της επιστροφής των Ρωμαίων από τη Βρετανία

Η περιοχή όπου ανακαλύφθηκε ο αρχαιολογικός θησαυρός είχε χρησιμοποιηθεί από τους Ρωμαίους για να προετοιμαστούν, πριν κάνουν το πέρασμα τους στη Βρετανία. Τώρα, φαίνεται ότι τα ρωμαϊκά στρατεύματα πέρασαν από το σημείο και κατά την επιστροφή τους στην Ηπειρωτική Ευρώπη.

Ο Anton Cruysheer, από το Ίδρυμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ουτρέχτης, δήλωσε: «Είναι η πρώτη φορά που βρέθηκαν φυσικές αποδείξεις για την επιστροφή των στρατευμάτων. Προφανώς, επέστρεψαν με κάθε λογής πράγματα. Αυτές είναι νέες πληροφορίες».

Η Βρετανία αποτελούνταν από διάφορα ξεχωριστά βασίλεια προτού ο Κλαύδιος διατάξει τον Aulus Plautius να εισβάλει με μια δύναμη τεσσάρων λεγεώνων που ενισχύθηκε από επιπλέον 20.000 βοηθητικούς στρατιώτες.

Οι Ρωμαϊκές δυνάμεις κατάφεραν να κατακτήσουν μεγάλο μέρος της επικράτειας που σήμερα ανήκει στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά όχι το βόρειο μέρος όπου σήμερα βρίσκεται η Σκωτία.

Με πληροφορίες από Guardian

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ρουθ Αζάουα επιστρέφει στο Σαν Φρανσίσκο της μέσα από μια αναδρομική έκθεση

Πολιτισμός / Η Ρουθ Αζάουα «επιστρέφει» στο Σαν Φρανσίσκο της μέσα από μια αναδρομική έκθεση

Το έργο και η ζωή μιας από τις πιο επιδραστικές καλλιτέχνιδες του 20ού αιώνα, που μετέφρασε τα τραυματικά βιώματά της σε τέχνη από σύρμα, ξετυλίγεται μέσα από την έκθεση του Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Σαν Φρανσίσκο
LIFO NEWSROOM
Βρέθηκαν 33 σοροί σε ομαδικό τάφο από τον Εμφύλιο - «Αναδύεται το σκοτεινό παρελθόν της Ελλάδας»

Πολιτισμός / Βρέθηκαν 33 σοροί σε ομαδικό τάφο από τον Εμφύλιο - «Αναδύεται το σκοτεινό παρελθόν της Ελλάδας»

Με εκτενές ρεπορτάζ και πρωτογενείς πηγές από τη Θεσσαλονίκη, το διεθνές πρακτορείο Associated Press αναδεικνύει την ανεύρεση 33 σκελετών σε άταφους λάκκους δίπλα στο Γεντί Κουλέ – πρώην φυλακή βασανιστηρίων και εκτελέσεων την περίοδο 1946–49
LIFO NEWSROOM
Κρόνενμπεργκ, Thunderbolts και Άνοιξη της Πράγας από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Κρόνενμπεργκ, Thunderbolts και Άνοιξη της Πράγας από αύριο στους κινηματογράφους

Η τελευταία, πολύ προσωπική ταινία του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ, μια ανέλπιστα καλή προσθήκη στο MCU και η επίσημη πρόταση της Τσεχίας για το περασμένο Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Πότε ανοίγουν οι θερινοί κινηματογράφοι της Αθήνας;

Οθόνες / Πότε ανοίγουν οι θερινοί κινηματογράφοι της Αθήνας;

Οι Αθηναίοι σινεφίλ δεν θα χρειαστεί να περιμένουν πολύ για να εξασκήσουν την αγαπημένη τους καλοκαιρινή συνήθεια. Συγκεντρώσαμε όλες τις ημερομηνίες που έχουν γίνει γνωστές για την έναρξη λειτουργίας των θερινών σινεμά της πρωτεύουσας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Μουσική για πρώτη φορά στο σπήλαιο Πετραλώνων - Η μοναδική εμπειρία για λίγους θεατές της συναυλίας της ΚΟΘ    

Πολιτισμός / Μουσική για πρώτη φορά στο σπήλαιο Πετραλώνων - Η μοναδική εμπειρία για λίγους θεατές της συναυλίας της ΚΟΘ    

Η συναυλία άνοιξε με τον «Επιτάφιο του Σεικίλου», την αρχαιότερη σωζόμενη μουσική σύνθεση στον κόσμο - Στο σπήλαιο Πετραλώνων έχει ανακαλυφθεί το αρχαιότερο ανθρώπινο λείψανο στην Ελλάδα
LIFO NEWSROOM