«Τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστρέψουν στην Αθήνα», λέει ο «αρχιτέκτονας» του Brexit

«Τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστρέψουν στην Αθήνα»- Τι λέει ο «αρχιτέκτονας» του Brexit Facebook Twitter
Φωτ.: Gwetty Images
0

Η Βρετανία θα πρέπει να είναι μέρος μιας πανευρωπαϊκής προσπάθειας για να επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα, είπε ο «αρχιτέκτονας» του Brexit, Ντέιβιντ Φροστ.

«Η προσωπική μου άποψη για αυτό είναι ότι είναι ώρα για μια μεγαλειώδη χειρονομία και μόνο η (βρετανική) κυβέρνηση μπορεί να την κάνει. Αυτή είναι να προσφερθούμε να επιστρέψουμε τα Γλυπτά του Παρθενώνα ως εφάπαξ δώρο στην Ελλάδα, αλλά και ως μέρος και υπό τον όρο μιας νέας ευρύτερης αγγλοελληνικής πολιτιστικής συνεργασίας», είπε κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης ο επικεφαλής διαπραγματευτής για το Brexit, λόρδος Ντέβιντ Φροστ.

Πρόσθεσε δε, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να κάνει μια μεγάλη κίνηση για τη δημιουργία στενότερων διπλωματικών και πολιτιστικών σχέσεων με την Ελλάδα. Ο επικεφαλής διαπραγματευτής για το Brexit, ζήτησε μια συμφωνία μεταξύ Βρετανίας και Ελλάδας που θα αποφόρτιζε τη μακροχρόνια διαμάχη, με τα Γλυπτά του Παρθενώνα να επιστρέφουν στην Ελλάδα για πρώτη φορά από τις αρχές του 1800, όταν τα πήρε ο λόρδος Έλγιν. 

Ο λόρδος Φροστ είπε ότι μια συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει μια συνεργατική εκστρατεία για να ενθαρρύνει άλλες χώρες, όπως η Δανία, η Γερμανία, η Αυστρία και η Γαλλία, που έχουν επίσης αρχαία ελληνικά αντικείμενα να τα επιστρέψουν στην Ελλάδα. Πρόσθεσε ακόμα ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα πρόγραμμα ανταλλαγής μεταξύ των δύο χωρών, με αντικείμενα από ελληνικά μουσεία να πηγαίνουν στη Βρετανία, καθώς και στενότερους πολιτιστικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών.

Το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, πυροδότησε μία διπλωματική διαμάχη τον περασμένο μήνα, όταν ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ ακύρωσε προγραμματισμένη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά από συνέντευξή του στο BBC που καλούσε σε επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Ο Φροστ, πρώην υπουργός, είπε ότι πιστεύει πως τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα πρέπει να επιστρέψουν στην Αθήνα, αν και είναι ξεκάθαρος ότι η συμφωνία θα είναι «μία και μοναδική» και δεν θα ανοίγει στην πόρτα σε άλλες μακροχρόνιες διεκδικήσεις για αντικείμενα των Βρετανικών Μουσείων. «Θα πρέπει επίσης να είναι σαφές ότι αυτή η συμφωνία δεν θα αποτελέσει προηγούμενο για αιτήματα αποκατάστασης για οποιοδήποτε άλλο μουσειακό έκθεμα».

Με πληροφορίες του Guardian

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

In a Bright Green Field, η νέα μεγάλη έκθεση του ΔΕΣΤΕ στο Μουσείο Μπενάκη

Πολιτισμός / Έλληνες και Κύπριοι καλλιτέχνες στη νέα έκθεση του ΔΕΣΤΕ στο Μουσείο Μπενάκη

Με έργα 27 δημιουργών κάτω των 40 ετών, η έκθεση «In a Bright Green Field» –μια σύμπραξη τριών ιδρυμάτων, μεταξύ των οποίων και το New Museum της Νέας Υόρκης– εξετάζει μερικές από τις πιο συναρπαστικές και αναδυόμενες καλλιτεχνικές πρακτικές στην Αθήνα και τη Λευκωσία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Σον Πεν: «Η Τζένιφερ Λόρενς είναι ίσως η τελευταία αυθεντική σταρ του κινηματογράφου»

Πολιτισμός / Σον Πεν: «Η Τζένιφερ Λόρενς είναι ίσως η τελευταία αυθεντική σταρ του κινηματογράφου»

Μιλώντας στο podcast του δημοσιογράφου Λούι Θερού, ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός και σκηνοθέτης επεσήμανε ότι «ο κινηματογραφικός κατασκευαστής σταρ τελείωσε περίπου με την εποχή που εμφανίστηκε η Λόρενς»
LIFO NEWSROOM
Κατάρρευση τοιχογραφίας στην Κνωσό μπροστά σε 300 επισκέπτες – Έρευνα για τα αίτια

Πολιτισμός / Κατάρρευση τοιχογραφίας στην Κνωσό μπροστά σε 300 επισκέπτες – Έρευνα για τα αίτια

Τμήμα τοιχογραφίας του 1960 κατέρρευσε στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού παρουσία εκατοντάδων επισκεπτών - Το Υπουργείο Πολιτισμού ενημερώθηκε, η ανατολική πτέρυγα αποκλείστηκε για λόγους ασφαλείας.
LIFO NEWSROOM
Πέθανε σε ηλικία 89 ετών ο Τζο Ντον Μπέικερ – Ο πρώτος Αμερικανός «κακός» του Τζέιμς Μποντ και θρύλος του ‘Walking Tall’

Πολιτισμός / Πέθανε σε ηλικία 89 ετών ο Τζο Ντον Μπέικερ – Ο πρώτος Αμερικανός «κακός» του Τζέιμς Μποντ και θρύλος του ‘Walking Tall’

Η τελευταία του κινηματογραφική εμφάνιση έγινε το 2012 στην ταινία Mud του Τζεφ Νίκολς, πλάι στον Μάθιου Μακόναχι, για την οποία τιμήθηκε με το Robert Altman Award.
LIFO NEWSROOM