ΠΟΥ και FIFA ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια καμπάνια ενημέρωσης για την εγκεφαλική διάσειση

ΠΟΥ και FIFA ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια καμπάνια ενημέρωσης για την εγκεφαλική διάσειση Facebook Twitter
«Γνωρίζοντας τα σημάδια και τους κινδύνους της διάσεισης και θεραπεύοντάς τη σωστά, βάζουμε σε πρώτο πλάνο την ασφάλεια των αθλητών», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της FIFA, Gianni Infantino. 
0

«ΝΟΥΣ ΥΓΙΗΣ ΕΝ ΣΩΜΑΤΙ ΥΓΙΕΙ», έλεγε πριν από μερικές χιλιάδες χρόνια ο Ιπποκράτης και σήμερα επαναλαμβάνουμε τα λόγια του για να ωθήσουμε στον αθλητισμό τη νέα γενιά που οι οθόνες την προσελκύουν όπως οι μυθικές Σειρήνες τον Οδυσσέα και απειλούν να την καθηλώσουν σε έναν καναπέ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία και την ευζωία τους ως αυριανών πολιτών! Το δημοφιλέστερο σπορ παραμένει η μπάλα, αλλιώς το ποδόσφαιρο. Ένα σπορ στενής επαφής, με τους αθλητές να συγκρούονται και να τραυματίζονται κατά τη διάρκεια προπονήσεων και αγώνων σε σκληρά μαρκαρίσματα και με τον ύπουλο κίνδυνο της εγκεφαλικής διάσεισης να παραμονεύει. 

Αυτόν ακριβώς τον κίνδυνο βάζει στο στόχαστρό της η νέα καμπάνια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και της FIFA, που υλοποιείται με διπλό στόχο: την ενημέρωση αναφορικά με την υποψία και την προστασία από την εγκεφαλική διάσειση και την αναγνώριση των ύποπτων συμπτωμάτων, ώστε οι παίκτες και οι παράγοντες του ποδοσφαίρου να δρουν καταλλήλως για τη βελτίωση της ασφάλειας των αθλητών.  

Στη γενική συνέλευση της διεθνούς επιτροπής των ενώσεων ποδοσφαίρου (IFAB) θα παρουσιαστεί το πρώτο σκέλος της καμπάνιας με τίτλο: «Υποψιαζόμαστε και προστατεύουμε: Κανένα ματς δεν αξίζει το ρίσκο» («Suspect and protect: No match is worth the risk»), που υλοποιείται σε συνεργασία  με τον ΠΟΥ. 

Το ποδόσφαιρο είναι ο βασιλιάς των σπορ και κάθε άνθρωπος που κλοτσά μια μπάλα, παίζοντας ερασιτεχνικά ή επαγγελματικά, πρέπει να το χαίρεται, να το απολαμβάνει χωρίς φόβο για τυχόν επιπλοκές στην υγεία του.

Η καμπάνια στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του κοινού αναφορικά με το γεγονός πως η εγκεφαλική διάσειση είναι τραυματισμός του εγκεφάλου και αποτελεί μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση για κάθε παίκτη. Οι παίκτες, οι προπονητές, οι γιατροί των ομάδων και οι φίλαθλοι πρέπει να κατανοήσουν επαρκώς τον κίνδυνο, γι’ αυτό απαιτείται η βελτίωση της διαδικασίας αναγνώρισης των ύποπτων συμπτωμάτων κατά τη διάρκεια του αγώνα, στα αποδυτήρια και τις κρίσιμες ώρες που ακολουθούν στο οικείο περιβάλλον κάθε τραυματία. Η καμπάνια υπογραμμίζει ότι τα συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν έως και 72 ώρες μετά τον τραυματισμό και παρέχει συμβουλές για την ασφαλή επιστροφή του αθλητή στο γήπεδο. Οι συμβουλές πάνω στο safe play στοχεύουν στην ενδυνάμωση αθλητικών συλλόγων, εθνικών ομάδων, θεσμικών, ερασιτεχνικών ομάδων και διεθνών διοργανώσεων. 

Το ποδόσφαιρο είναι ο βασιλιάς των σπορ και κάθε άνθρωπος που κλοτσά μια μπάλα, παίζοντας ερασιτεχνικά ή επαγγελματικά, πρέπει να το χαίρεται, να το απολαμβάνει χωρίς φόβο για τυχόν επιπλοκές στην υγεία του. «Γνωρίζοντας τα σημάδια και τους κινδύνους της διάσεισης και θεραπεύοντάς τη σωστά, βάζουμε σε πρώτο πλάνο την ασφάλεια των αθλητών», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της FIFA, Gianni Infantino. 

Από τη δική του μεριά, ο δρ. Tedros Adhanom Ghebreyesus, γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, επισημαίνει ότι η εγκεφαλική διάσειση είναι ζήτημα δημόσιας υγείας και αφορά μια πληθώρα σπορ, πέρα από το ποδόσφαιρο. Η καμπάνια υλοποιείται πάνω σε 3 άξονες δράσης: 

ΓΝΩΡΙΖΩ: Η εγκεφαλική διάσειση είναι τραυματισμός του εγκεφάλου και πρέπει να αντιμετωπίζεται πάντοτε σοβαρά. 

ΥΠΟΠΤΕΥΟΜΑΙ: Κάθε χτύπημα στο κεφάλι, στο πρόσωπο, στον λαιμό και στο σώμα είναι ύποπτο γι’ αυτό όποιος χτυπάει εκεί πρέπει να υποβάλλεται σε εξετάσεις αξιολόγησης για διάσειση. Τα συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν έως και 72 ώρες μετά το χτύπημα και περιλαμβάνουν: πονοκέφαλο, αίσθημα πίεσης, ναυτία, τάση για εμετό, απώλεια ισορροπίας, ζαλάδα, θολή όραση ή διπλωπία (να βλέπουμε διπλά τα αντικείμενα), ενόχληση από το φως και τον θόρυβο και διαταραχές μνήμης. Συνήθως τα άτομα που υφίστανται χτυπήματα που προκαλούν διάσειση δυσκολεύονται να θυμηθούν τη στιγμή του τραυματισμού και τα γεγονότα πριν ή και μετά από αυτόν. Επίσης, έχουν διαταραχές ύπνου και δυσκολία συγκέντρωσης.

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΩ: Όποιος αθλητής χτυπήσει και παρουσιάσει έστω και ένα από αυτά τα συμπτώματα πρέπει να αποχωρήσει αμέσως από τον αγώνα για ιατρική αξιολόγηση, η οποία πρέπει να γίνει εντός 24 ωρών. Τα συμπτώματα μπορεί να μεταβληθούν από ώρα σε ώρα και από μέρα σε μέρα. Κανένα ματς δεν αξίζει αυτό το ρίσκο! 


 

Υγεία & Σώμα
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ