Βιβλιοθήκη ΑΣΚΤ: Η μεγαλύτερη εκπαιδευτική βιβλιοθήκη τέχνης

Βιβλιοθήκη ΑΣΚΤ: Η μεγαλύτερη εκπαιδευτική και ερευνητική βιβλιοθήκη τέχνης Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Μ

Μέσα στους χώρους της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, αριστερά μας, βρίσκεται η βιβλιοθήκη της, το μόνο κτίριο που δημιουργήθηκε εκ του μηδενός σε αντίθεση με τα υπόλοιπα που υπήρξαν προϋπάρχοντες βιομηχανικοί χώροι. 

Η Βιβλιοθήκη της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, είναι η μεγαλύτερη ειδική εκπαιδευτική και ερευνητική βιβλιοθήκη τέχνης και με κεντρικό ρόλο στην τεκμηρίωση θεμάτων νεοελληνικής τέχνης. 

Η ιστορία της παλαιότερης και μεγαλύτερη βιβλιοθήκη εικαστικών τεχνών στην Ελλάδα ξεκινά από τις απαρχές του «Σχολείου των Τεχνών», το 1837 και εκείνη την εποχή η συλλογή των βιβλίων δε διαχωρίζεται από «τας συλλογάς προπλασμάτων, προτύπων, εικόνων». Το 1863 για πρώτη φορά ξεχωρίζει η βιβλιοθήκη από τις άλλες συλλογές.

Το 1910 στο διαχωρισμό της περιουσίας με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο σημειώνονται «τα υπάρχοντα καλλιτεχνικά βιβλία» τα οποία ανήκουν πια στο «Σχολείον των Καλών Τεχνών» το οποίο έχει «ίδιαν βιβλιοθήκην».

Έργο της Σουζάνας και του Δημήτρη Αντωνακάκη η νέα Βιβλιοθήκη καταλαμβάνει χώρο 4.700 τ.μ. σε δύο ορόφους. Ο πωρόλιθος και το γυμνό μπετόν συνυπάρχουν και συνδέονται λειτουργικά και αισθητικά με το φυσικό ξύλο και τους ακατέργαστους μαρμάρινους όγκους που χρησιμεύουν σαν τραπέζια, καθίσματα αλλά και σαν βιβλιοστάτες στις σιδερένιες κατασκευές των βιβλιοθηκών.

Τη δεκαετία του ’30 η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών περιλαμβάνει «Καλλιτεχνικήν Βιβλιοθήκην μετ’αναγνωστηρίου». Μέχρι το 1995 η βιβλιοθήκη στεγαζόταν στο κτηριακό συγκρότημα της Α.Σ.Κ.Τ. της οδού Πατησίων 42, σε χώρο 36τ.μ., οπότε και μεταφέρθηκε στα κτήρια της οδού Πειραιώς 256 σε χώρο 630τ.μ. στον οποίο λειτουργούσε μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016. 

Έργο της Σουζάνας και του Δημήτρη Αντωνακάκη η νέα Βιβλιοθήκη καταλαμβάνει χώρο 4.700 τ.μ. σε δύο ορόφους. Ο πωρόλιθος και το γυμνό μπετόν συνυπάρχουν και συνδέονται λειτουργικά και αισθητικά με το φυσικό ξύλο και τους ακατέργαστους μαρμάρινους όγκους που χρησιμεύουν σαν τραπέζια, καθίσματα αλλά και σαν βιβλιοστάτες στις σιδερένιες κατασκευές των βιβλιοθηκών.

ΑΣΚΤ βιβλιοθήκη Facebook Twitter
Η Βιβλιοθήκη της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, είναι η μεγαλύτερη ειδική εκπαιδευτική και ερευνητική βιβλιοθήκη τέχνης και με κεντρικό ρόλο στην τεκμηρίωση θεμάτων νεοελληνικής τέχνης. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ο επισκέπτης φτάνοντας στο χώρο υποδοχής αναγνωρίζει τα βιομηχανικά στοιχεία ως αναφορά στον τόπο στον οποίο βρίσκεται η βιβλιοθήκη, όσο και στα έπιπλα και τα ράφια που σχεδιάστηκαν από τον αρχιτέκτονα Διονύση Σοτοβίκη, ενώ συμβολικό χαρακτήρα έχει το μικρό δέντρο ελιάς στην υποδοχή.

Στο ισόγειο υπάρχει πλήρως εξοπλισμένο με σύγχρονα οπτικοακουστικά συστήματα μικρό αμφιθέατρο για πολλαπλές χρήσεις που λειτουργεί και ανεξάρτητα από τη βιβλιοθήκη, ψηφιακή βιβλιοθήκη, βιβλιοστάσια και αναγνωστήριο.

Στον πρώτο όροφο υπάρχουν βιβλιοστάσια, διάσπαρτα αναγνωστήρια σε μικρότερες περιοχές μελέτης, ένα αίθριο με μαρμάρινα τραπέζια που λειτουργεί επίσης σαν αναγνωστήριο.

Περίπου δέκα φορές μεγαλύτερη από την προηγούμενη περιλαμβάνει περίπου 80.000 τόμους βιβλίων, πάνω από 5000 τόμους οπτικοακουστικού υλικού και μια εξαιρετικά μεγάλη και διαρκώς ενημερωμένη συλλογή περιοδικών τέχνης, ελληνικών και ξένων κυρίως από τη δεκαετία του ’60.

Στο δεύτερο όροφο φιλοξενείται η πλούσια βιβλιοθήκη/αρχείο του διακεκριμένου ιστορικού τέχνης Χρήστου Ιωακειμίδη με 5000 τόμους. Πρόκειται για μια μοναδική δωρεά που έκανε πριν το τέλος της ζωής του και επέβλεψε προσωπικά και η μόνη συλλογή που βρίσκεται σε χώρο ανεξάρτητο  από τις υπόλοιπες δωρεές που βρίσκονται ενσωματωμένες στη γενικότερη συλλογή.

ΑΣΚΤ βιβλιοθήκη Facebook Twitter
Ο επισκέπτης φτάνοντας στο χώρο υποδοχής αναγνωρίζει τα βιομηχανικά στοιχεία ως αναφορά στον τόπο στον οποίο βρίσκεται η βιβλιοθήκη. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Η Δούκισσα της Πλακεντίας Σοφία ντε Μαρμπουά δώρισε από τους πρώτους στη βιβλιοθήκη μια σημαντική συλλογή βιβλίων τέχνης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η βιβλιοθήκη λειτουργεί κυρίως ως  βιβλιοθήκη εικόνας, με ένα μεγάλο ποσοστό των βιβλίων να είναι εικονογραφημένο και να αναφέρεται κυρίως στα εικαστικά.

Η Βιβλιοθήκη της ΑΣΚΤ είναι ανοιχτής πρόσβασης. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί οποιοσδήποτε να την επισκεφθεί, να «χαζέψει» τα ράφια, να διαλέξει τα βιβλία και να τα διαβάσει. 

Δεν μπορεί όμως να τα δανειστεί, προνόμιο που έχουν τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας της σχολής. Ωστόσο όλοι οι χρήστες μπορούν να φωτογραφίσουν, να φωτοτυπίσουν, να σκανάρουν αυτό που τους ενδιαφέρει και να χρησιμοποιήσουν τους υπολογιστές και τα αναγνωστήρια. 

Στη βιβλιοθήκη αυτή φτάνουν Έλληνες και ξένοι και όποιος ενδιαφέρεται με οποιονδήποτε τρόπο για την τέχνη. Στα αναγνωστήρια μελετούν οι σπουδαστές της ΑΣΚΤ και κάθε λογής ερευνητές και φιλότεχνοι.

ΑΣΚΤ βιβλιοθήκη Facebook Twitter
Στο ισόγειο υπάρχει πλήρως εξοπλισμένο με σύγχρονα οπτικοακουστικά συστήματα μικρό αμφιθέατρο για πολλαπλές χρήσεις που λειτουργεί και ανεξάρτητα από τη βιβλιοθήκη, ψηφιακή βιβλιοθήκη, βιβλιοστάσια και αναγνωστήριο. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Σημαντική είναι η Ειδική Συλλογή της βιβλιοθήκης που περιλαμβάνει σπάνιο και πολύτιμο πληροφοριακό υλικό όπως: Περιοδικά τέχνης του 19ου αιώνα, Tο περιοδικό «Cahiers d'art»του Christian Zervos, Tο δωδεκάτομο έργο με αρχαιολογικές αποτυπώσεις από την Αίγυπτο και την Αιθιοπία : «Denkmäler aus Aegypten und Aethiopien: / herausgegeben und erläutert von C. R. Lepsius, Berlin, Nicolaische Buchhandlung [1849-56], Χαρακτικά του μουσείου του Λούβρου (πρόκειται για μια μεγάλη συλλογή διάσημων έργων που είχαν μεταφερθεί σε χαρακτικά προκειμένου να τα βλέπει το κοινό). 

Εξαιρετικά σπάνια θεωρούνται τα χαρακτικά του Γ. Κεφαλληνού και των μαθητών του (όπως οι λευκόμορφες λήκυθοι που για πρώτη φορά παρουσίασε η LIFO), Βιβλία με πρωτότυπα έργα καλλιτεχνών, Artists' books κ.α. Σημαντική είναι η συλλογή του ιστορικού αρχείου που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μαθητολόγια, πρακτικά συνεδριάσεων διοικητικών οργάνων της Σχολής, διοικητικά έγγραφα, και φωτογραφικό υλικό μέχρι το 1975. Επίσης διαθέτει μια πλούσια συλλογή αφισών και προσκλήσεων από εκθέσεις που διοργανώνει η σχολή ή άλλες στις οποίες συμμετέχουν καθηγητές ή και φοιτητές.

Η Βιβλιοθήκη επιδιώκει να συμβάλει στην ευρύτερη ενίσχυση της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης και στην ανάπτυξη της έρευνας στο χώρο της Ιστορίας της Τέχνης και το προσωπικό της εξυπηρετεί με μεγάλη προθυμία. 

Υπάρχει site, με πληροφορίες και αναρτημένους καταλόγους στα ηλεκτρονικά βιβλία μπορείτε να αναζητήσετε τίτλους που καλύπτουν το γνωστικό πεδίο της τέχνης και των ανθρωπιστικών επιστημών και να ανακτήσετε το πλήρες κείμενό τους. Ο κύριος κατάλογος περιλαμβάνει όλο το έντυπο και οπτικοακουστικό υλικό της βιβλιοθήκης. Επίσης μπορείτε να αναζητήσετε βιβλιογραφία τέχνης σε μια ομάδα επιλεγμένων μεγάλων βιβλιοθηκών τέχνης που συμμετέχουν στο WorldCat.

ΑΣΚΤ βιβλιοθήκη Facebook Twitter
Κάτοψη του χώρου. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
ΑΣΚΤ βιβλιοθήκη Facebook Twitter
Στον πρώτο όροφο υπάρχουν βιβλιοστάσια και διάσπαρτα αναγνωστήρια σε μικρότερες περιοχές μελέτης. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
ΑΣΚΤ βιβλιοθήκη Facebook Twitter
Tα έπιπλα και τα ράφια που σχεδιάστηκαν από τον αρχιτέκτονα Διονύση Σοτοβίκη. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
ΑΣΚΤ βιβλιοθήκη Facebook Twitter
ΑΣΚΤ βιβλιοθήκη Facebook Twitter
ΑΣΚΤ βιβλιοθήκη Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
ΑΣΚΤ βιβλιοθήκη Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Η βιβλιοθήκη λειτουργεί Δευτέρα - Πέμπτη 8:30 - 19:00 τους χειμερινούς μήνες και έως τις 16.00 τους θερινούς και την Παρασκευή 8:30 - 16:00.

Βιβλίο
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νυχτερινή επίσκεψη στη Γεννάδειο

Βιβλίο / Νυχτερινή επίσκεψη στη Γεννάδειο

Η LiFO μπήκε στα άδυτα της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, είδε τους σπάνιους θησαυρούς και κατέγραψε, με οδηγό τη διευθύντριά της, Μαρία Γεωργοπούλου, τους σημαντικότερους σταθμούς της ιστορίας της αλλά και το άνοιγμα που πραγματοποιεί σήμερα, με τις διαλέξεις και τις εκθέσεις, προς τον κόσμο.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ζωή του Καζαντζάκη σε graphic novel από τον Αλέν Γκλικός

Βιβλίο / Ο Νίκος Καζαντζάκης όπως δεν τον είχαμε ξαναδεί σε ένα νέο graphic novel

Ο ελληνικής καταγωγής Γάλλος συγγραφέας Αλέν Γκλικός καταγράφει την πορεία του Έλληνα στοχαστή στο graphic novel «Καζαντζάκης», όπου ο περιπετειώδης και αντιφατικός φιλόσοφος και μυθιστοριογράφος ψυχαναλύεται για πρώτη φορά και συστήνεται εκ νέου στο ελληνικό κοινό.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Πετρίτης»: Το πιο γρήγορο πουλί στον κόσμο και η άγρια, αδάμαστη ομορφιά του

Ηχητικά Άρθρα / Πετρίτης: Το πιο γρήγορο πουλί στον κόσμο και η άγρια, αδάμαστη ομορφιά του

Ο Τζoν Άλεκ Μπέικερ αφιέρωσε δέκα χρόνια από τη ζωή του στην παρατήρηση ενός πετρίτη και έγραψε ένα από τα πιο ιδιαίτερα βιβλία της αγγλικής λογοτεχνίας – μια από τις σημαντικότερες καταγραφές της άγριας ζωής που κινδυνεύει να χαθεί για πάντα. Κυκλοφόρησε το 1967 αλλά μόλις τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια οι κριτικοί και το κοινό το ανακάλυψαν ξανά.
M. HULOT
Μπενχαμίν Λαμπατούτ: «Ας μην αφήνουμε τον Θεό στους πιστούς» 

Βιβλίο / Μπενχαμίν Λαμπατούτ: «Αν αξίζει ένα πράγμα στη ζωή, αυτό είναι η ομορφιά»

Εν όψει της εμφάνισής του στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, στις 21 Μαΐου, ο Λατινοαμερικανός συγγραφέας-φαινόμενο Μπενχαμίν Λαμπατούτ μιλά στη LIFO για τον ρόλο της τρέλας στη συγγραφή, τη σχέση επιστήμης και λογοτεχνίας και το μεγαλείο της ήττας – και δηλώνει ακόμα φανατικός κηπουρός και εραστής της φύσης.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Το πίσω ράφι/ Άντονι Μπέρτζες: «Έρνεστ Χέμινγουεϊ»

Το Πίσω Ράφι / Ο Χέμινγουεϊ ήταν ένας φωνακλάς νταής αλλά κι ένας σπουδαίος συγγραφέας του 20ού αιώνα

Η βιογραφία «Έρνεστ Χέμινγουεϊ - Μια ζωή σαν μυθοπλασία» του Βρετανού συγγραφέα Άντονι Μπέρτζες αποτυπώνει όχι μόνο την έντονη και περιπετειώδη ζωή του κορυφαίου Αμερικανού ομοτέχνου του αλλά και όλο το εύρος της αντιφατικής προσωπικότητάς του.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
21η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Βιβλίο / 21η ΔΕΒΘ: Εξωστρέφεια και καλύτερη οργάνωση αλλά μένουν ακόμα πολλά να γίνουν

Απολογισμός της 21ης ΔΕΒΘ που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά υπό την αιγίδα του νεοσύστατου ΕΛΙΒΙΠ. Σε ποιο βαθμό πέτυχε τους στόχους της και ποια στοιχήματα μένει ακόμα να κερδίσει;
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Η ποίηση όχι μόνο αλλάζει τον κόσμο, τον δημιουργεί» ​​​​​​/Μια νέα ανθολογία ελληνικής queer ποίησης μόλις κυκλοφόρησε στα ισπανικά /11 Έλληνες ποιητές σε μια νέα ισπανική queer ανθολογία /Queer ελληνική ποίηση σε μια νέα δίγλωσση ισπανική ανθολογία

Βιβλίο / Μια Ισπανίδα καθηγήτρια μεταφράζει ελληνική queer ποίηση

Η María López Villalba, καθηγήτρια Νέων Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο της Μάλαγα, μετέφρασε 11 ελληνικά ποιήματα, σε μια πρόσφατη ανθολογία που προσφέρει στο ισπανόφωνο κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει τη σύγχρονη ελληνική queer –και όχι μόνο– ποίηση.
M. HULOT
«Κανείς δεν μας επέβαλε να έχουμε όλοι μια μονστέρα στο σαλόνι»

Βιντσέντζο Λατρόνικο / «Κανείς δεν μας επέβαλε να έχουμε όλοι μια μονστέρα στο σαλόνι»

Ο Ιταλός συγγραφέας και υποψήφιος για το βραβείο Booker, Βιντσέντζο Λατρόνικο, μιλά στη LIFO για το πολυσυζητημένο βιβλίο του «Τελειότητα», στο οποίο αποτυπώνει την αψεγάδιαστη αλλά ψεύτικη ζωή μιας ολόκληρης γενιάς ψηφιακών νομάδων στην Ευρώπη, καθώς και τη μάταιη αναζήτηση της ευτυχίας στην ψηφιακή εποχή.
M. HULOT
Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Ηχητικά Άρθρα / Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Το όνομά της έχει συνδεθεί με την εικόνα μιας αδίστακτης, σεξουαλικά ακόρεστης και επικίνδυνης γυναίκας. Ένα νέο βιβλίο, όμως, έρχεται να αμφισβητήσει αυτή τη στερεοτυπική αφήγηση και να φωτίσει μια διαφορετική εκδοχή της ιστορίας της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Rene Karabash

Βιβλίο / Rene Karabash: «Θέλω πίσω τη γυναικεία δύναμη που μου στέρησαν οι άνδρες»

Η Βουλγάρα συγγραφέας Rene Karabash μιλά για το μυθιστόρημά της «Ορκισμένη», που τιμήθηκε με το βραβείο Ελίας Κανέτι, και στο οποίο εστιάζει στην ιστορία των «ορκισμένων παρθένων» γυναικών των Βαλκανίων που επέλεξαν να ζήσουν ως άνδρες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δυο γυναίκες συγγραφείς αποκαλύπτουν τα κρυφά μυστικά της γραφής

Βιβλίο / Όλες οι γυναίκες του κόσμου στο νέο βιβλίο της Αμάντας Μιχαλοπούλου

Στο «Μακρύ ταξίδι της μιας μέσα στην άλλη», η μητρότητα γίνεται ο συνδετικός κρίκος που ενώνει όλες τις μητέρες και όλες τις κόρες με τις γυναίκες της Ιστορίας που θαυμάσαμε, αλλά και τις ανώνυμες «Παναγίες» που κράτησαν στους ώμους τους τα βάρη της ανθρωπότητας.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Βιβλίο / «Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Στο νέο του βιβλίο, «Lost Things Found», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Hyper Hypo, ο εικαστικός φωτογράφος Αντώνης Θεοδωρίδης εξερευνά τον μαγικό κόσμο της υπαίθριας αγοράς του Ελαιώνα.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Ντιντιέ Εριμπόν: «Καιρός για ένα κίνημα των ηλικιωμένων!»

Ντιντιέ Εριμπόν / Ντιντιέ Εριμπόν: «Να πάψουμε να βλέπουμε τους ηλικιωμένους ως κοινωνικούς παρίες»

Από τους σημαντικότερους και πιο επιδραστικούς σύγχρονους Γάλλους στοχαστές, ο Ντιντιέ Εριμπόν συνδύασε στα βιβλία του τα δύσκολα βιώματα της νεότητάς του με μια εμπεριστατωμένη, αλλά και εικονοκλαστική, κοινωνικοπολιτική «ακτινογραφία» της γαλλικής κοινωνίας. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κεχαγιάς

Βιβλίο / «Το να εκδίδεις βιβλία στην Ελλάδα είναι σαν να παίζεις στο καζίνο»

Η Γεννήτρια είναι ένας νέος εκδοτικός οίκος αφιερωμένος στη σύγχρονη λογοτεχνία. Ο εκδότης της, συγγραφέας και μεταφραστής, Παναγιώτης Κεχαγιάς, μιλά για τις δυσκολίες και τις χαρές του εγχειρήματος, για το πώς σκοπεύει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μιας ιδιαίτερα ανταγωνιστικής αγοράς, καθώς και για τους πρώτους τίτλους που ετοιμάζεται να εκδώσει.
M. HULOT
Κωνσταντίνος Τσουκαλάς: «Ακούμε συνεχώς για ανάπτυξη, χωρίς να διερευνάται τι είναι το "καλό"»

Οι Αθηναίοι / Κωνσταντίνος Τσουκαλάς: «Ακούμε συνεχώς για ανάπτυξη, χωρίς να διερευνάται τι είναι το "καλό"»

Η εκτέλεση του Μπελογιάννη τον έκανε αριστερό. Η αυτοκτονία του Νίκου Πουλαντζά, μπροστά στα μάτια του, τον καθόρισε. Ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, ένας από τους σημαντικότερους διανοούμενους της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, αφηγείται το προσωπικό του ταξίδι και την πνευματική περιπέτεια μιας ολόκληρης εποχής, από τη διανόηση του Παρισιού μέχρι τους δρόμους της πολιτικής και τις αίθουσες των πανεπιστημίων.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Έλλη Σκοπετέα: Tο ανατρεπτικό έργο μιας ιστορικού που έφυγε νωρίς

Βιβλίο / Έλλη Σκοπετέα: Tο ανατρεπτικό έργο μιας ιστορικού που έφυγε νωρίς

Δεν υπάρχει μελέτη για τον ελληνικό εθνικισμό που να μην έχει αναφορές στο έργο της. Η επανακυκλοφορία του βιβλίου της «Το “Πρότυπο Βασίλειο” και η Μεγάλη Ιδέα» από τις εκδόσεις Νήσος συνιστά αναμφίβολα εκδοτικό γεγονός.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Νίκος Μπακουνάκης: «Αυτή τη θέση δεν την παντρεύεσαι, ούτε είσαι θεός» ΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

Νίκος Μπακουνάκης / Νίκος Μπακουνάκης: «Αυτή τη θέση δεν την παντρεύεσαι, ούτε είσαι θεός»

Ο πρόεδρος του ΕΛΙΒΙΠ, στην πρώτη του συνέντευξη, μιλά στη LIFO για τους στόχους και τις δράσεις του ιδρύματος και για το προσωπικό του όραμα για το βιβλίο. Ποιος ο ρόλος των μεταφράσεων στην πολιτιστική διπλωματία και πώς θα αυξηθεί η φιλαναγνωσία; 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τζόναθαν Κόου

I was there / Τζόναθαν Κόου: «Το να είσαι κυνικός δείχνει τεμπελιά στη σκέψη»

Ο διάσημος Βρετανός συγγραφέας βρέθηκε στην Αθήνα και μίλησε για τη συγγραφή ως «πολυτέλεια για λίγους», την εκλογή Τραμπ ως «έκφραση απόγνωσης» και τη «woke» κουλτούρα ως πράξη ενσυναίσθησης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πολ Όστερ (1947-2024): Ο Mr. Vertigo των ονειρικών μας κόσμων

Σαν σήμερα  / Πολ Όστερ: «Οι χαμένες ευκαιρίες αποτελούν μέρος της ζωής στον ίδιο βαθμό με τις κερδισμένες»

Σαν σήμερα 30 Απριλίου, το 2024 πεθαίνει ο σπουδαίος Αμερικανός συγγραφέας και μετρ της σύμπτωσης, που κατάφερε να συνδυάσει την προοπτική των άπειρων φανταστικών κόσμων με το ατελείωτο κυνήγι των ευκαιριών και τη νουάρ ατμόσφαιρα με τα πιο ανήκουστα αυτοβιογραφικά περιστατικά.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ