Η ανάγκη για πολυβιταμίνες στην εποχή της κλιματικής αλλαγής

Η ανάγκη για πολυβιταμίνες στην εποχή της κλιματικής αλλαγής Facebook Twitter
Οι πολυβιταμίνες είναι για όλους αυτούς και για τον καθένα μας.
0

ΕΩΣ ΤΩΡΑ ΘΕΩΡΟΥΣΑΜΕ ότι τα συμπληρώματα διατροφής είναι για παιδιά και ενήλικες που είτε δεν έχουν τη δυνατότητα, λόγω του προγράμματός τους, να τραφούν σωστά και καταφεύγουν σε λύσεις τύπου «φαγητό στο πόδι» (πιτόγυρο, πίτσα, street noodles, σφολιατοειδή), είτε έχουν πολύ αυξημένες απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά, γι’ αυτό χρειάζονται έναν επιπλέον σύμμαχο στην καθημερινότητά τους. Σήμερα, τα δεδομένα αλλάζουν εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τις πολυβιταμίνες.

Παραδοσιακά, η κλασική συνταγή για τη λήψη πολυβιταμινών απευθυνόταν σε ανθρώπους που δεν τρώνε ψάρι ή κρέας, έχουν φορτωμένο πρόγραμμα, αθλούνται, κουράζονται πολύ, αντιμετωπίζουν έντονο άγχος ή εργάζονται με βάρδιες. Ωστόσο, η κλιματική αλλαγή που εξελίσσεται ραγδαία δημιουργεί μια νέα κανονικότητα που επηρεάζει την παραγωγή, τη συγκομιδή και τη σύσταση των τροφίμων. Όπως εξηγεί ο κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Ιωσήφ Αλεξανδρίδης, η επίδραση της κλιματικής αλλαγής στο οικοσύστημα κάνει πιο φτωχό το έδαφος, με συνέπεια τα τρόφιμα να έχουν λιγότερες θρεπτικές ουσίες. 

Τα κηπευτικά που πρέπει να έχουμε στο καθημερινό μας μενού δεν έχουν πλέον τη σύσταση που είχαν παλιά. Επιπλέον, ελλοχεύει ο κίνδυνος της επισιτιστικής ανασφάλειας, καθώς οι κλιματικές συνθήκες ευνοούν την ακαρπία, με αποτέλεσμα να μειώνεται η συγκομιδή. Παράλληλα, η μεγάλη ζήτηση, σε συνδυασμό με τη μειωμένη συγκομιδή, οδηγεί σε άλμα των τιμών με αποτέλεσμα αρκετά θρεπτικά τρόφιμα να εξελίσσονται σε είδη πολυτελείας για λίγους.

Μεγαλύτερη ζήτηση έχει το σύμπλεγμα Β και ειδικότερα η Β12, μάλιστα θα μπορούσαμε άνετα να της δώσουμε τον τίτλο της «βασίλισσας των συμπληρωμάτων διατροφής».

Σε αυτό το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται τα συμπληρώματα διατροφής έρχονται πλέον να καλύψουν ζωτικές ανάγκες που δημιουργούνται. Δεν είναι πια ένα διατροφικό «βοήθημα» για λίγους, παιδιά και ενήλικες που κάνουν αθλητισμό ή πρωταθλητισμό, προετοιμάζονται για εξετάσεις. Δεν είναι το απαραίτητο boost για όσους έχουν άπειρα deadlines, τους ανθρώπους που αγχώνονται πολύ και δεν μπορούν να κοιμηθούν. Οι πολυβιταμίνες είναι για όλους αυτούς και για τον καθένα μας. Είναι τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) καθημερινής χρήσης, αλλά δεν αντικαθιστούν σε καμία περίπτωση τη σωστή διατροφή, δρουν συνδυαστικά. Βέβαια, δεν αρκεί να τρώμε σωστά και να λαμβάνουμε συμπληρώματα διατροφής για να παραμείνουμε υγιείς. Έχουμε εξίσου ανάγκη από ενυδάτωση και επαρκή ύπνο. Επίσης, για να είμαστε σε φόρμα, χρειαζόμαστε  χαλάρωση, ψυχαγωγικές δραστηριότητες που ανεβάζουν τα επίπεδα των ενδορφινών στον οργανισμό και διά ζώσης κοινωνικοποίηση που είναι «φάρμακο» για κάθε ηλικία. Τέλος, οι πολυβιταμίνες δεν πρέπει να αποτελούν άλλοθι για μην τρεφόμαστε σωστά, δηλαδή να τρώμε λίγο ή ανθυγιεινό junk food.

Η ανάγκη για πολυβιταμίνες στην εποχή της κλιματικής αλλαγής Facebook Twitter
Όπως εξηγεί ο κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Ιωσήφ Αλεξανδρίδης, η επίδραση της κλιματικής αλλαγής στο οικοσύστημα κάνει πιο φτωχό το έδαφος, με συνέπεια τα τρόφιμα να έχουν λιγότερες θρεπτικές ουσίες. 

Μεγαλύτερη ζήτηση έχει το σύμπλεγμα Β και ειδικότερα η Β12, μάλιστα θα μπορούσαμε άνετα να της δώσουμε τον τίτλο της «βασίλισσας των συμπληρωμάτων διατροφής». Κι αυτό γιατί σήμερα πλέον ακολουθείται ολοένα περισσότερο η vegetarian και vegan διατροφή στο πλαίσιο της υιοθέτησης ενός πιο υγιεινού και ταυτόχρονα πιο βιώσιμου μοντέλου διατροφής (οι φάρμες εκτροφής ζώων αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες εστίες ρύπανσης της ατμόσφαιρας λόγω των αερίων του θερμοκηπίου) και αυτή η πολυβιταμίνη καλύπτει τις ανάγκες όσων περιορίζουν ή κόβουν εντελώς το κρέας ή τις ζωικές τροφές. Το σύμπλεγμα των βιταμινών Β βοηθά στη λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρολογικού συστήματος και διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση του άγχους. 

Το μαγνήσιο έχει εξίσου μεγάλη ζήτηση, ενώ κορυφαία στις προτιμήσεις των καταναλωτών είναι και τα ω3 λιπαρά οξέα.  


 

Υγεία & Σώμα
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καθημερινό συμπλήρωμα για brain food

Υγεία & Σώμα / Τα πάντα για το brain food: Οι τροφές που ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου μας

Η διατροφή μας είναι η καύσιμη ύλη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και μερικές φορές, όταν δεν είναι θρεπτική και ισορροπημένη, χρειάζεται ένα boost με έξυπνα συμπληρώματα που μας διασφαλίζουν υγεία και ευεξία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η σωστή διατροφή δεν θέλει κόπο ούτε στερήσεις, αλλά τρόπο

Υγεία & Σώμα / Η σωστή διατροφή δεν θέλει κόπο ούτε στερήσεις, αλλά τρόπο

Πέρασε ανεπιστρεπτί η εποχή που οι όροι «δίαιτα» και «διατροφή» ήταν συνδεδεμένοι με την έννοια της στέρησης. Σήμερα η σωστή διατροφή χρειάζεται μυαλό, ώστε να αποφεύγουμε τις παγίδες, σωστές επιλογές, αρκετά μικρά υγιεινά σνακ και ένα πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα κομμένο και ραμμένο στα μέτρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ozempic και Mounjaro: Ιατρική επανάσταση ή παγίδα;

Ψυχή & Σώμα / Ozempic και Mounjaro: Επανάσταση στην απώλεια βάρους ή παγίδα;

Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διαιτολόγο Μελίνα Καριπίδου και τον ενδοκρινολόγο Μανώλη Σουβατζόγλου, οι οποίοι εξηγούν πώς λειτουργούν τα φάρμακα GLP-1, ποιοι μπορούν να τα πάρουν, τι ρόλο παίζει η διατροφή κατά τη χρήση τους – και τι συμβαίνει όταν διακοπούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σ’ ένα παιδί

Υγεία & Σώμα / Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σε ένα παιδί

Το κλειδί για την ανατροφή ικανών νέων ανθρώπων δεν είναι να εστιάζουμε στις δυσκολίες και τα ελλείμματά τους, αλλά να αναγνωρίσουμε και να καλλιεργήσουμε τα προτερήματά τους – να εντοπίσουμε αυτό που οι ειδικοί στην ανάπτυξη του παιδιού αποκαλούν «νησίδες ικανότητας».
THE LIFO TEAM
Κοιλιοκάκη, η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Υγεία & Σώμα / Κοιλιοκάκη: Η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Οι διατροφικές δυσανεξίες μπορούν να κάνουν την καθημερινότητα βάσανο. Η πιο συχνή διαταραχή, που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι η κοιλιοκάκη. Τι συμπτώματα έχει και πώς γίνεται η διάγνωση;
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ψυχή & Σώμα / Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ποιες τροφές μάς κάνουν πραγματικά καλό; Πόσο junk food επιτρέπεται να καταναλώνουν τα παιδιά και πόση ζάχαρη; Και πώς ενισχύουμε το μικροβίωμα του οργανισμού; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα για το ποιες τροφές, ενώ μοιάζουν αθώες, είναι άκρως επικίνδυνες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ