ΗΠΑ: «Βέτο» Μπάιντεν στην εξαγορά της αμερικανικής χαλυβουργίας US Steel από Ιαπωνική εταιρεία

ΗΠΑ: «Βέτο» Μπάιντεν στην εξαγορά της αμερικανικής χαλυβουργίας US Steel από Ιαπωνική εταιρεία Facebook Twitter
Φωτ: EPA, αρχείου
0

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, εμπόδισε επίσημα την εξαγορά της χαλυβουργίας US Steel από μία μεγαλύτερη, ιαπωνική εταιρεία, λέγοντας ότι η ξένη ιδιοκτησία θα μπορούσε να παρουσιάσει κινδύνους για την εθνική ασφάλεια.

Η αμφιλεγόμενη απόφαση έρχεται ένα χρόνο αφού η Nippon Steel, ανακοίνωσε τη συμφωνία ύψους 14,9 δισ. δολαρίων (14, 4 δισ. ευρώ), περιγράφοντάς την ως «χέρι βοηθείας» προς τον μικρότερο ανταγωνιστή της, με έδρα την Πενσιλβανία.

Αλλά η εξαγορά σύντομα προκάλεσε πολιτικές αντιδράσεις, αφού οι ηγέτες του συνδικάτου των εργατών χαλυβουργίας, United Steelworkers, οι οποίοι αντιτάχθηκαν σθεναρά στη συμφωνία. Μάλιστα, άσκησαν έντονη πίεση στην Πενσιλβάνια, μία από τις πολιτείες-κλειδιά για τις προεδρικές εκλογές του 2024, απαιτώντας την ακύρωση της εξαγοράς.

Μια κυβερνητική επιτροπή των ΗΠΑ, επιφορτισμένη με την εξέταση της συμφωνίας για πιθανούς κινδύνους εθνικής ασφάλειας, δεν κατάφερε να καταλήξει σε πόρισμα μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, αφήνοντας έτσι την απόφαση στην κρίση του Αμερικανού προέδρου.

Παρά τις προειδοποιήσεις από συμβούλους του ότι η ακύρωση της συμφωνίας θα δυσαρεστήσει την Ιαπωνία, έναν από τους σημαντικότερους εταίρους των ΗΠΑ στη διεθνή σκηνή, ο Αμερικανός πρόεδρος τελικά αποφάσισε να μην επιτρέψει την εξαγορά της US Steel από τη Nippon Steel.

ΗΠΑ: «Βέτο» Μπάιντεν στην εξαγορά της αμερικανικής χαλυβουργίας US Steel από Ιαπωνική εταιρεία Facebook Twitter
Ο Τζο Μπάιντεν υπογράφει απόφαση για αύξηση των δασμών σε προϊόντα από την Κίνα συνοδευόμενος από εκπροσώπους των United Steelworkers/Φωτ: EPA, αρχείου

Στη σχετική ανακοίνωσή του, που εκδόθηκε σήμερα Παρασκευή 3 Ιανουαρίου, τόνισε ότι η διατήρηση της αμερικανικής ιδιοκτησίας είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία της αμερικανικής χαλυβουργίας και των αλυσίδων εφοδιασμού της χώρας.

«Όπως έχω πει πολλές φορές, η παραγωγή χάλυβα - και οι εργάτες χάλυβα που τον παράγουν - είναι η ραχοκοκαλιά του έθνους μας», δήλωσε ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Αυτό συμβαίνει επειδή ο χάλυβας τροφοδοτεί τη χώρα μας: Τις υποδομές μας, την αυτοκινητοβιομηχανία μας και την αμυντική βιομηχανική μας βάση. Χωρίς την εγχώρια παραγωγή χάλυβα και τους εγχώριους εργάτες χάλυβα, το έθνος μας θα είναι λιγότερο ισχυρό και λιγότερο ασφαλές», συμπλήρωσε ο Τζο Μπάιντεν.

Στην τελική της αξιολόγηση της συναλλαγής, η επιτροπή προειδοποίησε ότι με την εξαγορά της U.S. Steel, η Nippon Steel θα μπορούσε να μειώσει την εγχώρια παραγωγή χάλυβα και να δημιουργήσει «κινδύνους για την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών». Μεταξύ των βιομηχανιών που θα πλήττονταν περισσότερο σε αυτή την περίπτωση θα ήταν οι τομείς των μεταφορών και της ενέργειας, δήλωσε η επιτροπή, υπό την προεδρία της υπουργού Οικονομικών Janet L. Yellen.

ΗΠΑ: «Βέτο» Μπάιντεν στην εξαγορά της αμερικανικής χαλυβουργίας US Steel από Ιαπωνική εταιρεία Facebook Twitter
Φωτ: EPA, αρχείου

«Μία πιθανή μείωση στην παραγωγή της αμερικανικής χαλυβουργίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε ελλείψεις, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν κλάδους κρίσιμους για την εθνική ασφάλεια», κατέληξε η επιτροπή.

Οι Ιαπωνία ερμηνεύει την απόφαση Μπάιντεν ως «μήνυμα» ότ οι επενδύσεις δεν είναι ευπρόσδεκτες

Τη Δευτέρα, η Nippon Steel έκανε μια τελευταία προσπάθεια να κάμψει την αντίθεση του Biden, προσφέροντας στην κυβέρνηση των ΗΠΑ κάτι σαν βέτο, αν ποτέ η εταιρεία εισηγηθεί οποιαδήποτε μείωση της «παραγωγικής ικανότητας» της U.S. Steel. Ωστόσο, ακόμη και αυτό το τέχνασμα απέτυχε.

Τον περασμένο μήνα, ο Τακεχίκο Ματσούο, αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ιαπωνίας, σημείωσε ότι η Ιαπωνία είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Εάν, η αμερικανική κυβέρνηση αποφασίσει να μπλοκάρει αυτή τη συμφωνία, θα στείλει ένα αυστηρό μήνυμα ότι οι επενδύσεις από την Ιαπωνία, ανεξάρτητα από τις ανησυχίες για την ασφάλεια, δεν είναι ευπρόσδεκτες στις ΗΠΑ», έγραψε.

Όπως αναφέρει η Washington Post, η Nippon Steel και η US Steel έχουν προηγουμένως υποδείξει ότι μπορεί να κινηθούν νομικά εναντίον της κυβέρνησης εάν δεν ολοκληρωθεί η συμφωνία.

Τζο Μπάιντεν όπως Ντόναλντ Τραμπ

Ο καθηγητής Στίβεν Νάγκι, του Τμήματος Πολιτικής Διεθνών Σπουδών του Διεθνούς Χριστιανικού Πανεπιστημίου στο Τόκιο, δήλωσε ότι πρόκειται για μια «πολιτική» απόφαση, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν από την αρχή της υποσχέθηκε μια «εξωτερική πολιτική για τη μεσαία τάξη».

«Αυτό ήταν μια άμεση απάντηση και συνέχεια της ατζέντας MAGA του Τραμπ, του «Making America Great Again»», είπε.

Πράγματι, ο επερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο εκλεγμένος αντιπρόεδρος Τζ. Ντ. Βανς έχουν αμφότερει επικρίνει τη συμφωνία για την εξαγορά της US Steel στο παρελθόν.

Με πληροφορίες από BBC, Washington Post

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δεν είχα εμβολιαστεί ποτέ»: Παιδιά χωρίς εμβόλια, ενήλικες χωρίς ανοσία – Το ανησυχητικό φαινόμενο στις ΗΠΑ

Διεθνή / «Δεν είχα εμβολιαστεί ποτέ»: Παιδιά χωρίς εμβόλια, ενήλικες χωρίς ανοσία – Το ανησυχητικό φαινόμενο στις ΗΠΑ

Όλο και περισσότεροι Αμερικανοί ενηλικιώνονται χωρίς βασικά εμβόλια λόγω της διστακτικότητας των γονιών τους - Η ιστορία της Λέισι Μάντισον αποκαλύπτει τους κινδύνους, τις επιπτώσεις και τη σημασία της εμπιστοσύνης στην επιστήμη
LIFO NEWSROOM
BBC: Η Γαλλία σε νέα πολιτική κρίση μετά την παραίτηση Λεκορνί - Προθεσμία 48 ωρών για σταθερότητα

Διεθνή / Γαλλία: Βαθαίνει η πολιτική κρίση μετά την παραίτηση Λεκορνί - Προθεσμία 48 ωρών για σταθερότητα

Ο Γάλλος πρόεδρος παρά την παραίτησή του Σεμπαστιάν Λεκορνί, του έδωσε προθεσμία 48 ωρών, για να να επιτευχθεί συμφωνία με τα κόμματα για ένα «σχέδιο σταθερότητας» για τη χώρα
LIFO NEWSROOM
Βασιλιάς Κάρολος: Η μυστική συνάντηση με πρώην δεξί χέρι του μετά από χρόνια στο Clarence House

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Η μυστική συνάντηση με πρώην δεξί χέρι του μετά από χρόνια στο Clarence House

«Μπορώ να τα καταφέρω χωρίς σχεδόν κανέναν, εκτός από τον Μάικλ» φέρεται να είχε πει κάποτε για τον συνεργάτη του, ο οποίος απομακρύνθηκε από τη θέση του μετά από οικονομικό κάνδαλο
LIFO NEWSROOM
Έβερεστ: «Φοβήθηκα μη θαφτώ ζωντανός» - Σε εξέλιξη η τεράστια επιχείρηση διάσωσης των εγκλωβισμένων ορειβατών

Διεθνή / Έβερεστ: «Φοβήθηκα μη θαφτώ ζωντανός» - Σε εξέλιξη η τεράστια επιχείρηση διάσωσης των εγκλωβισμένων ορειβατών

Σφοδρή χιονοθύελλα άφησε εκατοντάδες ανθρώπους αποκλεισμένους στις απομακρυσμένες πλαγιές του όρους Έβερεστ, οδηγώντας σε μια μαζική επιχείρηση διάσωσης
LIFO NEWSROOM
Γκίσλεϊν Μάξγουελ: Απορρίφθηκε η έφεση της - Δεν ακυρώνεται η καταδίκη της

Διεθνή / Γκίσλεϊν Μάξγουελ: Απορρίφθηκε η έφεση της - Δεν ακυρώνεται η καταδίκη της

Η καταδικασμένη συνεργάτιδα του Τζέφρι Έπσταϊν υποστήριζε ότι έπρεπε να απαλλαγεί, επειδή ο Έπσταϊν είχε συνάψει το 2008 συμφωνία με τις αρχές που τον Proστάτευε από περαιτέρω δίωξη.
LIFO NEWSROOM
Ζιζέλ Πελικό: Επέστρεψε στο δικαστήριο για να αντιμετωπίσει έναν από τους άνδρες που καταδικάστηκαν για τον βιασμό της

Διεθνή / Ζιζέλ Πελικό: Επέστρεψε στο δικαστήριο για να αντιμετωπίσει έναν από τους άνδρες που καταδικάστηκαν για τον βιασμό της

Η 72χρονη επέστρεψε σήμερα σε δικαστήριο της Γαλλίας - Ο μοναδικός από τους 51 κατηγορουμένους για τους βιασμούς της αμφισβήτησε την ποινή του
LIFO NEWSROOM
Global Sumud Flotilla: Στην Ελλάδα πάνω από 170 ακτιβιστές – Ανάμεσά τους και η Γκρέτα Τούνμπεργκ

Διεθνή / Global Sumud Flotilla: Στην Ελλάδα πάνω από 170 ακτιβιστές – Ανάμεσά τους και η Γκρέτα Τούνμπεργκ

Η Global Sumud Flotilla, αποστολή αλληλεγγύης προς τη Γάζα, είχε ως στόχο να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια και να αναδείξει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή
LIFO NEWSROOM
«Δεν έβγαλαν παρέλαση»: Ποιοι πρωθυπουργοί παραιτήθηκαν πριν κλείσουν τρεις μήνες

Διεθνή / «Δεν έβγαλαν παρέλαση»: Ποιοι πρωθυπουργοί παραιτήθηκαν πριν κλείσουν τρεις μήνες

Από τη Λιζ Τρας και τη Μαγκνταλένα Άντερσον μέχρι τον Πρίγκιπα Χιγκασικούνι και τον Αντ. Ροντρίγκες Σαά — Οι πιο σύντομες πρωθυπουργικές θητείες στην ιστορία, που έληξαν πριν καν συμπληρωθούν 91 ημέρες
LIFO NEWSROOM