ΑΘΗΝΑ

Το Ισραήλ ενισχύει περαιτέρω τα στρατεύματά του στον Λίβανο - Γιατί αποτελεί ένδειξη για παρατεταμένο πόλεμο

Το Ισραήλ ενισχύει περαιτέρω τα στρατεύματά του στον Λίβανο - Παρατεταμένο πόλεμο «βλέπουν» οι αναλυτές Facebook Twitter
Ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Βηρυτό / Φωτογραφία: Getty Images
0

Το Ισραήλ έχει επανειλημμένα αναφερθεί στη χερσαία επιχείρηση κατά της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο ως «περιορισμένη, τοπική και στοχευμένη». Αλλά η ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού ότι αναπτύσσει μια πέμπτη μεραρχία στρατιωτών στη συνοριακή περιοχή με το Λίβανο -υπερβαίνοντας τις τρεις μεραρχίες που είναι σήμερα δεσμευμένες για τον πόλεμο στη Γάζα- αποτελεί ένδειξη για έναν παρατεταμένο πόλεμο. 

Διακηρυγμένος στόχος για τον πόλεμο στον Λίβανο είναι να καταστεί βόρειο τμήμα του Ισραήλ και πάλι ασφαλές για να ζει κανείς, δεδομένου ότι τουλάχιστον 80.000 κάτοικοι έχουν εκκενωθεί. Παρόλο που το Ισραήλ έχει σκοτώσει τους περισσότερους από τους κορυφαίους διοικητές της Χεζμπολάχ, τον ηγέτη της Χασάν Νασράλα και έχει καταστρέψει σημαντικό μέρος του πυραυλικού της αποθέματος, η λιβανέζικη σιιτική πολιτοφυλακή εξακολουθεί να διαθέτει ένα μεγάλο οπλοστάσιο και δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευμένους μαχητές. Συνεχίζει να εκτοξεύει ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ και αρνείται να εξετάσει το ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός έως ότου το Ισραήλ τερματίσει τον πόλεμό του στη Γάζα. 

Oκτώ ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μάχες «κοντινού βεληνεκούς», ανακοίνωσαν οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) χθες, Τετάρτη (2/10), συμπεριλαμβανομένων αρκετών μελών της επίλεκτης μονάδας Egoz - η οποία ιδρύθηκε για τον πόλεμο κατά της Χεζμπολάχ. Πρόκειται για έναν σχετικά υψηλό απολογισμό σε σύγκριση με τις καθημερινές απώλειες του ισραηλινού στρατού στη Γάζα.

Η ιστορία έχει δείξει στο Ισραήλ το κόστος των χερσαίων επιχειρήσεων στο Λίβανο. Η «είσοδος» είναι το εύκολο κομμάτι, η «έξοδος» θα είναι η πρόκληση.

Η μεγαλύτερη εισβολή του Ισραήλ στον Λίβανο, το 1982, υποτίθεται ότι ήταν επίσης περιορισμένης έκτασης. Αλλά οι ισραηλινές δυνάμεις κατέληξαν να πολιορκούν τη Βηρυτό, καθώς κυνηγούσαν τον αντίπαλό τους, την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, βαθύτερα στη χώρα. Οι ισραηλινές δυνάμεις υποχώρησαν τελικά σε μια νεκρή ζώνη στο νότιο Λίβανο, όπου η Χεζμπολάχ διεξήγαγε έναν παρατεταμένο ανταρτοπόλεμο εναντίον τους μέχρι που το Ισραήλ αποχώρησε από το Λίβανο το 2000. Δύο άλλες ισραηλινές εισβολές στο νότιο Λίβανο, το 1978 και το 2006, προκάλεσαν σημαντικές ζημιές στο Λίβανο, αλλά δεν επέφεραν μόνιμα κέρδη ασφάλειας για το Ισραήλ.

Οι τωρινές αεροπορικές επιδρομές και οι περιορισμένες χερσαίες επιδρομές σε συνοριακά χωριά είναι απίθανο να είναι αρκετές για να τερματίσουν την απειλή από τη Χεζμπολάχ και να αποκαταστήσουν το αίσθημα ασφάλειας του ισραηλινού πληθυσμού. Η υποστηριζόμενη από το Ιράν πολιτοφυλακή του Λιβάνου άρχισε να στοχεύει πιο εντατικά το βόρειο Ισραήλ με πυραύλους και ρουκέτες πριν από ένα χρόνο, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη Χαμάς μετά τις επιθέσεις της 7 Οκτωβρίου 2023 που πυροδότησαν τα ασσύμετρα αντίποινα του Ισραήλ και τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

Καταλαμβάνοντας όμως μια νεκρή ζώνη στο εσωτερικό του Λιβάνου, το Ισραήλ θα μπορούσε να δώσει στη Χεζμπολάχ -η οποία δείχνει ότι βαθμονομεί τις αντιδράσεις της- την ευκαιρία να πολεμήσει παρατεταμένα εναντίον του ισραηλινού στρατού, ενώ παράλληλα θα συσπειρώνει την υποστήριξη στον Λίβανο και θα ανασυγκροτεί τις δικές της τάξεις και δυνάμεις. 

«Αυτό δεν είναι περίπατος στο πάρκο» δήλωσε στους New York Times η Μίρι Eϊσίν - συνταξιούχος συνταγματάρχης του ισραηλινού στρατού, η οποία συνεργάζεται πλέον με το Διεθνές Ινστιτούτο Αντιτρομοκρατίας του Ισραήλ. Στόχος της εισβολής στον Λίβανο, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, είναι η εξάλειψη των σηράγγων της Χεζμπολάχ, των αποθηκών όπλων και των υποδομών εκτόξευσης πυραύλων που αποτελούν μόνιμη απειλή για τις βόρειες περιοχές του Ισραήλ.

Εν τω μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός ήταν ασαφής σχετικά με τον αριθμό των στρατευμάτων που έστειλε για να συμμετάσχουν στην επιχείρηση στο Λίβανο, επικαλούμενος την επιχειρησιακή ασφάλεια. Τρεις από τις μεραρχίες εδρεύουν συνήθως στο βόρειο Ισραήλ και πρόσφατα προστέθηκαν άλλες δύο που πολέμησαν στη Γάζα τον περασμένο χρόνο. Αυτές οι μεραρχίες ήταν επιφορτισμένες με την εύρεση και καταστροφή σηράγγων της Χαμάς και αποθηκών όπλων στην πυκνοκατοικημένη Γάζα, δήλωσε η συνταγματάρχης Μίρι Eϊσίν. Η περιοχή του νότιου Λιβάνου όπου έχουν αναπτυχθεί οι ισραηλινές δυνάμεις είναι πολύ μεγαλύτερη από τη Γάζα και το δύσβατο έδαφος είναι πιο δύσκολο να διανυθεί, δημιουργώντας περισσότερες επιπλοκές, εξήγησε.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, δήλωσαν ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι, ομάδες κομάντος πραγματοποίησαν δεκάδες σύντομες επιδρομές στο Λίβανο για να στοχεύσουν τις υποδομές της Χεζμπολάχ κοντά στα σύνορα, αλλά οι μυστικές επιχειρήσεις φτάνουν μόνο μέχρι ενός σημείου, δήλωσε η Eϊσίν. «Για να πάρεις τα υπόλοιπα, περνάς στο ανοιχτό στάδιο, στο οποίο βρισκόμαστε τώρα», είπε.

*Με πληροφορίες από New York Times, Wall Street Journal

Διεθνή
0

ΑΘΗΝΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φάρατζ: «Ναι» σε απέλαση γυναικών αιτουσών άσυλο πίσω στους Ταλιμπάν

Διεθνή / Φάρατζ: «Ναι» σε απέλαση γυναικών αιτουσών άσυλο πίσω στους Ταλιμπάν

Η τοποθέτηση του Φάρατζ έρχεται σε αντίθεση με δηλώσεις του τον Αύγουστο, όταν είχε πει ότι «δεν συζητάμε για γυναίκες και παιδιά σε αυτό το στάδιο», κατηγορώντας τότε τα ΜΜΕ για «λανθασμένη ερμηνεία»
LIFO NEWSROOM
Ντοκιμαντέρ για την Ουγγαρία αναδεικνύει τις ανησυχητικές ομοιότητες Όρμπαν– Τραμπ

Διεθνή / Ντοκιμαντέρ για την Ουγγαρία αναδεικνύει τις ανησυχητικές ομοιότητες Όρμπαν– Τραμπ

Το «Democracy Noir» της βραβευμένης σκηνοθέτιδας Connie Field παρουσιάζει μέσα από την οπτική τριών γυναικών τη σταδιακή διολίσθηση της Ουγγαρίας προς τον αυταρχισμό υπό τον Όρμπαν, με σκηνές που θυμίζουν την άνοδο του Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Δέκα χρόνια μετά το άνοιγμα σε 1 εκατ. πρόσφυγες από τη Συρία – Τι έχει αλλάξει

Διεθνή / Γερμανία: Δέκα χρόνια μετά το άνοιγμα σε 1 εκατ. πρόσφυγες – Τι έχει αλλάξει

Το 2015-2016 πάνω από 1,1 εκατ. άνθρωποι ζήτησαν άσυλο στη Γερμανία. Συνολικά, από το 2015 έως το 2024, οι αιτήσεις ξεπέρασαν τα 2,6 εκατομμύρια, με τους περισσότερους να προέρχονται από Συρία, Αφγανιστάν και Ιράκ
LIFO NEWSROOM
«Βόμβα» από τον πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ: Ο Τραμπ ήταν πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν

Διεθνή / «Βόμβα» από τον πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ: Ο Τραμπ ήταν πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν

Ο Μάικ Τζόνσον ισχυρίζεται ότι ο Τραμπ υπήρξε πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν, ενώ επιζώσες ετοιμάζουν λίστα πελατών και η Βουλή αποκαλύπτει 30.000 έγγραφα
LIFO NEWSROOM
«Lucky» Lackadoo: Πέθανε στα 103 του ο πιλότος των Β-17 του Β' Παγκοσμίου Πολέμου – Η απίστευτη ιστορία του

Διεθνή / Πέθανε στα 103 του ο πιλότος των Β-17 του Β' Παγκοσμίου Πολέμου – Η απίστευτη ιστορία του

Ο Τζον «Λάκι» Λακαντού, ο βετεράνος πιλότος του 100ού Σμήνους Βομβαρδισμού των ΗΠΑ, έφυγε στα 103 του χρόνια αφήνοντας πίσω του μια συγκλονιστική μαρτυρία για τις πιο αιματηρές αερομαχίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και το βιβλίο του «Damn Lucky»
LIFO NEWSROOM
«Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα»: Η Κομισιόν παίρνει αποστάσεις από τη δήλωση της Ριμπέρα

Διεθνή / «Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα»: Η Κομισιόν παίρνει αποστάσεις από τη δήλωση της Ριμπέρα

Η Τερέσα Ριβέρα κατηγόρησε για πρώτη φορά δημόσια το Ισραήλ ότι διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα, προκαλώντας αντιδράσεις από το Τελ Αβίβ και αποστασιοποίηση της ΕΕ
LIFO NEWSROOM
Σερβία: «Βούτσιτς φύγε» - Δακρυγόνα και συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας

Διεθνή / Σερβία: «Βούτσιτς φύγε» - Δακρυγόνα και συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας

Οι διαδηλωτές συνεπλάκησαν με την αστυνομία μπροστά από τη φιλοσοφική σχολή και πέταξαν φωτοβολίδες, ενώ η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης
LIFO NEWSROOM