Η ανάγκη για πολυβιταμίνες στην εποχή της κλιματικής αλλαγής

Η ανάγκη για πολυβιταμίνες στην εποχή της κλιματικής αλλαγής Facebook Twitter
Οι πολυβιταμίνες είναι για όλους αυτούς και για τον καθένα μας.
0

ΕΩΣ ΤΩΡΑ ΘΕΩΡΟΥΣΑΜΕ ότι τα συμπληρώματα διατροφής είναι για παιδιά και ενήλικες που είτε δεν έχουν τη δυνατότητα, λόγω του προγράμματός τους, να τραφούν σωστά και καταφεύγουν σε λύσεις τύπου «φαγητό στο πόδι» (πιτόγυρο, πίτσα, street noodles, σφολιατοειδή), είτε έχουν πολύ αυξημένες απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά, γι’ αυτό χρειάζονται έναν επιπλέον σύμμαχο στην καθημερινότητά τους. Σήμερα, τα δεδομένα αλλάζουν εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τις πολυβιταμίνες.

Παραδοσιακά, η κλασική συνταγή για τη λήψη πολυβιταμινών απευθυνόταν σε ανθρώπους που δεν τρώνε ψάρι ή κρέας, έχουν φορτωμένο πρόγραμμα, αθλούνται, κουράζονται πολύ, αντιμετωπίζουν έντονο άγχος ή εργάζονται με βάρδιες. Ωστόσο, η κλιματική αλλαγή που εξελίσσεται ραγδαία δημιουργεί μια νέα κανονικότητα που επηρεάζει την παραγωγή, τη συγκομιδή και τη σύσταση των τροφίμων. Όπως εξηγεί ο κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Ιωσήφ Αλεξανδρίδης, η επίδραση της κλιματικής αλλαγής στο οικοσύστημα κάνει πιο φτωχό το έδαφος, με συνέπεια τα τρόφιμα να έχουν λιγότερες θρεπτικές ουσίες. 

Τα κηπευτικά που πρέπει να έχουμε στο καθημερινό μας μενού δεν έχουν πλέον τη σύσταση που είχαν παλιά. Επιπλέον, ελλοχεύει ο κίνδυνος της επισιτιστικής ανασφάλειας, καθώς οι κλιματικές συνθήκες ευνοούν την ακαρπία, με αποτέλεσμα να μειώνεται η συγκομιδή. Παράλληλα, η μεγάλη ζήτηση, σε συνδυασμό με τη μειωμένη συγκομιδή, οδηγεί σε άλμα των τιμών με αποτέλεσμα αρκετά θρεπτικά τρόφιμα να εξελίσσονται σε είδη πολυτελείας για λίγους.

Μεγαλύτερη ζήτηση έχει το σύμπλεγμα Β και ειδικότερα η Β12, μάλιστα θα μπορούσαμε άνετα να της δώσουμε τον τίτλο της «βασίλισσας των συμπληρωμάτων διατροφής».

Σε αυτό το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται τα συμπληρώματα διατροφής έρχονται πλέον να καλύψουν ζωτικές ανάγκες που δημιουργούνται. Δεν είναι πια ένα διατροφικό «βοήθημα» για λίγους, παιδιά και ενήλικες που κάνουν αθλητισμό ή πρωταθλητισμό, προετοιμάζονται για εξετάσεις. Δεν είναι το απαραίτητο boost για όσους έχουν άπειρα deadlines, τους ανθρώπους που αγχώνονται πολύ και δεν μπορούν να κοιμηθούν. Οι πολυβιταμίνες είναι για όλους αυτούς και για τον καθένα μας. Είναι τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) καθημερινής χρήσης, αλλά δεν αντικαθιστούν σε καμία περίπτωση τη σωστή διατροφή, δρουν συνδυαστικά. Βέβαια, δεν αρκεί να τρώμε σωστά και να λαμβάνουμε συμπληρώματα διατροφής για να παραμείνουμε υγιείς. Έχουμε εξίσου ανάγκη από ενυδάτωση και επαρκή ύπνο. Επίσης, για να είμαστε σε φόρμα, χρειαζόμαστε  χαλάρωση, ψυχαγωγικές δραστηριότητες που ανεβάζουν τα επίπεδα των ενδορφινών στον οργανισμό και διά ζώσης κοινωνικοποίηση που είναι «φάρμακο» για κάθε ηλικία. Τέλος, οι πολυβιταμίνες δεν πρέπει να αποτελούν άλλοθι για μην τρεφόμαστε σωστά, δηλαδή να τρώμε λίγο ή ανθυγιεινό junk food.

Η ανάγκη για πολυβιταμίνες στην εποχή της κλιματικής αλλαγής Facebook Twitter
Όπως εξηγεί ο κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Ιωσήφ Αλεξανδρίδης, η επίδραση της κλιματικής αλλαγής στο οικοσύστημα κάνει πιο φτωχό το έδαφος, με συνέπεια τα τρόφιμα να έχουν λιγότερες θρεπτικές ουσίες. 

Μεγαλύτερη ζήτηση έχει το σύμπλεγμα Β και ειδικότερα η Β12, μάλιστα θα μπορούσαμε άνετα να της δώσουμε τον τίτλο της «βασίλισσας των συμπληρωμάτων διατροφής». Κι αυτό γιατί σήμερα πλέον ακολουθείται ολοένα περισσότερο η vegetarian και vegan διατροφή στο πλαίσιο της υιοθέτησης ενός πιο υγιεινού και ταυτόχρονα πιο βιώσιμου μοντέλου διατροφής (οι φάρμες εκτροφής ζώων αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες εστίες ρύπανσης της ατμόσφαιρας λόγω των αερίων του θερμοκηπίου) και αυτή η πολυβιταμίνη καλύπτει τις ανάγκες όσων περιορίζουν ή κόβουν εντελώς το κρέας ή τις ζωικές τροφές. Το σύμπλεγμα των βιταμινών Β βοηθά στη λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρολογικού συστήματος και διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση του άγχους. 

Το μαγνήσιο έχει εξίσου μεγάλη ζήτηση, ενώ κορυφαία στις προτιμήσεις των καταναλωτών είναι και τα ω3 λιπαρά οξέα.  


 

Υγεία & Σώμα
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καθημερινό συμπλήρωμα για brain food

Υγεία & Σώμα / Τα πάντα για το brain food: Οι τροφές που ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου μας

Η διατροφή μας είναι η καύσιμη ύλη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και μερικές φορές, όταν δεν είναι θρεπτική και ισορροπημένη, χρειάζεται ένα boost με έξυπνα συμπληρώματα που μας διασφαλίζουν υγεία και ευεξία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η σωστή διατροφή δεν θέλει κόπο ούτε στερήσεις, αλλά τρόπο

Υγεία & Σώμα / Η σωστή διατροφή δεν θέλει κόπο ούτε στερήσεις, αλλά τρόπο

Πέρασε ανεπιστρεπτί η εποχή που οι όροι «δίαιτα» και «διατροφή» ήταν συνδεδεμένοι με την έννοια της στέρησης. Σήμερα η σωστή διατροφή χρειάζεται μυαλό, ώστε να αποφεύγουμε τις παγίδες, σωστές επιλογές, αρκετά μικρά υγιεινά σνακ και ένα πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα κομμένο και ραμμένο στα μέτρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ