Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ  Facebook Twitter
Η προσπάθεια να καλλιεργήσουμε ένα πιο «ήσυχο Εγώ» δεν είναι καλή μόνο για την προσωπική μας ευτυχία αλλά και για την υγεία της κοινότητας και της κοινωνίας μας.
0


ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΜΑΣ,
στην οποία κυριαρχούν τα social media, η αυτοπροβολή και οι διαρκείς συγκρίσεις, το παραφουσκωμένο μας Εγώ έχει καταστροφικό αντίκτυπο στην προσωπική μας ευτυχία και την ευημερία μας. Η διάχυτη έμφαση που δίνει η σύγχρονη κουλτούρα στον εαυτό μας –στη δημιουργία του προσωπικού μας brand, στις επιδόσεις μας και στην αναγνώριση που λαμβάνουμε− οδηγεί όλο και περισσότερους ανθρώπους στη δυστυχία και την απομόνωση. Η σύγχρονη εμμονή με τον εαυτό δεν είναι απλώς συναισθηματικά εξαντλητική αλλά μπορεί να είναι και θεμελιωδώς ασύμβατη με μια ικανοποιητική και ηθική ζωή.

Το «παράδοξο της αυτοπαρατήρησης» είναι μια έννοια της ψυχολογίας που περιγράφει την υπερβολική εστίαση στον εσωτερικό μας κόσμο. Το παράδοξο έγκειται στο γεγονός ότι η πολλή αυτοπαρατήρηση, αν και είναι χρήσιμη για να ενισχύσει την αυτογνωσία μας, μπορεί να μας οδηγήσει σε μεγαλύτερα ποσοστά άγχους, ανασφάλειας, ακόμα και ναρκισισμού. Ενώ ένας βαθμός αυτοπαρατήρησης χρειάζεται για την εξέλιξή μας, η υπερβολή μπορεί να μας παγιδέψει σε έναν φαύλο κύκλο αμφιβολίας, δυσαρέσκειας και ανάγκης για επιβεβαίωση. Η τεχνολογία –και ειδικά τα social media− έχει διογκώσει αυτή την ελεύθερη πτώση προς τα μέσα, ανταμείβοντας συμπεριφορές που έχουν στόχο να τραβήξουν την προσοχή και κάνοντας τις συγκρίσεις συνεχείς και αναπόφευκτες.  

Πώς αποκτά όμως κανείς αυτό το ήσυχο Εγώ; Ένας τρόπος είναι η ενασχόληση με χόμπι που προϋποθέτουν ή προωθούν τη συνήθεια του αναστοχασμού, όπως το να κρατάς ημερολόγιο ή να διαλογίζεσαι, αλλά και ο εθελοντισμός.

Μια λύση σε αυτό το πρόβλημα θα ήταν η έννοια του «ήσυχου Εγώ», ενός όρου που επινοήθηκε από ψυχολόγους το 2008. Το ήσυχο Εγώ δεν έχει να κάνει με την άρνηση του εαυτού μας ή με την ταπεινότητα με την παραδοσιακή έννοια. Πρόκειται για μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους. Όσοι έχουν ήσυχο Εγώ αυτοπαρατηρούνται χωρίς να τους απορροφά τελείως ο εαυτός τους. Διαθέτουν ταπεινότητα, συμπόνια και την ικανότητα να μπαίνουν στη θέση του άλλου. Θέλουν να εξελιχθούν ως άνθρωποι αλλά η φιλοδοξία τους δεν τρέφεται από την ανάγκη για επαίνους ή την κυριαρχία επί των άλλων. 

Τα ψυχολογικά οφέλη ενός πιο ήσυχου Εγώ είναι τεκμηριωμένα. Έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που καλλιεργούν αυτή τη νοοτροπία είναι πιο ικανοποιημένοι με τη ζωή τους, είναι συναισθηματικά ανθεκτικοί και έχουν την ικανότητα να προχωρήσουν ακόμα και μετά από τραυματικές καταστάσεις. Αντί να αναλώνονται σε συγκρίσεις ή να παρακινούνται από εγωιστικές ανασφάλειες, βρίσκουν γαλήνη στην αποδοχή και τη σύνδεση με τους άλλους και έναν σκοπό στη ζωή τους έξω από τον εαυτό τους. Αυτή η στάση ζωής συνδέεται με τις αρχαίες φιλοσοφικές παραδόσεις όπως η στωική ή η βουδιστική σκέψη, οι οποίες δίνουν έμφαση στην αποστασιοποίηση από το εγώ και στην καλλιέργεια αρετών όπως η συμπόνια, η σοφία και η εσωτερική γαλήνη.

Πώς αποκτά όμως κανείς αυτό το ήσυχο Εγώ; Ένας τρόπος είναι η ενασχόληση με χόμπι που προϋποθέτουν ή προωθούν τη συνήθεια του αναστοχασμού, όπως το να κρατάς ημερολόγιο ή να διαλογίζεσαι, αλλά και ο εθελοντισμός. Μπορούμε επίσης να θέτουμε στον εαυτό μας τα εξής ερωτήματα: «Τι μοναδικό έχω να προσφέρω;» και «Πώς μπορώ να βελτιώσω τη ζωή των γύρω μου;». Όλες αυτές οι κινήσεις μεταθέτουν την έμφαση από τον εγωκεντρισμό στην ουσιαστική σύνδεση με τον κόσμο μας. 

Υπάρχουν και δύο σκέψεις που πρέπει να επαναλαμβάνουμε συχνά, σαν μάντρα. Η πρώτη είναι μια υπενθύμιση της ατέλειάς μας: «Μπορεί να κάνω και λάθος». Η σκέψη αυτή μας βοηθά να έχουμε ανοιχτό μυαλό και μειώνει τις αμυντικές συμπεριφορές μας. Η δεύτερη είναι «Δεν είμαι αυτό που νιώθω», μια τεχνική που μας βοηθά να διαχωρίσουμε την ταυτότητά μας από την παροδική συναισθηματική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε κάθε φορά.

Η προσπάθεια να καλλιεργήσουμε ένα πιο ήσυχο Εγώ δεν είναι καλή μόνο για την προσωπική μας ευτυχία αλλά και για την υγεία της κοινότητας και της κοινωνίας μας. Σε μια κουλτούρα εθισμένη στον θόρυβο, την αναγνώριση και την επιβεβαίωση, η ταπεινότητα, η περιέργεια και η ήρεμη δύναμη ίσως είναι η πιο ριζοσπαστική και ικανοποιητική επιλογή που μπορούμε να κάνουμε.

Με στοιχεία από το The Atlantic




 

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φωτεινή Τσαλίκογλου: «Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ναρκώνουν το βλέμμα και τη σκέψη μας»

Άκου την επιστήμη / «Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ναρκώνουν το βλέμμα και τη σκέψη μας»

Ζούμε σε μια εποχή που κυνηγάμε την τελειότητα; Είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε μέσα στην απιστία; Και τι ρόλο παίζει στη ζωή μας ένα τραυματικό γεγονός; Η ομότιμη καθηγήτρια ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και συγγραφέας, Φωτεινή Τσαλίκογλου, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί οι Φινλανδοί νιώθουν τόσο καλά με τη ζωή τους – Η νέα κατάταξη με τις πιο χαρούμενες χώρες του κόσμου

Διεθνή / Γιατί οι Φινλανδοί νιώθουν τόσο καλά με τη ζωή τους – Η νέα κατάταξη με τις πιο χαρούμενες χώρες του κόσμου

Η Φινλανδία και οι υπόλοιπες σκανδιναβικές χώρες συγκαταλέγονται σταθερά μεταξύ των πιο ασφαλών, προοδευτικών και κοινωνικά σταθερών κρατών του πλανήτη
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Ψυχή & Σώμα / Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Χρειάζεται να έχουμε φορητό φαρμακείο ή αρκεί το φαρμακείο του νησιού; Είναι μύθος ότι τα παιδιά δεν πρέπει να κολυμπούν μετά το φαγητό; H Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδίατρο Γιώτα Γαργάλα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ