Αισθητική δερματολογία: Γιατί οι θεραπείες πρέπει να γίνονται μόνο σε ειδικευμένους γιατρούς

Μόνο από τους ειδικευμένους γιατρούς οι θεραπείες αισθητικής δερματολογίας Facebook Twitter
Δικαίωμα στην ομορφιά και στη βελτίωση της εικόνας τους έχουν όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας και οικονομικής κατάστασης.
0

ΖΗΤΗΣΑΜΕ από τον Ιωάννη Μπάρκη, πρόεδρο της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας, να μας μιλήσει για τις πράξεις αισθητικής και επεμβατικής δερματολογίας, εφόσον θέλουμε υψηλής αισθητικής, αλλά πρωτίστως ασφαλές αποτέλεσμα.

— Τι συμβαίνει με τις πράξεις αισθητικής δερματολογίας; Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς; 
Λέξεις όπως βοτουλινική τοξίνη, μεσοθεραπεία, fillers, λέιζερ αποτρίχωσης, θεραπεία ακμής, χημικά peelings κ.ά. όχι μόνο έχουν μπει στη ζωή μας αλλά η ζήτησή τους παρουσιάζει ραγδαία αύξηση στη χώρα μας, με ποσοστό υπερδιπλάσιο της διεθνούς (~11%) – η έμφαση δίνεται στις μη επεμβατικές πράξεις (ISAPS, Global Survey, 2023). Οι πιο δημοφιλείς από αυτές είναι η βοτουλινική τοξίνη, σταθερά πρώτη στις μη χειρουργικές επεμβάσεις σε άνδρες και σε γυναίκες όλων των ηλικιακών ομάδων, δεύτερο είναι το υαλουρονικό οξύ και ακολουθούν η αποτρίχωση με λέιζερ, η μη χειρουργική σύσφιξη του δέρματος και η μη χειρουργική μείωση λίπους.

Οι σύγχρονες γυναίκες αλλά και οι άνδρες σε ποσοστό ~70%-30% αντίστοιχα, ενήλικες και έφηβοι –με σημαντική αύξηση στις νεαρές ηλικίες τα τελευταία χρόνια–, επιθυμούν την ανανέωση, την επιβράδυνση της γήρανσης, την απαλλαγή από την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα, την αντιμετώπιση της ακμής που τους ταλαιπωρεί ή τα σημάδια αυτής, και τη διασφάλιση μιας όμορφης και περιποιημένης εμφάνισης σε πρόσωπο και σώμα που θα τους ανεβάσει την ψυχολογία. Δικαίωμα στην ομορφιά και στη βελτίωση της εικόνας τους έχουν όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας και οικονομικής κατάστασης. Η απενοχοποίηση, λοιπόν, αυτής της ανάγκης, που εν τέλει οδηγεί στην αναζήτηση λύσεων και πράξεων αισθητικής δερματολογίας, είναι προτεραιότητα.

Ο δερματολόγος, γνωρίζοντας σε βάθος την ανατομία και τη φυσιολογία του δέρματος, είναι ικανός να προλάβει τις οποιεσδήποτε ανεπιθύμητες ενέργειες ή να τις αντιμετωπίσει αποτελεσματικά, αν δεν μπορούν να αποφευχθούν, διασφαλίζοντας ένα άρτιο και φυσικό αισθητικό αποτέλεσμα και όχι τις εκτρωματικές παρεμβάσεις που βλέπουμε συχνά.

— Πού πρέπει να απευθύνεται όποιος επιθυμεί να κάνει μια αισθητική ή επεμβατική πράξη; 
Όπως αναφέραμε ήδη, η ομορφιά και η βελτίωση της εμφάνισης είναι αναφαίρετο δικαίωμα της καθεμιάς και του καθενός, συνεπώς το θέμα δεν είναι αν κάποιος πρέπει να βελτιώσει την εμφάνισή του αλλά πού θα πρέπει να απευθυνθεί.

Στο σημείο αυτό, λοιπόν, αρχικά να πούμε ότι η Αισθητική Δερματολογία είναι ένας σύγχρονος και συνεχώς εξελισσόμενος πυλώνας της ειδικότητας της Δερματολογίας που αντιμετωπίζει ή προλαμβάνει παθήσεις αισθητικής φύσεως, οι οποίες είτε σχετίζονται με την πάροδο της ηλικίας είτε είναι επιπλοκές νοσημάτων της Κλινικής Δερματολογίας, για παράδειγμα η φωτογήρανση, η βελτίωση ατελειών προσώπου και σώματος όπως οι λιποδυστροφίες, η χαλάρωση, οι ρυτίδες, οι ουλές ακμής, οι ραβδώσεις, η ανεπιθύμητη τριχοφυΐα, η αλωπεκία και γενικά η βελτίωση της εικόνας του μεγαλύτερου οργάνου του σώματός μας, του δέρματος. Κατά συνέπεια, η Δερματολογία - Αφροδισιολογία είναι η μόνη αναγνωρισμένη ιατρική ειδικότητα για τη διάγνωση, τη θεραπεία και την ολιστική προσέγγιση των παθολογικών και αισθητικών προβλημάτων του δέρματος. 

Ο δερματολόγος όλα τα χρόνια της εκπαίδευσής του ασχολείται αποκλειστικά με το δέρμα, μαθαίνοντας να αντιμετωπίζει κάθε ιατρικό και αισθητικό πρόβλημα αυτού. Γνωρίζει όχι μόνο την ανατομία και τη φυσιολογία του δέρματος αλλά και την παθολογία του και τις πιθανές αντιδράσεις που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια μιας αισθητικής πράξης και μπορεί να τις αντιμετωπίσει άμεσα και με ασφάλεια. 

Ως εκ τούτου, είναι ο μόνος καταρτισμένος επιστήμονας που μπορεί με αξιοπιστία να ελέγχει την κατάσταση του δέρματός μας, ώστε να επιλέξει την κατάλληλη θεραπεία για να προλάβει και να αντιμετωπίσει κλινικά συμπτώματα δερματολογικών νοσημάτων, αλλοιώσεις και αισθητικές επιπλοκές που προέρχονται είτε από την πάροδο των χρόνων είτε από την αθροιζόμενη ηλιακή ακτινοβολία.

Συνεπώς, θα πίστευε κανείς ότι από μόνο του αυτό είναι αρκετό και αποτελεί μονόδρομο για όσες και όσους αναζητούν λύσεις αισθητικής δερματολογίας να απευθύνονται στα δερματολογικά ιατρεία.

Δυστυχώς, όμως, το αυτονόητο έχει χαθεί σήμερα στον χώρο της Αισθητικής Δερματολογίας, όπου επικρατεί θεραπευτική αναρχία, επιστημονική αυθαιρεσία και ιδιαίτερη κερδοσκοπία, με λίγα λόγια αυτό που εκλαϊκευμένα θα λέγαμε «μπάχαλο». Είναι ντροπιαστικό και αδιανόητο για πολιτισμένη χώρα να εφαρμόζονται ιατρικές πράξεις και θεραπευτικά πρωτόκολλα αισθητικής δερματολογίας από «επαγγελματίες» ομορφιάς χωρίς καμία εκπαίδευση, σε χώρους μη αδειοδοτημένους, σε επιχειρήσεις με τον ανύπαρκτο και μη αναγνωρισμένο τίτλο «ιατρική αισθητική».

Μόνο από τους ειδικευμένους γιατρούς οι θεραπείες αισθητικής δερματολογίας Facebook Twitter
Ο κ. Ιωάννης Μπάρκης, δερματολόγος-αφροδισιολόγος, διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, πρόεδρος ΕΔΑΕ.

— Ένα «κέντρο αισθητικής ιατρικής» δεν είναι το ίδιο ασφαλές με το ιατρείο ενός δερματολόγου; 
Δικαίως μπορεί να συμπεράνει ο καθένας πως ένα «κέντρο αισθητικής ιατρικής» είναι το ίδιο ασφαλές με το ιατρείο ενός δερματολόγου και αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα. Ο όρος «αισθητική ιατρική» δεν υφίσταται ως ειδικότητα σε κανένα πανεπιστήμιο και ιατρική σχολή πουθενά στον κόσμο. Από την άλλη, πολύ συχνά διαβάζουμε σε δημοσιεύματα πως διάφοροι μη γιατροί, που σε αρκετές περιπτώσεις οικειοποιούνται την ιδιότητα και παρουσιάζονται ως τέτοιοι, εκτελούν θεραπευτικές ή ιατρικές πράξεις επεμβατικής και αισθητικής δερματολογίας, σε πολλές περιπτώσεις αποσπώντας μεγάλα χρηματικά ποσά από τους προσερχομένους ασθενείς. Το πρόβλημα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο όταν όλοι οι παραπάνω μη γιατροί ή μη εξειδικευμένοι γιατροί προχωρούν και σε θεραπείες κλινικής δερματολογίας πέραν της αισθητικής, όπως θεραπεία αυτοάνοσων νοσημάτων, ακμής, ανεπιθύμητης τριχοφυΐας ορμονολογικής αιτιολογίας, ανδρογενετικής και διάχυτης αλωπεκίας κ.λπ., οπότε τότε έχουμε να κάνουμε με επικίνδυνες ενέργειες σε βάρος της δημόσιας υγείας. Συστήνουμε σε όποιον επισκέπτεται ένα τέτοιο κέντρο να εξακριβώνει την άδεια του ιατρείου ή της ιατρικής εταιρείας, που πρέπει να είναι πιστοποιημένη από τον οικείο ιατρικό σύλλογο, καθώς και εάν ο επιστημονικά υπεύθυνος είναι δερματολόγος ή πλαστικός χειρουργός με φυσική παρουσία στον χώρο.

— Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από μια εσφαλμένη επιλογή χώρου για τις εν λόγω πράξεις; 
Σε κάθε πράξη αισθητικής δερματολογίας μάς ενδιαφέρει κυρίως το αισθητικά αποδεκτό αποτέλεσμα. Όμως πολλοί ξεχνούν τις ανεπιθύμητες ενέργειες που ενδέχεται να ακολουθήσουν κάθε ιατρική πράξη. Ο δερματολόγος, γνωρίζοντας σε βάθος την ανατομία και τη φυσιολογία του δέρματος, είναι ικανός να προλάβει τις οποιεσδήποτε ανεπιθύμητες ενέργειες ή να τις αντιμετωπίσει αποτελεσματικά, αν δεν μπορούν να αποφευχθούν, διασφαλίζοντας ένα άρτιο και φυσικό αισθητικό αποτέλεσμα και όχι τις εκτρωματικές παρεμβάσεις που βλέπουμε συχνά. Η ενασχόληση, λοιπόν, μη γιατρών ή μη εξειδικευμένων γιατρών με το αντικείμενο της Αισθητικής Δερματολογίας αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, την οποία εμείς, ως δερματολόγοι, οφείλουμε να προασπίσουμε. Για όλους τους παραπάνω λόγους, λοιπόν, οι άνθρωποι που αναζητούν αξιόπιστες και αξιοπρεπείς λύσεις για τα αισθητικά τους προβλήματα είναι πολύ σημαντικό να απευθύνονται μόνο στους ειδικούς γιατρούς, δηλαδή σε δερματολόγους και πλαστικούς χειρουργούς.

Λαμβάνοντας τα προαναφερθέντα ως δεδομένα και καθώς οι Σειρήνες στον χώρο της Αισθητικής Δερματολογίας είναι πολλές και «φωνάζουν δυνατά», ως Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία ξεκινήσαμε την τελευταία τριετία έναν απρόσκοπτο αγώνα τόσο σε θεσμικό επίπεδο, με διαβουλεύσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, όπως το υπουργείο Υγείας, το ΚΕΣΥ, τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο κ.ά., όσο και με καμπάνιες ενημέρωσης του κοινού, μια σοβαρή προσπάθεια να ξεκαθαρίσει το τοπίο, κάνοντας σαφές ότι οι εφαρμογές αυτές ως ιατρικές πράξεις, όταν δεν γίνονται από δερματολόγους και πλαστικούς χειρουργούς, μπορεί να επιφέρουν σοβαρούς κινδύνους.

Υγεία & Σώμα
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ozempic και Mounjaro: Ιατρική επανάσταση ή παγίδα;

Ψυχή & Σώμα / Ozempic και Mounjaro: Επανάσταση στην απώλεια βάρους ή παγίδα;

Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διαιτολόγο Μελίνα Καριπίδου και τον ενδοκρινολόγο Μανώλη Σουβατζόγλου, οι οποίοι εξηγούν πώς λειτουργούν τα φάρμακα GLP-1, ποιοι μπορούν να τα πάρουν, τι ρόλο παίζει η διατροφή κατά τη χρήση τους – και τι συμβαίνει όταν διακοπούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σ’ ένα παιδί

Υγεία & Σώμα / Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σε ένα παιδί

Το κλειδί για την ανατροφή ικανών νέων ανθρώπων δεν είναι να εστιάζουμε στις δυσκολίες και τα ελλείμματά τους, αλλά να αναγνωρίσουμε και να καλλιεργήσουμε τα προτερήματά τους – να εντοπίσουμε αυτό που οι ειδικοί στην ανάπτυξη του παιδιού αποκαλούν «νησίδες ικανότητας».
THE LIFO TEAM
Κοιλιοκάκη, η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Υγεία & Σώμα / Κοιλιοκάκη: Η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Οι διατροφικές δυσανεξίες μπορούν να κάνουν την καθημερινότητα βάσανο. Η πιο συχνή διαταραχή, που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι η κοιλιοκάκη. Τι συμπτώματα έχει και πώς γίνεται η διάγνωση;
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ψυχή & Σώμα / Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ποιες τροφές μάς κάνουν πραγματικά καλό; Πόσο junk food επιτρέπεται να καταναλώνουν τα παιδιά και πόση ζάχαρη; Και πώς ενισχύουμε το μικροβίωμα του οργανισμού; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα για το ποιες τροφές, ενώ μοιάζουν αθώες, είναι άκρως επικίνδυνες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Υγεία & Σώμα / «Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Για να πετύχει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής, πέρα από την επιστημονική του επάρκεια, πρέπει να είναι και μια προσωπικότητα που μας ταιριάζει. Πώς θα διακρίνουμε αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Ψυχή & Σώμα / Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όσο αθώα κι αν φαίνεται αυτή η πορεία, κρύβει και παγίδες. Η συνεχής αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές, σε μια διαρκή αίσθηση ανικανοποίητου και, τελικά, σε μια παραμορφωμένη αντίληψη του εαυτού μας. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM