Ο Μαρκ Ρούτε φαβορί για την ηγεσία του ΝΑΤΟ

Ο Μαρκ Ρούτε είναι φαβορί για την ηγεσία του ΝΑΤΟ Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε είναι το φαβορί για να διαδεχτεί τον Γενς Στόλτενμπεργκ στην ηγεσία του ΝΑΤΟ. 

Πολλοί διπλωμάτες εκτιμούν ότι ο Μαρκ Ρούτε προηγείται κατά πολύ άλλων υποψηφίων στην κούρσα διαδοχής -ανάμεσά τους η Εσθονή πρωθυπουργός Κάγια Κάλας και ο πρώην πρωθυπουργός της Λετονίας Κρισιάνις Καρίνς.

Το όνομα του διαδόχου του Στόλτενμπεργκ αναμένεται να ανακοινωθεί πριν από τη σύνοδο κορυφής του Ιουλίου στην Ουάσινγκτον.

Αφού δήλωσε ότι δεν ήταν διαθέσιμος για τη θέση αυτή τα προηγούμενα χρόνια ο 56χρονος Ρούτε εκδήλωσε πλέον ενδιαφέρον μετά την αιφνιδιαστική του παραίτηση το περασμένο καλοκαίρι.

Τον περασμένο μήνα ο Ρούτε είπε στα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης ότι η θέση του επικεφαλής του ΝΑΤΟ είναι μια "πολύ ενδιαφέρουσα δουλειά" και ότι θα ήταν ανοιχτός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο αν προέκυπτε η ευκαιρία.

Το μοναδικό πιθανό εμπόδιο του Ρούτε για τη θέση

Κάποιοι υποστηρικτές του θέλουν να προταθεί το όνομά του σύντομα για να αποφευχθεί να εμπλακεί η διαδικασία ανάδειξης νέου αρχηγού της Συμμαχίας με τη διαδικασία κατάληψης των υψηλόβαθμων αξιωμάτων στην ΕΕ μετά τις ευρωεκλογές τον προσεχή Ιούνιο.

Ωστόσο, πιθανόν να αναμένονται και κάποιες διαπραγματεύσεις της τελευταίας στιγμής και ορισμένοι προειδοποιούν ότι μπορεί να υπάρξει αντίδραση από συμμάχους όπως η Τουρκία και η Ουγγαρία.

'Ενα πιθανό εμπόδιο για τον Ρούτε θα μπορούσε να είναι η κατάσταση που αφήνει πίσω του στην Ολλανδία όπου η νίκη του ακροδεξιού Βίλντερς έχει προκαλέσει σοκ σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ο Ρούτε θα είναι ο τέταρτος Ολλανδός που θα ηγηθεί της Συμμαχίας, γεγονός που ενισχύει τα επιχειρήματα ορισμένων ότι η Συμμαχία δεν βγαίνει από τη βολή της.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ΗΠΑ στέλνουν μαχητικά αεροσκάφη στη Μέση Ανατολή καθώς κλιμακώνεται η σύγκρουση Ισραήλ–Ιράν

Διεθνή / Οι ΗΠΑ στέλνουν μαχητικά αεροσκάφη στη Μέση Ανατολή ενώ κλιμακώνεται η σύγκρουση Ισραήλ–Ιράν

Εξετάζεται και η ανάπτυξη πολεμικών πλοίων ικανών να αναχαιτίζουν βαλλιστικούς πυραύλους στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως ανέφερε αξιωματούχος του Πενταγώνου
LIFO NEWSROOM
Η Τουρκία ανακοίνωσε τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό της – Αντέδρασε το ΥΠΕΞ

Διεθνή / Η Τουρκία ανακοίνωσε τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό της – Αντέδρασε το ΥΠΕΞ

Η Τουρκία με την κόκκινη γραμμή στον χάρτη τέμνει το Αιγαίο στη μέση διεκδικώντας αντίστοιχη υφαλοκρηπίδα, ενώ αγνοεί το Δίκαιο της Θάλασσας και τα κυριαρχικά δικαιώματα των ελληνικών νησιών.
LIFO NEWSROOM
Σε κρίσιμο σημείο η συμμαχία AUKUS: Οι ΗΠΑ κάνουν πίσω για τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια προς Αυστραλία

Διεθνή / Σε κρίσιμο σημείο η συμμαχία AUKUS: Οι ΗΠΑ κάνουν πίσω για τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια προς Αυστραλία

Η συμφωνία AUKUS για μεταφορά πυρηνοκίνητων υποβρυχίων από ΗΠΑ προς Αυστραλία επανεξετάζεται από το Πεντάγωνο, με πολιτικές και στρατιωτικές εντάσεις να φουντώνουν
LIFO NEWSROOM