Ποιος κίνδυνος κρύβεται όταν τρίβουμε τα μάτια μας;

Ποιον κίνδυνο κρύβει το τρίψιμο των ματιών μάς αποκαλύπτουν οι ειδικοί Facebook Twitter
Το «ξεχείλωμα» του κερατοειδούς που περιγράφει με γλαφυρό τρόπο τον κερατόκωνο συμβαίνει κυρίως όταν το μάτι τρίβεται πολύ, επειδή έτσι παράγεται ισταμίνη που ενεργοποιεί μια αλλεργική αντίδραση που επιδεινώνεται όσο περισσότερο τρίβουμε τα μάτια μας. 
0


Η ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΜΑΤΙΩΝ ΕΙΝΑΙ
παραμελημένη στην Ελλάδα, δεν έχει αναπτυχθεί η κουλτούρα του ετήσιου τσεκάπ από μικρή ηλικία. Όπως δεν περιμένουμε να πέσουμε κάτω από την κούραση, αν, για παράδειγμα, έχουμε αναιμία, για να επισκεφθούμε τον παθολόγο, έτσι δεν πρέπει να φτάσουμε στο σημείο να μη βλέπουμε καθαρά για να πάμε στον οφθαλμίατρο, λέει ο χειρουργός-οφθαλμίατρος Αναστάσιος Κανελλόπουλος, καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και επιστημονικός διευθυντής της Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας Laservision. Το κακό με πολλά οφθαλμικά προβλήματα είναι πως δεν δίνουν προειδοποιητικά συμπτώματα, και ένα από αυτά είναι ο κερατόκωνος, μια σοβαρή βλάβη του κερατοειδούς που εμφανίζεται κυρίως στην εφηβεία, στα αγόρια, με αναλογία μεταξύ ανδρών και γυναικών 6 προς 1.

Το πρόβλημα σχετίζεται με το τρίψιμο των ματιών ειδικά κατά τη διάρκεια της νύχτας, όταν το άτομο κοιμάται μπρούμυτα. Όπως εξηγεί ο κ. Κανελλόπουλος, πρόκειται ουσιαστικά για ένα «ξεχείλωμα» του κερατοειδούς: αλλάζει τεκτονικά η μορφή του και αυτό οδηγεί στην ανάγκη μεταμόσχευσής του σε νέους ανθρώπους, αλλιώς υπάρχει πιθανότητα τύφλωσης. Η πάθηση είναι ιδιαίτερα συχνή, αλλά «περνά κάτω από το ραντάρ», ενώ μπορεί να διαγνωστεί με τη βοήθεια ειδικής φωτογράφισης του οφθαλμού. Ένας στους 10 ανθρώπους που ζουν ανάμεσά μας έχει κερατόκωνο και επειδή η διαταραχή έχει κληρονομικό υπόβαθρο σε ποσοστό που αγγίζει το 100%, αν εντοπιστεί σε μια οικογένεια, θα πρέπει να ελεγχθούν όλοι οι εξ αίματος συγγενείς του ασθενούς. Η υποψία για κερατόκωνο δημιουργείται όταν υπάρχει αστιγματισμός που μεταβάλλεται ραγδαία στον οφθαλμό. Το «ξεχείλωμα» του κερατοειδούς που περιγράφει με γλαφυρό τρόπο τον κερατόκωνο συμβαίνει κυρίως όταν το μάτι τρίβεται πολύ, επειδή έτσι παράγεται ισταμίνη που ενεργοποιεί μια αλλεργική αντίδραση που επιδεινώνεται όσο περισσότερο τρίβουμε τα μάτια μας. 

Ένας στους 10 ανθρώπους που ζουν ανάμεσά μας έχει κερατόκωνο και επειδή η διαταραχή έχει κληρονομικό υπόβαθρο σε ποσοστό που αγγίζει το 100%, αν εντοπιστεί σε μια οικογένεια, θα πρέπει να ελεγχθούν όλοι οι εξ αίματος συγγενείς του ασθενούς.

Ο κ. Κανελλόπουλος πρωτοστάτησε στη θεραπεία του κερατόκωνου καθώς εισήγαγε μια τεχνική που αποκαλείται «Πρωτόκολλο της Αθήνας», ώστε να μειωθεί η ανάγκη για μεταμόσχευση κερατοειδούς. Το Πρωτόκολλο της Αθήνας περιλαμβάνει μια καινοτόμο τεχνική διασύνδεσης κερατοειδούς (cross-linking) σε συνδυασμό με laser, η οποία μειώνει την ανάγκη για μεταμόσχευσή του κατά 80%. Η συμβολή του στη διάδοση αυτής της μεθόδου παγκοσμίως έχει βοηθήσει χιλιάδες ασθενείς ώστε να μην αναγκαστούν να καταφύγουν σε πιο επεμβατικές λύσεις. 

Ποιον κίνδυνο κρύβει το τρίψιμο των ματιών μάς αποκαλύπτουν οι ειδικοί Facebook Twitter
Ο χειρουργός-οφθαλμίατρος Αναστάσιος Κανελλόπουλος, καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και επιστημονικός διευθυντής της Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας Laservision. 

Το αισιόδοξο είναι πως ο κερατόκωνος μπορεί να αντιμετωπιστεί και να διαγνωστεί αρκεί να εντοπιστεί εγκαίρως με την ειδική φωτογράφιση που δίνει ένα ιδιαίτερο φουτουριστικό αποτέλεσμα σε έγχρωμο slide. Κάνοντας έναν αντίστοιχο οφθαλμολογικό έλεγχο με την ειδική συσκευή σε όλα τα λύκεια της χώρας θα μπορούσαμε να εντοπίσουμε απευθείας τους εφήβους που κινδυνεύουν να αναπτύξουν κερατόκωνο και να χρειαστούν στο μέλλον μεταμόσχευση κερατοειδούς, αν τα περιστατικά αυτά αφεθούν στην τύχη τους. Γι’ αυτό και ο ειδικός έχει προτείνει να υλοποιηθεί ένα πρόγραμμα με τη συμμετοχή όλων των λυκείων, γενικών και ΕΠΑ.Λ., της επικράτειας.   
Ακόμα και στην περίπτωση που έχει προχωρήσει η πάθηση, ακολουθείται μια νέα τεχνική κατά την οποία λαμβάνεται μία φλοίδα κερατοειδούς από πτωματικό δότη, που επενδύεται στον κερατοειδή ώστε να μην απαιτείται πλήρης μεταμόσχευσή του. 

Υγεία & Σώμα
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ