Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων Facebook Twitter
Η έντονη, ακραία και παρατεταμένη ζέστη επιδρά δυσμενώς σε όλα τα οργανικά συστήματα των έμβιων όντων και προκαλεί συνολική απορρύθμιση, δοκιμάζοντας και τις αντοχές του ανθρώπινου οργανισμού.
0


ΚΩΔΩΝΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΧΤΥΠΑ ΤΟ
Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus για την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία, προειδοποιώντας ότι οι θάνατοι από τη ζέστη θα τριπλασιαστούν μέσα στα επόμενα 65 χρόνια. Σύμφωνα με το Copernicus, είναι πλέον «ολοένα πιο πιθανό» το 2024 να γίνει η χρονιά με τις υψηλότερες θερμοκρασίες στα παγκόσμια χρονικά και το τίμημα υγειονομικά θα είναι βαρύτερο για την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία. Κατά τη διάρκεια του Ιουλίου του 2024 καταγράφηκε ρεκόρ ζέστης στην Ελλάδα και την Ιαπωνία, ενώ στο Μαρόκο ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 48° Κελσίου, προκαλώντας 21 θανάτους σε 24 ώρες! Η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια του πλανήτη ήταν 16,91 Κελσίου, με άλλα λόγια μεγαλύτερη από το προηγούμενο ρεκόρ κατά 0,04 βαθμούς τον Ιούλιο του 2023, σύμφωνα με το μηνιαίο ενημερωτικό δελτίο του C3S του ινστιτούτου.

Η έντονη, ακραία και παρατεταμένη ζέστη επιδρά δυσμενώς σε όλα τα οργανικά συστήματα των έμβιων όντων και προκαλεί συνολική απορρύθμιση, δοκιμάζοντας και τις αντοχές του ανθρώπινου οργανισμού. Ωστόσο, η παγκόσμια κοινότητα δεν έχει ευαισθητοποιηθεί ακόμα στον βαθμό που θα έπρεπε ώστε να προβεί στη λήψη συντονισμένων μέτρων για την αντιμετώπιση και κυρίως την πρόληψη των αναμενόμενων σοβαρών επιπτώσεων που εμφανίζονται με τη μορφή ντόμινο. 

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού βλέπουμε ότι η ζέστη εκδηλώνεται ως μεμονωμένα μικρότερα ή πιο παρατεταμένα επεισόδια ακραίου καύσωνα ή ως μια διαρκής αύξηση θερμοκρασίας με αποτέλεσμα να βιώνουμε τρίμηνο καύσωνα.

Ειδικά στην Ελλάδα, το κράτος δεν διαθέτει μηχανισμούς πρόληψης αλλά λειτουργεί με καθυστερημένα αντανακλαστικά μετά από δυστυχήματα, αμέλειες, πλημμύρες και πυρκαγιές, αφού το πάθημα έχει γίνει μάθημα. Η υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τραμπ για την προεδρία της Αμερικής σκοτεινιάζει ακόμα περισσότερο το ήδη σκοτεινό τοπίο, καθώς ο Τραμπ είναι μεταξύ των ανθρώπων που δεν δέχονται καν ότι υπάρχει κλιματική αλλαγή. Όμως δεν χρειάζεται να πάμε στην άλλη όχθη του Ατλαντικού ή στις ασιατικές χώρες (που αποτελούν τεράστιους ρυπαντές του πλανήτη) για να αντιληφθούμε πόσο πίσω είμαστε στην περίφημη και επιβεβλημένη πια πράσινη μετάβαση και στη θωράκιση των συστημάτων μας. Οι πιο δυσοίωνες προβλέψεις αφορούν την περιοχή της Μεσογείου, και ειδικότερα την πατρίδα μας. 

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού βλέπουμε ότι η ζέστη εκδηλώνεται ως μεμονωμένα μικρότερα ή πιο παρατεταμένα επεισόδια ακραίου καύσωνα ή ως μια διαρκής αύξηση θερμοκρασίας με αποτέλεσμα να βιώνουμε τρίμηνο καύσωνα. Άλλος ένας σημαντικός κίνδυνος που μας απειλεί λόγω ζέστης είναι οι πυρκαγιές που φέτος πέρασαν στον αστικό ιστό προκαλώντας μεγάλη καταστροφή π.χ. στη Νέα Πεντέλη, στο Πάτημα Χαλανδρίου, στον Βαρνάβα. 

Το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής είναι πολυδιάστατο και σύνθετο. Απαιτεί συνεργασία διακρατική αλλά και εντός κρατών, μεταξύ διαφορετικών φορέων. Χρειάζεται ευρωπαϊκή κοινή πολιτική και παγκόσμια στρατηγική και θωράκιση των συστημάτων υγείας σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στην αυξημένη πίεση που θα προκαλέσει η υπερβολική ζέστη. Επίσης, απαιτείται επαγρύπνηση και συντονισμός δράσεων της Πολιτική Προστασίας με την πυροσβεστική, τους δασοκομάντος, τα drones και τις άλλες δυνάμεις για την έγκαιρη αντιμετώπιση των καταστροφών, την προστασία του οικοσυστήματος και των περιουσιών των πολιτών.

Παράλληλα, δεδομένης της μεγάλης αύξησης των τιμών των τροφίμων που επιβαρύνει πολύ το καλάθι της νοικοκυράς και τις δαπάνες διαβίωσης, υπάρχει το ενδεχόμενο να βρεθούμε αντιμέτωποι και με τον εφιάλτη της επισιτιστικής ανασφάλειας, καθώς η κλιματική αλλαγή κινδυνεύει να εξαφανίσει δημοφιλή οπωροκηπευτικά ή να τα καταστήσει απαγορευμένη πολυτέλεια για τους περισσότερους· το υπέρογκο κόστος της περίφημης «πράσινης μετάβασης» διαδραματίζει αρνητικό ρόλο σε όλο αυτό το ντόμινο συνεπειών, ανατροφοδοτώντας ουσιαστικά τον φαύλο κύκλο που επιτείνει την κλιματική αλλαγή. Κι αυτό γιατί όσο η πράσινη μετάβαση παραμένει μια πανάκριβη υπόθεση που δεν συμφέρει κανέναν, δεν θα λαμβάνονται τα σωστά μέτρα.

Υγεία & Σώμα
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κοπέρνικος: «Ολοένα πιο πιθανό» ότι το 2024 θα είναι η πιο θερμή χρονιά στα παγκόσμια χρονικά

Περιβάλλον / Κοπέρνικος: «Ολοένα πιο πιθανό» ότι το 2024 θα είναι η πιο θερμή χρονιά στα παγκόσμια χρονικά

Ο περασμένος μήνας σημαδεύτηκε από ρεκόρ στην Ελλάδα και στην Ιαπωνία - Η ζέστη έγινε ιδιαίτερα αισθητή στις δυτικές ΗΠΑ και στον Καναδά, στο μεγαλύτερο μέρος της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας,
LIFO NEWSROOM
Οι επισκέψεις παιδιών στα επείγοντα λόγω ζέστης αυξήθηκαν κατά 170% την τελευταία δεκαετία

Τech & Science / Οι επισκέψεις παιδιών στα επείγοντα λόγω ζέστης αυξήθηκαν κατά 170% την τελευταία δεκαετία

«Καθώς οι ακραίες καλοκαιρινές θερμοκρασίες γίνονται πιο συχνές λόγω της αλλαγής του κλίματος, βλέπουμε αύξηση των ασθενειών που σχετίζονται με τη ζέστη», ανέφερε η επικεφαλής της έρευνας
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ozempic και Mounjaro: Ιατρική επανάσταση ή παγίδα;

Ψυχή & Σώμα / Ozempic και Mounjaro: Επανάσταση στην απώλεια βάρους ή παγίδα;

Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διαιτολόγο Μελίνα Καριπίδου και τον ενδοκρινολόγο Μανώλη Σουβατζόγλου, οι οποίοι εξηγούν πώς λειτουργούν τα φάρμακα GLP-1, ποιοι μπορούν να τα πάρουν, τι ρόλο παίζει η διατροφή κατά τη χρήση τους – και τι συμβαίνει όταν διακοπούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σ’ ένα παιδί

Υγεία & Σώμα / Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σε ένα παιδί

Το κλειδί για την ανατροφή ικανών νέων ανθρώπων δεν είναι να εστιάζουμε στις δυσκολίες και τα ελλείμματά τους, αλλά να αναγνωρίσουμε και να καλλιεργήσουμε τα προτερήματά τους – να εντοπίσουμε αυτό που οι ειδικοί στην ανάπτυξη του παιδιού αποκαλούν «νησίδες ικανότητας».
THE LIFO TEAM
Κοιλιοκάκη, η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Υγεία & Σώμα / Κοιλιοκάκη: Η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Οι διατροφικές δυσανεξίες μπορούν να κάνουν την καθημερινότητα βάσανο. Η πιο συχνή διαταραχή, που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι η κοιλιοκάκη. Τι συμπτώματα έχει και πώς γίνεται η διάγνωση;
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ψυχή & Σώμα / Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ποιες τροφές μάς κάνουν πραγματικά καλό; Πόσο junk food επιτρέπεται να καταναλώνουν τα παιδιά και πόση ζάχαρη; Και πώς ενισχύουμε το μικροβίωμα του οργανισμού; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα για το ποιες τροφές, ενώ μοιάζουν αθώες, είναι άκρως επικίνδυνες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Υγεία & Σώμα / «Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Για να πετύχει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής, πέρα από την επιστημονική του επάρκεια, πρέπει να είναι και μια προσωπικότητα που μας ταιριάζει. Πώς θα διακρίνουμε αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Ψυχή & Σώμα / Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όσο αθώα κι αν φαίνεται αυτή η πορεία, κρύβει και παγίδες. Η συνεχής αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές, σε μια διαρκή αίσθηση ανικανοποίητου και, τελικά, σε μια παραμορφωμένη αντίληψη του εαυτού μας. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM