Η ανάγκη για πολυβιταμίνες στην εποχή της κλιματικής αλλαγής

Η ανάγκη για πολυβιταμίνες στην εποχή της κλιματικής αλλαγής Facebook Twitter
Οι πολυβιταμίνες είναι για όλους αυτούς και για τον καθένα μας.
0

ΕΩΣ ΤΩΡΑ ΘΕΩΡΟΥΣΑΜΕ ότι τα συμπληρώματα διατροφής είναι για παιδιά και ενήλικες που είτε δεν έχουν τη δυνατότητα, λόγω του προγράμματός τους, να τραφούν σωστά και καταφεύγουν σε λύσεις τύπου «φαγητό στο πόδι» (πιτόγυρο, πίτσα, street noodles, σφολιατοειδή), είτε έχουν πολύ αυξημένες απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά, γι’ αυτό χρειάζονται έναν επιπλέον σύμμαχο στην καθημερινότητά τους. Σήμερα, τα δεδομένα αλλάζουν εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τις πολυβιταμίνες.

Παραδοσιακά, η κλασική συνταγή για τη λήψη πολυβιταμινών απευθυνόταν σε ανθρώπους που δεν τρώνε ψάρι ή κρέας, έχουν φορτωμένο πρόγραμμα, αθλούνται, κουράζονται πολύ, αντιμετωπίζουν έντονο άγχος ή εργάζονται με βάρδιες. Ωστόσο, η κλιματική αλλαγή που εξελίσσεται ραγδαία δημιουργεί μια νέα κανονικότητα που επηρεάζει την παραγωγή, τη συγκομιδή και τη σύσταση των τροφίμων. Όπως εξηγεί ο κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Ιωσήφ Αλεξανδρίδης, η επίδραση της κλιματικής αλλαγής στο οικοσύστημα κάνει πιο φτωχό το έδαφος, με συνέπεια τα τρόφιμα να έχουν λιγότερες θρεπτικές ουσίες. 

Τα κηπευτικά που πρέπει να έχουμε στο καθημερινό μας μενού δεν έχουν πλέον τη σύσταση που είχαν παλιά. Επιπλέον, ελλοχεύει ο κίνδυνος της επισιτιστικής ανασφάλειας, καθώς οι κλιματικές συνθήκες ευνοούν την ακαρπία, με αποτέλεσμα να μειώνεται η συγκομιδή. Παράλληλα, η μεγάλη ζήτηση, σε συνδυασμό με τη μειωμένη συγκομιδή, οδηγεί σε άλμα των τιμών με αποτέλεσμα αρκετά θρεπτικά τρόφιμα να εξελίσσονται σε είδη πολυτελείας για λίγους.

Μεγαλύτερη ζήτηση έχει το σύμπλεγμα Β και ειδικότερα η Β12, μάλιστα θα μπορούσαμε άνετα να της δώσουμε τον τίτλο της «βασίλισσας των συμπληρωμάτων διατροφής».

Σε αυτό το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται τα συμπληρώματα διατροφής έρχονται πλέον να καλύψουν ζωτικές ανάγκες που δημιουργούνται. Δεν είναι πια ένα διατροφικό «βοήθημα» για λίγους, παιδιά και ενήλικες που κάνουν αθλητισμό ή πρωταθλητισμό, προετοιμάζονται για εξετάσεις. Δεν είναι το απαραίτητο boost για όσους έχουν άπειρα deadlines, τους ανθρώπους που αγχώνονται πολύ και δεν μπορούν να κοιμηθούν. Οι πολυβιταμίνες είναι για όλους αυτούς και για τον καθένα μας. Είναι τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) καθημερινής χρήσης, αλλά δεν αντικαθιστούν σε καμία περίπτωση τη σωστή διατροφή, δρουν συνδυαστικά. Βέβαια, δεν αρκεί να τρώμε σωστά και να λαμβάνουμε συμπληρώματα διατροφής για να παραμείνουμε υγιείς. Έχουμε εξίσου ανάγκη από ενυδάτωση και επαρκή ύπνο. Επίσης, για να είμαστε σε φόρμα, χρειαζόμαστε  χαλάρωση, ψυχαγωγικές δραστηριότητες που ανεβάζουν τα επίπεδα των ενδορφινών στον οργανισμό και διά ζώσης κοινωνικοποίηση που είναι «φάρμακο» για κάθε ηλικία. Τέλος, οι πολυβιταμίνες δεν πρέπει να αποτελούν άλλοθι για μην τρεφόμαστε σωστά, δηλαδή να τρώμε λίγο ή ανθυγιεινό junk food.

Η ανάγκη για πολυβιταμίνες στην εποχή της κλιματικής αλλαγής Facebook Twitter
Όπως εξηγεί ο κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Ιωσήφ Αλεξανδρίδης, η επίδραση της κλιματικής αλλαγής στο οικοσύστημα κάνει πιο φτωχό το έδαφος, με συνέπεια τα τρόφιμα να έχουν λιγότερες θρεπτικές ουσίες. 

Μεγαλύτερη ζήτηση έχει το σύμπλεγμα Β και ειδικότερα η Β12, μάλιστα θα μπορούσαμε άνετα να της δώσουμε τον τίτλο της «βασίλισσας των συμπληρωμάτων διατροφής». Κι αυτό γιατί σήμερα πλέον ακολουθείται ολοένα περισσότερο η vegetarian και vegan διατροφή στο πλαίσιο της υιοθέτησης ενός πιο υγιεινού και ταυτόχρονα πιο βιώσιμου μοντέλου διατροφής (οι φάρμες εκτροφής ζώων αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες εστίες ρύπανσης της ατμόσφαιρας λόγω των αερίων του θερμοκηπίου) και αυτή η πολυβιταμίνη καλύπτει τις ανάγκες όσων περιορίζουν ή κόβουν εντελώς το κρέας ή τις ζωικές τροφές. Το σύμπλεγμα των βιταμινών Β βοηθά στη λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρολογικού συστήματος και διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση του άγχους. 

Το μαγνήσιο έχει εξίσου μεγάλη ζήτηση, ενώ κορυφαία στις προτιμήσεις των καταναλωτών είναι και τα ω3 λιπαρά οξέα.  


 

Υγεία & Σώμα
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καθημερινό συμπλήρωμα για brain food

Υγεία & Σώμα / Τα πάντα για το brain food: Οι τροφές που ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου μας

Η διατροφή μας είναι η καύσιμη ύλη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και μερικές φορές, όταν δεν είναι θρεπτική και ισορροπημένη, χρειάζεται ένα boost με έξυπνα συμπληρώματα που μας διασφαλίζουν υγεία και ευεξία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η σωστή διατροφή δεν θέλει κόπο ούτε στερήσεις, αλλά τρόπο

Υγεία & Σώμα / Η σωστή διατροφή δεν θέλει κόπο ούτε στερήσεις, αλλά τρόπο

Πέρασε ανεπιστρεπτί η εποχή που οι όροι «δίαιτα» και «διατροφή» ήταν συνδεδεμένοι με την έννοια της στέρησης. Σήμερα η σωστή διατροφή χρειάζεται μυαλό, ώστε να αποφεύγουμε τις παγίδες, σωστές επιλογές, αρκετά μικρά υγιεινά σνακ και ένα πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα κομμένο και ραμμένο στα μέτρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ozempic και Mounjaro: Ιατρική επανάσταση ή παγίδα;

Ψυχή & Σώμα / Ozempic και Mounjaro: Επανάσταση στην απώλεια βάρους ή παγίδα;

Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διαιτολόγο Μελίνα Καριπίδου και τον ενδοκρινολόγο Μανώλη Σουβατζόγλου, οι οποίοι εξηγούν πώς λειτουργούν τα φάρμακα GLP-1, ποιοι μπορούν να τα πάρουν, τι ρόλο παίζει η διατροφή κατά τη χρήση τους – και τι συμβαίνει όταν διακοπούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σ’ ένα παιδί

Υγεία & Σώμα / Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σε ένα παιδί

Το κλειδί για την ανατροφή ικανών νέων ανθρώπων δεν είναι να εστιάζουμε στις δυσκολίες και τα ελλείμματά τους, αλλά να αναγνωρίσουμε και να καλλιεργήσουμε τα προτερήματά τους – να εντοπίσουμε αυτό που οι ειδικοί στην ανάπτυξη του παιδιού αποκαλούν «νησίδες ικανότητας».
THE LIFO TEAM
Κοιλιοκάκη, η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Υγεία & Σώμα / Κοιλιοκάκη: Η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Οι διατροφικές δυσανεξίες μπορούν να κάνουν την καθημερινότητα βάσανο. Η πιο συχνή διαταραχή, που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι η κοιλιοκάκη. Τι συμπτώματα έχει και πώς γίνεται η διάγνωση;
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ψυχή & Σώμα / Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ποιες τροφές μάς κάνουν πραγματικά καλό; Πόσο junk food επιτρέπεται να καταναλώνουν τα παιδιά και πόση ζάχαρη; Και πώς ενισχύουμε το μικροβίωμα του οργανισμού; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα για το ποιες τροφές, ενώ μοιάζουν αθώες, είναι άκρως επικίνδυνες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Υγεία & Σώμα / «Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Για να πετύχει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής, πέρα από την επιστημονική του επάρκεια, πρέπει να είναι και μια προσωπικότητα που μας ταιριάζει. Πώς θα διακρίνουμε αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Ψυχή & Σώμα / Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όσο αθώα κι αν φαίνεται αυτή η πορεία, κρύβει και παγίδες. Η συνεχής αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές, σε μια διαρκή αίσθηση ανικανοποίητου και, τελικά, σε μια παραμορφωμένη αντίληψη του εαυτού μας. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM