Τα αντιβιοτικά ως εστία ρύπανσης

Τα αντιβιοτικά ως εστία ρύπανσης και το έργο του οργανισμού Givmed Facebook Twitter
Σε παγκόσμιο επίπεδο δεν υπάρχει επαρκής πληροφόρηση για τη ζημιά που κάνουν τα απόβλητα από την παραγωγή των αντιβιοτικών στο περιβάλλον.
0


ΟΔΙΚΟ ΧΑΡΤΗ ΜΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ μέτρα για την καταπολέμηση της ρύπανσης από την εσφαλμένη παρασκευή και διαχείριση των αντιβιοτικών συντάσσει για πρώτη φορά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Οι νέες οδηγίες για τη διαχείριση των υγρών και στερεών αποβλήτων από την παρασκευή και τη χρήση των αντιβιοτικών αντιμετωπίζουν μια σημαντική πρόκληση των συστημάτων υγείας, με την οποία κανείς δεν ασχολείται. Έτσι εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται και ο τρόπος που αυτού του είδους η ρύπανση επηρεάζει την αναδυόμενη πανδημία της μικροβιακής αντοχής. 

Η διάχυση της μικροβιακής αντοχής που οφείλεται σε εσφαλμένη διαχείριση των αποβλήτων κατά την παρασκευή των αντιβιοτικών καθιστά αυτά τα πολύτιμα φαρμακευτικά προϊόντα ανενεργά, όπου και αν παράγονται.  

Η μόλυνση του περιβάλλοντος με απόβλητα από την παρασκευή ή την διαχείριση των αντιβιοτικών αποτελεί πληγή για τη δημόσια υγεία, καθώς μπορεί να αυξήσει τη μικροβιακή αντοχή.

Παρότι τα επίπεδα ρύπανσης είναι υψηλά, μέχρι σήμερα δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο για να ρυθμιστεί η κατάσταση ούτε ελέγχονται οι εκπομπές των αντίστοιχων εργοστασίων στην ατμόσφαιρα. Επιπλέον, το κοινό παραμένει σε παγκόσμιο επίπεδο ανεπαρκώς ενημερωμένο για το πώς πρέπει να διαχειρίζεται τα ληγμένα φάρμακα που υπάρχουν σχεδόν σε κάθε νοικοκυριό, όπως τα χάπια, τα σιρόπια ή ενέσιμα προϊόντα που περισσεύουν μεν μετά την ολοκλήρωση του θεραπευτικού σχήματος, αλλά δεν έχουν λήξει. 

Η μόλυνση του περιβάλλοντος με απόβλητα από την παρασκευή ή την διαχείριση των αντιβιοτικών αποτελεί πληγή για τη δημόσια υγεία, καθώς μπορεί να αυξήσει τη μικροβιακή αντοχή. Στην περίπτωση αυτή οι νέες λοιμώξεις που προκαλούνται από τα superbugs δεν αντιμετωπίζονται με τα συνήθη αντιβιοτικά και αυξάνεται η θνησιμότητα των ασθενών, ειδικά των νοσηλευόμενων σε νοσοκομείο, καθώς πρόκειται για άτομα με επιβαρυμένη υγεία, όπως επισημαίνει η δρ. Yukiko Nakatani, υποδιευθύντρια του τομέα Μικροβιακής Αντοχής του ΠΟΥ. 

Σε παγκόσμιο επίπεδο δεν υπάρχει επαρκής πληροφόρηση για τη ζημιά που κάνουν τα απόβλητα από την παραγωγή των αντιβιοτικών στο περιβάλλον. Οι νέες οδηγίες αποτελούν μια βάση αναφοράς για τη φαρμακοβιομηχανία, τους επιστήμονες Πολιτικής Υγείας και τις ρυθμιστικές αρχές ώστε να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο διεθνών στάνταρ, όπως αναφέρει η δρ. Maria Neira, διευθύντρια του Τομέα Κλιματικής Αλλαγής του ΠΟΥ.  

Από τη μεριά της, η Jacqueline Alvarez, διευθύντρια του τομέα της Βιομηχανίας και Οικονομίας του Προγράμματος για το Περιβάλλον των Ηνωμένων Εθνών υποδεικνύει τον κρίσιμο ρόλο του περιβάλλοντος στη διάδοση της μικροβιακής αντοχής. Οι οδηγίες που συνέταξε ο ΠΟΥ συντάχθηκαν από επιστήμονες, επικεφαλής ανεξάρτητων οργανισμών και ρυθμιστικών αρχών, ώστε να καλύπτουν όλα τα βήματα, από την παραγωγή των ενεργών συστατικών έως την ολοκλήρωση της φόρμουλας για κάθε φαρμακευτική ουσία αλλά και για τη συσκευασία της.  

Τι κάνει ο οργανισμός Givmed από το 2016

Τα φάρμακα που μας περισσεύουν είναι πολύτιμα για άλλους συνανθρώπους μας. Σε αυτό το πλαίσιο εργάζεται ο οργανισμός Givmed. Πρόκειται για μια μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία που διασφαλίζει ότι κάθε άνθρωπος θα έχει πρόσβαση στα φάρμακα που χρειάζεται. Ο οργανισμός συλλέγει και δωρίζει τα φάρμακα που περισσεύουν σε κάθε σπίτι, προτού αυτά λήξουν. Βάσει εκτιμήσεων, κάθε χρόνο λήγουν και πετιούνται από ιδιώτες περισσότερες από 40 εκατομμύρια συσκευασίες φαρμάκων.

Την ίδια ώρα, βάσει στοιχείων του 2023, το 22% των πολιτών στην Ελλάδα αντιμετωπίζει εμπόδια στην πρόσβαση σε προϊόντα και υπηρεσίες υγείας λόγω κόστους. Έχοντας ως όραμα την εξασφάλιση φαρμάκων για τις ευπαθείς ομάδες, οι εμπνευστές του Givmed δημιούργησαν ένα δίκτυο συλλογής των αχρείαστων φαρμάκων σε 158 σημεία δωρεάς, μέσω του οποίου τα δωρίζουν σε όσους τα έχουν ανάγκη. Από το 2016 που ιδρύθηκε έως σήμερα, ο Givmed έχει δωρίσει 566.165 κουτιά φαρμάκων αξίας 7.380.809 ευρώ, καλύπτοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο 129.506 ανάγκες για φάρμακα.

Παράλληλα, ο Givmed έχει δωρίσει 562.763 κουτιά προϊόντων υγείας, αξίας 2.290.652 ευρώ, καλύπτοντας 35.694 ανάγκες σε προϊόντα υγείας. Συνολικά, έχουν διανεμηθεί φάρμακα και προϊόντα υγείας αξίας σχεδόν 10 εκατ. ευρώ! Για να βελτιωθεί η πρόσβαση των πολιτών στα φάρμακα που χρειάζονται, ο Givmed δημιούργησε την πρωτοποριακή εφαρμογή MEDforU που είναι είναι διαθέσιμη στο http://bit.ly/2MPjTMi για κινητά τηλέφωνα και ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Εκεί όπου ο ενδιαφερόμενος αναζητά το φάρμακο που χρειάζεται, βρίσκει το κοινωνικό φαρμακείο στο οποίο είναι διαθέσιμο και το παραλαμβάνει χωρίς κανένα κόστος. 

Υγεία & Σώμα
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ